Skocz do zawartości

Monk Shoes forever and ever- wszystko o Monk Shoes

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

G&B ma zamsz dość surowy w dotyku i ciężki w pielęgnacji, włoski bardzo krótkie i twarde, bardziej polecam analogiczny model Meermin za 15 ojro więcej

Bardzo dziękuje za podpowiedź.

Myślałem też o zakupie Meermin, ale G&B mają podeszwę ze skóry.

Jednak jakość zamszu jest najważniejsza, więc wrócę chyba do pomysłu z Meermin.

Opublikowano

G&B ma zamsz dość surowy w dotyku i ciężki w pielęgnacji, włoski bardzo krótkie i twarde, bardziej polecam analogiczny model Meermin za 15 ojro więcej

25 euro więcej. Buty z podstawowowej serii Meermin kosztują teraz 160 euro.

Opublikowano

Całościowo to będzie 58,5 euro więcej. Meermin bierze 20 euro za wysyłkę, G&B ma darmową. Do tego dochodzi jeszcze 10% rabat na G&B o którym ktoś niedawno pisał na forum.

58,5 eurasa to spora różnica, ale jeśli G&B mają taki kiepski zamsz to wart dołożyć tą kwotę.

Planowałem wydać około 150 ojro.

• 3 miesiące temu...
Opublikowano

Witam, Od jakiegoś czasu siedzą mi w głowie brązowe podwójne monki z zamszu. Takie jakie te:

Dołączona grafika

Uploaded with ImageShack.us

Niedługo jadę do Berlina i tam właśnie chciałbym kupić buty w tym stylu.

Budżet jakim dysponuję to ok 200Euro +/- 25%

Czy ktoś z Was koledzy wie gdzie można zdobyć lub widział podobne Monki?

Opublikowano

Witam, Od jakiegoś czasu siedzą mi w głowie brązowe podwójne monki z zamszu. Takie jakie te:

Dołączona grafika

Uploaded with ImageShack.us

Niedługo jadę do Berlina i tam właśnie chciałbym kupić buty w tym stylu.

Budżet jakim dysponuję to ok 200Euro +/- 25%

Czy ktoś z Was koledzy wie gdzie można zdobyć lub widział podobne Monki?

W Macaroni Tomato Loake 1880.
Opublikowano

Od dłużeszego czasu zastanawiam się nad zakupem pirwszych Monk-ów. W chwili obecnej bardzo dobrą ofertę ma Herring na model Philip wyprodukowany przez Cheneay. Buty są obniżone o 100 GBP.

Czy może któryś z forumowiczów jest szcześliwym posiadaczem tego modelu i może podzielić się uwagami/spostrzeżeniami?

post-5810-13658924454619_thumb.jpg

Opublikowano

Od dłużeszego czasu zastanawiam się nad zakupem pirwszych Monk-ów. W chwili obecnej bardzo dobrą ofertę ma Herring na model Philip wyprodukowany przez Cheneay. Buty są obniżone o 100 GBP.

Czy może któryś z forumowiczów jest szcześliwym posiadaczem tego modelu i może podzielić się uwagami/spostrzeżeniami?

Też mi się bardzo podobały, ale ostatecznie nie kupiłem. Kupiłem natomiast Herring Christchurch, bo chciałem mieć monki na lato.

http://www.herringshoes.co.uk/product-i ... hoeid=2396

• 1 miesiąc temu...
  • 4 tygodnie później...
  • 2 miesiące temu...
Opublikowano
Tu np. nie widać ich i podoba mi się to (o ile to nie zdjecie nówki sztuki):

Mint to nie jest - podeszwa pod noskami jest nieco starta (chyba więcej niż po jednokrotnym założeniu). Nie wiadomo natomiast, czy but nie jest świeżo zdjęty z prawidła o właściwej wielkości, na którym odpoczywał i wracał do pierwotnego kształtu. 

Zupełnie śladów użytkowania się nie uniknie, zresztą, moim zdaniem, byłoby to niepożądane. Ubranie i obuwie pracuje, więc ślady tej pracy są nieuniknione. Najlepszy garnitur się gniecie, najlepszy but się zagina. Jakość decyduje o tym, jak.

Jeżeli chodzi o obuwie i zagięcia, to, według mnie, najważniejsze czynniki wpływające na wygląd w trakcie użytkowania to:

- jakość przedmiotu: rodzaj i jakość skóry (+ ewentualnie obecność/brak toe cap) - oczywiście, dla cordovanu trzeba przyjąć inną estetykę  :D

- jakość konserwacji: sposób przechowywania i pielęgnacji

- jakość dopasowania: dobór rozmiaru/kopyta do stopy użytkownika

To taki stół na trzech nogach - wszystkie są potrzebne dla równowagi.

Edit:

Panowie, czy takie zagiecia skóry w monkach to standard czy jakaś wada?

Shoot, ale to właśnie jest cordovan (nie chciało mi się wcześniej szukać źródła zdjęcia icon_redface.gif).

@paero123 - odszukaj sobie kilka zdjęć butów z cordovanu po dłuższym użytkowaniu, a przekonasz się, że te pofalowania są taką samą cechą, jak spieranie się koloru w jeansach.

Opublikowano

Niestety mając te 20 lat na nic lepszego sobie człowiek póki co pozwolić nie może, zresztą patrząc jak szybko jestem w stanie zniszczyć nowe buty to mam wątpliwości nawet co do zakupu takich za 500zł.

Wiosną tego roku zacząłem przygodę z monkami od prostego modelu z Massimo Dutti z pojedynczą sprzączką, w sumie także pierwszy but na skórzanej podeszwie jaki nosiłem, ale całkiem pozytywnie oceniam jakość wykonania jak na buty za ~250zł.

@alabuz rozmiarówka w tych Gordonach typowa czy zwracać na coś uwagę?  Ma ktoś jeszcze jakieś propozycje w tym przedziale cenowym?