Skocz do zawartości

Buty trochę drożej - wszelka egzotyka

damiance

Rekomendowane odpowiedzi

Gdzie obecnie polecilibyście zamówić buty ze skór egzotycznych u nas? A jak nie u nas to gdzie za granicą? I dalej, kupować skórę samodzielnie czy szewcy będą mieli? Jeżeli samodzielnie to ktoś z Was może w tym  pomóc? Nie mam sprecyzowanego póki co ani modelu ani skóry. To miałyby być moje pierwsze buty z takiej skóry i pewnie jedyne. Chętnie posłucham propozycji co do modelu i skóry.

54 minuty temu, Solecalupo napisał:

Gdzie obecnie polecilibyście zamówić buty ze skór egzotycznych u nas? A jak nie u nas to gdzie za granicą? I dalej, kupować skórę samodzielnie czy szewcy będą mieli? Jeżeli samodzielnie to ktoś z Was może w tym  pomóc? Nie mam sprecyzowanego póki co ani modelu ani skóry. To miałyby być moje pierwsze buty z takiej skóry i pewnie jedyne. Chętnie posłucham propozycji co do modelu i skóry.

Wiem, że nie sprecyzowałeś jeszcze swojej wizji, ale to by naprawdę pomogło. Trzy pytania:

1. Z jakiej skóry mają to być buty? Bo krokodyla dużo łatwiej kupić niż słonia. Czy uznajesz antylopę za egzotyka?

2. Czy mają to być półbuty czy trzewiki?

3. Styl elegancki, buty robocze czy kowbojki?

• Like 1

4 godziny temu, Velahrn napisał:

Wiem, że nie sprecyzowałeś jeszcze swojej wizji, ale to by naprawdę pomogło. Trzy pytania:

1. Z jakiej skóry mają to być buty? Bo krokodyla dużo łatwiej kupić niż słonia. Czy uznajesz antylopę za egzotyka?

2. Czy mają to być półbuty czy trzewiki?

3. Styl elegancki, buty robocze czy kowbojki?

Ad.1. Pamiętam prezentowane tutaj buty ze słonia, które Januszkiewicz robił i bardzo mi się podobały. Krokodyl to pewnie klasyk choć mam wrażenie, że zbyt często imitowany przez sztuczne tłoczenia co mnie zniechęca trochę(niby wiem, że ja będę widział że to oryginał, ale jednak). Generalnie jednak zależy mi na skórze po której widać że to skóra egzotyczna, czyli ma jakąś fakturę. Może nie krzykliwa w jakieś pstrokate wzory ale subtelne jak np. wspomniany słoń. Oczywiście nie bez znaczenia będzie kwestia ceny bo nie chcę by to kosztowało jednak miliony monet. Nie wykluczam też że może to być połączenie dwóch skór, klasycznej i egzotycznej.

Ad.2. Półbuty.

Ad.3. Elegancki.

7 godzin temu, Solecalupo napisał:

Buty ze skór egzotycznych możesz znaleźć w ofercie Meka. Nie każdy model wygląda na klasyczny i/lub elegancki, ale w ramach inspiracji warto przejrzeć.

• Like 1

10 godzin temu, Solecalupo napisał:

Ad.1. Pamiętam prezentowane tutaj buty ze słonia, które Januszkiewicz robił i bardzo mi się podobały. Krokodyl to pewnie klasyk choć mam wrażenie, że zbyt często imitowany przez sztuczne tłoczenia co mnie zniechęca trochę(niby wiem, że ja będę widział że to oryginał, ale jednak). Generalnie jednak zależy mi na skórze po której widać że to skóra egzotyczna, czyli ma jakąś fakturę. Może nie krzykliwa w jakieś pstrokate wzory ale subtelne jak np. wspomniany słoń. Oczywiście nie bez znaczenia będzie kwestia ceny bo nie chcę by to kosztowało jednak miliony monet. Nie wykluczam też że może to być połączenie dwóch skór, klasycznej i egzotycznej.

Ad.2. Półbuty.

Ad.3. Elegancki.

Skórę słonia bardzo trudno zdobyć, jest jedna firma w Europie, która tym handluje - Italhides - z którą kontakt jest koszmarny. @damiance kupił właśnie tam skórę, a potem zaniósł do Januszkiewicza. Podobnie jest z hipopotamem.

Do zdobycia generalnie są: struś, krokodyl, aligator, antylopa kudu, kangur, skóry węży.  Jestem prawie pewien, że Kielman ma jakąś słoninę na składzie, albo może zdobyć. Tak byłoby dla Ciebie najprościej - zamawiasz sobie buty i nie zawracasz głowy resztą.

Podana wyżej przez kolegów Meka to dobry trop. Powinieneś się zamknąć ponizej 3k, a nie (jak u Kielmana) w 8k.

Carmina (bardzo dobra firma) ma też pewien wybór egzotyków:

https://www.carminashoemaker.com/exotic-skin-shoes

• Like 1

@Velahrn Kielman to dobry trop (w pl to obecnie chyba jedyny słuszny kierunek na szycie takich butów, być może jeszcze pracownia Prawy i Lewy młodych chłopaków w Gdańsku albo Stanios z Krakowa ... ktoś jeszcze wg Was?) w sumie nie wiem czemu nie pomyślałem o nim wcześniej. Nie wiem tylko czy nie za dużym ryzykiem jest szycie takich butów w jakiejkolwiek pracowni jako pierwsze. Meka jakoś mnie nigdy nie przekonała podobnie jak Shoepassion gdzie też mieli/mają? ciekawą ofertę egzotyków. Ale posprawdzam może warto będzie dać im szansę. Dzięki!

35 minut temu, Solecalupo napisał:

@Velahrn Kielman to dobry trop (w pl to obecnie chyba jedyny słuszny kierunek na szycie takich butów, być może jeszcze pracownia Prawy i Lewy młodych chłopaków w Gdańsku albo Stanios z Krakowa ... ktoś jeszcze wg Was?) w sumie nie wiem czemu nie pomyślałem o nim wcześniej. Nie wiem tylko czy nie za dużym ryzykiem jest szycie takich butów w jakiejkolwiek pracowni jako pierwsze. Meka jakoś mnie nigdy nie przekonała podobnie jak Shoepassion gdzie też mieli/mają? ciekawą ofertę egzotyków. Ale posprawdzam może warto będzie dać im szansę. Dzięki!

Shoepassion juz nie istnieje, tzn. zmieniali właściciela, rebrandowali się, czy coś. W każdym razie, buty pod marką shoepassion to resztki na https://www.shoepassion.eu/collections/mens-shoes?filter.p.vendor=Shoepassion zaś sklep stał się multibrandem.

• Like 1

3 godziny temu, Solecalupo napisał:

Meka jakoś mnie nigdy nie przekonała

Niektóre buty stylistycznie mocno odlatują, ale co do samej jakości nie mam zastrzeżeń.

7 godzin temu, papiez_ napisał:

Meka jest otwarta na modyfikacje. Pisałem do nich o sneakersy w innych kolorach i skórach niż mają na stronie i odpowiedzieli, że mogą wykonać na zamówienie z dowolnej którą dysponują.

Potwierdzam, w moim przypadku też uszyli mi buty w innym kolorze skóry oraz na innym kopycie niż domyślnie miał dany model.

• Like 1