Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Z ciekawostek, dziś widziałem w Tikeju marynarkę Brooks Brothers. Cena 499 zł. Tak naprawdę nic ciekawego, sam fakt że produkt tej firmy znalazł się  TK Maxx w Białymstoku uznałem za ciekawszy niż sama marynarka. 

Opublikowano
43 minuty temu, artisan napisał:

Z ciekawostek, dziś widziałem w Tikeju marynarkę Brooks Brothers. Cena 499 zł. Tak naprawdę nic ciekawego, sam fakt że produkt tej firmy znalazł się  TK Maxx w Białymstoku uznałem za ciekawszy niż sama marynarka. 

A kojarzysz z jakiej linii BB i gdzie była wykonana ?

Opublikowano

Już jakoś 3 miesiące temu widziałem w TK Maxx w krakowskim M1 koszulę marki Brooks Brothers. Myślałem, że ta marka to stały bywalec tych sklepów podobnie jak RL, TH i inne tego typu, a nie jakiś wyjątek. Koszula była, jak na moje amatorskie oko, bardzo fajnie wykonana i miała ciekawy deseń. Niestety nie pasowała do mnie a szkoda bo bym się skusił za 200zł.

Opublikowano

Widziałem sporo rzeczy BB w TK, nie tylko z outletowej linii 346. Koszule (obszerne), T-shirty, spodnie lniane, marynarki też. Dziś mam na sobie, widoczne na zdjęciu w JBMDNS, chinosy BB z TK; bardzo fajne, ale kolor nieciekawy - ciemnoszary, wygląda jak sprany czarny.

Opublikowano
W dniu 22.10.2018 o 19:53, W.N. napisał:

Już jakoś 3 miesiące temu widziałem w TK Maxx w krakowskim M1 koszulę marki Brooks Brothers. Myślałem, że ta marka to stały bywalec tych sklepów podobnie jak RL, TH i inne tego typu, a nie jakiś wyjątek. Koszula była, jak na moje amatorskie oko, bardzo fajnie wykonana i miała ciekawy deseń. Niestety nie pasowała do mnie a szkoda bo bym się skusił za 200zł.

No właśnie ja w Białymstoku widziałem BB w Tikeju pierwszy raz. Dlatego uznałem to za ciekawostkę.  Już dawno się przekonałem, że oferta w TK Maxx w dużych miastach jest inna niż  w średniej wielkości.  Ciekawszy jest jednak fakt, że jakiś czas temu był w Białymstoku jedyny w tamtym okresie sklep BB w Polsce, w CH Alfa.  Potem właściciele przenieśli się do Warszawy.  Był o tym oddzielny wątek na BwB. 

Opublikowano

W tk w Gdańsku szukałem kurtki i pierwszy raz znalazłem BB. 

Taki oto bezrękawnik z wkładem z kaczego pierzu. 

Rozmiar S, dobrze przy ciele leży, ale nie wiem czy nie za krótki - co uważacie?

Zostawić czy zwrócić? Cena 300 złotych 

Na zdjęciach trochę za sztywno stałem plus spodnie za nisko i dużo innych mankamentów, ale to się wszystko szyje powoli, inwestuje w siebie i jestem w trakcie zmiany garderoby i tak się trochę tłumaczę, ale nie wszystko na raz :)

A208A84A-426B-4042-BD84-097377F73783.jpeg

F798E6F7-1AE9-40C1-877F-F0375088787B.jpeg

470F0340-70F7-4961-A4B6-38ECBEC4CB5B.jpeg

• Like 3
  • Oceniam pozytywnie 1
Opublikowano

@pmichal Bardzo ładny. Tak jak ktoś wyżej napisał - nie podobają mi się tego typu ocieplacze, ale ten jest świetny. ;)

Przy okazji - jakie buty masz na drugim zdjęciu? Czy to typowe trekkingi czy buty zimowe stylizowane na vintage buty trekkingowe? Bo szukam czegoś w stylu vintage butów górskich na zimę - gdy zwykłe wysokie bootsy będą "za zimne".

Opublikowano
40 minut temu, mosze napisał:

....nie widzę zastosowania dla bezrękawników....

Mam dwa, jeden typowo sportowy to ocieplacz na narty. Drugi zakładam pod cieńszą kurtkę, zwłaszcza wtedy gdy czeka mnie dłuższa podróż autem - wtedy kurtka ląduje z tyłu a bezrękawnik pozwala mi wygodnie prowadzić bez ryzyka przewiania gdy muszę wyjść i np. zatankować.

W innych warunkach nie chroni dostatecznie dobrze przed chłodem.

• Oceniam pozytywnie 1
Opublikowano

W polskich TKM pojawiały się dotąd koszule BB z linii: (przynajmniej te widziałem)

- Red Fleece - button down

- 346 - spread collar

- Dress shirt - Milano i Regent - button down

- Original Polo Shirt - button down

Poza RF i 346, koszule w trzech rodzajach: 1- All cotton made in Malaysia, 2- All supima cotton - Made in Malaysia, 3- Ala supima cotton Made in USA.

Mankiety w większości na guziki (różnie - dwa lub jeden), chociaż raz widziałem na spinki  - French Cuff. Krój jak zwykle: podwójna plisa na placach, sześć zaszewek przy mankiecie. Kieszonka na piersi, "na czysto" lub z logo. Logo zazwyczaj w kontrastowym kolorze, ale bez przesady. Można trafić paski bengalskie, kratkę Vichy , czyste białe i kremowe. Była też wrzutka koszul z serii Sport shirt (ciemna duża krata, brązy i ciemne granaty). 

Trzeba mierzyć, bo amerykańskie 15,5 jest przynajmniej jak europejskie 40 - 41. Koszule są dobrze opisane; poza rozmiarem kołnierzyka, podają też długość rękawa np. 2/3, 4/5 itp. Ceny (dotychczas, bo jak widzimy TKM podnosi ceny, cicho ale stale) od 99,99 do 169,99 zł. Warto wydać te pieniądze, bo koszule są zacne. Jakością biją na głowę PRL i TH, zwłaszcza te z bawełny supima. Pranie i prasowanie nie nastręcza problemów. Kolory trwałe, szwy solidne, guziki trzymają się mocno (to z obserwacji po kilku praniach). Szyte z materiału o tym samym kierunku splotu, nie skręcają się i nie marszczą przy listwie guzikowej. 

Ogólnie, chyba poza perełkami - raz na 1000 szt. jedna od Etona i kilka Profuomo z serii Sky Blue (włoska bawełana od Albiniego, Leggiuno, Monti Mill) czy Artigiano Assoni - made in Swiss - najlepsze koszule w TKM. Osobiście wolę BB. Są solidniejsze, nieco luźniejsze, a te z bawełny Oxford są wręcz idealne, pod warunkiem, że się lubi button down ?.

Pozdrawiam

mrj

• Like 1
  • Oceniam pozytywnie 1
Opublikowano
W dniu 27.05.2018 o 13:08, lubo69 napisał:

Panowie,
Koszula chambray Brooks Brothers po kilkunastu praniach wygląda w strategicznych miejscach (szwy, kołnierzyk) następująco:
181a945dccb8be62f7cbe1a8d6c6c174.jpg09abc1a0a9aab018fb241058b3ef7919.jpg
Splot widać. Koszula jest lekka, nie ciężka jeansowa. Kołnierzyk button down. Przetarć nie ma, tylko odbarwienia.
1. Nosić casualowo bez krawata?
2. Ufarbować Simplicolem?
3. Zdeponować w kontenerze?

3 minuty temu, mrj napisał:

Kolory trwałe

Nie zawsze, jak widać:-) Moja koszula nie jest z TK i nie jest z linii outletowej. Wolę Etona i Profuomo Sky Blue. BB wolę natomiast od Artigiano Assoni.

Opublikowano

Każdemu wedle upodobań. ? Mnie się podobają koszule indygo "udające" jeans. Delikatne przetarcia nadają im niepowtarzalnego uroku. Czy bez krawata? To zależy. Miękki, wełniany knit będzie pasował jak ulał. 

• Oceniam pozytywnie 1
Opublikowano
56 minut temu, mrj napisał:

W polskich TKM pojawiały się dotąd koszule BB z linii: (przynajmniej te widziałem)

- Red Fleece - button down

- 346 - spread collar

- Dress shirt - Milano i Regent - button down

- Original Polo Shirt - button down

Poza RF i 346, koszule w trzech rodzajach: 1- All cotton made in Malaysia, 2- All supima cotton - Made in Malaysia, 3- Ala supima cotton Made in USA.

Mankiety w większości na guziki (różnie - dwa lub jeden), chociaż raz widziałem na spinki  - French Cuff. Krój jak zwykle: podwójna plisa na placach, sześć zaszewek przy mankiecie. Kieszonka na piersi, "na czysto" lub z logo. Logo zazwyczaj w kontrastowym kolorze, ale bez przesady. Można trafić paski bengalskie, kratkę Vichy , czyste białe i kremowe. Była też wrzutka koszul z serii Sport shirt (ciemna duża krata, brązy i ciemne granaty). 

Trzeba mierzyć, bo amerykańskie 15,5 jest przynajmniej jak europejskie 40 - 41. Koszule są dobrze opisane; poza rozmiarem kołnierzyka, podają też długość rękawa np. 2/3, 4/5 itp. Ceny (dotychczas, bo jak widzimy TKM podnosi ceny, cicho ale stale) od 99,99 do 169,99 zł. Warto wydać te pieniądze, bo koszule są zacne. Jakością biją na głowę PRL i TH, zwłaszcza te z bawełny supima. Pranie i prasowanie nie nastręcza problemów. Kolory trwałe, szwy solidne, guziki trzymają się mocno (to z obserwacji po kilku praniach). Szyte z materiału o tym samym kierunku splotu, nie skręcają się i nie marszczą przy listwie guzikowej. 

Ogólnie, chyba poza perełkami - raz na 1000 szt. jedna od Etona i kilka Profuomo z serii Sky Blue (włoska bawełana od Albiniego, Leggiuno, Monti Mill) czy Artigiano Assoni - made in Swiss - najlepsze koszule w TKM. Osobiście wolę BB. Są solidniejsze, nieco luźniejsze, a te z bawełny Oxford są wręcz idealne, pod warunkiem, że się lubi button down ?.

Pozdrawiam

mrj

Artigiano czasem są w czeladzi, udalo mi się nawet znaleźć w moim rozmiarze - material pierwsza klasa

Opublikowano

W TK znalazłem pasek  Profuomo na metce: struzzo belt, ale teraz czy to jest skóra strusia czy może imitacja skóry strusia. Jak odróżnić skórę strusia od  skóry a'la struś ?

Może na podstawie zdjęć coś da się ocenić

IMG_20181030_195919.jpg

IMG_20181030_200026.jpg

IMG_20181030_200053.jpg

Opublikowano

Te wypustki powinny być jak znamiona czy brodawki na skórze ludzkiej, powinno dać się je niemal poruszyć, podnieść paznokciem. Dodatkowo, ponieważ oryginalnie wyrastają z nich pióra, powinny być tam malutkie dziurki.
Sądząc po zdjęciu, według mnie to dobra imitacja.