Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

@lubo69 @artski @Szydlowsky Panowie, czy ktoś z was sprawdzał metki ze składem?

Moje sweterki doszły i jestem bardzo zadowolony nawet pomijając kwestię ceny, bo leża i są wykonane doskonale, ale w moim przypadku nie jest to wełna merynosów pomimo informacji na stronie, a zwykła wełna dziewicza z certyfikatem Woolmark (odrobinę gryząca). To tylko w ramach informacji, bo mi to absolutnie nie przeszkadza.

Osobiście wybrałem rozmiar 50 jaki noszę zazwyczaj (187 cm / 90 kg). Rękawy faktycznie minimalnie przykrótkie, ale to standard we wszystkich tego typu swetrach jakie mam  - nie wiem skąd to się bierze. 

Opublikowano
Teraz, lubo69 napisał:

Ja nawet wkleiłem zdjęcie powyżej. Napisano „merino”, a w książeczce jeszcze stoi, że australijski:-)

Teraz zauważyłem, u mnie książeczki nie było :-) widocznie to inny model

Opublikowano
35 minut temu, Bażant napisał:

Osobiście wybrałem rozmiar 50 jaki noszę zazwyczaj (187 cm / 90 kg). Rękawy faktycznie minimalnie przykrótkie, ale to standard we wszystkich tego typu swetrach jakie mam  - nie wiem skąd to się bierze. 

A czy tego typu swetry/koszule nie zbiegną się lekko po pierwszych praniach ? 

Opublikowano
5 minut temu, Żorż Ponimirski napisał:

A czy tego typu swetry/koszule nie zbiegną się lekko po pierwszych praniach ? 

Prałem póki co tylko sweter polo merino z Poszetka.com i nie zbiegł się zauważalnie a jeśli już, to po założeniu wrócił do swojej naturalnej formy. Oczywiście delikatne pranie ręczne w zimnej wodzie, bez wyciskania, suszenie w cieniu na płasko etc. Generalnie jednak polecam dobrą pralnię, bo mi osobiście to się ręce trzęsą przy takiej robocie :) 

Opublikowano

Ale przecież „dziewicza” nie wyklucza merynosa?
Moje swetry zawsze się trochę kurczyły, bo z lenistwa prałem je w pralce. Teraz zaopatrzyłem się w kilka nowych z półki Drumohr itp., tak że chyba muszę się przestawić na pranie ręczne.
Sweter zawsze można uratować (filmik już kiedyś wklejany):

Opublikowano
5 minut temu, lubo69 napisał:

Ale przecież „dziewicza” nie wyklucza merynosa?
Moje swetry zawsze się trochę kurczyły, bo z lenistwa prałem je w pralce. Teraz zaopatrzyłem się w kilka nowych z półki Drumohr itp., tak że chyba muszę się przestawić na pranie ręczne.
Sweter zawsze można uratować (filmik już kiedyś wklejany):

Dokładnie.,Virgin Wool oznacza ,że wełna nie zawiera dodatku włókien z recyklingu, czyli jest to wełna która nie była używana .

Opublikowano

Ja właśnie zauważyłem, że jednak też miałem książeczki, odciąłem je w pospiechu i wyrzuciłem :D Też stoi na nich napisane "Pure Merino Wool" lecz bez wzmianki o Australii. Same metki na karku też są inne niż te u kolegi @lubo69

Wygląda na to, że to po prostu różne modele. W moim przypadku metka na karku jest granatowa i mówi jedynie "Morgano - made in italy", a metka wszyta u dołu tylko "Pura lana vergine".

@mayor macie rację, sprawdziłem sweter merino z Poszetka.com i tam faktycznie też nie ma wzmianki o wełnie z merynosów, ale jednak sama tkanina jest mniej szorstka i bardziej w chwycie przypomina jedwab niż ta z Morgano. Ale to nie malkontenctwo :D dobrze leży, jestem zadowolony.

• 2 miesiące temu...
Opublikowano
W dniu 17.08.2018 o 19:38, artisan napisał:

No i okazały się sporo za duże, szkoda że nie doczytałem wcześniej, że należy brać numer mniejsze :)

Ja po raz pierwszy od zamowienia miałem wczoraj okazję zalozyc moje polo od Morgano (52, antracyt). Noszę marynarki od SuSu w rozmiarze 52 i ten sweter na pewno nie jest na mnie za duży. Ja osobiście nie brałbym mniejszego rozmiaru.