Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Też kiedyś ten błąd popełniłem i ściany pomalowałem na ciemny fiolet, meble ciemny orzech. Z perspektywy czasu tragedia, ciemno i smutno. 

Ściany przemalowałem parę lat później na jasny biszkopt, od razu jaśniej i weselej - Tobie też radzę zrezygnować z typowego ciemnego koloru (sprawdza się on raczej w pomieszczeniach takich jak ciemny korytarz, gdzie zawsze jest ciemno i tak).

Meble sukcesywnie wymieniam przy okazji na sosnowe - jasno i przytulnie. Tobie do uratowania skóry wystarczy nowa farba, więc do dzieła :) 

• Oceniam pozytywnie 2
Opublikowano

Ale akurat ściany naprawdę mi się podobają. Trzy chabrowe + jedna wyłożona białymi cegiełkami i pokój finalnie wcale nie jest ciemny i smutny - w dzień przez okna wpada mi masa światła, a w nocy mam aż za dużo halogenów (z reguły ograniczam się do oświetlenia kanapy i biurka nie uruchamiając głównej baterii). Ten chaber na żywo pięknie się prezentuje i już jak mam coś zmieniać to prędzej przeboleję i wymienię panele na miodowy brąz żeby ograniczyć tą wszechobecną biel i dodać trochę przytulności, bo teraz czuję się momentami jak w jakimś laboratorium ;)

Opublikowano

Też akurat remontuje całe mieszkanie, w pokoju zrobiłem niebieskie ściany, tylko 3 na jaśniejszy, jeden ciemniejszy (choć nie aż tak). Do tego mam jasną podłogę i szare dodatki, wraz z dużą rogowką w szarości - wg mnie fajnie się zgrywa.

W domu też kiedyś miałem podobny odcień w salonie, był szok dla wszystkich, ale meble w kolorze jasny orzech, podłoga w kolorze ciemny orzech i się świetnie zgrało :)

Opublikowano

potrzebuję kupić lampę do pokoju około 18m2, wybór padł na poniższą (Eseo Festa Philipsa), zastanawiam się tylko czy źródło światła: 14x G4 (max. 10W) jest wystarczające do oświetlenia takiej powierzchni? ew. może zamiast G4 dać G4 LED?

617Cl3lRDmL._SL1500_.jpg

Opublikowano

Ja oświetlam pokój 18 m2 czterema halogenami g9 48W, łącznie mają ca. 3000 lumenów - dla mnie to minimum, ale lubię jasność. Czyli potrzebowałbyś jakeś minimum 200 lumenów na żarówkę, 10W może nie dać rady (nie wierz w to, co niektóre sklepy w Internecie wypisują). Orsam ma np. 14W G4 230 lumenów, jest też spory wybór g4 20W  sprawdź czy na pewno oprawa wymaga max 10 W - czy to ograniczenie mocy transformatora, czy widzimisię producenta, te żarówki się tak strasznie nie grzeją, 20W G4 bardzo często są w lampkach stołowych). Generalnie halogeny G4 to bardzo dobre źródło światła, przyjemne dla oka i parę lat wytrzymują. Z LEDami G4 nie miałem do czynienia, na pewno sporo oszczędniejsze, ale z mocą świetlną może być problem (jak poprzednio - sklepy internetowe nagminnie ją przeszacowują).  

• Oceniam pozytywnie 1
Opublikowano

potrzebuję kupić lampę do pokoju około 18m2, wybór padł na poniższą (Eseo Festa Philipsa), zastanawiam się tylko czy źródło światła: 14x G4 (max. 10W) jest wystarczające do oświetlenia takiej powierzchni? ew. może zamiast G4 dać G4 LED?

W sypialni ok 13m2 mam podobną lampę (mniejszą) i 4 żarówki G9 LED (dokładnie takie: http://allegro.pl/zarowka-g9-led-31-smd-2835-zimna-4-5w-45w-corn-i5308350265.html). Świecą aż za mocno.

• Oceniam pozytywnie 1
Opublikowano

Niecałe 1900 lumenów na 25 metrów to dość mało. Mam salon podobnej wielkości i trzy żarówki po 807 lumenów (a więc ponad 2400 lumenów) było za mało do precyzyjnych czynności typu czytanie lub polerowanie butów :). Ściany białe, więc to chyba nie z tym problem.

Opublikowano

Panowie taka trochę nietypowa sprawa - mam problem z kolorystyką wnętrza. Zasadniczo skończyłem remont, ale ewidentnie przesadziłem z ilością bieli w swoim pokoju - muszę to trochę ocieplić. Zostały mi jeszcze do kupienia zasłony (i firany), jakieś grafiki na ściany, ozdobny dywan i pufa (podnóżek) do fotela, bo obecny futrzak jak widać poniżej średnio wpisuje się w konwencję ;) W stosunku do zdjęć doszło jeszcze białe stojące lustro z Ikei między oknami. Kanapa docelowo ma zostać zastąpiona przez łóżko. Początkowo planowałem dobrać te dodatki pod kolor fotela (koniak wpadający w pomarańcz), ale nie mogę znaleźć niczego w tym kolorze. Zastanawiam się nad żółtym, ale nie jestem pewien czy wprowadzenie kolejnego mocnego koloru nie będzie już lekką przesadą? Doradzicie coś ?

Proponuję następujące zmiany:

1. Cztery jasnobrązowe zasłony lniane/bawełniane do powieszenia po obu stronach okna. W środek okna roleta rzymska w pionowe pasy biało-brązowe.

Tutaj zamówisz  jedno i drugie:

http://www.dekoria.pl/aranzacja-sypialnia-quadro-bez,a248.html

2. Trochę roślin w doniczkach z naturalnego drewna.

Tu spory wybór:

http://www.ikea.com/pl/pl/catalog/categories/series/25835/

3. Drzwi wejściowe oczyścić do surowego drewna.

Szkoda pokrywać tak piękne drzwi farbą olejną. Można to zrobić opalarką, żelem do usuwania farb lub poprzez piaskowanie.

Tu moje drzwi po piaskowaniu:

https://www.instagram.com/p/BClF03dFwhY/?taken-by=michalkedziora

4. Nad kanapą duże czarno-białe zdjęcie/grafika w ramie z naturalnego drewna.

5. Nad biurkiem mini galeria ze zdjęciami w ramkach w kolorze naturalnego drewna.

6. Komody i biurko ustawić ciągiem obok siebie na tej dłuższej ścianie. Dzięki temu zwolni się miejsce pomiędzy drzwiami a komodą. Można tam postawić wieszak z drewna giętego. Używane można kupić za 100-150 zł.

post-7-0-57836000-1461493304_thumb.jpg

• 1 miesiąc temu...
Opublikowano

Tylko syna żal...  :twisted:

Ale ja nie mam czterolatka, który chciał w tym czasie grać z tatą w gry planszowe, tylko piętnastolatka, który szlifował jak najęty i jest dumny ze swojej roboty:-) Jeszcze trzy lata i przyniesie tatusiowi piwko, żeby ten pył spłukać;-)

• Oceniam pozytywnie 5
  • 1 miesiąc temu...
Opublikowano

Panowie, pomocy.

http://www.timepaints.com/en/colors/color-NCS_S_0907-B80G.html

http://www.timepaints.com/en/colors/color-NCS_S_3005-G20Y.html

Pasują do siebie?

Ewentualnie co pasuje do koloru z drugiego linka, bo ten już mam. Chodzi o farbę do salonu podzielonego kolorystycznie na dwie części. Meble buk koniak, dodatki szare i naturalne.

Proszę nie komplikować że zależy od światła, stron świata itd., bo będę musiał iść do sklepu po flaszkę i obciążę kosztami;-)

• 2 miesiące temu...
Opublikowano

Taki temat, szukam wieszaka na kurtki do przedpokoju. Mam szafę na taką odzież, ale chodzi o "bieżące" kurtki itd. Ponieważ jestem zapalonym rowerzystą, wpadłem na taką ciekawostkę. 

Pytanie: brać, czy odpuścić? nie znajduję w sieci opini o nim, nie wiem jak z jego praktycznością. Wymiar 103cm szerokości, około 40 wysokości, kilka grubości. Wisi na kółkach za sztycami skrajnych górnych pojazdów, uchwyty są osiach kół i na pedałach. Pomóżcie :)

26233.jpg

21840.jpg

21841.jpg

21842.jpg