Hargin Posted January 11, 2016 Report Share Posted January 11, 2016 No jak się nie zmieniło? Zamiast lasu parasolek, jest tylko jedna. To pewnie symbol nadchodzących zmian Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
irys Posted January 11, 2016 Report Share Posted January 11, 2016 W pierwszej chwili myślałem że to olej... To by była moc 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Skalpel Posted January 13, 2016 Report Share Posted January 13, 2016 To nie mógł być olej, bo Anuszka już go wylała 3 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
mr.vintage Posted January 21, 2016 Report Share Posted January 21, 2016 Mi podobają się nieszablonowe wnętrza. Dziwne budynki zaaranżowane na mieszkania czy domy. Chciałbym coś takiego mieć. Moje klimaty. W zeszłym roku rozważałem zakup starego młyna lub dworca PKP i adaptacji ich na cele mieszkalne. Młyn odpuściłem, bo wymagał ogromnych nakładów, a przetarg na dworzec PKP przeciągał się tak długo, że straciłem cierpliwość. Kilka tygodni temu widziałem, że ktoś go kupił za 70 tys zł. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Parmigiano Posted January 26, 2016 Report Share Posted January 26, 2016 W ciągu ostatnich dzisięciu lat miałem okazję mieszkać w kilku wyjątkowo pięknych starych domach po generalnych przebudowach i zmianach architektonicznych i powiem krótko,nigdy w życiu nie zdecydowałbym się za swoję pieniądze na taką inwestycję.Ogrom problemów,które pojawiają sie tuż po zakończeniu inwestycji jest porażający.Dlatego kiedy słyszę jak ktokolwiek planuje adaptacje i przebudowe starych budynków mówie mu:nie idź tą drogą. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
R50 Posted January 26, 2016 Report Share Posted January 26, 2016 W zeszłym roku rozważałem zakup starego młyna lub dworca PKP i adaptacji ich na cele mieszkalne. Jak można chcieć zamieszkać w miejscu, gdzie kiedyś była duża latryna z kasą biletową i noclegownią? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Parmigiano Posted January 26, 2016 Report Share Posted January 26, 2016 Jak można chcieć zamieszkać w miejscu, gdzie kiedyś była duża latryna z kasą biletową i noclegownią? Myśle ,że można bo samemu teraz mieszkam w dawnej stajni gdzie były trzymane konie 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
mr.vintage Posted January 27, 2016 Report Share Posted January 27, 2016 Ogrom problemów,które pojawiają sie tuż po zakończeniu inwestycji jest porażający. Po zakończeniu to już bułka z masłem Gorzej jak w trakcie inwestycji pojawiają się nieoczekiwane problemy i wydatki. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
mr.vintage Posted January 27, 2016 Report Share Posted January 27, 2016 Jak można chcieć zamieszkać w miejscu, gdzie kiedyś była duża latryna z kasą biletową i noclegownią? Zobacz to: http://rezydencja-starydworzec.pl/ Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Skalpel Posted January 28, 2016 Report Share Posted January 28, 2016 W moim bardzo bliskim sąsiedztwie jest do sprzedania naprawdę urokliwy budynek po byłej stacji kolejki wąskotorowej. Zawsze kiedy koło niego przejeżdżam wyobrażam sobie, że mógłbym tam zamieszkać.... http://pkpsa.pl/nieruchomosci/sprzedaz/nieruchomosc.html?id=7451&title=N%C4%99dza,%20ul.%20Gliwicka%20budynek%20kolejki%20w%C4%85skotorowej Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
swordfishtrombone Posted January 28, 2016 Report Share Posted January 28, 2016 Ładniutki, ale chyba nietani (chociaż nie mam pojęcia o cenach w tamtych stronach). Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Krzysiek_W Posted January 28, 2016 Report Share Posted January 28, 2016 Ładniutki, ale chyba nietani (chociaż nie mam pojęcia o cenach w tamtych stronach). to kwestia działki która jest wliczona w cenę - ale najtaniej też nie jest Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Parmigiano Posted January 28, 2016 Report Share Posted January 28, 2016 ,,Po zakończeniu to już bułka z masłem :)" Tak się wydaję wszystkim,którzy kończą budowę) ,,Gorzej jak w trakcie inwestycji pojawiają się nieoczekiwane problemy i wydatki." Pojawiaja się prawie zawsze,dlatego warto stosować zasadę koszt całkowity plus dodatkowo 20% . 2 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Hargin Posted January 28, 2016 Report Share Posted January 28, 2016 Dlatego architektowi nie wolno ujawnić informacji o faktycznym budżecie to daje szanse na uniknięcie zarżnięcia Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Parmigiano Posted January 28, 2016 Report Share Posted January 28, 2016 Ciekawostka,trzy różne obiekty ,mała miejscowość Broniszów pod Zieloną Górą.W tej chwili są już kupione jednak obawiam się,że skończy się na typowej spekulacji.Pałac został sprzedany dobre kilka lat temu za 300tys:) Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
mr.vintage Posted January 28, 2016 Report Share Posted January 28, 2016 W moim bardzo bliskim sąsiedztwie jest do sprzedania naprawdę urokliwy budynek po byłej stacji kolejki wąskotorowej. Zawsze kiedy koło niego przejeżdżam wyobrażam sobie, że mógłbym tam zamieszkać.... http://pkpsa.pl/nieruchomosci/sprzedaz/nieruchomosc.html?id=7451&title=N%C4%99dza,%20ul.%20Gliwicka%20budynek%20kolejki%20w%C4%85skotorowej Bardzo ładny, ale zdjęcia to chyba z Google Street ukradli ,,Gorzej jak w trakcie inwestycji pojawiają się nieoczekiwane problemy i wydatki." Pojawiaja się prawie zawsze,dlatego warto stosować zasadę koszt całkowity plus dodatkowo 20% . +20% to tak optymistycznie, ja u siebie zakładam 30% 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Pan Janusz Posted January 28, 2016 Report Share Posted January 28, 2016 Zależy co prawda od skali i może trochę inny rodzaj problemu, ale przy budowie domu to spać spokojnie można dopiero przy 2x pierwsza wycena 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Parmigiano Posted January 28, 2016 Report Share Posted January 28, 2016 Panie Michale mam nadzieję,że dom po przebudowie będzie osadzony dalej w tradycyji regionu i nie stanie sie natepną kopią stylu skandynawskiego:) Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
mr.vintage Posted January 28, 2016 Report Share Posted January 28, 2016 Od początku przyświeca nam idea zachowania możliwie jak najwięcej z oryginalnego stanu (co budziło zdziwienie architekta, a obecnie wykonawcy), więc mam nadzieję, że wyjdzie z tego coś ładnego, z poszanowaniem dotychczasowej formy i stylu. PS. Żaden ze mnie Pan Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Zajac Poziomka Posted January 28, 2016 Report Share Posted January 28, 2016 Żaden tam pan, tylko Mr. ! 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Kewin Posted January 28, 2016 Report Share Posted January 28, 2016 A jak postępują prace? Kiedy finał? Pamiętaj się pochwalić Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
mr.vintage Posted January 28, 2016 Report Share Posted January 28, 2016 Na Instagramie pokazuję małe co nieco na bieżąco: https://www.instagram.com/michalkedziora/ Ruszyły wreszcie prace związane z nadbudową poddasza i do końca lutego góra powinna już być w stanie zamkniętym. 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Parmigiano Posted January 28, 2016 Report Share Posted January 28, 2016 Historia z przed tygodnia,nawala system ogrzewania ale tylko na pierwszym piętrze,parter oraz drugie piętro wszystko w najlepszym porządku.Kiedy przyjeżdza hydrulik mówie mu,że podłoga jest zimna na całym poziomie i słyszę odpowiedź,którą nawet kabaret Moralnego Niepokoju by nie wymyślił:,,to są tylko twoje subiektywne odczucia":) 3 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Pepo Posted January 28, 2016 Report Share Posted January 28, 2016 Historia z przed tygodnia,nawala system ogrzewania ale tylko na pierwszym piętrze,parter oraz drugie piętro wszystko w najlepszym porządku.Kiedy przyjeżdza hydrulik mówie mu,że podłoga jest zimna na całym poziomie i słyszę odpowiedź,którą nawet kabaret Moralnego Niepokoju by nie wymyślił:,,to są tylko twoje subiektywne odczucia":) https://www.youtube. com/watch?v=7NVrle4_m0M (podaje też link ze spacją przed "com" jeżeli komuś nie wyświetla filmików) Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
White Haven Posted January 31, 2016 Report Share Posted January 31, 2016 Kończy się właśnie remont mojego lokum i mam mały dylemat. Wnętrze będzie finalnie w minimalistycznym, raczej nowoczesnym stylu w kolorystyce biało - chabrowej z elementami koniakowymi. Zasadniczo meble już się robią u stolarza, ale potrzebuję jeszcze sensownego łóżka. Myślałem o czymś tapicerowanych skórą naturalną, ale remont wydrenował mi kieszenie. Trafiłem przypadkiem przekopując google na producenta, który ma w ofercie zarówno syntetyki jak i skóry naturalne, a także wersję łączoną, w której ze skóry naturalnej wykonane są zagłówki. Pod względem czysto wizualnym (kolorystykę można dowolnie dopasowywać) podoba mi się np. ten model: http://www.tapicerowane-lozka.pl/files/lozko-stilo2-biale.jpg Domyślam się, że syntetyk wprawdzie łatwiej się przeciera i pęka, ale dotyczy to tylko części narażonych na bezpośredni kontakt z ciałem ? Dobrze kombinuję, że w takim wypadku nie ma sensu dopłacać tych kilku tysięcy za prawdziwą skórę na całości łóżka i wystarczy skupić się na zagłówkach ? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts