Jacho Napisano 15 Kwiecień 2015 Zgłoszenie Share Napisano 15 Kwiecień 2015 To nie był zły film, ale nie rozumiem tych zachwytów. Wydaje mi się też, że dotyczą one jego najbardziej powierzchownych elementów. Dla mnie to film bardzo dobry, choć dostrzegam w nim pewne słabości, czy wręcz daleko posuniętą naiwność niektórych scen. Nie wiem co rozumiesz pod pojęciem zachwytów nad najbardziej powierzchownymi elementami. Jeśli chodzi o kostiumy, owszem - zachwycają; ubrania mężczyzn, a zwłaszcza Gepa inspirują wielu, to wiemy. Mnie jednak bardziej fascynuje nie tyle ubiór, co posługiwanie się figurami i symbolami, które na nowo staram się zrozumieć przy każdym ponownym obejrzeniu tego filmu. To właśnie czyni ten film, jak dla mnie, genialnym i wyjątkowym. Bo nie sprowadza go do kompletnego kolażu obrazu i dźwięku, który rozumiem od razu. Ale daje szansę na jego odczytywanie na nowo, uruchamia wyobraźnię. 4 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Whitesnake Napisano 16 Kwiecień 2015 Zgłoszenie Share Napisano 16 Kwiecień 2015 Dla mnie to film bardzo dobry, choć dostrzegam w nim pewne słabości, czy wręcz daleko posuniętą naiwność niektórych scen. Nie wiem co rozumiesz pod pojęciem zachwytów nad najbardziej powierzchownymi elementami. Jeśli chodzi o kostiumy, owszem - zachwycają; ubrania mężczyzn, a zwłaszcza Gepa inspirują wielu, to wiemy. Mnie jednak bardziej fascynuje nie tyle ubiór, co posługiwanie się figurami i symbolami, które na nowo staram się zrozumieć przy każdym ponownym obejrzeniu tego filmu. To właśnie czyni ten film, jak dla mnie, genialnym i wyjątkowym. Bo nie sprowadza go do kompletnego kolażu obrazu i dźwięku, który rozumiem od razu. Ale daje szansę na jego odczytywanie na nowo, uruchamia wyobraźnię. Nie zapominajmy o polskim akcencie w postaci muzyki z "Requiem dla mojego przyjaciela" Zbigniewa Preisnera, której również użyto bardzo symbolicznie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Machiavelli Napisano 16 Kwiecień 2015 Zgłoszenie Share Napisano 16 Kwiecień 2015 Nie zapominajmy o polskim akcencie w postaci muzyki z "Requiem dla mojego przyjaciela" Zbigniewa Preisnera, której również użyto bardzo symbolicznie. A co z "Symfonią pieśni żałosnych" Góreckiego? To też polski akcent, o którym warto wspomnieć. Imho cała ścieżka dźwiękowa została dobrana z wyjątkowym smakiem. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jacho Napisano 16 Kwiecień 2015 Zgłoszenie Share Napisano 16 Kwiecień 2015 Nie zapominajmy o polskim akcencie w postaci muzyki z "Requiem dla mojego przyjaciela" Zbigniewa Preisnera, której również użyto bardzo symbolicznie. No i drugim polskim akcencie muzycznym w postaci fragmentu najsłynniejszej chyba 3 symfonii Góreckiego. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Johnny Napisano 1 Czerwiec 2015 Zgłoszenie Share Napisano 1 Czerwiec 2015 Kupiłem dziś. Czytał/oglądał ktoś z was? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
arche Napisano 28 Czerwiec 2015 Zgłoszenie Share Napisano 28 Czerwiec 2015 Może nic odkrywczego, ale bardzo przyjemnie się ogląda: youtube.com/watch?v=E-IcyDp3S1U Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Koval Napisano 6 Listopad 2015 Zgłoszenie Share Napisano 6 Listopad 2015 Właśnie wróciłem z nowego Bonda i ... ...kurcze, może nie byłem w formie, ale dawno się tak nie wynudziłem w kinie (a chodzę średnio raz w tygodniu) - normalnie film drogi jakiś... Jeśli zaś chodzi o kostiumy, to odczucia mieszane - większość strojów głównego bohatera zaprezentowanych na forum w 'poradni stylistycznej' otrzymałoby ocenę 'wymień na większy rozmiar'; a najbardziej rzucił mi się w oczy (fajny zresztą) krawat z grenadyny (w scenie 'pustynnej') kończący się gdzieś nad pępkiem... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jan M. Krawczyk Napisano 6 Listopad 2015 Zgłoszenie Share Napisano 6 Listopad 2015 Nie tylko Tobie. Fajna koszula, fajny krawat, ładnie zawiązany... u góry. Oddalenie i rzut oka na długość... hmm. Długość działacza PZPN 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
artisan Napisano 11 Listopad 2015 Zgłoszenie Share Napisano 11 Listopad 2015 Zabawne, miałem podobną myśl, że na naszym forum koledzy mieliby sporo uwag Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Hargin Napisano 12 Listopad 2015 Zgłoszenie Share Napisano 12 Listopad 2015 Ten Bond jest niezwykły, bo słaby prawie w każdym wymiarze.Nie pamiętam, abym wynudził sie bardziej jakimkolwiek odcinkiem. W kwesti stylu również mizeria. Być może na tle bardzo dobrego Skyfall ciężko było się przebić. Następna część będzie zapewne nowym rozdaniem - nowa reżyseria i odtwórca głównej roli. Nawet Monica B. wypadła fatalnie... jak na ponad 50 lat wygląda świetnie, ale na bycie dziewczyną Bonda kilka (-naście?) wiosen za późno. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Skalpel Napisano 12 Listopad 2015 Zgłoszenie Share Napisano 12 Listopad 2015 Nawet Monica B. wypadła fatalnie... jak na ponad 50 lat wygląda świetnie, ale na bycie dziewczyną Bonda kilka (-naście?) wiosen za późno. Jesteś okrutny! Kocham się w niej odkąd się urodziłem.... 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
lubo69 Napisano 12 Listopad 2015 Zgłoszenie Share Napisano 12 Listopad 2015 Kocham się w niej odkąd się urodziłem.... No właśnie w tym rzecz... 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Hargin Napisano 12 Listopad 2015 Zgłoszenie Share Napisano 12 Listopad 2015 tak... śpieszmy się kochać Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marcin_L Napisano 12 Listopad 2015 Zgłoszenie Share Napisano 12 Listopad 2015 Ja się nie nudziłem, ale wymagający nie jestem W każdym razie "Skyfall" był dla mnie zbyt mroczny - Bond ma być lekki, łatwy i przyjemny, a "Spectre" taki jest. Co do garniturów Bonda, to też mnie się wydawało, że nieco zbyt przy ciele. Ale jednocześnie pocieszyłem się, bo ostatnio nieco "przybieram" i garnitury jakby lekko ciaśniejsze się robią A Monika miała właśnie taką już dojrzałą kobietę zagrać! Bardzo dobrze, że ma lekkie zmarszczki, to naturalne, przynajmniej nie będzie takim nabotoksowanym i ponaciąganym skalpelami (sorry @Skalpel ) koszmarkiem, jak Meg Ryan czy Nicole Kidman... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Hargin Napisano 12 Listopad 2015 Zgłoszenie Share Napisano 12 Listopad 2015 Osobiście, również nie uważam się za wymagającego widza... tu jednak moja płytka wrażliwość została poddana raptownemu i skutecznemu atakowi. Z tą "ciasnością" jest tak, że jak marynarka opina szczupłego, to wygląda źle. Jeśli jednak opina pana "przy kości" dodatkowo wygląda komicznie sam prowadzę z tym wieczną walkę... a święta przed nami... Rola Moniki została wciśnięta do scenariusza na siłę. Sama zagrała teatralnie, a na zmarszczki u dziewczyny Bonda patrzyło się trudno... wszystko przemija i w tym filmie przyniosło refleksję, nie rozrywkę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marcin_L Napisano 12 Listopad 2015 Zgłoszenie Share Napisano 12 Listopad 2015 [...] a na zmarszczki u dziewczyny Bonda patrzyło się trudno... wszystko przemija i w tym filmie przyniosło refleksję, nie rozrywkę. Prawda, że na zmarszczki niezbyt się patrzy. Może trzeba podejść do tego tak, że to nie jest dziewczyna Bonda, tylko kobieta Bonda Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Hargin Napisano 12 Listopad 2015 Zgłoszenie Share Napisano 12 Listopad 2015 Lepiej włączyć sobie Malenę, zapomnieć o "Specter" i nie dorabiać "co autor miał na myśli" 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
proceleusmatyk Napisano 13 Listopad 2015 Zgłoszenie Share Napisano 13 Listopad 2015 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jakub Wieczorek Napisano 13 Listopad 2015 Zgłoszenie Share Napisano 13 Listopad 2015 Tez byłem na Spectrze. James miał świetny garnitur kiedy był u Agenta dyrektora W pierwszej części (jeszcze przed przedstawieniem aktorów) Bond miał źle zszytą marynarkę. Ogólnie film fajny, zdecydowanie mniej "rozpierduchy" niż w ostatniej części. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Koval Napisano 13 Listopad 2015 Zgłoszenie Share Napisano 13 Listopad 2015 Ale to jest Bond - Rozpierducha musi być!!! 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
damiance Napisano 24 Listopad 2015 Autor Zgłoszenie Share Napisano 24 Listopad 2015 ledwie w torbie weekendowej się zmieściła Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jan M. Krawczyk Napisano 24 Listopad 2015 Zgłoszenie Share Napisano 24 Listopad 2015 ledwie w torbie weekendowej się zmieściła Gdy skończysz, skrobniesz czy pozycja warta uwagi? Szukam kolejnej książki do wchłonięcia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
damiance Napisano 28 Listopad 2015 Autor Zgłoszenie Share Napisano 28 Listopad 2015 Kupiłem po długiej analizie w księgarni - warto. skrobnę coś więcej, ale nie wiem kiedy skończę - jestem dopiero na spisie treści . Wrzucę na dniach kilka zdjęć przykładowych stron + spis pozdrawiam D Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Johnny Napisano 5 Grudzień 2015 Zgłoszenie Share Napisano 5 Grudzień 2015 Nie widziałem gdzie to wrzucić więc wstawiam tutaj. Sprezzatura z krawatem, czyli wszystko już było Bugsy (1991) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
damiance Napisano 4 Styczeń 2016 Autor Zgłoszenie Share Napisano 4 Styczeń 2016 Obiecane kilka zdjęć dot. książki o Gieves & Hawkes 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi