Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

• Odpowiedzi 4,9 tys.
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

Opublikowane grafiki

Opublikowano
@Milten, dwa słowa o koszuli? Kołnierzyk button-under?

To koszula tab collar Szarmanta. Miedzy wyłogami kołnierza znajduje się tabka zapinana na gruby guzik, który podnosi i eksponuje krawat, oraz odciąga węzeł od szyi dając duży komfort, według mnie nieporównywalny z innymi kołnierzami (jedynie szpilka w pin collar wydaje się działać na tej samej zasadzie). Dodatkowo wyłogi są blisko siebie i blokują węzłowi możliwość poluzowania się, a więc nie ma potrzeby poprawiania węzła krawata w ciągu dnia. Dodatkowym atutem wpływającym przede wszystkim na komfort, jest możliwość zawiązania krawata dużo lżej niż w innych koszulach (prócz pin collar, jednak nie mam żadnego pin collara, więc nie mogę być pewny na 100%). Działa to tak, że niedociągnięty luźny węzeł zapinamy tabką, która umiejscawia węzeł praktycznie na szczycie, a wyłogi nie dają się rozwiązać lekko ściśniętemu węzłowi, który wystarczy troszkę dociągnąć na szczyt. Według mnie rozwiązanie z tabką powinno znaleźć się w każdym kołnierzu, w którym dyskretna implementacja tego elementu jest możliwa (raczej nie prawdziwy szeroki cut away). A co do reszty to podobają mi się mankiety koktajlowe, interwały pomiędzy guzikami na plisie, guziki perłowe. Materiał jest raczej delikatny i nie posłuży zbyt długo(twill s140 two ply), oddycha dosyć dobrze, ale mam koszule button down z zefiru i w dotyku jest przyjemniejsza, a oddycha genialnie jak na bawełnę. f19a56b16dbc38e6f652b2b234cd49e0.jpg46225a9985c527b2296fbffcc0e0a730.jpg
  • Like 1
  • Oceniam pozytywnie 8
Opublikowano

Rzeczywiście ze spodniami nie zadziało się tam najlepiej.. pamiętaj jednak, że zdjęcia uwydatniają czasami niektóre szczegóły, a na żywo wygląda to ok. Wg mnie całość się broni.. pognieciony len, casualowa koszula, nieidealne dżinsy.

Co do rozmiarów marynarki to się będę bronił. Owszem guzik w Havanach mógłby być niżej, kolejny mój zakup to będzie Hudson imoże będzie z tym lepiej. Natomiast marynarka napewno nie jest za długa i za obszerna. Może to również kwestia zdjęcia, perspektywy, ale też materiału. Czysty len jednak układa się zupełnie inaczej niż wełna. Dla porównania wrzucam nieco inne ujęcie lnianej vs havana z wełny traveller (obie w tym samym rozmiarze 25).

IMG_20170513_125457.jpg

Edit. Wrzucam jeszcze zdjęcie całej sylwetki.

szara havana.jpg

Opublikowano
18 godzin temu, Pablo84 napisał:

@Midlife-Crisis rozwiniesz? Również nie rozumiem za bardzo ocb..

Mam niestety na myśli jakość spodni z HM (nie, żebym rzeczy z HM nie miał). Akurat zdjęcie z otwartą marynarką eksponuje to (okolice rozporka jak @MH_fan wspomniał). Dobrze uszyte i dopasowane spodnie tego nie robią. Na dalszych zdjęciach się już bronią, bo tego nie widać. Nosiłbym do dobrze dopasowanej dzianiny, która by problematyczną partię częściowo zakryła i efekt zneutralizowała. 

Koszula mi się za to bardzo podoba. :)

Opublikowano

Zgadzam się (po 3 miesięcznym użytkowaniu), że spodnie nie są jakiejś ekstra jakości, ale kosztowały jedynie 79zł ;-). Ostatnimi czasy mam problem z zakupem dżinsów, które wytrzymały by dłużej niż 6-8 miesięcy (Wrangler, Tommy Hilfiger). Każde i tak przecierają się w którymś miejscu i muszę reklamować, więc nawet dokupiłem 2 parę tych z HM. Odpowiada mi kolor i fason (stan regular, slim fit). 

Koszula jest z poprzedniego roku, ostatnio stała się moją ulubioną.

Opublikowano
4 minuty temu, Pablo84 napisał:

Zgadzam się (po 3 miesięcznym użytkowaniu), że spodnie nie są jakiejś ekstra jakości, ale kosztowały jedynie 79zł ;-). Ostatnimi czasy mam problem z zakupem dżinsów, które wytrzymały by dłużej niż 6-8 miesięcy (Wrangler, Tommy Hilfiger). Każde i tak przecierają się w którymś miejscu i muszę reklamować, więc nawet dokupiłem 2 parę tych z HM. Odpowiada mi kolor i fason (stan regular, slim fit). 

Koszula jest z poprzedniego roku, ostatnio stała się moją ulubioną.

Dżinsy z niewielkim udziałem elastanu nie przecierają się tak szybko. Na pewno znajdziesz coś na ten temat tutaj:)

TH nie jest dobrą marką, za to w miarę drogą. :x