Skocz do zawartości

Poszetka (chusteczka w kieszonce) - dyskusje i porady

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

frankenstein - myślę, że masz rację. Tym nie mniej jako ciekawostka prezentuje się sympatycznie.

Koźle, uważaj - jak żona wróci i zobaczy Cię dopasowującego jej bieliznę do Twojej marynarki może nie być przyjemnie ;)

Opublikowano

Koźle, uważaj - jak żona wróci i zobaczy Cię dopasowującego jej bieliznę do Twojej marynarki może nie być przyjemnie ;)

Ciężko będzie wytłumaczyć, że to jej bielizna a nie ...
Opublikowano

Popieram Jana. Przyznam, że zaintrygowałeś mnie sergiuszu tą poszetka, gdyż na pierwszy rzut oka wydawało mi się jakby złożóna miała około 5 cm grubości. Jak wygląda z dalszego dystansu? Bo zdjęcie zrobiłeś z bliska i z góry, więc rzecz wiadoma, że ją dobrze widać.

Opublikowano

Zdjęcie zrobię rozłożonej za kilka godzin, gdy będę miał dostęp do aparatu. Jak widać z komputera to średnio wychodzi.

Nie jestem pewny, czy to jest poszetka w pełnym znaczeniu tego słowa. Znalazłem ją przeglądając swoje rzeczy (dziwne, bo jej nie pamiętam).

Opublikowano

Znalazłem ją przeglądając swoje rzeczy (dziwne, bo jej nie pamiętam).

Zawsze to mówię żonie, gdy się pyta o nowy krawat, nową koszulę, poszetkę, marynarkę... :? Moja szafa jest jak czarodziejski worek, w którym zawsze coś znajduję. Szkoda, że nie portfel :shock:

Opublikowano

Znalazłem ją przeglądając swoje rzeczy (dziwne, bo jej nie pamiętam).

Zawsze to mówię żonie, gdy się pyta o nowy krawat, nową koszulę, poszetkę, marynarkę... :? Moja szafa jest jak czarodziejski worek, w którym zawsze coś znajduję. :shock:

Świetna wymówka +1
  • 2 tygodnie później...
Opublikowano

Która biała poszetka będzie bardziej elegancka/formalna - z jedwabiu czy lnu?

Na zdrowy rozsądek i wg mojej wiedzy powinna to być jedwabna, ale spotkałem się z opinią, że jednak lniana.

Jaka jest Wasza opinia?

Wg Simona Cromptona z pernamentstyle.co.uk lniana, gdyż do stroju formalnego prawie na pewno założysz jedwabny krawat lub muchę. Jedwabne krawaty są uważane za najbardziej formalne z powodu ich połysku, który przełamuje "matowość" reszty ubrania (rzecz jasna poza butami). Ponieważ ta matowość została przełamana krawatem, nie ma potrzeby przełamywać jej dodatkowo poszetką, dlatego należy wybrać lnianą, która układa się podobnie jak jedwana, ale nie ma połysku. Jak widać, to ubraniowa wyższa szkoła jazdy. Osobiście noszę i jedwabne krawaty, i jedwabne poszetki naraz.

Znalazłem wpis, gdzie o tym mowa: http://www.permanentstyle.co.uk/2010/03 ... m-no7.html

Opublikowano

Która biała poszetka będzie bardziej elegancka/formalna - z jedwabiu czy lnu?

Na zdrowy rozsądek i wg mojej wiedzy powinna to być jedwabna, ale spotkałem się z opinią, że jednak lniana.

Jaka jest Wasza opinia?

Lniana jest bardziej formalna, "równiej" się układa, jedwabna jest "luźna".

Opublikowano

Z dwóch książek, które ostatnio czytałem:

Szybko, bezlitośnie dokończył ubieranie. Trzymając się prosto, z wyważoną, niespieszną pewnością kogoś, kto przywykł do sprawowania władzy, z białą chusteczką w butonierce czarnej marynarki, zszedł powoli po schodach [...]

Atlas zbuntowany, Ayn Rand

w tłumaczeniu Iwony Michałowskiej

oraz

Wyciągnął chusteczkę z butonierki.

- Będę nią dotykał swoich ust na znak, że o pani myślę.

Gottland, M. Szczygieł

Opublikowano

Butonierka to pikuś, mnie się niezmiernie podoba "bezlitośne dokończenie ubierania" - co należy tłumaczyć: "chinosy były za wąskie, ale nie bacząc na rozdzierający skrzek pękającego materiału, wciągnął je przemocą, po czym stanął na baczność i z miną srogą zlustrował swe odbicie na wypolerowanym mosiądzu".