Üxküll Napisano 30 Grudzień 2011 Autor Zgłoszenie Share Napisano 30 Grudzień 2011 Dandyzm najbardziej kojarzy mi się z Paryżem. Poniżej portret Roberta de Montesquiou (1855-1921), francuskiego poety, dandysa, światowca, kolekcjonera sztuki. Pod tym linkiem selektywna bibliografia na temat dandyzmu: http://www.biblioparfum.net/index.php?c ... me〈=en Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
roland Napisano 30 Grudzień 2011 Zgłoszenie Share Napisano 30 Grudzień 2011 wyciąłem obrazek wraz z postami komentującymi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Üxküll Napisano 5 Styczeń 2012 Autor Zgłoszenie Share Napisano 5 Styczeń 2012 Nicholas Foulkes jest angielskim historykiem, pisarzem i dziennikarzem. Kiedyś anonsowałem już na tym forum jego książkę o Rubinaccich i neapolitańskim krawiectwie: viewtopic.php?f=1&t=23&p=30241&hilit=Nicka+Foulkesa#p30241 Trzy, inne zdjęcia Nicka do obejrzenia na blogu: http://www.marianorubinacci.net/club/?p=445 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Üxküll Napisano 8 Styczeń 2012 Autor Zgłoszenie Share Napisano 8 Styczeń 2012 Od retro do awangardy - GUY HILLS i świat się kręci do przodu z DASHING TWEEDS: http://www.dashingtweeds.co.uk/ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Otto Napisano 8 Styczeń 2012 Zgłoszenie Share Napisano 8 Styczeń 2012 Henry de Winter http://www.henry-de-winter.de/ (ponownie dandyzm w wydaniu historyzującym) I jak miło popatrzeć na dobrze skrojony frak i niewystającą spod niego kamizelkę! Czasem dość odważnie: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
proceleusmatyk Napisano 8 Styczeń 2012 Zgłoszenie Share Napisano 8 Styczeń 2012 Przyjemnie wygląda ten garnitur pociągowy Ktoś wie, jakie przeznaczenie ma widoczny na tym zdjęciu podłużny pokrowiec? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jan Napisano 8 Styczeń 2012 Zgłoszenie Share Napisano 8 Styczeń 2012 LV? Moze pokrowiec na okulary, ktore ma na nosie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
macaroni Napisano 8 Styczeń 2012 Zgłoszenie Share Napisano 8 Styczeń 2012 http://dandyportraits.blogspot.com/ Najbardziej niezwykły blog jaki ostatnio znalazłem. Wspaniałe zdjęcia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
proceleusmatyk Napisano 8 Styczeń 2012 Zgłoszenie Share Napisano 8 Styczeń 2012 Jak mogłeś? Tyle jeszcze miałem dziś do zrobienia! Pawie pióro w brustaszy rządzi... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
macaroni Napisano 8 Styczeń 2012 Zgłoszenie Share Napisano 8 Styczeń 2012 Ja mam fajrant więc oglądam. Niesamowite, przyznasz Proc. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
proceleusmatyk Napisano 8 Styczeń 2012 Zgłoszenie Share Napisano 8 Styczeń 2012 Szczena mi się nie zamyka... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Otto Napisano 9 Styczeń 2012 Zgłoszenie Share Napisano 9 Styczeń 2012 W 'Portraits' urzekła mnie, prócz przekroju stylizacji, też świetna jakość zdjęć. Kolejny link dorzucam, może jeszcze nie znany? http://www.fineanddandyshopblog.com/ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Tabletka Napisano 10 Styczeń 2012 Zgłoszenie Share Napisano 10 Styczeń 2012 http://dandyportraits.blogspot.com/ Najbardziej niezwykły blog jaki ostatnio znalazłem. Wspaniałe zdjęcia. Ten rodzaj męskiego dandyzmu jest jak dla mnie trochę zbyt blisko "kobiecej elegancji", a to już nie dla mnie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Üxküll Napisano 11 Styczeń 2012 Autor Zgłoszenie Share Napisano 11 Styczeń 2012 Nick Wooster, do niedawna dyrektor męskiego działu Neiman Marcus, pojawił się właśnie w wątku Pitti Uomo 2012 < viewtopic.php?f=1&t=1751&start=0 >, a ja go dołączam do galerii współczesnych dandysów. Więcej zdjęć Woostera do pooglądania na dedykowanym mu blogu: http://fuckyeahnickwooster.tumblr.com/ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Fingor Napisano 11 Styczeń 2012 Zgłoszenie Share Napisano 11 Styczeń 2012 Wooster to dla mnie wzór nowoczesnego dandysa. Nie historyzuje, po prostu przenosi ideę dandyzmu w dzisiejsze realia Pozwolę sobie zamieścić jeszcze jedno zdjęcie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
The-Bigwig Napisano 11 Styczeń 2012 Zgłoszenie Share Napisano 11 Styczeń 2012 A ja uważam, że do jego typu urody nie pasuje spora część z jego kreacji. Facet ma parę lat na karku, wygląda bardziej męsko, niż chłopięco. Ale swoim stylem wydaje się jakby odwracał role. Przykrótkie spodnie, wzorzyste marynarki, to pasuje komuś z "chłopięcą" twarzą. Uważam, że najlepiej prezentuje się w zdj. numer 2, wklejonym powyżej. Wręcz świetnie. Denerwują mnie jedynie nogawki, no ale... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Velahrn Napisano 11 Styczeń 2012 Zgłoszenie Share Napisano 11 Styczeń 2012 Mi się najbardziej podoba to: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bigbadwoof Napisano 11 Styczeń 2012 Zgłoszenie Share Napisano 11 Styczeń 2012 Mr Wooster jest znacznie bliższy mojemu rozumieniu pojęcia "dandys" niż wielu prezentowanych w tym wątku panów, przebierających się za dżentelmenów sprzed stuleci. Krótkie spodenki z marynarką, albo marynarka moro mogą budzić mieszane uczucia, ale pewnie takie same kiedyś budził Beau Brummell. Twórcze przetworzenie obowiązującej powszechnie mody wnosi znacznie więcej wartości niż pozerskie odtwarzanie tego co już kiedyś było. Dotyczy to każdej dziedziny sztuki, w tym mody... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Ernestson Napisano 11 Styczeń 2012 Zgłoszenie Share Napisano 11 Styczeń 2012 Mr Wooster jest znacznie bliższy mojemu rozumieniu pojęcia "dandys" niż wielu prezentowanych w tym wątku panów, przebierających się za dżentelmenów sprzed stuleci. Krótkie spodenki z marynarką, albo marynarka moro mogą budzić mieszane uczucia, ale pewnie takie same kiedyś budził Beau Brummell. Twórcze przetworzenie obowiązującej powszechnie mody wnosi znacznie więcej wartości niż pozerskie odtwarzanie tego co już kiedyś było. Dotyczy to każdej dziedziny sztuki, w tym mody... +++ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Parmigiano Napisano 11 Styczeń 2012 Zgłoszenie Share Napisano 11 Styczeń 2012 +++++ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Üxküll Napisano 11 Styczeń 2012 Autor Zgłoszenie Share Napisano 11 Styczeń 2012 Dandysów we współczesnym stylu fashion jest mi trudniej wyłowić niż historyzujących epigonów. Wcześniej prezentowałem już w tym wątku Fabrizio Rollo, który również nosi się współcześnie: viewtopic.php?f=1&t=1703&p=51204&hilit=Fabrizio+Rollo#p51204 Do dandysów zaliczyć można również współczesnych, wielkich projektantów mody jak Yves Saint Laurent (zm. 2008), Karl Lagerfeld czy John Galliano, ale te nazwiska każdy już dobrze zna. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Otto Napisano 11 Styczeń 2012 Zgłoszenie Share Napisano 11 Styczeń 2012 Dandys nie jedno ma imię..... Wooster, wie co robi. Jak dla mnie jednak zbyt często gra dysonansami, jest bardzo postmodernistyczny. Czasem trudno nazwać jego kreacje eleganckimi, ale nie było takie ich zamierzenie. Ale wąsik, ah ten wąsik... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
trybek Napisano 11 Styczeń 2012 Zgłoszenie Share Napisano 11 Styczeń 2012 Facet najwyraźniej nie należy do wysokich. Mimo to, jego eksperymenty stylistyczne, nie wpływają negatywnie na odbiór sylwetki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mr.vintage Napisano 11 Styczeń 2012 Zgłoszenie Share Napisano 11 Styczeń 2012 Facet najwyraźniej nie należy do wysokich. Mimo to, jego eksperymenty stylistyczne, nie wpływają negatywnie na odbiór sylwetki. Moim zdaniem przykrótkie spodnie niestety wpływają. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
proceleusmatyk Napisano 11 Styczeń 2012 Zgłoszenie Share Napisano 11 Styczeń 2012 Aparat potrafi nieźle zmylić i pomieszać proporcje. Pan Wielka Broda okazał się wysokim gościem, a zdjęcia z SF na to nie wskazywały. http://giantbeard.tumblr.com/ EDIT: Jak będziecie cierpliwi, to na powyższym blogu doscrollujecie się naszego niedawno obstalowanego forumowego trzyczęściowca Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi