sestriere Napisano 28 Wrzesień 2011 Zgłoszenie Share Napisano 28 Wrzesień 2011 W takim razie zapewne mamy na myśli dwie różne marki o tej samej nazwie. ja mam na myśli tę markę: http://store-de.hugoboss.com/Anz%C3%BCg ... DE,sc.html Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mbs Napisano 28 Wrzesień 2011 Zgłoszenie Share Napisano 28 Wrzesień 2011 Jeśli chodzi o te koszmarki, to prędko one nie znikną. Kilkadziesiąt milionów złotych to zbyt duża kwota, by całkowicie pozbyć się stocków magazynowych.Powinni to przemetkować i wypuścić do szerokiej dystrybucji po kosztach produkcji lub poniżej. Magazynowanie to też koszt i jeszcze dodatkowo pogarsza im wizerunek.Poniżej kosztów produkcji akurat sprzedawać nie można. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
damiance Napisano 28 Wrzesień 2011 Zgłoszenie Share Napisano 28 Wrzesień 2011 .... Problem jest z kolekcjami z poprzednich lat, a tych Bytom posiada sporo. W jakimś wywiadzie Michał Wójcik (obecny prezes Bytomia) mówił chyba o kwocie 30 mln złotych, jakie mają zamrożone w stockach (starych kolekcjach). Na pewno część z nich nadal będzie trafiać do sklepów. ten problem jak bumerang, powraca ... z 10 lat temu w gazecie biznesowej też czytałem o zapasach. łatwo wyprodukować, trudniej sprzedać .. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sestriere Napisano 28 Wrzesień 2011 Zgłoszenie Share Napisano 28 Wrzesień 2011 Jeśli chodzi o te koszmarki, to prędko one nie znikną. Kilkadziesiąt milionów złotych to zbyt duża kwota, by całkowicie pozbyć się stocków magazynowych.Powinni to przemetkować i wypuścić do szerokiej dystrybucji po kosztach produkcji lub poniżej. Magazynowanie to też koszt i jeszcze dodatkowo pogarsza im wizerunek.Poniżej kosztów produkcji akurat sprzedawać nie można. myślę, że meqoqowi chodziło bardziej o generalną koncepcję "czyszczenia" wizerunku... i z tym się zgadzam zapewne dyrektor finansowy się nie zgodził Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
+Immune+ Napisano 28 Wrzesień 2011 Zgłoszenie Share Napisano 28 Wrzesień 2011 W takim razie zapewne mamy na myśli dwie różne marki o tej samej nazwie. ja mam na myśli tę markę: http://store-de.hugoboss.com/Anz%C3%BCg ... DE,sc.html Podstawowe pytanie, czy porównujesz ceny niemieckie do polskich? Druga sprawa, ceny uśredniamy czy porównujemy je segmentowo? Bo jeżeli ta druga opcja to Boss RTW może być nawet dwa, dwa i pół raza droższy od Bytomia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sestriere Napisano 28 Wrzesień 2011 Zgłoszenie Share Napisano 28 Wrzesień 2011 Zgoda. Tak też napisałem: "widziałem garnitur za sporo ponad 2.000 zł (tak jak napisałem, jakaś wyższa linia Bytomia) (oczywiście abstrahuje od jakości materiału czy wykończenia, zapewne garnitur tej samej klasy w Bossie by kosztował sporo więcej)" Chodziło mi o generalne odczucie klienta oraz o zwrócenie uwagi na jednak dość wysokie ceny garniturów RTW polskich producentów. Myślę, że nie ma o co kruszyć kopii Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
+Immune+ Napisano 28 Wrzesień 2011 Zgłoszenie Share Napisano 28 Wrzesień 2011 Sestriere, problem istnieje bo mało osób zdaje sobie sprawę np. z faktu, że Hugo Boss ma wielu podwykonawców w różnych krajach, pośród których jest min. polski Bytom. Wówczas możemy pisać o wysokich cenach HB oraz zaniżonych - Bytomia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sestriere Napisano 28 Wrzesień 2011 Zgłoszenie Share Napisano 28 Wrzesień 2011 Biorąc pod uwagę jednak prestiż marki, za który się mimo wszystko płaci, to jednak Hugo Boss plasuje się (nad czym ubolewam i czego nie rozumiem) wyżej niż Bytom. Stąd może moje zdziwienie ceną Bytomia na poziomie (lub wyższą, nie wnikajmy) Bossa. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
+Immune+ Napisano 28 Wrzesień 2011 Zgłoszenie Share Napisano 28 Wrzesień 2011 Biorąc pod uwagę jednak prestiż marki, za który się mimo wszystko płaci, to jednak Hugo Boss plasuje się (nad czym ubolewam i czego nie rozumiem) wyżej niż Bytom. Stąd może moje zdziwienie ceną Bytomia na poziomie (lub wyższą, nie wnikajmy) Bossa. Hugo Boss plasuje się wyżej - pytanie tylko w czyjej klasyfikacji i jakie są elementy składowe tej oceny? Jeżeli chodzi o cenę to wnikać nie musimy - nawet z podanego przez Ciebie linku można wywnioskować, porównując ceny Hugo Boss w internetowym sklepie w Niemczech i Bytomia w stacjonarnym sklepie w Polsce - Hugo Boss jest droższy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sestriere Napisano 28 Wrzesień 2011 Zgłoszenie Share Napisano 28 Wrzesień 2011 Wlasnie wyszedlem ze sklepu Bytom. Rzeczywiscie cos mi sie pokrecilo. ceny oczywiscie nizsze niz w HB. Przepraszam za niepotrzebne zamieszanie. Lapie mnie jakies chrobsko, temperatura itp, stad gorsza percepcja. Jeszcze raz przepraszam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Nereusz Napisano 28 Wrzesień 2011 Zgłoszenie Share Napisano 28 Wrzesień 2011 No to czekamy jeszcze na sklep internetowy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mr.vintage Napisano 28 Wrzesień 2011 Zgłoszenie Share Napisano 28 Wrzesień 2011 Ciekawe kto dla Bytomia produkuje buty? Powiązania biznesowe Michała Wójcika wskazywałby na Wojasa lub Gino Rossi: http://wojas.pl/RelacjeInwestorskie/Akt ... i/259.html Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
AndrzejR Napisano 28 Wrzesień 2011 Zgłoszenie Share Napisano 28 Wrzesień 2011 Fajnie, że w Bytomiu marynarki są normalnej długości. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pirat Napisano 29 Wrzesień 2011 Zgłoszenie Share Napisano 29 Wrzesień 2011 Tylko że szerokość w klatce nie jest dla wszystkich, kończy się na 116 potem już MTM lub szycie na miarę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Nereusz Napisano 29 Wrzesień 2011 Zgłoszenie Share Napisano 29 Wrzesień 2011 Orientuje się ktoś jak się ma jakość Bytomia do Vistuli, bo ceny są nieznacznie niższe, przykładowo koszule 149-250? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
grizz Napisano 29 Wrzesień 2011 Zgłoszenie Share Napisano 29 Wrzesień 2011 Cena wyższa o 70%, to nieznaczna róznica? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Nereusz Napisano 29 Wrzesień 2011 Zgłoszenie Share Napisano 29 Wrzesień 2011 Cena wyższa o 70%, to nieznaczna róznica? W Vistuli, czy Wólczance koszule kosztują przeważnie 200-300, więc przedział się raczej nieznacznie różni, czyż nie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
grizz Napisano 29 Wrzesień 2011 Zgłoszenie Share Napisano 29 Wrzesień 2011 Zależy jaak patrzysz. Przy jednej koszuli, to mało, przy 3, masz już czwartą "gratis". Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
roland Napisano 29 Wrzesień 2011 Zgłoszenie Share Napisano 29 Wrzesień 2011 W Vistuli, czy Wólczance koszule kosztują przeważnie 200-300, więc przedział się raczej nieznacznie różni, czyż nie?Przepraszam, ale to pytanie 'czyż nie' brzmi mi straszliwie wyniośle i przejawia dla mnie koszmarną pogardę. Otóż przynajmniej dla mnie przedział różni się znacznie. 200 zł, a 300 zł to różnica 50%, albo 33%, zależy w którą stronę patrzeć. 100 zł to sporo, zwłaszcza kiedy wyrzuca się je w błoto. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Nereusz Napisano 29 Wrzesień 2011 Zgłoszenie Share Napisano 29 Wrzesień 2011 W Vistuli, czy Wólczance koszule kosztują przeważnie 200-300, więc przedział się raczej nieznacznie różni, czyż nie?Przepraszam, ale to pytanie 'czyż nie' brzmi mi straszliwie wyniośle i przejawia dla mnie koszmarną pogardę. Rozumiem, że te określenia mają charakter humorystyczny, bo jak nie to polecam przed spaniem melisę. Natomiast odnośnie tych przedziałów, to ja naprawdę nie rozumiem w czym jest problem, czuję się jakbym miał tłumaczyć rzeczy oczywiste. Dla mnie koszula za 250, a za 300zł, to bardzo podobna pólka cenowa i różnica jest właśnie tak jak napisałem nieznaczna. Dlatego też chciałem się dowiedzieć, o ile ktoś wie z doświadczenia, czy Bytom szyje koszule porównywalnej jakości do Wólczanki/Vistuli i warto w nie inwestować podobne pieniądze.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mosze Napisano 29 Wrzesień 2011 Zgłoszenie Share Napisano 29 Wrzesień 2011 W salonach Bytomia sprzedawane są koszule Otto Hauptmann (do dostania również w Royal Collection) - nie wiem, czy marka do nich należy, czy nie. Mam sporo koszul OT - te ze zwykłej bawełny czy też linia "OT - Pure Cotton" nie zachwyca, natomiast wyższa linia (two ply) oferuje wg mnie bardzo dobrą jakośc. Tyle, że ja kupuję koszule OT na wyprzedaży po stówie, a Vistuli - również na wyprzedaży - po osiem dych. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
White Haven Napisano 29 Wrzesień 2011 Zgłoszenie Share Napisano 29 Wrzesień 2011 Vistula organizuje wyprzedarze po 80 zł? Przyznam szczerze, że aż z taką obniżka się jeszcze nie zetknąłem. Otto Hauptmann noszę na co dzień - akurat mnie linia Pure Cotton zadowala jakościowo (bardzo miękka i niegniecąca się bawełna), two play przymierzałem, ale zbyt długie rękawy (wzrost 176-182) sięgające do palców skutecznie mnie odstraszyły. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mosze Napisano 29 Wrzesień 2011 Zgłoszenie Share Napisano 29 Wrzesień 2011 Ceny na wyprzedażach są różne - ja mam dwie koszule V, obie kupiłem za tę cenę (jedną w tym sezonie, drugą jakieś 2 lata temu). A rękawy - cóż zrobic - jak za długie, trzeba skrócic (dodatkowe ~25 zł). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
White Haven Napisano 29 Wrzesień 2011 Zgłoszenie Share Napisano 29 Wrzesień 2011 Dzięki za informację. Będę się bardziej energiczniej rozglądał za obniżkami u Vistulii w tym roku. Co do skracania rękawów - nie licząc wyprzedaży bardziej opłaca mi się już kupić koszule z bawełny doppio ritorto (włoski odpowiednik two play) ze sklepu Meanswear.pl. Wszystkie wymiary pasują mi idealnie, jedynie dość wysoka cena uniemożliwia mi tam częste zakupy. (a najchętniej skompletowałbym u nich całą szafę) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mosze Napisano 29 Wrzesień 2011 Zgłoszenie Share Napisano 29 Wrzesień 2011 Jeszcze jedna uwaga - kiedyś OT robił koszule wg kołnierzyka i wzrostu. Obecnie rozmiar jest reprezentowany jedynie przez numer kołnierzyka. Po tej zmianie (zapewne oszczędnośc) rękawy koszul stały się za długie i dla mnie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi