Skocz do zawartości

Czyszczenie, pranie, prasowanie, mole, pielęgnacja, itd.

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Mateuszu, akurat powiedzenie "bliższa ciału koszula niż suknia" nie wzięło się znikąd i w mojej skromnej opinii należy tę część ubioru traktować jak bieliznę. Nawet gdybym miał tak "korzystne predyspozycje" czułbym się bardzo nieswojo nosząc koszulę czy choćby t-shirt dwa dni z rzędu.

No chyba, że tak wyszło, że akurat nocowałeś ;)

• 3 tygodnie później...
  • 5 tygodni później...
  • 1 miesiąc temu...
  • 2 tygodnie później...
Opublikowano

Kupilem letnie spodnie lniano-bawełniane. Producent zaleca pranie chemiczne. Ponieważ są bardzo jasne prawdopodobnie konieczne będzie bardzo częste pranie. Delikatny program w pralce wchodzi w grę, czy muszę zostać stałym klientem pralni?

• 2 tygodnie później...
Opublikowano

Wygląda bardziej na wypalone żarem z papierosa, niż ubrudzone popiołem... Udało mi się coś podobnego usunąć bardzo delikatnie i długo pocierając ostrą stroną wilgotnego kuchennego zmywaka (już trochę zużytego) z kilkoma kroplami płynu do mycia naczyń. Potem zapolerowałem bezbarwnym Pommadierem. Po mniej więcej tygodniu normalnego użytkowania kanapy śladów zbrodni brak.

• 2 tygodnie później...
Opublikowano

Jedna z moich koszul zżółkła (praktycznie cała - chyba po ktorymś praniu ją trafiło, możliwe że zafarbowała). Da się coś takiego jeszcze uratować? Dodam, że koszula nie jest jednolicie biała tylko w szaro-białą kratkę.

Opublikowano

Mydło do plam Dr. Beckmann. Zmoczyć koszulę, namydlić całą, lekko potrzeć, poczekać 5-10minut i do pralki. Mi w przypadku lnianej białej koszuli w kratkę pomogło. Dorzuciłem jeszcze profilaktycznie saszetkę vanisha.

Opublikowano

Jak prac prać lnianą (100%) marynarkę bez podszewki? stosować zwykły proszek i płyn do płukania?

można ją prasować bez obaw o zniekształcenia?

Najlepiej według wskazań producenta. Ja swoją piorę "ręcznie" (w pralce), w płynie do prania, nie odwirowuję, po wyschnięciu prasuję. Z tym, że prasowania nie pamiętam, to było dawno.

• 2 tygodnie później...
Opublikowano

Czy ktoś wie jaki skład ma apretura, oferowana w niektórych pralniach i jak wpływa na oddychalność tkanin? Chcę oddać do 5 asec lnianą marynarkę bez podszewki i zastanawiam się, czy pokrycie apreturą to dobry pomysł w przypadku letniej odzieży. 

Opublikowano

Panowie, czeka mnie zakup nowej pralki. Pytanie, czy znajdę na rynku taką bardziej przyjazną praniu koszul ? Macie w tym zakresie jakieś doświadczenie, znacie pralki z ciekawymi i skutecznymi programami do prania koszul, czy to tylko kwestia zmniejszenia wirowania lub jego całkowitego wyłączenia podczas prania i jest to jedyna w miarę skuteczna metoda, pozwalająca wydłużyć żywotność koszuli i ułatwić ich późniejsze prasowanie ?

Apropo prasowania - możecie polecić generator pary z obecnie dostępnych na rynku (celuję raczej w nowy model a nie używany) z najlepszym stosunkiem jakość/cena w budżecie max 1000 zł ?

Opublikowano

Ostatnio ktoś mi polecił trójchloroetylen to usuwania nieorganicznych plam, i naprawdę polecam, usunąłem plamę z kleju bez żadnego problemu.

Na pewno skuteczny, tak jak na polach boju I Wojny Światowej ;)

"pacz": fosgen