Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Do spodni RTW ze szlufkami chcę zacząć nosić szelki. Nigdy nie nosiłem szelek, planuje kupić mocowane na guzik, a nie na zacisk. Czy lepiej jest najpierw kupić szelki, pójść z nimi do krawca i poprosić o dostosowanie spodni czy na odwrót? 

Opublikowano

Polecam jak kolega moderator wyżej - doszyć na początek guziki, które przyjdą z szelkami do swoich spodni i to najlepsze rozwiązanie na start, gdy nie ma się spodni szytych specjalnie pod szelki. Ja preferuje przyszyć z przodu na zewnątrz, a z tył od środka, ale to już własne gusta niech zdecydują. AT ma fajna opcję z metalowymi guzikami, które przypina się do spodni. Jeśli ktoś się na takie rozwiązanie zdecyduje, to z doświadczenia mogę powiedzieć, że sprawdzają się na grubszych dzianinach (np. jeans), na cienkich się z suwają.

Co do noszenia zapięć materiałowych i czy skórzanych - mam obie opcje, na tym elemencie akurat nie ma zbytniej różnicy w noszeniu, może skórzane są nieco elastyczne, materiałowe już nie.

Bardziej ważne będzie czy szelki będą całe z gumy czy częściowo z materiału, bo wówczas różnica jest spora, a wynika z nierozciągliwości materiału.

Poza tym szelki od AT to czysta radość z noszenia, a o dodatkowej elegancji już nie wspominam :) 

pozdrawiam,

Mateusz.

• Oceniam pozytywnie 1
Opublikowano

Właściwie to spodnie na szelki są nieco inaczej konstruowane od tych na pasek - nie muszą w pasie tak przylegać.

Trzeba też pamiętać o tym że do różnych szelek pasuje różny rozstaw guzików.

Opublikowano

Ad 1. Swego czasu (nie wiem jak obecnie) szelki Albert Thurston były dostępne u partnera Stowarzyszenia But w Butonierce - w pracowni Krupa & Rzeszutko: 

https://www.facebook.com/KrupaRzeszutko/posts/178659648873661

Potwierdzamy !

Wszystkich zainteresowanych tematem szelek brytyjskiej marki Albert Thurston oraz kwestią prawidłowego kroju lub dopasowania spodni, które mają mieć przeznaczenie jako te noszone w zestawie z szelkami, zapraszamy do dyskusji i oględzin na miejscu.

Łąkowa 20/4

Poznań

PS

Faktem jest, że spodnie skrojone specjalnie pod szelki, powinny charakteryzować się poniższymi elementami:

1. Powinny być skrojone ze średnim lub wysokim stanem (dwa cm poniżej talii lub w linii talii),

2. Powinny mieć nieco więcej luzu w pasie, tak aby pas spodni przytulał obwód ciała w linii talii, a nie jak w przypadku spodni skrojonych pod zestaw z paskiem, ściskał obwód ciała w pasie,

3. Pas bez szlufek,

4. Tył spodni powinien być skrojony w kształcie rybiego ogona, z guzikami przyszytymi na wierzchniej stronie pasa. Dla tych którzy nie mogą przekonać się do tradycyjnego kroju, pozostaje wersja z prostym pasem na całej linii talii,

5. Guziki z przodu, powinny ale nie muszą być przyszyte od środka.

6. Rozmieszczenie guzików (bliżej czy dalej środka) zależy od kształtów ciała noszącego.

Poniżej przedstawiamy kilka przykładów szelek i spodni skrojonych pod szelki.

post-4996-0-18862500-1398098262_thumb.jp

post-4996-0-39250200-1398098263_thumb.jp

post-4996-0-68241600-1398098337_thumb.jp

post-4996-0-32353000-1398098339_thumb.jp

• Oceniam pozytywnie 5
Opublikowano

1. Czy kupując szelki A. Thurstona płaci się za wysyłkę, nie mogę znaleźć informacji o kosztach wysyłki?

W lutym kupiłem szelki przez ich stronę www. Nieczego nie płaciłem dodatkowo za przesyłkę (do Francji). Szelki dosżły po trzech dniach.
Opublikowano

Ja zamówiłem w niedziele szelki + guziki do Polski za przeszyłkę nic nie dopłacałem.

Warto przy zamówieniu zmienić walutę z $ na funty lub euro różnica przy obecnych kursach wyszła mi ok 25-30 zł do złotówki.

• Oceniam pozytywnie 1
  • 10 miesięcy temu...
  • 4 miesiące temu...
Opublikowano

Panowie, czekam właśnie na garnitur ślubny, gdzie postawiłem na spodnie na szelki, to moja pierwsza przygoda z szelkami :) I teraz tak - nie chciałbym wydać na nie więcej, niż 200 PLN, więc do dyspozycji mam szelki od pewienpan.pl i eleganckipan.com.pl.

Pytanie - czy ktoś ma szelki kupowane na tych stronach? Warto brać?

No i czy np, w tych szelkach http://www.pewienpan.pl/pl/szelki-na-guziki/539-szelki-na-guziki-z-uniwersalnym-zapieciem-d06.htmlmogę odmontować zapięcie na zatrzask czy jest ono tam na stałe?

Opublikowano

Rzecz jasna możesz bez większego trudu wypiąć klamerki.

Rozważałeś może jeszcze Doleath? Masz w podobnej cenie możliwość własnej konfiguracji (kolor przeszycia, taśmy, skóry, długość szelek itd.). W ofercie prócz taśm gumowych, mają również jedwabne (choć póki co tych drugich jest stosunkowo niewielki wybór). Mają też opcję z wymienialnymi zapięciami, jak w tych podlinkowanych przez Ciebie. Od siebie mogę polecić - kontakt jak i szybkość realizacji na wysokim poziomie. 

• Oceniam pozytywnie 1
Opublikowano

Jeśli się zdecydujesz napisz do nich maila. Pan Marcin z pewnością przedstawi Ci zdjęcia dostępnych taśm jedwabnych jak i gumowych. Możesz też wybrać opcję przez allegro, ale tam mają pokazaną zdecydowanie mniejszą ilość taśm, niż jest rzeczywiście dostępna. Mnie przypadły do gustu we wzór paisley. :) 

Opublikowano

Witam 

Chciałem zamówić szelki Albert Thurston. Model który mnie interesuje jest dostępny na www.albertthurston.com/   oraz na http://www.classicwardrobe.co.uk/.    Czy macie jakieś doświadczenia z zamówieniami w jednym bądz drugim miejscu ???

W drugim doliczają jeszcze jakaś opłatę (może są to ceny netto?). Osobiście przy obecnym kursie funta kupuje teraz w polskich sklepach