White Haven Napisano 27 Czerwiec 2014 Zgłoszenie Share Napisano 27 Czerwiec 2014 Ja bym na twoim miejscu dopłacił te kilka złotych do tego modelu: http://www.sklepszewski.pl/pl/p/PRAWIDLA-CEDROWE-ROZM.-42/2458 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jradzio Napisano 27 Czerwiec 2014 Zgłoszenie Share Napisano 27 Czerwiec 2014 dzięki, mam sklep niedaleko więc dziś podjadę kupić. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dave-8 Napisano 1 Lipiec 2014 Zgłoszenie Share Napisano 1 Lipiec 2014 Potwierdzam że ten drugi model jest lepszy (mam oba). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Vit Napisano 1 Lipiec 2014 Zgłoszenie Share Napisano 1 Lipiec 2014 za dave-8 i WH - jak chcesz z tego sklepu to polecam ten model wyższy. Remik zaś trafnie napisał - ja również do swoich Yanków używam prawideł Saphira. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
alabuz Napisano 7 Lipiec 2014 Zgłoszenie Share Napisano 7 Lipiec 2014 Chętnie się dowiem w czym ten model jest lepszy, że warto dopłacić 50% ceny? Jedyna różnica w użytkowaniu to możliwość regulacji tęgości, ale myślę że mało kto z tej regulacji korzysta. Ja również mam oba modele i uważam, że ten pierwszy w zupełności wystarcza. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
lubo69 Napisano 8 Lipiec 2014 Zgłoszenie Share Napisano 8 Lipiec 2014 Panowie Sekret i Vit - piszecie o dwóch różnych modelach prawideł. Do butów Yanko można kupić bardzo dobre i dość kosztowne prawidła Saphir (które wszak nie są przeznaczone konkretnie do kopyt Yanko, tylko uniwersalne - mnie do jednych Yanków pasują znakomicie, do innych trochę gorzej) i droższe, choć bukowe, prawidła Yanko. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Krzysiek_W Napisano 25 Sierpień 2014 Zgłoszenie Share Napisano 25 Sierpień 2014 korzystał ktoś z bukowych? http://sklepszewski.pl/pl/p/PRAWIDLA-DREWNIANE-BUKOWE-PELNE-4445/4434 - ich tzw "cedrowe" mają więcej olejku w sobie niż naturalnego zapachu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Verbov Napisano 25 Sierpień 2014 Zgłoszenie Share Napisano 25 Sierpień 2014 Kupiłem jakiś czas temu parę tych bukowych na spróbowanie i mi odpowiada, jeśli chcesz mogę później kilka fotek zrobić. Funkcję swoją spełniają bez zarzutu, jak się na szerokość dokręci śrubkę, to nawet przedłużony nosek całkiem dobrze wypełnią wg mnie. Pewnie zaraz wielu fanów cedru będzie się wypowiadać w innym tonie, ale dla mnie dopłacanie do droższych prawideł nie ma sensu. Zresztą http://patine.pl/prawidla-yanko.html bukowe Więc jeśli te za 37,50zł kształtem pasują, to dlaczego nie? 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Krzysiek_W Napisano 25 Sierpień 2014 Zgłoszenie Share Napisano 25 Sierpień 2014 Dzięki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pirat Napisano 25 Sierpień 2014 Zgłoszenie Share Napisano 25 Sierpień 2014 @Verbov Słuszne podejście, msz. Prawidła to nie suszarka tudzież perfum do butów. Mają kształtować, prostować i wypełniać but, a nie suszyć od środka. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
fan_dobrego_buta Napisano 25 Sierpień 2014 Zgłoszenie Share Napisano 25 Sierpień 2014 Jak wypada rozmiarówka prawideł cedrowych i bukowych z sklepszewski.pl w porównaniu do cedrowych prawideł Saphir? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mosze Napisano 25 Sierpień 2014 Zgłoszenie Share Napisano 25 Sierpień 2014 Cały czas ten sam wątek - prawidła cedrowe, bukowe, a może plastikowe? Cedrowe pachną, ale głównie olejkami, zresztą po jakimś czasie zapach się ulatnia; dezynfekują, ale nie wiadomo, jak skutecznie; wchłaniają wilgoć (nielakierowane), ale też nie wiadomo, jak mocno. Ktoś ma dostęp do laboratorium? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pirat Napisano 25 Sierpień 2014 Zgłoszenie Share Napisano 25 Sierpień 2014 @mosze Najlepiej by prawidła były "lasted" 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Anachronis Napisano 1 Październik 2014 Zgłoszenie Share Napisano 1 Październik 2014 A co powiecie o tych prawidłacH http://cizemka.sklep.pl/pl/p/Prawidla-DREWNIANE-cedrowe-NOWOSC-najwyzszej-jakosci-36-47/489 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Servetch Napisano 1 Październik 2014 Zgłoszenie Share Napisano 1 Październik 2014 Poza tymi mam prawidła z klasycznebuty. Te z ciżemki są w tym samym rozmiarze nieco krótsze i niższe w podbiciu. Sposób wykonania i jakość moim zdaniem identyczne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Anachronis Napisano 2 Październik 2014 Zgłoszenie Share Napisano 2 Październik 2014 A te? http://cizemka.sklep.pl/pl/p/Prawidla-DREWNIANE-cedrowe-NOWOSC-najtaniej-3637-4445/488 Tamtych obecnie nie ma w moim rozmiarze, a buty juz ida ;/ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Sayyed Napisano 2 Październik 2014 Zgłoszenie Share Napisano 2 Październik 2014 A te? http://cizemka.sklep.pl/pl/p/Prawidla-DREWNIANE-cedrowe-NOWOSC-najtaniej-3637-4445/488 Tamtych obecnie nie ma w moim rozmiarze, a buty juz ida ;/ http://dbamomojebuty.pl/pl/c/Cedrowe/10/2 Może tutaj będzie Twój rozmiar. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
fan_dobrego_buta Napisano 6 Październik 2014 Zgłoszenie Share Napisano 6 Październik 2014 Do mnie dziś dotarło kolejne 5 par tańszych cedrowych prawideł - http://dbamomojebuty.pl/pl/p/PRAWIDLA-DREWNIANE-CEDROWE-4243/761. W związku z tym, że posiadam bardzo dużo butów i prawideł, chciałbym podzielieć się swoją oceną. Uważam, że jest to przyzwoity produkt, za bardzo rozsądną cenę. Te prawidła są dobrym rozwiązaniem do przechowywania butów w kartonie. Oczywiście nie mogę ich porównać do prawideł pełnych a szczególnie do prawideł Sahir. Prawidła pełne zdecydowanie polecam, do butów które w danym momencie nosimy, które wymagają lepszego wypełnienia i suszenia. Oczywiście omawiane tańsze "cedrówki" spełnią swoją funkcję.P.S. Buty pachną cedrem, jednak po plamach na kartonie, wyciągam wnioski, że jest to efekt olejku o zapachu cedru. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Bażant Napisano 15 Październik 2014 Zgłoszenie Share Napisano 15 Październik 2014 Panowie, kolega kupił nowe, bukowe prawidła na allegro i po kilku dniach w butach pojawił się na nich zielono-szary nalot - przypuszczamy, że to pleśń, jednak zasięgnąłem nieco wiedzy z internetu i mogą być to również wykwity solne albo wycieki żywiczne... Czy ktoś z was spotkał się z takim zjawiskiem? Trudno powiedzieć, co to - żywicą nie pachnie, soli raczej się nie wyczuje... Pozostaje więc szalka Petriego? Prawidła były wietrzone przez kilka dni i faktycznie pomogło - ale na krótko, po paru dniach plamy znowu zaczęły się pojawiać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
constantin Napisano 15 Październik 2014 Zgłoszenie Share Napisano 15 Październik 2014 Uprzejmie proszę o posty na temat. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Pan Janusz Napisano 15 Październik 2014 Zgłoszenie Share Napisano 15 Październik 2014 Nie wiem czy to dobry kierunek, ale drewno z rzeki do akwarium wpierw się wygotowuje we wrzątku, a potem zatapia w wodzie z dodatkiem grzybojczego preparatu na parę godzin. Wietrzenie jest kompletnie nieefektywne bo zarodniki potrafią przetrwać wiele miesięcy bez wody 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Bażant Napisano 15 Październik 2014 Zgłoszenie Share Napisano 15 Październik 2014 Dzięki, na pewno spróbujemy Myślałem już wcześniej o wrzątku, ale miałem obawy, czy drewno przypadkiem się nie skurczy lub nie rozszerzy - chociaż po wyschnięciu powinno znowu wrócić do swojej pierwotnej formy. Mógłbyś podać nazwę tego preparatu grzybobójczego? Jest tego dość sporo, ale niektóre środki to silne chemikalia i nie wiadomo czy po "kuracji" całkowicie znikają, czy pozostają w drewnie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Pan Janusz Napisano 15 Październik 2014 Zgłoszenie Share Napisano 15 Październik 2014 Ja bym nie ryzykował i nasmarował drewno solą i polał wrzątkiem, czynność powtórzył parę razy a potem przeplukal czystą wodą. Jednak wpierw bym poczytal czy prawidla są z surowego drewna, wtedy nie ma problemu, czy też może mają dodatek jakiegoś lakieru lub olejku który może się wytracic. Buk jest twardym drewnem i jeżeli nie będziesz go moczyc wiele dni to nie powinien zmienić kształtu. Ale ostrzegam, że to wszystko to teoria i w razie czego robisz to na własną rękę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Bażant Napisano 15 Październik 2014 Zgłoszenie Share Napisano 15 Październik 2014 Prawidła wyglądają na surowe, suche drewno - nie mają zupełnie żadnego zapachu - nawet nuty żywicy. Lakierowane nie są na pewno (ale być może jakoś chemicznie konserwowane - trudno powiedzieć). Kolega zdecydował, że prawidła będzie peklować Solanka już gotowa - damy znać za kilka dni, czy pleśń się poddała. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
xyz Napisano 15 Październik 2014 Zgłoszenie Share Napisano 15 Październik 2014 Na wszelkie tego typu historie niezły jest też zwykły ocet (sposób "naszych babć", Google) - w odpowiednim rozcieńczeniu. Doskonale czyści pralki, zmywarki, odkamienia czajniki, niektóre ekspresy do kawy, sprzyja odchudzaniu... W połączeniu z sodą oczyszczoną - usuwa plamy lepiej i taniej niż "niemieckie proszki i odplamiacze". Poważnie... 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi