Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Panowie, noszę się z zakupem okularów przeciwsłonecznych. Ktoś ma jakieś doświadczenia z Polaroidem (soczewka z polaryzacją)? Jak stosunek jakości do ceny?

Interesuje mnie taki model: 

https://okularypolaroid.pl/produkty.php?id_produktu=202

Było to dawno, jeszcze dinozaury biegały luzem i wówczas można było dostać polaroidy bez problemu. 

Wówczas to miałem okazję ich używać, w tym tych z polaryzacją. Przede wszystkim tych. 

Miałem kilka par i nie mogę powiedzieć złego słowa. 

Niestety teraz ciężko mi trafić na ich ofertę (myślę o sklepach stacjonarnych) i używam czego innego. 

Podsumowując, mam nadzieję, iż nie zeszli z jakości i dalej mają przyzwoite ceny. Polecam.

• Oceniam pozytywnie 1
Opublikowano

Ati - w tej cenie ciężko Ci będzie znaleźć lepszego. 

Podobnie jak lolo, wiele lat temu używałem dość długo 2 par przeciwsłonecznych z polaryzacją i byłem zadowolony,

dopóki na jednych nie usiadłem, a drugich nie zgubiłem   ;)

• Oceniam pozytywnie 1
Opublikowano

Witam,

używam takie oprawy. Z soczewkami HOYA ID MY STYLE. Rewelacja. Okulary noszę od ponad 25 lat. Zawsze używałem delikatnych opraw. Uważam, że okulary powinny być dodatkiem i nie odwracać uwagi od twarzy i oczu.

Mam bardzo agresywny pot i tylko te oprawy wytrzymują, a poza tym w razie awarii wymieniam tylko skorodowaną część. Te oprawy są produkowane od wielu lat i to daje mi gwarancję używalności. Przy cenie soczewek ponad 2 000 (znacznie) jest to ważny argument. Kupiłem je w USA.

W Polsce są ponad 2x droższe.

Pozdrawiam

Tadek

Dla zainteresowanych takimi oprawami kilka ważnych informacji:

1. Unisex - rozmiar do 21/160 (mostek + zauszniki). W salonach są małe rozmiary. Nie wiem czemu w Polsce „zaszufladkowano” te oprawy jako

damskie.

2. Soczewki mogą mieć dowolny kształt, ograniczony średnicą wyjściową soczewki.

3. Zalecam soczewki wykonane z „PNX” (HOYA) i „Trivex” (JAI KUDO).

4. Nie polecam optyków sieciowych - szukajcie zakładów z tradycją, często poza centrum. Te zakłady często zaczynały karierię w centrum.

Ja osobiście preferuję firmę HOYA (skądinąd znana fotografom - świetne filtry). Mam od rana do wieczora progresy HOYA ID MY STYLE z PNX - pełny wypas, szare. Tej klasy soczewki firma szlifuje sama. Optyk wyznacza tylko pozycję szkieł w oprawie i wysyła oprawy do firmy.

Ja jestem z tych okularów bardzo, ale to bardzo zadowolony.

Polecam i pozdrawiam okularników. :) :) :)

Tadek

• Oceniam pozytywnie 1
  • 2 tygodnie później...
Opublikowano

Ja też, chociaż... ostatnio mi się trochę powichrowały, a moja Pani optyk nie bardzo sobie potrafi poradzić :(

A próbowaliście zdemontować szkła, założyć atrapy (najlepiej szklane) - bez zauszników i wyprostować na gorąco.

Zauszniki chyba są OK. Ew. mejlik do „Sil...” Austria - powinni przysłać sam mostek.

Jak będziesz szukał nowych to zadzwoń: 535 353 175.

Pozdrawiam

Tadek

Opublikowano

Panowie, orientuje się ktoś, czy okulary Moscot doczekały się już podróbek? Albo ewentualnie, jak podróbki rozpoznać? 

Tak. Na ebayu znajdziesz całkiem sporo z serii moscot johnny collection za 11$. 

Albo jak ci nie zależy na tym czy są oryginalne to jest też kilka pozycji które zastrzegają że są oryginalne ale ceny są o połowę mniejsze.

Ale czemu chcesz podróbke kupować? Cena 220$ za oprawki wysokiej klasy wydaje mi się całkiem przystępna.

Sam planuje w niedalekiej przyszłości zaopatrzyć się w Moscot'y ;)

Opublikowano

NO TO WITAMY W HAJD PARKU. CENY MAJĄ NIEZŁE, NAWET BARDZO NIEZŁE. MNIE PODOBAJĄ SIĘ GRADUATY. TYLKO GDZIE ROZMIAR MOSTKA I ZAUSZNIKÓW.

Przy takiej cenie to ja mam dwie pary silhouetek, w których czuję się najlepiej.

„Cudze chwalicie,
 Swego nie znacie,
 Sami nie wiecie,
 Co posiadacie.” - S. Jachowicz

Tadek

Opublikowano

Mi się nie podoba, że na stronie nigdzie nie jest wspomniane nawet o produkcji w Polsce czy pochodzeniu firmy. Sama nazwa natomiast wskazuje na pochodzenie azjatyckie. Przy czym nazwisko Kate Lupinsky brzmi znajomo... wychowana w RPA, teraz mieszka w Europie.

Okulary wyglądają ładnie :)

Opublikowano

Mi się nie podoba, że na stronie nigdzie nie jest wspomniane nawet o produkcji w Polsce czy pochodzeniu firmy. Sama nazwa natomiast wskazuje na pochodzenie azjatyckie. Przy czym nazwisko Kate Lupinsky brzmi znajomo... wychowana w RPA, teraz mieszka w Europie.

Okulary wyglądają ładnie :)

Popieram !!!

Massada jest to kultowe miejsce dla narodu żydowskiego.

Opublikowano (edytowane)

Trochę więcej o firmie Massada w portalu Na temat:

http://natemat.pl/30793,hit-sezonu-okulary-massada-polski-design-modny-jest-na-calym-swiecie

Cóż, jak komuś nazwa przeszkadza, to zawsze ma szeroki wybór oprawek w salonach Fielmanna w ukochanych przez Polaków "galeriach" handlowych, gdzie można tuptać w sztucznym świetle z muzyczką w tle, przysiąść na ławaczce, wypić napój kawopodobny z dużą zawartością mleka UHT, obejrzeć wystawę dinozaurów i pójść do kina, kupując kubeł popcornu. 8-)

Edytowane przez mosze
Opublikowano

Massada - niezłe, zgadzam się. Jednak i tak nie oparli się tendencji robienia stosunkowo dużych oprawek, taki "trynd". Ale aż dziw, że Lindberg, czyli duński producent światowej sławy oprawek okularowych jeszcze nie był tu wspomniany, pewnie i tak wszyscy go znają. ;)

http://lindberg.com/

Tytan i róg:

post-1439-0-53734200-1396996799_thumb.jp

• Oceniam pozytywnie 2
Opublikowano

Niedoceniana w swoim własnym kraju. Na szczęście są wyjątki. Massada HAND MADE IN POLAND!

http://massadaeyewear.com/

Tak sobie popatrzyłem na eshop i nie mogę się powstrzymać od komentarza. Co to jest "acetate" - jakiś nowy metal ziem rzadkich, taka platyna z turbodoładowaniem? Ceny od 215 do ponad 300 ojro, chyba musiałbym być psychicznie chory, żeby tyle zapłacić za oprawki (niewątpliwie estetyczne i ładnie wykończone, choć nie wiem, jakbym w nich wyglądał). Co my w zasadzie kupujemy w tej cenie - oprawki, amulet leczący choroby ciała i duszy, inwestycję? Przecież za te pieniądze można kupić masę znacznie bardziej złożonych i ułatwiających życie rzeczy, od dobrych butów, przez rozsądnej jakości tablety/smartfony, do "dużego" AGD (dobrej jakości pralka). A jeśli ktoś nie gardzi używkami, to już może nieźle poszaleć (elektronika, meble itp.). Ojciec kolegi kupił w tej cenie samochód, który mimo słusznego wieku daje radę i w miarę bezawaryjnie wozi go po Polsce! Ile mogą być warte takie oprawki? 50 zł. 100 zł - no dobra, dwie stówy max.

• Oceniam pozytywnie 1