Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Czy wiecie może gdzie można kupić tkaninę z mieszanką lnu i wełny? Chodzi mi o taką, w której len jest dominujący np. 80/30, w najgorsze sytuacji 50/50.

Szukam po internecie i jedyne co jest blisko to wełna/jedwab/len, ale lnu to jest maks. 20% :(

Opublikowano
W dniu 11.08.2019 o 17:46, Vince napisał:

Czy wiecie może gdzie można kupić tkaninę z mieszanką lnu i wełny? Chodzi mi o taką, w której len jest dominujący np. 80/30, w najgorsze sytuacji 50/50.

Szukam po internecie i jedyne co jest blisko to wełna/jedwab/len, ale lnu to jest maks. 20% :(

Ebay? Ja kupiłem ostatnio 50/50 len/wełna tu https://www.ebay.co.uk/usr/jjtextilesmanchester?_trksid=p2057872.m2749.l2754

• 2 miesiące temu...
Opublikowano

Panowie, czy po metce Massimo Dutti da się ustalić producenta i nr tkaniny ?

Kupiłem świętną marynarkę granatowej flaneli z limitowanej kolejcji personal tailoring, 2,5 guzika, ładne proporcje. Tkanina ma delikante prążek, co oznacza że przydałyb się spodnie. Stąd pytanie.

Marynarka z kolekcji AW17/18   

20191102_130254.jpg

20191102_130307.jpg

Opublikowano
7 godzin temu, astaroth napisał:

Panowie, czy po metce Massimo Dutti da się ustalić producenta i nr tkaniny ?

Kupiłem świętną marynarkę granatowej flaneli z limitowanej kolejcji personal tailoring, 2,5 guzika, ładne proporcje. Tkanina ma delikante prążek, co oznacza że przydałyb się spodnie. Stąd pytanie.

Szkoda Twojego czasu na tego typu dochodzenie i ustalanie nr tkaniny. Materiał z tej samej kolekcji o identycznym numerze może się różnic kolorami odcieniami pomiędzy poszczególnymi belkami.W przypadku garniturów klasy premium producent podaje numer belki i wtedy można liczyć na dorobienie spodni ,gdyż z reguły takie firmy przechowują przez jakiś czas tzw leftovers. Ale takie praktyki to raczej Brioni ,Kiton ,Zegna Couture.Oxxford plus kilka domów na Saville Row a nie MD .Mógłbym zrobić zdjęcia kilku metek w garniturach z oznaczonym numerem belki, ale tu z kolei szkoda mojego czasu, gdyż jeden z Moderatorów z zapałem godnym Aleksieja Stachanowa hurtowo kasuje moje wpisy. 

• Like 2
  • 1 miesiąc temu...
Opublikowano

Szukam materiału na klasyczną dwurzędową marynarkę klubową. W pierwszej wersji myślałem o Mock Leno z próbnika Fresco III ale jest chyba zbyt prześwitująca i będzie prześwitywać podszewka (będzie pełna podszewka dość jasna). Drugim wyborem był Scabal tristar 704087 ale jest już niedostępny niestety. Chciałem też uniknąć splotu hopsack bo taki mam już w jednorzędówce. Niemniej dobrze by materiał miał jednak jakąś fakturę tak by nie wyszła z tego sierota od garnituru. Tkanina raczej całoroczna ale ze względu na ocieplenie klimatu jednak bardziej letnia czyli przewiewna, z drugiej strony praktyczna czyli w miarę niemnąca i dobrze układająca się. Jakieś propozycje?

Opublikowano
18 godzin temu, Solecalupo napisał:

Szukam materiału na klasyczną dwurzędową marynarkę klubową. W pierwszej wersji myślałem o Mock Leno z próbnika Fresco III ale jest chyba zbyt prześwitująca i będzie prześwitywać podszewka (będzie pełna podszewka dość jasna). Drugim wyborem był Scabal tristar 704087 ale jest już niedostępny niestety. Chciałem też uniknąć splotu hopsack bo taki mam już w jednorzędówce ale jednak z jakąś fakturą tak by nie wyszła z tego sierota od garnituru. Tkanina raczej całoroczna ale ze względu na ocieplenie klimatu jednak bardziej letnia czyli przewiewna, z drugiej strony praktyczna czyli w miarę niemnąca i dobrze układająca się. Jakieś propozycje?

Może coś z Dugdale BroS? Na przykład

https://www.dugdalebros.com/new-fine-worsted/product/8952-french-blue-plain/colour/french_blue_plain/page/168/

https://www.dugdalebros.com/Plain/product/6205-cobalt-blue-gabardine/colour/cobalt_blue_gabardine/page/168/

https://www.dugdalebros.com/Plain/product/6204-mid-blue-gabardine/colour/mid_blue_gabardine/page/168/

https://www.dugdalebros.com/Plain/product/6537-navy-plain/colour/navy_plain/page/168/

• Like 1
Opublikowano

Przymierzam się do obstalowania ślubnego garnituru, z późniejszym przeznaczeniem na całoroczny garnitur wizytowy. Zamówiłem ostatnio (trochę pod wpływem chwili) tkaninę - Scabal 753321 Londoner 140s - 250 gr. I teraz zastanawiam się, czy to dobry wybór, zwłaszcza czy nie będzie ona jednak za delikatna i nazbyt połyskująca... Co sądzicie? Zostawiać, czy raczej zdecydowanie szukać czegoś innego?

Opublikowano
9 godzin temu, Jacho napisał:

Przymierzam się do obstalowania ślubnego garnituru, z późniejszym przeznaczeniem na całoroczny garnitur wizytowy. Zamówiłem ostatnio (trochę pod wpływem chwili) tkaninę - Scabal 753321 Londoner 140s - 250 gr. I teraz zastanawiam się, czy to dobry wybór, zwłaszcza czy nie będzie ona jednak za delikatna i nazbyt połyskująca... Co sądzicie? Zostawiać, czy raczej zdecydowanie szukać czegoś innego?

W mojej opinii będzie to zbyt cienka i delikatna tkanina jak na garnitur całoroczny. Jeśli chcesz go zakładać kilka razy do roku, to spoko, ale na częstsze użytkowanie szukał bym czegoś o wyższej gramaturze i mniejszej S-ce (max. do 120).

Gdzie będziesz szył?

Opublikowano
23 godziny temu, Velahrn napisał:

W mojej opinii będzie to zbyt cienka i delikatna tkanina jak na garnitur całoroczny. Jeśli chcesz go zakładać kilka razy do roku, to spoko, ale na częstsze użytkowanie szukał bym czegoś o wyższej gramaturze i mniejszej S-ce (max. do 120).

Gdzie będziesz szył?

Raczej kilka razy do roku. Nie ma to być garnitur roboczy.

Planuję uszyć w pracowni Krupa i Rzeszutko. 

• 11 miesięcy temu...
  • 5 miesięcy temu...
Opublikowano

jak kogoś interesuje temat tkanin, ich historii i całej ekonomii z tym związanej to polecam poczytać nowy numer Szkoły Nawigatorów - Nr 28 - tekstylny 

https://basnjakniedzwiedz.pl/produkt/szkola-nawigatorow-nr-28-tekstylny/

wrzucam opis ze strony:

Od dawna chciałem przygotować taki numer, ale brakowało mi pewnego impulsu. Od się w końcu pojawił, a stało się to w chwili kiedy zetknąłem się z materiałami publikowanymi dawno temu przez Elżbietę Kowecką, dotyczącymi roślin służących do barwienia tkanin.
Wczoraj jeden z czytelników wspomniał o współczesnej broszurce dotyczącej naturalnych barwników, a potem mi ją przesłał. To ciekawe, rzeczywiście, ale niestety bardzo powierzchowne. Proszę Państwa, trzeba powiedzieć wprost – uprawy roślin barwierskich w średniowieczu i później to jest właśnie brakujące ogniwo w polityce i ekonomii, którego nie widzimy. A przez to, że nie widzimy, nie jesteśmy w stanie opisać pewnych zjawisk. Tak, jak w wielu innych przypadkach kwestie dotyczące barwienia tkanin są lekceważone, infantylizowane i stawiane na marginesie, w stosunku do spraw ważnych, czyli tych dotyczących bezpośrednio władzy.
Uprawa i handel barwnikami to polityka najwyższej rangi. I lepiej to zaakceptujmy. To obszar ważniejszy niż handel żywnością i kruszcami. Żeby tego dowieść poleciłem przetłumaczyć z niemieckiego dwie ważne, choć niezbyt obszerne książki. Pierwszą napisał Fritz Lauterbach i dotyczy ona tak zwanej walki urzetu barwierskiego z ze sprowadzanym z Azji barwnikiem indygo.
Druga książka to napisana przez szwajcarskiego chemika Roberta Hellera broszura pod tytułem Kolorysta. Dotyczy ona warunków i predyspozycji jakie spełniać powinien dobry chemik kolorysta. Przypomnę, że chemikami kolorystami byli tacy bohaterowie masowej wyobraźni jak Karol Borowiecki i Stanisław Połaniecki. Heller był profesorem na politechnice w Zurychu i należał do legend branży kolorystycznej. Temat ten częściowo poruszyłem w książce Alchemicy, wspominając o Miluzie, która była centrum alchemicznej wiedzy dotyczącej barwienia tkanin. Przygotowując nowy numer nawigatora, zaopatrzyłem się w niedostępną w zasadzie pracę profesora Edmunda Trepki, pod tytułem Historia kolorystyki. Stamtąd przedrukowałem sylwetki i krótkie biografie najwybitniejszych polskich kolorystów, ludzi głębokiej i tajemnej wiedzy, którzy w większości swoje kwalifikacje zdobywali w Miluzie.

• Like 1
  • 3 miesiące temu...
  • 9 miesięcy temu...
Opublikowano
2 godziny temu, T1234 napisał:

Dzień dobry, czy polecacie Państwo polskie tkaniny wełniane (Bielskie? ) do uszycia marynarki? 

Ale obecnie jakaś firma produkuje w Bielsku tkaniny, czy mówisz o materiałach vintage?

Opublikowano
W dniu 15.06.2022 o 14:20, T1234 napisał:

rytex sp. z o.o. produkuje obecnie w Bielsku. mają swoją stronę internetową z ofertą.

Kurde, faktycznie

Wszedłem i przeglądam ofertę - szczególnie interesujące wydają mi się tkaniny mundurowe. Sporo to paskudztwa typu 55 % plastik, ale są też czysto wełniane. Może trzeba wypróbować? Ta na przykład bardzo przypomina cavalry twill. 

maja21-5877-771a.png