Skocz do zawartości

Elegancja z lat minionych

damiance

Rekomendowane odpowiedzi

Teraz trochę z innej beczki, muszę uszyć sobie kamizelkę do czarnego żakietu. Najlepszym będzie chyba srebrny albo szary(popielaty) materiał. Tylko najlepiej z jakiego materiału ją wykonać? Myślę właśnie o wykładanej dwurzędówce czy może lepsza będzie wykładana jednorzędówka?

Co do dewizki, to można wykonać specjalny otwór pomiędzy rzędami guzików. Wówczas będzie symetrycznie. ;)

Najbardziej tradycyjnym materiałem kamizelki żakietowej jest len. Kamizelki jednorzędowe są bardziej formalne, ale dwurzędowe ciekawiej wyglądają.

Pozdrawiam, Dr

• Oceniam pozytywnie 1

Co do dewizki, to można wykonać specjalny otwór pomiędzy rzędami guzików. Wówczas będzie symetrycznie. ;)

Ale straci to swój nonszalancki charakter ;)

A tak swoją drogą, Dr. masz może jakieś informację na temat ładnych breloków do dewizek? Wzory, zdjęcia, ryciny albo obrazki?

Najbardziej tradycyjnym materiałem kamizelki żakietowej jest len. Kamizelki jednorzędowe są bardziej formalne, ale dwurzędowe ciekawiej wyglądają.

Pozdrawiam, Dr

A czy może to być odmiana żakardu z łagodnymi tłoczeniami, albo wełna?

Z tego co słyszałem to len się strasznie gniecie.

Co do breloków do dewizki, to niektórzy przypinają monety albo kluczyki od nakręcania zegarka.

a jak się tę monetę przypina? nie trzeba w niej wykonać dziurki? bo jeśli tak, to to jest przestępstwo, z tego co wiem.

można dziurkę przesuniętą między dwoma rzędami, niesymetrycznie. odpowiednio umiejscowiona mogłaby fajnie wyjść.

a jak się tę monetę przypina? nie trzeba w niej wykonać dziurki? bo jeśli tak, to to jest przestępstwo, z tego co wiem.

Powiem tak, nie sądzę aby było to nielegalne( chyba, że numizmat z muzeum uprzednio wyniesiony;-) ). To od strony prawnej, Natomiast jako człowiek interesujący się historią i archeologią, mam świadomość ile cennych zabytków ( między innymi unikalnych monet dużej wartości historycznej czy kolekcjonerskiej) jest niszczonych, bo ktoś chciał sobie zrobić fajny wisiorek, czy przywieźć pamiątkę z wakacji etc. Dlatego taka mała prośba: Panowie, sprawdzajcie co przetwarzacie na elementy stroju.

Pozdrawiam, Dr

A czy może to być odmiana żakardu z łagodnymi tłoczeniami, albo wełna?

Z tego co słyszałem to len się strasznie gniecie.

Wracając do mojego pytania i oprócz lnu zaproponowanego przez Dr. , czy moje propozycje są poprawne? Macie jeszcze jakieś inne?

Yukon, z tego co mi wiadomo, to zniszczenie monety, jakiejkolwiek, jest czynem zabronionym. Pamiętam to z sytuacji podkładania pięciogroszówek pod kolumny audio. (jak się je stawia na takich kolcach, to lepiej są izolowane, czy cośtam, niż jak na zwykłych podstawkach, więc użyliśmy pięciogroszówek, żeby podłogi nie przebiły, co zresztą chyba, z tego co pamiętam, nie do końca się udało, bo po pewnym czasie mimo podkładek były wgniecenia w podłodze).

niszczenie jakichkolwiek pieniędzy będących w obiegu jest czynem zabronionym.

może chodzi o art. 137 par. Kodeksu karnego:

"Kto publicznie znieważa, niszczy, uszkadza lub usuwa godło, sztandar, chorągiew, banderę, flagę lub inny znak państwowy,

podlega grzywnie, karze ograniczenia wolności albo pozbawienia wolności do roku."

na monetach i banknotach jest godło, więc zniszczenie banknotu czy monety jest zniszczeniem godła. Uszkodzenie monety niekoniecznie musi jednak prowadzić do uszkodzenia godła, to raz. Dwa - warto zaznaczyć, że przepis mówi o działaniu publicznym - wydaje mi się, że publiczne musi tu być samo działanie, nie jest istotne, że efekt tego działania jest publicznie widoczny. W prawie karnym obowiązują rygorystyczne metody wykładni. Niemniej to nie moja domena. Przepisu konkretnie o monetach czy banknotach nie kojarzę, co nie znaczy, że go nie ma - trudno wszystko ogarnąć 8-)

BTW to mieliśmy podobny kazus na forach zegarkowych ;)

Mam taki problem, raczej błahy, ale chciałbym poznać waszą opinię. :)

Otóż może wiecie, że zakładanie getrów lub trzewików z białymi cholewkami do strojów wieczorowych jest niepolecane, ponieważ niszczy czarną linię nóg i w konsekwencji je skraca. Powiedzmy, że mi to nie przeszkadza. Czy sądzicie, że to naprawdę takie złamanie zasad? Czuję się nieswojo, bo to pierwszy raz, kiedy podoba mi się coś, co nie jest zgodne z zasadami ani nie ma zbytnio historycznych korzeni. :) Mam tylko jedną wzmiankę na temat noszenia getrów do fraka w jakimś magazynie z lat 30.

Co powiecie na zestaw "Nostalgia do Ludwika XVI" - smoking lub frak, pantofle z kokardkami i białe pończochy (formalne oczywiście)? To tak pół żartem, pół serio. :D

Chyba, że uczyniłbym z tych białych cholewek jakiś znak rozpoznawczy mojego stylu, wówczas to chyba byłoby dopuszczalne... ;)

Pozdrawiam, Dr

Osobiście widzę getry jako dodatek dzienny. Jeżeli chcesz to nosić jako twój znak rozpoznawalny to jak najbardziej. To byłaby chyba pierwsza konwencja złamana przez Ciebie :)

Ja jak już wcześniej wspominałem (tak mi się wydaję :D), nigdy nie założę pończoch. To taka francuska zmanierowana moda, a fe.