Awopiotr Napisano 8 Listopad 2018 Zgłoszenie Share Napisano 8 Listopad 2018 Parafrazując złośliwe powiedzenie sprzed lat: jaki prezydent taki garnitur. Ech, smutne to wszystko Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
rumcajs43 Napisano 8 Listopad 2018 Zgłoszenie Share Napisano 8 Listopad 2018 Cóż wielu innych nosiło i nosi się podobnie - min. Obama. Myślę, że koledzy wyciągają zbyt daleko idące wnioski. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Koval Napisano 8 Listopad 2018 Zgłoszenie Share Napisano 8 Listopad 2018 2 godziny temu, gspl napisał: Trzeba przyznać, że "typowy garnitur polskiego polityka" udało się uchwycić twórcy prawie idealnie. No właśnie - za dobrze leży w ramionach... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
alabuz Napisano 9 Listopad 2018 Zgłoszenie Share Napisano 9 Listopad 2018 Ale za to bardzo dobrze oddająca realia długość nogawek. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Bacio Napisano 9 Listopad 2018 Zgłoszenie Share Napisano 9 Listopad 2018 Przepraszam najmocniej, Panowie, ale czy macie polewkę, że zmarły się tak, a nie inaczej ubierał, czy też, że ubierał się zgodnie z zasadami tylko rzeźbiarz nie ogarnął? 1 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Midlife-Crisis Napisano 9 Listopad 2018 Zgłoszenie Share Napisano 9 Listopad 2018 Przy całym szacunku dla ś.p. prezydenta, pomnik to dzieło artysty i jego zadaniem jest, oprócz uformowania wizerunku, oddać jakiś przekaz. Mam nadzieję, że jak przyjadę i zobaczę, to to uchwycę i nawet nie przyjdzie mi do głowy oceniać garnitur. Niestety zdjęcie nasuwa mi jedno odczucie. Kiedyś to się nazywało „socrealizm”. 4 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rudolf Napisano 9 Listopad 2018 Zgłoszenie Share Napisano 9 Listopad 2018 2 godziny temu, Midlife-Crisis napisał: Kiedyś to się nazywało „socrealizm”. Macie, towarzyszu, coś do socrealizmu? MDM czy Nowa Huta to prawdziwe cuda w porównaniu do tego, co od czterech dekad dzieje się w budownictwie. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Midlife-Crisis Napisano 9 Listopad 2018 Zgłoszenie Share Napisano 9 Listopad 2018 3 minuty temu, Rudolf napisał: ... co od czterech dekad dzieje się w budownictwie. Szklane domy? 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
rumcajs43 Napisano 9 Listopad 2018 Zgłoszenie Share Napisano 9 Listopad 2018 Pomnik jest taki, jak wiele innych. Z łatwością można znaleźć pomniki Churchilla o których można by powiedzieć, że przedstawiają stalinowskiego generała. Moim zdaniem pomnik miał być "bezpieczny" i taki jest. Za długie spodnie nosili wszyscy od Wałęsy do Komorowskiego. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rudolf Napisano 9 Listopad 2018 Zgłoszenie Share Napisano 9 Listopad 2018 Godzinę temu, Midlife-Crisis napisał: Szklane domy? Może i szklane, ale dlaczego sąsiadowi z naprzeciwka można pożyczyć cukier przez okno? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Midlife-Crisis Napisano 9 Listopad 2018 Zgłoszenie Share Napisano 9 Listopad 2018 9 godzin temu, Rudolf napisał: Może i szklane, ale dlaczego sąsiadowi z naprzeciwka można pożyczyć cukier przez okno? No w Nowej Hucie to takich udogodnień jeszcze nie wymyślili, ale to nie powód, żeby wracać do tamtych tradycji estetycznych, szczególnie w dziedzinie sztuki monumentalnej. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Awopiotr Napisano 11 Listopad 2018 Zgłoszenie Share Napisano 11 Listopad 2018 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Midlife-Crisis Napisano 11 Listopad 2018 Zgłoszenie Share Napisano 11 Listopad 2018 U mnie w Safari google bystry zauważył, że oglądam się za ręcznie robionymi butami. No to mi taką reklamę wyświetlił i kliknąłem: ... ale o co chodzi z tym Non-slip, czy insynuują mi tutaj jakieś moje rzekome preferencje? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
gspl Napisano 13 Listopad 2018 Zgłoszenie Share Napisano 13 Listopad 2018 W dniu 9.11.2018 o 12:46, Bacio napisał: Przepraszam najmocniej, Panowie, ale czy macie polewkę, że zmarły się tak, a nie inaczej ubierał, czy też, że ubierał się zgodnie z zasadami tylko rzeźbiarz nie ogarnął? Ja się śmieję z wątpliwych walorów estetycznych pomnika. To czy tak wyglądała rzeczywistość to już sprawa drugorzędna. Od artysty trzeba oczekiwać sztuki, a zamiast tego jest dziadostwo. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
rumcajs43 Napisano 13 Listopad 2018 Zgłoszenie Share Napisano 13 Listopad 2018 Miałem już nie odpisywać, bo to dział humor i lepiej byłoby już nie brnąć dalej. Kolega chyba złą ścieżką poszedł. Rozumiem za długie spodnie, ale walory estetyczne? Wiem, że żartów się nie tłumaczy, ale w tym przypadku poproszę cokolwiek. Albo jakiś przykład pomnika głowy państwa - takiego estetycznego co by porównać. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Grafa Napisano 13 Listopad 2018 Zgłoszenie Share Napisano 13 Listopad 2018 Godzinę temu, rumcajs43 napisał: Miałem już nie odpisywać, bo to dział humor i lepiej byłoby już nie brnąć dalej. Bardzo często pierwsza myśl jest najlepsza. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Midlife-Crisis Napisano 13 Listopad 2018 Zgłoszenie Share Napisano 13 Listopad 2018 Nie głowa, a serce państwa w wersji dynamicznej w Poznaniu: i w wersji oszczędnej we Wrocławiu: 1 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Awopiotr Napisano 13 Listopad 2018 Zgłoszenie Share Napisano 13 Listopad 2018 Dobry i zły pomnik. I chodzi o wartość artystyczną. Do wyboru! 1 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
rumcajs43 Napisano 13 Listopad 2018 Zgłoszenie Share Napisano 13 Listopad 2018 W obu przypadkach dynamiki dodają włosy. Których zabrakło śp. Kaczyńskiemu. Po ich zabraniu zostają za długie spodnie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Midlife-Crisis Napisano 13 Listopad 2018 Zgłoszenie Share Napisano 13 Listopad 2018 2 godziny temu, rumcajs43 napisał: Po ich zabraniu zostają za długie spodnie. Dlatego bezpieczniej jest artystom bez doświadczenia forumowo-blogowego robić wersje oszczędne. Przypuszczam, że w przypadku Paderewskiego rzeźbiarz wziął za modela jakiegoś filharmonika we fraku, skąd wypełnienie ramion. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Whitesnake Napisano 13 Listopad 2018 Zgłoszenie Share Napisano 13 Listopad 2018 30 minut temu, Midlife-Crisis napisał: ...wziął za modela jakiegoś filharmonika we fraku, skąd wypełnienie ramion. To musiał być filharmonik-hippis. Co tłumaczyłoby "dzwony" 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rudolf Napisano 13 Listopad 2018 Zgłoszenie Share Napisano 13 Listopad 2018 Mam dziwne wrażenie, że marynarki są jakieś takie... Niepomnikowe. Wyjścia są trzy: a)przyjąć inną formę, b)"nadać dynamikę" przez np. rozpięcie marynarki, obrócenie postaci. c)poczekać jeszcze 3 dekady, a wtedy nikt się nie zorientuje, że ten na pomniku trochę jednak do siebie niepodobny. 1 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Awopiotr Napisano 13 Listopad 2018 Zgłoszenie Share Napisano 13 Listopad 2018 W wypadku wszelkich pomników, podpunkt "c)" powinien być normą. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rudolf Napisano 13 Listopad 2018 Zgłoszenie Share Napisano 13 Listopad 2018 Przerabianie wizerunków tak, żeby były bardziej pomnikowe? Wolę jednak realizm. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Midlife-Crisis Napisano 13 Listopad 2018 Zgłoszenie Share Napisano 13 Listopad 2018 W ogóle mniej pomników i z większym dystansem czasowym. W Monachium ostatnie dwa wystawione pomniki to Konfucjusz zafundowany przez Chiny i Chopin na zlecenie konsulatu polskiego. 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi