Steppenwolf Napisano 9 Maj 2017 Zgłoszenie Share Napisano 9 Maj 2017 10 godzin temu, mrkaramba napisał: CT oraz HawesCurtis najciaśniejsze. zresztą musisz badać, nie spotykałem jeszcze firmy żeby dwie koszule w tym samem rozmiarze były takie same. Dosłownie każda którą mam z CT oraz V&W jest inna, chociaż teoretycznie winny być takie same. Rozmiarówka H&C to też osobny temat. Extra Slim w relacji do slima ma różnicę zdaje się 11 cm w obwodzie. Slim z H&C jest rozmiarowo podobny do classic fit w CT. Przy okazji jestem w miarę świeżo po zamówieniu z obu firm - z czystym sumieniem mogę polecić twille z H&C w wersji biznesowej - koszule są świetne. Popeliny niestety bardzo gniotliwe. Bardzo fajne kołnierze. Jedyny zgrzyt z H&C to moim zdaniem trochę niedopracowana strona internetowa - znaczna część koszul nie ma opisanego splotu i musiałem przyglądać się zdjęciom żeby odgadnąć co to. Bardzo irytujące. Z kolei w CT jest bardzo duży wybór koszul oxford. Jedyne moje zastrzeżenie w CT to rozmiar kołnierza, który moim zdaniem jest za mały/niski. Często mam duży problem żeby schować część krawata oplatającą szyję, przy grubych krawatach wełnianych jest to raczej niemożliwe. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jack13th Napisano 9 Maj 2017 Zgłoszenie Share Napisano 9 Maj 2017 Godzinę temu, Steppenwolf napisał: (...) Jedyne moje zastrzeżenie w CT to rozmiar kołnierza, który moim zdaniem jest za mały/niski. (...) No proszę, czyli ja dostałem koszule kompletnie inne od tych, jakie opisuje większość Forumowiczów. Nie dość, że kołnierzyki mają słuszne wymiary, to nawet mają 2 cm "zapasu" w obwodzie, żeby przypadkiem nie było mi za ciasno. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Steppenwolf Napisano 9 Maj 2017 Zgłoszenie Share Napisano 9 Maj 2017 19 minut temu, jack13th napisał: No proszę, czyli ja dostałem koszule kompletnie inne od tych, jakie opisuje większość Forumowiczów. Nie dość, że kołnierzyki mają słuszne wymiary, to nawet mają 2 cm "zapasu" w obwodzie, żeby przypadkiem nie było mi za ciasno. W obwodzie sa ok, mówię o ich wysokości - część krawata która oplata szyję na obwodzie, zazwyczaj minimalnie mi spod niego wystaje i w dużej części przypadków niemożliwe jest jej schowanie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jack13th Napisano 9 Maj 2017 Zgłoszenie Share Napisano 9 Maj 2017 Pisząc "słuszne wymiary" miałem również na uwadze wysokość stójki, choć nie posiadam koszul z serii Casual (a chyba o nich mowa, jeżeli wcześniej został wspomniany Oxford). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
SceptycznyMiś Napisano 9 Maj 2017 Zgłoszenie Share Napisano 9 Maj 2017 Drodzy forumowicze, Czy jest ktoś z Krakowa i posiada koszule marek CT, TM Lewin lub HC w najbardziej dopasowanym kroju i rozmiarem kołnierzyka 39 (15.5)? Byłbym wdzięczny za możliwość przymierzenia, bo mam wyjątkowego pecha jeśli chodzi o rozmiarówki i zamawianie przez internet. Oczywiście odwdzięczyłbym się jakimś dobrym trunkiem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Blondas Napisano 9 Maj 2017 Zgłoszenie Share Napisano 9 Maj 2017 Ja mam ale 41, czyli 16 cali, jak nie znajdziesz czegoś lepszego to jakieś tam wnioski wyciągniesz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jack13th Napisano 9 Maj 2017 Zgłoszenie Share Napisano 9 Maj 2017 Ja mam 15 cali, ale dostały mi się takie jak pisałem wyżej, czyt. nie mają 38, lecz 40 cm obwodu kołnierza (wszystko zaplanowane jest po to, że koszula po praniu skurczy się do odpowiedniego rozmiaru). Szybkie porównanie CT vs. Lambert wg moich obserwacji wypada tak - CT jest nieco obszerniejsza w klatce (1-2 cm) i tyle samo lepiej wytaliowana. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
SceptycznyMiś Napisano 9 Maj 2017 Zgłoszenie Share Napisano 9 Maj 2017 1 minutę temu, jack13th napisał: Ja mam 15 cali, ale dostały mi się takie jak pisałem wyżej, czyt. nie mają 38, lecz 40 cm obwodu kołnierza (wszystko zaplanowane jest po to, że koszula po praniu skurczy się do odpowiedniego rozmiaru). Szybkie porównanie CT vs. Lambert wg moich obserwacji wypada tak - CT jest nieco obszerniejsza w klatce (1-2 cm) i tyle samo lepiej wytaliowana. Porównujesz lamberta wytaliowanego rozmiar 38 z CT 38, ale którym krojem? Super slim fit? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Aron Napisano 9 Maj 2017 Zgłoszenie Share Napisano 9 Maj 2017 Czy ktoś z Was posiada którąś z tych koszul:https://osovski.pl/product-pol-771-Koszula-meska-OSOVSKI-SO1701.htmlhttps://osovski.pl/product-pol-777-Koszula-meska-OSOVSKI-MI1702.html i mógłby coś napisać o materiale? Czy jest miękki, jak się prasuje, czy się bardzo gniecie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
artisan Napisano 9 Maj 2017 Zgłoszenie Share Napisano 9 Maj 2017 Godzinę temu, SceptycznyMiś napisał: Porównujesz lamberta wytaliowanego rozmiar 38 z CT 38, ale którym krojem? Super slim fit? @SceptycznyMiś Niestety ale nawet zmierzenie przez kogoś koszul z CT może nie rozwiązać twojego dylematu. Przy ostatnim zakupie z CT przez pomyłkę zamówiłem jedną koszulę extra slim fit (a chciałem slim fit) i 4 koszule slim fit. Obawiałem się, że extra slim będzie za mała a okazało się, że prawie nie różni się od slim fit. Nie wiem o co chodzi bo w tamtym roku zamawiałem koszulę z CT extra slim fit i gdy w tym roku przytyłem jest na mnie trochę za ciasna. Dlatego teraz dla bezpieczeństwa brałem slim fit. Nie wiem czy zmienili rozmiarówkę czy koszule nie trzymają wymiarów. Rozmiar kołnierzyka 16,5. Samych koszul nie mierzyłem, oceniam organoleptycznie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jack13th Napisano 9 Maj 2017 Zgłoszenie Share Napisano 9 Maj 2017 @SceptycznyMiś, tak jak napisałeś CT Extra Slim Fit vs. Lambert Wyszczuplony. Wg tabeli CT powinien mieć w klatce 99 cm, natomiast ma ok. 103-104 cm. Owszem, po dwóch praniach koszule delikatnie się skurczyły i mam nadzieję, że jeszcze się skurczą, ale kołnierzyki były i będą za duże. Niestety, wymieniłem kilka maili z obsługą klienta CT i dostałem wiadomość, że każdy materiał ma swojego producenta, dlatego ich kontrola jakości ma duży margines błędu, gdyż różne materiały mogą się różnie kurczyć po praniu. Jestem przyzwyczajony do systemu Wólczanki/Lamberta - producent deklaruje, że w rozmiarze 38 dostanę kołnierzyk 38,5 cm i tak jest. I mam świadomość, że może się skurczyć po praniu. Ale wg wiadomości, którą dostałem od CT, działa to tak, że oni już wcześniej uwzględniają kurczenie się materiału - dzięki temu mam koszulę w rozmiarze 38, której kołnierzyk mierzy 40,5 cm. I jeżeli nie podoba mi się ta sytuacja, to mogę odesłać na koszt własny koszule, bo wg nich wszystko jest ok. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mrkaramba Napisano 9 Maj 2017 Zgłoszenie Share Napisano 9 Maj 2017 5 godzin temu, SceptycznyMiś napisał: Drodzy forumowicze, Czy jest ktoś z Krakowa i posiada koszule marek CT, TM Lewin lub HC w najbardziej dopasowanym kroju i rozmiarem kołnierzyka 39 (15.5)? Byłbym wdzięczny za możliwość przymierzenia, bo mam wyjątkowego pecha jeśli chodzi o rozmiarówki i zamawianie przez internet. Oczywiście odwdzięczyłbym się jakimś dobrym trunkiem Zobacz w TKmaxx, maja tam czasem koszule,CT. Poza tym firmy tez zmieniają rozmiarowki. Np HC miał rok temu krótkie koszule a teraz mają już dłuższe rozmiary rownież. i potwierdzam, twill i oxford z HC jest świetny, ale przed popplin niech Was ręka boska broni. Gniecie się tak że wola o pomstę do nieba. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
SceptycznyMiś Napisano 9 Maj 2017 Zgłoszenie Share Napisano 9 Maj 2017 @mrkaramba jesteś w stanie porównać jakość HC do Lamberta? i ROzmiar 38 wyszczuplony Lamberta (glownie talia i klatka i ramiona) do 39 HC w najbardzie jwyslimowanym kroju? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pi_senny Napisano 9 Maj 2017 Zgłoszenie Share Napisano 9 Maj 2017 Jeśli chodzi o jakość Lamberta, to linia ta sama w sobie jest bardzo zróżnicowana, zatem porównywać ją do czegokolwiek jest dosyć trudno. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kyle Napisano 9 Maj 2017 Zgłoszenie Share Napisano 9 Maj 2017 8 godzin temu, jack13th napisał: Ja mam 15 cali, ale dostały mi się takie jak pisałem wyżej, czyt. nie mają 38, lecz 40 cm obwodu kołnierza (wszystko zaplanowane jest po to, że koszula po praniu skurczy się do odpowiedniego rozmiaru). Szybkie porównanie CT vs. Lambert wg moich obserwacji wypada tak - CT jest nieco obszerniejsza w klatce (1-2 cm) i tyle samo lepiej wytaliowana. Nie mogę potwierdzić tej ostatniej obserwacji, przynajmnie biorąc pod uwagę extra slim od CT. Wyszczuplony Lambert w rozmiarze 42 ledwo się na mnie dopina, 16.5 od CT jest idealne, mam luz akurat taki jak trzeba do komfortowego noszenia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
capre Napisano 9 Maj 2017 Zgłoszenie Share Napisano 9 Maj 2017 Dziękuję za wszelkie opinie nt. koszul L&MrV. Pomijając kwestię kołnierzyka to jednak w ramionach brakowało mi nieco "miejsca" i nie czułem się komfortowo. A żałuję, bo znaleźć na mnie koszulę z dobrą długością rękawa nie jest wcale tak łatwo. I właśnie tutaj również mam do Was pytanie: szukam obecnie koszul ze splotem oxford (najchętniej biała/błękitna BD), na nietypowe,jak się okazuje przeglądając strony www, wymiary, mianowicie: 190 cm wzrostu; ~40cm szyja (to jest takie 39,5/40 - w 40 od Lamberta czuję się bardzo dobrze, są akurat); 100cm klatka. Największy problem mam z dopasowaniem dł. rękawów. Najbardziej odpowiednia długość dla mnie to 67,5-68cm (lub 89-90cm mierząc od środka pleców). Niestety na polskich stronach jak Osovski, Miler czy zagranicznych (CT) jeśli już spotkam białą OCBD, to długości rękawów dla 40cm w szyi to 65, max. 66 cm, a to jest niestety o te co najmniej 2-2,5 cm za krótko. Plusem właśnie kolekcji L&MrV były rękawy - 68cm. Obecnie kupuję głównie Lamberta, gdyż u nich 40 w szyi jest w miarę ok również w klatce i można trafić na rękaw 69cm. (dla wzrostu 188-194). Znacie może jakieś strony miejsca, gdzie można trafić na białą/niebieską OCBD z odpowiednią długością rękawów? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kyle Napisano 9 Maj 2017 Zgłoszenie Share Napisano 9 Maj 2017 Osovski robi też koszule na wysoki wzrost, rękaw jest odpowiednio dłuższy (w rozmiarze 40 widzę teraz tylko oxford w prążek). Poza tym warto rozważyć mtm (może być online) jeżeli nie można znaleźć nic gotowego. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mrkaramba Napisano 10 Maj 2017 Zgłoszenie Share Napisano 10 Maj 2017 6 godzin temu, capre napisał: Dziękuję za wszelkie opinie nt. koszul L&MrV. Pomijając kwestię kołnierzyka to jednak w ramionach brakowało mi nieco "miejsca" i nie czułem się komfortowo. A żałuję, bo znaleźć na mnie koszulę z dobrą długością rękawa nie jest wcale tak łatwo. I właśnie tutaj również mam do Was pytanie: szukam obecnie koszul ze splotem oxford (najchętniej biała/błękitna BD), na nietypowe,jak się okazuje przeglądając strony www, wymiary, mianowicie: 190 cm wzrostu; ~40cm szyja (to jest takie 39,5/40 - w 40 od Lamberta czuję się bardzo dobrze, są akurat); 100cm klatka. Największy problem mam z dopasowaniem dł. rękawów. Najbardziej odpowiednia długość dla mnie to 67,5-68cm (lub 89-90cm mierząc od środka pleców). Niestety na polskich stronach jak Osovski, Miler czy zagranicznych (CT) jeśli już spotkam białą OCBD, to długości rękawów dla 40cm w szyi to 65, max. 66 cm, a to jest niestety o te co najmniej 2-2,5 cm za krótko. Plusem właśnie kolekcji L&MrV były rękawy - 68cm. Obecnie kupuję głównie Lamberta, gdyż u nich 40 w szyi jest w miarę ok również w klatce i można trafić na rękaw 69cm. (dla wzrostu 188-194). Znacie może jakieś strony miejsca, gdzie można trafić na białą/niebieską OCBD z odpowiednią długością rękawów? Zgadza sie, Vistula ma długie rękawy. Polecam rowniez CT shirts, dla dłuższych rękawów mieli swego czasu koszule o przedłużonej długości. Jak jest teraz nie wiem, gdyż usunęli dane o długości koszuli z rozmiarowki ale mozesz zapytać w supportem online to pomogą. Kiedys mieli 89. natomiast skrócić rękaw to nie problem, nawet średnio uzdolniony domowy krawiec to źrobi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Zajac Poziomka Napisano 10 Maj 2017 Zgłoszenie Share Napisano 10 Maj 2017 8 godzin temu, capre napisał: Znacie może jakieś strony miejsca, gdzie można trafić na białą/niebieską OCBD z odpowiednią długością rękawów? Camiceria Olga. 55-75 euro za koszulę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
faber Napisano 10 Maj 2017 Zgłoszenie Share Napisano 10 Maj 2017 Ma ktoś z was taką koszule ? Będzie dobrze wyglądać z krawatem( w sumie jasny jeans i krawat to często połączenie, ale może ktoś z was widział/umie ocenić, bo to mają być moje 1 koszule z CT )http://www.ctshirts.com/intl/extra-slim-fit-semi-cutaway-collar-business-casual-chambray-denim-blue-shirt/FOB0083CHM.html#q=denim&start=1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Aron Napisano 10 Maj 2017 Zgłoszenie Share Napisano 10 Maj 2017 Mam tą koszulę. Będzie pasować z krawatem, ale nieformalnym. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
rabbit23 Napisano 10 Maj 2017 Zgłoszenie Share Napisano 10 Maj 2017 On 6.05.2017 at 11:18 PM, Bukary said: Czy jakiś szczęśliwy posiadacz koszuli od Tomasza Milera mógłby zmierzyć dokładnie, jaka jest odległość w linii prostej od środka guzika do środka dziurki w kołnierzu, podając, rzecz jasna, rozmiar swojej koszuli? Chciałbym się upewnić, że wymiary kołnierzyka podane na stronie Milera (np. 38,5 cm) są akuratne, ponieważ noszę coś pomiędzy 37 i 38 i wolałbym za pierwszym razem zamówić właściwą koszulę. Z góry dziękuję! MIerzone na odwrocie, od wszycia guzika (środka) do środka dziurki: OCBD 41 - 40cm Koszula na spinki formalna 41 - 39,8cm Swoją drogą chciałbym poprosić o to samo odnośnie koszul Charles Tyrwhitt. Interesuje mnie rozmiar 15,5" oraz 16".Mierzyłem dzisiaj w TK Maxx rozmiar 15,5" ale w wersji Classic Fit i w zasadzie powinna to być wystarczająca informacja, ale wolę dopytać;) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Bukary Napisano 10 Maj 2017 Zgłoszenie Share Napisano 10 Maj 2017 4 minuty temu, rabbit23 napisał: MIerzone na odwrocie, od wszycia guzika (środka) do środka dziurki: OCBD 41 - 40cm Koszula na spinki formalna 41 - 39,8cm Dziękuję! Czyli jeśli nosi się koszule, które mają 38 cm w kołnierzyku, to u Milera trzeba zamawiać rozmiar 39? Dobrze rozumiem? Troszkę to niezgodne z informacjami na stronie sklepu. Tam jest na odwrót: np. koszula 38 ma podobno 38,5 cm w kołnierzyku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
rabbit23 Napisano 10 Maj 2017 Zgłoszenie Share Napisano 10 Maj 2017 6 minutes ago, Bukary said: Dziękuję! Czyli jeśli nosi się koszule, które mają 38 cm w kołnierzyku, to u Milera trzeba zamawiać rozmiar 39? Dobrze rozumiem? Troszkę to niezgodne z informacjami na stronie sklepu. Tam jest na odwrót: np. koszula 38 ma podobno 38,5 cm w kołnierzyku. Ja mam obwód szyi 40cm. Obie zapinam ale jest ciasno. Kiedyś było lepiej. Przypuszczam jednak, że zarówno ja jak i ona, mogliśmy się zmienić Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Bukary Napisano 10 Maj 2017 Zgłoszenie Share Napisano 10 Maj 2017 @rabbit23 Pamiętam, że gdzieś na forum czytałem wypowiedź właściciela sklepu, który twierdził, że koszule w nim sprzedawane mogą się skurczyć tylko kilka milimetrów... No to jestem w kropce, a mam już dość zamawiania i odsyłania. Z tego, co piszesz, wynika, że należy u Milera zamawiać kołnierzyk o rozmiar większy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi