Skocz do zawartości

Koszule - dyskusje i porady, jakość, ulubione marki

Rekomendowane odpowiedzi

• Odpowiedzi 4,6 tys.
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Opublikowano

Panowie, czy ktoś może coś powiedzieć na temat jakości koszul Bexley?

Poszukuję koszul z kołnierzykiem Button Down w regularnym kroju głównie białe i niebieskie, a widzę, że Bexley ma trochę do wyboru.

A może znacie jakieś innych producentów, którzy szyją w regularnym kroju koszule Button Down?

Opublikowano

Noszę 18", classic fit. Klatka i talia są w tym kroju w zasadzie takie same. Src jest mniejsza: szerokość w talii i pod pachami koszuli jest mniejsza ok 1cm w porównaniu z ct.

Edit: teraz spojrzałem na długość rękawa i zgodnie z tabelami rękawy ct są krótsze o pół cala. Natomiast w rzeczywistości srcod wszycia rękawa są krótsze o ponad 1cm. Z uwagi na rozmiar w klatce jest to dziwne. Być może ct zmieniło część parametrów.

• Oceniam pozytywnie 1
Opublikowano

Witam serdecznie,

skusiłem się ostatnio na promocję w Lancerto na koszule z serii L&MrV. Jeśli chodzi o długość rękawa, klatkę i talię to rozmiarowo wydaje się być wszystko ok, jednak mam pewne "ale", jeśli chodzi o ramiona - mam wrażenie, że są troszkę za wąskie (patrząc na szew - wydaje mi się, że jest troszkę za wysoko). Jakie jest Wasze zdanie?

oSEHkwq.jpg

jKVKCgS.jpg

Koszule przymierzone prosto z pudełka, stąd widoczne zagniecenia.

Opublikowano
6 godzin temu, Zajac Poziomka napisał:

Te kołnierzyki wyglądają karykaturalnie...

Mam dwie koszule L&MrV i jak na nie patrzę, to nie dostrzegam nic karykaturalnego. Są spore i IMO udane. W sumie takie miały być. Na lato, w sytuacji bez krawata są Ok. Być może bliskie ujęcia je trochę przerysowują. 

• Oceniam pozytywnie 2
Opublikowano

Pierwsza lepsza strona internetowa z poradami ślubnymi objaśnia, że kształt i wielkość kołnierzyka, klap itd. zależy w uproszczeniu od kształtu i wielkości noszącego. Tymczasem aspirujący producenci RTW, o czym już pisałem, z uporem maniaka serwują wychudzonemu na różnych dietach bananowych społeczeństwu wielkie kołnierze i klapy, każdemu po równo.
Podobnie jest z krawatami: debatujemy od lat o milimetrowych różnicach w szerokości, a o ile dobrze pamiętam, różnica w klatce pomiędzy najszczuplejszym a najtęższym użytkownikiem forum przekracza 60 cm, jak zatem może im pasować krawat tej samej szerokości?
Moim zdaniem podstawową zaletą bespoke jest nawet nie możliwość dobrania podszewki w trupie czaszki, ale precyzyjnego dopasowania szerokości kołnierza, klap, mankietu...

• Oceniam pozytywnie 9
Opublikowano
9 godzin temu, capre napisał:

Witam serdecznie,

skusiłem się ostatnio na promocję w Lancerto na koszule z serii L&MrV. Jeśli chodzi o długość rękawa, klatkę i talię to rozmiarowo wydaje się być wszystko ok, jednak mam pewne "ale", jeśli chodzi o ramiona - mam wrażenie, że są troszkę za wąskie (patrząc na szew - wydaje mi się, że jest troszkę za wysoko). Jakie jest Wasze zdanie?

oSEHkwq.jpg

jKVKCgS.jpg

Koszule przymierzone prosto z pudełka, stąd widoczne zagniecenia.

Koszula jest minimalnie za ciasna w klatce co widać po otwierającej sie plisie na froncie. W ramionach moglaby być tez ciut większa, ale obawiam sie ze te poziome naprężenia materiału to bardziej efekt Twoich bardzo prostych ramion - koszula mocno sie opiera na kości ramienia i widać ewidentnie "puste miejsca" miedzy właśnie ramieniem a kołnierzem tuż nad obojczykami. Rozwiązanie (chyba tylko w przypadku białej gładkiej, choć w tej pierwszej raport na froncie nie jest idealnie spasowany) to przestawienie guzików zwiększajac minimalnie obwody o max 0.5 cm. Zakładam ze rozmiar większy będzie juz nieco za duży. 

• Oceniam pozytywnie 1
Opublikowano
10 minut temu, pi_senny napisał:

Po raz kolejny czytam na forum o przestawieniu guzików i nadal nie potrafię sobie wyobrazić jak należałoby to wykonać aby efekt był estetycznie zadowalający.

Odpruc guzik, przyszyć go minimalnie dalej, wyprać koszule wtedy dziury powinny w całości zniknąć i tyle. Operacja jak wspomniałem daje możliwość poszerzenia zaledwie o 3-5 mm wiec w małym zakresie, ale czasem daje rezultat. Nie ryzykowałbym w przypadku cienkich popelin bo tutaj ślady mogą zostać na zawsze 

• Oceniam pozytywnie 1
Opublikowano
5 godzin temu, Hargin napisał:

Mam dwie koszule L&MrV i jak na nie patrzę, to nie dostrzegam nic karykaturalnego. Są spore i IMO udane. W sumie takie miały być. Na lato, w sytuacji bez krawata są Ok. Być może bliskie ujęcia je trochę przerysowują. 

Chodziło mi dokładnie o to co napisał @lubo69 - na Tobie wyglądają dobrze, ale na zdjęciach kolegi karykaturalnie. Widocznie macie inną budowę ciała ?

Opublikowano
7 godzin temu, Zajac Poziomka napisał:

Chodziło mi dokładnie o to co napisał @lubo69 - na Tobie wyglądają dobrze, ale na zdjęciach kolegi karykaturalnie. Widocznie macie inną budowę ciała ?

Raczej kwestia ustawiania obiektywu za blisko kołnierza lub rodzaju obiektywu (np. szerokokątny). W tych ujęciach kołnierz wyszedł większy niż w rzeczywistości.
Poniżej ta sama koszula z obiektywem ustawionym w normalnej odległości.

BwbMrVintage pl Niebieska marynarka na trzy sposoby Mr Smart 9.jpg

• Oceniam pozytywnie 1
Opublikowano

Kupiłem nową koszulę i kompletnie nie potrafię ułożyć w niej kołnierzyka tak, żeby wyglądał przyzwoicie, chociaż wcześniej nigdy nie miałem z tym kłopotów. Nie wiem, czy to ja coś źle robię, czy to kołnierzyk jest zły. Wyłogi wydają mi się różnej długości, każdy z nich roluje się też inaczej - może to przez to? Próbowałem kilku krawatów - wełnianych, kaszmirowych, z szantungu, grenadyny - ani razu nie udało mi się sensownie wyeksponować węzła ani uzyskać ładny roll. Wygląd jak na zdjęciu jest dla mnie nieosiągalny (model koszuli ten sam): instagram Przepraszam za jakość moich zdjęć, ale chyba pokazują, o co chodzi. 

20170506_201052[1].jpg

20170506_201149[1].jpg

20170504_220627[1].jpg

Opublikowano
55 minut temu, mr.vintage napisał:

Raczej kwestia ustawiania obiektywu za blisko kołnierza lub rodzaju obiektywu (np. szerokokątny). W tych ujęciach kołnierz wyszedł większy niż w rzeczywistości.
Poniżej ta sama koszula z obiektywem ustawionym w normalnej odległości.

BwbMrVintage pl Niebieska marynarka na trzy sposoby Mr Smart 9.jpg

Też nie wygląda to dobrze na tym zdjęciu.

• Oceniam pozytywnie 1
Opublikowano

Czy jakiś szczęśliwy posiadacz koszuli od Tomasza Milera mógłby zmierzyć dokładnie, jaka jest odległość w linii prostej od środka guzika do środka dziurki w kołnierzu, podając, rzecz jasna, rozmiar swojej koszuli?  Chciałbym się upewnić, że wymiary kołnierzyka podane na stronie Milera (np. 38,5 cm) są akuratne, ponieważ noszę coś pomiędzy 37 i 38 i wolałbym za pierwszym razem zamówić właściwą koszulę. ;)

Z góry dziękuję!

Opublikowano

Porównałem dzisiaj z ciekawości kilkanaście różnych koszul w najmiejszych i największych rozmiarach i jak chodzi o kołnierzyk to stójka i wyłogi były takich samych rozmiarów zarówno w rozmiarze 38 jak i 44. To chyba wiele wyjaśnia.

Opublikowano

Ktoś wie co warte są koszule Lancerto? Te zwykle. Ceny za domieszkę 20% poliestru 200zl to rozbój w biały dzien a 300zl za 100% bawełny mnie zniechęca  . Sa to najdroższe koszule z polskich eleganckich sieciówek, gdzie ciężko o grubsze akcje pro ocyjne. W tej cenie mamy 4-5 koszul z UK,  alb conajmńiej jedna wiecej z innych polskich marek. 

Zastanawaim sie czy oninchca sie wypromować na najdroższa Polską markę czy jak? zastanawia mńie po prostu ich polityka jakościowo-cenowa i czy warto się w to pchać. W jednym salonie mi pani zaproponowała 2 za 500, wiec to juz jakis rabat jest. Wciąż wychodzi razy dwa w stosunku do konkurencji polskiej czy zachodniej, a watpię czy są dwa razy lepsze???

problem który mam no. z Vistulą czy CT jest taki, ze w teorii takie same same koszule kupione w jednym zamówieniu , a jedna leży idealnie, druga workowate, trzecia jak z rozmiaru na wzrost niżej i ze spodni wyskakuje...

Opublikowano
27 minut temu, mrkaramba napisał:

Sa to najdroższe koszule z polskich eleganckich sieciówek,

Najdroższe koszule z polskich eleganckich sieciówek:

Wólczanka: 349,90 zł
Vistula: 399 zł
Bytom: 399 zł
Giacomo Conti: 369 zł
Próchnik: 499 zł
Lancerto: 349 zł