Skocz do zawartości

Koszule - dyskusje i porady, jakość, ulubione marki

Gość mrt

Rekomendowane odpowiedzi

• Odpowiedzi 4,5k
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi

Top Posters In This Topic

53 minuty temu, Miro napisał:

Nie wydaje Wam się, że sklep internetowy Osovski poniekąd się zwija? Od dłuższego czasu coraz mocniejsze obniżki, przy tym od wielu miesięcy nie pojawiają się żadne nowe modele koszul...

Tez odnosze takie wrazenie. Pisalem o tym kilka-kilkanascie postow wczesniej.

Dnia ‎2017‎-‎06‎-‎10 o 21:14, Miro napisał:

Nie wydaje Wam się, że sklep internetowy Osovski poniekąd się zwija? Od dłuższego czasu coraz mocniejsze obniżki, przy tym od wielu miesięcy nie pojawiają się żadne nowe modele koszul...

Pani w warszawskim salonie Osovski twierdzi, że wręcz przeciwnie - szykują nową kolekcję, ktora będzie mocnym uderzeniem...

Teraz, kormox napisał:

Pani w warszawskim salonie Osovski twierdzi, że wręcz przeciwnie - szykują nową kolekcję, ktora będzie mocnym uderzeniem...

Oby! Troche przespali hity typu popover z piki bawelnianej, cienki denim w roznych odcieniach. Zobaczymy. Moze chca sobie magazyn wyczyscic.

13 minut temu, rav3nlord napisał:

Czy warto kupić 2 lniane koszule w promocji Lancerto Vintage za 499 ?

Pytam bo nie miałem okazji pomacać.

Generalnie to koszule są skopane przez monstrualne kołnierzyki. Możesz poczytać sobie o tym na wątku Lancerto:

https://forum.butwbutonierce.pl/topic/444-polska-lancerto-rtw/?page=5

Są tam tez moje zdjecia. Koszula to co prawda oxford ale kołnierzyki sa takie same (lniany moze byc nawet bardziej miekki). Wedlug mnie nie sa warte uwagi.

1 minutę temu, adamW napisał:

Generalnie to koszule są skopane przez monstrualne kołnierzyki. Możesz poczytać sobie o tym na wątku Lancerto:

https://forum.butwbutonierce.pl/topic/444-polska-lancerto-rtw/?page=5

Są tam tez moje zdjecia. Koszula to co prawda oxford ale kołnierzyki sa takie same (lniany moze byc nawet bardziej miekki). Wedlug mnie nie sa warte uwagi.

Nie podzielam poglądu o słabych kołnierzykach (tradycyjnie). W zeszłym tygodniu okazywałem taką koszulę w CMDNS i chyba nie można powiedzieć, że są jakieś wybitnie wielkie. Oczywiście przy wątłej budowie ciała mogą faktycznie wydawać się dysproporcjonalne. Ja mam większe zastrzeżenia do kroju rękawów, który jest dla mnie zbyt wąski oraz stosunkowo dużej szerokości ramion do obwodu koszuli. Ponad to materiał jest dość sztywny i niespecjalnie przyjemny. 

6 godzin temu, Hargin napisał:

Nie podzielam poglądu o słabych kołnierzykach (tradycyjnie). W zeszłym tygodniu okazywałem taką koszulę w CMDNS i chyba nie można powiedzieć, że są jakieś wybitnie wielkie.

Też się zastanawiam skąd się wzięła ta opinia, bo na przykład jeszcze dłuższe wyłogi ma Roman/Szarmant i Tomek Miler (dot. modeli long button-down), a w stosunku do ich koszul nie pojawiały się takie uwagi. Taką samą długość wyłogów (9 cm) ma także Emanuel Berg w wybranych modelach button-down.

• Oceniam pozytywnie 1

Dnia Monday, June 05, 2017 o 12:00, Marcelli napisał:

Ktoś pomoże w kwestii rozmiarówki CT i TM Lewin?

Podbijam temat. W Lambercie/Wolczance noszę slimy 41/176-182. Czasem 40, bo nie zawsze trzymają się rozmiarówki. Tabelka TM istotnie dziwna - przy 41 slim ma w klatce 119, zaś fitted 116, podczas gdy z wolczankowej tabeli wynika że dla 41 slim klatka to 112cm, a ma ciasnotę nie narzekam. 

Dla jasności, obwód mojego karku to ok 40-41cm, a klatki 101cm i waham się między 15.5 slim 15.5 fitted i 16 fitted.

10 godzin temu, yacoob napisał:

Dla jasności, obwód mojego karku to ok 40-41cm, a klatki 101cm i waham się między 15.5 slim 15.5 fitted i 16 fitted.

16" superfitted z T.M. Lewin

16" Extra Slim Fit z Charles Tyrwhitt

Proszę zmierzyć porządnie jaki rękaw Pan potrzebuje (na stronie CT jest instrukcja jak), aby wybrał Pan odpowiednią długość.

• Oceniam pozytywnie 1

Dnia ‎2017‎-‎06‎-‎13 o 21:28, mr.vintage napisał:

Też się zastanawiam skąd się wzięła ta opinia, bo na przykład jeszcze dłuższe wyłogi ma Roman/Szarmant i Tomek Miler (dot. modeli long button-down), a w stosunku do ich koszul nie pojawiały się takie uwagi. Taką samą długość wyłogów (9 cm) ma także Emanuel Berg w wybranych modelach button-down.

Jest mnóstwo innych czynników, oprócz długości wyłogów, które wpływają na wygląd kołnierzyka. Chociażby wysokość stójki, szerokość (i ogólniej kształt) wyłogów, rozstawienie wyłogów, wypełnienie kołnierzyka, w przypadku koszul BD również miejsce w którym przyszyte są guziczki, a nawet to jak rozstawione są pierwszy i drugi guzik koszuli. Właściwie nie wiem po co Ci to tłumaczę, bo przecież jako osoba z dużą wiedzą na temat męskiego ubioru wszystko to doskonale wiesz i nie rozumiem  dlaczego porównujesz tylko jeden parametr (długość wyłogów koszuli).

A opinia wzięła się ze zdjęć, które wrzucają forumowicze. Dla przypomnienia wklejam kilka i jestem ciekaw Twojej opinii, czy wszystko jest OK i takie proporcje powinien mieć kołnierzyk. U @Hargin wygląda to o wiele lepiej i widocznie u postawniejszych facetów taki duży kołnierzyk sprawdza się dobrze. Ale przy osobach szczuplejszych, o wąskich szyjach wygląda moim zdaniem karykaturalnie:

20170526_110409.jpg

jKVKCgS.jpg

oSEHkwq.jpg

• Oceniam pozytywnie 5

Te kołnierzyki na żywo wyglądają  bardzo fajnie i nie wydają się być przerysowane. Niestety te koszule są dość dziwnie skrojone - na osoby bardzo wąskie w barkach. Skusiłem się na 2 sztuki w promocji (449 PLN za dwie to dobra cena moim zdaniem) i wszystko pasuje: długość, talia, rękawy, na plecach bardzo fajnie, ale za mało miejsca z przodu na klatkę i zdecydowanie za mało na barki. Problem który widać na powyższych zdjęciach u mnie jeszcze bardziej widoczny. Niestety to są koszule raczej nie dla sylwetek V i prostych barków.

To jest główny problem przy projektowaniu koszul (i garniturów, spodni) - łączy się bezmyślnie elementy z różnych typów sylwetek. Kiedy ktoś potrzebuje kołnierzyka 9-9,5cm to raczej mówimy przeważnie o kimś tęgim lub bardzo muskularnym (szeroka twarz, szyja) - wtedy ten kołnierzyk wygląda naturalnie. Analogicznie jak wcześniej królowały małe kołnierzyki (dalej królują w typowych sieciówkach) nawet w koszulach w większych rozmiarach, gdzie osoby większe kupując takie koszule sobie po prostu krzywdę robią. 

Chociaż bezmyślnie to naiwne określone - ktoś raczej po prostu próbuje zarobić na nowej modzie, a czy jego produkty leżą bliżej lub dalej apogeum elegancji - to już schodzi na drugi plan. Nie oceniam - biznes to biznes. 

• Oceniam pozytywnie 3

Zakupiłem w second hand koszulę marki Jacques Britt. Z tego co udało mi się znaleźć to niemiecka marka, niestety niewiele więcej. Czy któryś z forumowiczów ma z nią jakieś doświadczenia? Jak przedstawia się jakość, faktyczna wartość koszuli itp? 
Przyznam, że skusiła mnie ona ze względu na bardzo lekką, miękką tkaninę i bardzo delikatny "błysk". Niestety wewnątrz koszuli nie ma, jak to zwykle bywa, metki ze składem. Nie wygląda jakby była wycięta, tylko po prostu jej tam nie było. Mam nadzieję, że to bawełna, a nie poliester. :D 

19250281_1748887961807914_1269546485_o.jpg

19340107_1748887958474581_96195260_o.jpg

19359253_1748887948474582_675219271_o.jpg