Skocz do zawartości

Koszule - dyskusje i porady, jakość, ulubione marki

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Skąd pewność, że nieobecność w Master of Linen świadczy automatycznie o gorszej jakości?

Im więcej o tym czytam, tym więcej nabieram wątpliwości. Fiksacja na punkcie "100% European traceability of finished products" nie robi na mnie wrażenia. Nie mówiąc o tym, że na liście http://www.mastersoflinen.com/eng/celc/ ... s-of-linen nie ma Bonfanti - ulubionego producenta tkanin koszulowych (również lnu) bardzo wymagających użytkowników LL.

Konkluzja - pewnie wszyscy członkoie MoL to dobre, a może nawet wybitne firmy produkujące w Europie len, ale nie wszystkie dobre i wybitne firmy produkujące len (w Europie lub poza) są na liście MoL.

• Odpowiedzi 4,6 tys.
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Opublikowano

Warte uwagi sa koszule szyte na miare w Azji sa relatywnie tanie(jesli zamawia sie tuzin lub wiecej bardzo tanie),sa nienajgorzej uszyte i mozna wybrac material ze sporej ilosci probnikow,warto tez zamowic z zapasowym kolniezykiem i wydluzyc dwukrotnie zywot koszuli(sama wymiana kolniezyka to koszt ok.$2).

Możesz podać konkretnych producentów.

W samym Kowloon w Hong Kongu jest ponad 5000 firm zajmujacych sie szyciem na miare garniturow i koszul,wiec trudno by bylo podac konkretnych producentow.Najlepsza reputacje ma Manu Melwani Sam's Tailor, ceny ma 3lub 4 razy wyzsze od konkurencji, ale i tak jest to tylko frakcja cen u krawcow w UK a jakosc porownywalna.Jest tez kilka bardzo dobrych szwalni miarowych w PRC, ale to sa prawdziwe kombinaty.Dwa lata temu uszylem na miare 3 czesciowy garnitur i 5 koszul w jednej z tych szwalni i jestem bardzo zadowolony z jakosci(zreszta firma ta ubierala reprezentacje Chin na Olimpiade w Pekinie). Ostatnio zamowilem dwa garnitury i 6 koszul w Bangkoku.Na pierwszy rzut oka wyglada to nawet dobrze ,ale nie zaczalem jeszcze tych ubran uzywac, tak ze nie mam do konca wyrobionego zdania o jakosci.
Opublikowano

Dostałem dzisiaj koszulę od Charles Tyrwhitt, urzekła mnie w niej twardość mankietu, który ciasno wypełnia rękaw marynarki tak, że podczas ruchu wystająca część koszuli pozostaje cały czas w tej samej relacji do rękawa marynarki. W przeciwieństwie do koszuli z Vistuli, która pomimo, że ma taką samą długość rękawa jak koszula CT, to mankiet jest o wiele luźniejszy i lubi się trochę chować.

Opublikowano

Warte uwagi sa koszule szyte na miare w Azji sa relatywnie tanie(jesli zamawia sie tuzin lub wiecej bardzo tanie),sa nienajgorzej uszyte i mozna wybrac material ze sporej ilosci probnikow,warto tez zamowic z zapasowym kolniezykiem i wydluzyc dwukrotnie zywot koszuli(sama wymiana kolniezyka to koszt ok.$2).

Możesz podać konkretnych producentów.

W samym Kowloon w Hong Kongu jest ponad 5000 firm zajmujacych sie szyciem na miare garniturow i koszul,wiec trudno by bylo podac konkretnych producentow.Najlepsza reputacje ma Manu Melwani Sam's Tailor, ceny ma 3lub 4 razy wyzsze od konkurencji, ale i tak jest to tylko frakcja cen u krawcow w UK a jakosc porownywalna.Jest tez kilka bardzo dobrych szwalni miarowych w PRC, ale to sa prawdziwe kombinaty.Dwa lata temu uszylem na miare 3 czesciowy garnitur i 5 koszul w jednej z tych szwalni i jestem bardzo zadowolony z jakosci(zreszta firma ta ubierala reprezentacje Chin na Olimpiade w Pekinie). Ostatnio zamowilem dwa garnitury i 6 koszul w Bangkoku.Na pierwszy rzut oka wyglada to nawet dobrze ,ale nie zaczalem jeszcze tych ubran uzywac, tak ze nie mam do konca wyrobionego zdania o jakosci.

Myślałem, że piszesz o szwalniach z ofertą internetową, których jest sporo, ale ciężko stwierdzić jakosć. Mimo wszystko ciekawa opcja.

Opublikowano

Dla mlodszych facetow moge polecic koszule Tommy Hilfiger tanie ,kolorowy i ciekawy design ,bardzo dobra jakosc materialow i szycia.

Co do jakości szycia i materiałów ma zupełnie inne zdanie. Dla mnie te koszule TH (jak i większość ubrań tej marki) ma ładny dizajn, ale dość niską jakość. Byłem nimi bardzo rozczarowany. W tej cenie można kupić lub zamówić naprawdę dobrą koszulę. W tej chwili to chyba niemal w 100 proc. wyrób chiński.

Opublikowano

Dla mlodszych facetow moge polecic koszule Tommy Hilfiger tanie ,kolorowy i ciekawy design ,bardzo dobra jakosc materialow i szycia.

Co do jakości szycia i materiałów ma zupełnie inne zdanie. Dla mnie te koszule TH (jak i większość ubrań tej marki) ma ładny dizajn, ale dość niską jakość. Byłem nimi bardzo rozczarowany. W tej cenie można kupić lub zamówić naprawdę dobrą koszulę. W tej chwili to chyba niemal w 100 proc. wyrób chiński.

Kilka dobrych lat temu dość często tam kupowałem i zaobserwowałem, że TH z logiem na piersi są znacznie gorszej jakości niż TH z logiem na mankiecie. Nie wiem, jak jest teraz, ale może tu tkwi rozwiązanie problemu.

Opublikowano

Mi to wyglada na reklame. Wystarczyloby napisac: Hej, a kupowal ktos tutaj? A czesc zdania: 'ale przez internet' wskazuje na calkowita nieznajomosc postu. A tak przy okazji: stronka nie wzbudza zaufania, odnosze wrazenie, ze sa to koszule szyte gdzies w bloku.

Opublikowano

Witajcie,

co sądzicie o koszulach Oscar Jacobson? przecenione w RC kosztują ok 350zł. Przymierzałem z kołnierzykiem pełnym włoskim i zrobiła na mnie wrażenie.Materiał, krój, wykonanie. Druga rzecz to czy pełny włoski kołnierzyk jest popularny? pierwszy raz taką koszulę przymierzyłem i czułem się dziwnie.

dziękuję

Opublikowano

Druga rzecz to czy pełny włoski kołnierzyk jest popularny?

Zależy co rozumiesz pod pojęciem "popularny" i w zasadzie jakie to ma znaczenie?

Na pewno najpopularniejszym rodzajem kołnierzyka jest Kent, czyli klasyczny/standardowy, różnie bywa nazywany w różnych częściach świata.

Kołnierzyk włoski jest dobrym pomysłem:

- dla osób o szczupłej twarzy i chudej szyi,

- gdy nosimy do niej krawat, moim zdaniem koszule z włoskim kołnierzykiem noszone z rozpiętym guzikiem pod szyją wyglądają bardzo kiepsko.

Opublikowano

Rzekłbym wręcz tragicznie wyglądają bez krawata ;)

Nie zgadzam się. Jeśli mają odpowiedni guzik (lub dwa) tuż pod szyją, to układają się bardzo dobrze. Taki jest właśnie jeden z modeli włoskich kołnierzyków oferowany przez Balthazara - rozpinasz najwyższy guzik, a kołnierzyk ładnie trzyma formę i nie rozłazi się na boki.

Opublikowano

O, a dysponujesz może zdjęciem poglądowym? Mi w szafie kurzy się parę koszul z włoskim kołnierzykiem, który właśnie rozłażą mi się na boki noszone bez krawata i wygląda, jakby tego kołnierzyka w ogóle nie było :roll:

Opublikowano

Nie zgadzam się. Jeśli mają odpowiedni guzik (lub dwa) tuż pod szyją, to układają się bardzo dobrze. Taki jest właśnie jeden z modeli włoskich kołnierzyków oferowany przez Balthazara - rozpinasz najwyższy guzik, a kołnierzyk ładnie trzyma formę i nie rozłazi się na boki.

Zgadzam się. Większość koszul z kołnierzykiem włoskim rozpiętych wygląda rzeczywiście paskudnie, ale dlatego, że guziki są źle rozmieszczone. To znaczy, pierwszy guzik koszuli jest za nisko w stosunku do kołnierzyka (powinien być stosunkowo wysoko). Efekt - przy rozpiętym kołnierzyku skrzydełka zbyt rozchylają się na boki i wygląd takiej koszuli jest kiepski.