Skocz do zawartości

Koszule - dyskusje i porady, jakość, ulubione marki

Rekomendowane odpowiedzi

• Odpowiedzi 4,6 tys.
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Opublikowano

A jak wygląda kwestia materiału tych koszul? Wszystkie wykonane są z takiej samej bawełny? Bo nie zauważyłem tam opisu dotyczącego materiału, tzn jakiegoś bardziej szczegółowego opisu. Po prostu zastanawiam się na ile wybór firmy CT będzie lepszym od np Lamberta i czy faktycznie przed wyprzedażą te koszule kosztowały ok 80 funtów, czy jest to klasyczne oddziaływanie na naszą podświadomość że kupujemy drogi i ekskluzywny produkt.

Opublikowano

A jak wygląda kwestia materiału tych koszul? Wszystkie wykonane są z takiej samej bawełny? Bo nie zauważyłem tam opisu dotyczącego materiału, tzn jakiegoś bardziej szczegółowego opisu. Po prostu zastanawiam się na ile wybór firmy CT będzie lepszym od np Lamberta i czy faktycznie przed wyprzedażą te koszule kosztowały ok 80 funtów, czy jest to klasyczne oddziaływanie na naszą podświadomość że kupujemy drogi i ekskluzywny produkt.

Kupno koszul CT za 80gbp to wcale nie takie łatwe wyzwanie :)

Nie, nie są wykonane z takiej samej bawełny. Masz podany skład i splot, co jeszcze chciałbyś wiedzieć?

Opublikowano

Jakość to swoją drogą ale ja miałem na myśli wzory i kolory tych koszul, chciałem kupić koszulę w paski (bengal stripe) w jakimś stonowanym navy/blue to w ofercie polskich marek tego nie uświadczyłem.

Opublikowano

420PLN kurcze i nie jesteś zadowolony. To rzeczywiście kiepsko, a chciałem kiedyś się do nich wybrać, ale sobie odpuszczę. Do mojej żony przychodzi jutro Pan z http://bernheim.pl/koszule-blog/ z próbnikami tkanin. Zobaczymy czy po rozmowie żona się na coś zdecyduje, ale ja go trochę pomęczę. Może będzie to dobra budżetowa alternatywa dla Orchidei.

Ja ze swojej z Orchidei z materiału o widocznie wyższej skrętności jestem bardzo zadowolony (te szaro-białe paski), noszę regularnie, prasuje się jak marzenie. Za to jeżeli chodzi o koszulę z tego tańszego materiału z popelniny mam podobne wrażenia jak White Haven. Realnie wymiary są w obu identyczne prawie, a jedna leży jak koszula na miarę, druga już trochę jak niedorobiona.

Mając już spore doświadczenie z koszulami z modern tailor, praktycznie odrzucam zawsze materiały poniżej 80s. Realnie najlepsze to około 110-120g, 80s-100s (powyżej tej wartości materiał szybciej się mechaci, a różnicy nie ma zbyt widocznej). Szkoda, że producenci praktycznie nigdy nie podają takich parametrów tkaniny.

Opublikowano

Efekt mało delikatnego obchodzenia się z guzikami 8-)

Który to materiał z próbnika orchidei?

niebieska bawełna egipska http://www.orchidea-studio.com/s-1908-t ... welna.html

Druga jest z białej bawełny egipskiej http://www.orchidea-studio.com/s-1900-t ... welna.html

Wrażenia z użytkowania obu materiałów identyczne - nie polecam. Jakbym dał za nie ich normalną cenę to bym się dopiero wkurzył. Kupiłem dwa grupony za 320 zł i dopłaciłem 100 zł za "lepsze" materiały. Żeby było śmieszniej wybierałem je sam i miałem okazję pomacać także nie idzie zwalić winy na zakład. To moje pierwsze MTM i za bardzo mnie poniosło :roll:

Caporegime - mógłbyś podać który materiał z próbnika brałeś?

Opublikowano

Efekt mało delikatnego obchodzenia się z guzikami 8-)

Z tego co wiem guziki z masy perlowej sa wykonane z kawalka muszli, a jej tak latwo wygiac sie nie da. Posiadam kilka koszul z takimi guzikami i kazdy z nich rozni sie od nastepnego, poniewaz jest to produkt naturalny i nie moze zostac skopiowany. Takie "wygiecie" jest spowodowane wypukloscia muszli, ale na pewno nie zrobione palcami. Moze wczesniej nie zauwazyles drobnych roznic miedzy guzikami? Jezeli chcemy miec wszystkie guziki jednakowe - de´cydujemy sie na plastik. Jeszcze nie slyszalem, zeby ktos wygial muszle - najwyzej polamal.

Opublikowano

Ja właśnie w koszuli TM Levin zastosowałem ten patent i dorobiłem dodatkową, 2x węższą dziurkę po wewnętrznej stronie. Dzięki czemu skróciłem lekko rękaw i jednocześnie zmniejszyłem wewnętrzny obwód mankietu, dzięki czemu przestał się zsuwać na dłoń. Nie wiem dlaczego wszyscy producenci koszul robią tak szerokie mankiety.

Robiłeś to w koszulach z mankietem francuskim? Mógłbyś pokazać na zdjęciu? Mam za szeroki mankiet i nie wiem jak to ugryźć, przeciskam całą dłoń przez zapięty na spinkę.

Opublikowano

Ja właśnie w koszuli TM Levin zastosowałem ten patent i dorobiłem dodatkową, 2x węższą dziurkę po wewnętrznej stronie. Dzięki czemu skróciłem lekko rękaw i jednocześnie zmniejszyłem wewnętrzny obwód mankietu, dzięki czemu przestał się zsuwać na dłoń. Nie wiem dlaczego wszyscy producenci koszul robią tak szerokie mankiety.

Robiłeś to w koszulach z mankietem francuskim? Mógłbyś pokazać na zdjęciu? Mam za szeroki mankiet i nie wiem jak to ugryźć, przeciskam całą dłoń przez zapięty na spinkę.

Również jestem ciekaw efektów. Moje dwie koszule z CT mają bardzo szerokie mankiety...

Opublikowano

No to uczymy się wymiarów i podstaw wyobraźni przestrzennej. Aby nie było za trudno z n>=3 wymiarami, tutaj zrzutowanie całości na 2 wymiary przy środku spinki dążącej zawsze do zewnętrznej krawędzi (póki co pomijamy aspekty fizyczne tego zjawiska).

Innym ciekawym aspektem tego rozwiązania jest fakt, że również skraca długość rękawa

post-164-13658922578884_thumb.jpg