Skocz do zawartości

Koszule - dyskusje i porady, jakość, ulubione marki

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Ładnie skrojone koszule, ale bardzo wytaliowane - dla adonisów lub niedojadających. 

Polecam przymierzyć samemu jeśli się ma okazję bo nie jestem w stanie zgodzić się z powyższą opinią, patrząc na  siebie... 

• Odpowiedzi 4,6 tys.
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Opublikowano

Polecam przymierzyć samemu jeśli się ma okazję bo nie jestem w stanie zgodzić się z powyższą opinią, patrząc na  siebie... 

i ja dzis przeżyłem podobne rozczarowanie, podczas przymiarki MrV&Osovski...  :-(

Opublikowano

Panowie czy ryzykować koszule OSOVSKI & MR.VINTAGE w kołnierzyku 40, jeśli noszę rozmiar 39 w Lambercie, Wólczance i Vistuli, a w CT 15,5". Niektóre modele są idealne, niektóre ciaśniejsze lub luźniejsze, zależy jak im się "uszyło" wiadomo. Bardzo zależy mi na tych koszulach, a wcześniej budżet nie pozwalał na ich zakup, gdy były dostępne jeszcze rozmiary 39. Chodzi mi o oba modele na spinkę, nie wiem czy to ma znaczenie że są na spinkę, byłyby to moje takie pierwsze koszule.

Opublikowano

Też mam koszule Lambert 39, ale CT 15. Osovski & Mr.Vintage zamówiłem 39. Miałem taki pomysł, żeby zamówić 40 (z braku rozmiarów), ale stwierdziłem, że kołnierz może być za szeroki i będzie się źle układał, gdy ścisnę go krawatem. Chyba, że masz niewielki luz przy tym kołnierzyku 39.

Opublikowano

Panowie, potrzebuję podpowiedzi kogoś doświadczonego w noszeniu koszul TM Lewin. Aktualnie noszę koszule marki lambert 188-194/ 44 ew. 45 . Chcę zakupić koszulę tM lewin w odpowiednim rozmiarze tylko nie mogę prosić o jaką podpowiedz jak dobrać rozmiar

pozdrawiam

Opublikowano

Właśnie Lambert wypada u mnie najciaśniej, chyba zaryzykuje, w najgorszym wypadku będę zmuszony je zwrócić, trudno (chociaż nienawidzę bawić się w zwroty). Dzięki!

"Zmniejszenie" kołnierzyka o pół rozmiaru można uzyskać przeszywając guzik. Nie deformuje to kołnierza, a będzie mniejszy w obwodzie o 0,5-0,7 cm.

Opublikowano

39 i 40 są identyczne oprocz kolnierzyka, ktorego obwód da się zmniejszyć przeszyciem guzika o co najmniej pól numeru.

O jakich s[inkach piszesz?

One są wszystkie na guziki w mankiecie.

Są dwa cm węższe w obwodzie niż Lamberty.

Można je o 1 cm poszerzyć (pomijam przeróbki krawieckie), przeszywając guziki na listwie guzikowej. Tak mała asymetria jest niewidoczna.

Ja tak z dwoma zrobiłem, bo były trochę na styk.

Rozmiar 38 mam na styk, 39 trochę za luźny.

Mam dwie 38 i te troszkę poszerzyłem przeszywając guziki na listwie, a dwie 39 troszkę zwęziłem, też przeszywając te guziki, ale w drugą stronę :)

Jak to mówią - każdy orze, jak może :)

Zobaczymy po kilku praniach, który rozmiar lepszy, bo teraz sam nie wiem.

Ale dodam istotną rzecz, że oxfordy lepiej znoszą nadmiar materiału, bo tkanina jest mięsistsza, mniej lejąca i ten nadmiar np. pod pachami mniej jest widoczny. Na szczęście właśnie oxfordy mam większe.

Opublikowano

Panowie czy ryzykować koszule OSOVSKI & MR.VINTAGE w kołnierzyku 40, jeśli noszę rozmiar 39

39 i 40 są identyczne oprocz kolnierzyka, ktorego obwód da się zmniejszyć przeszyciem guzika o co najmniej pól numeru.

Rozmiary 39 i 40 w koszulach OSOVSKI & MR. VINTAGE nie są identyczne. Mnie zwykle odpowiada 39 (regularny OSOVSKI, Miler, etc.). W przypadku O&MR.V. zamówiłem niebieską na spinkę w rozm. 39 i zieloną w rozm. 40. 39 była widocznie za mała w klatce. 40tka jest prawie idealna (minimalnie ciasna).

Opublikowano

@tkowalcz: obie na ten sam wzrost? Zgodnie z tabelą rozmiarów, którą posługiwała się obsługa w salonie, rozmiary 39 i 40 są identyczne. Nie można wykluczyć różnic pomiędzy modelami, ewentualnie egzemplarzami. Pytanie w jakim stopniu się różniły?

Opublikowano

O jakich s[inkach piszesz?

Przepraszam za brak precyzji, chodziło mi o szpilkę w kołnierzyku, nie wiem czemu nazwałem to spinką (wczoraj miałem dziwny dzień :oops:)

wszystkie inne wymiary powinny spełnić moje oczekiwania, oprócz kołnierzyka który może okazać się za duży, ale rzeczywiście zwykłe przeszycie powinno załatwić sprawę.

Opublikowano

@tkowalcz: obie na ten sam wzrost? Zgodnie z tabelą rozmiarów, którą posługiwała się obsługa w salonie, rozmiary 39 i 40 są identyczne. Nie można wykluczyć różnic pomiędzy modelami, ewentualnie egzemplarzami. Pytanie w jakim stopniu się różniły?

Wygląda na to, że tak (choć nie pomyślałem żeby sprawdzić czy wysłane egzemplarze odpowiadają opisowi):

post-1982-0-37302300-1452694670_thumb.pn

Opublikowano

na tym poziomie ceny to takie niedokładności w projektowaniu/produkcji nie powinny się zdarzać ... współczuję i pocieszę (nie Ty jeden się nie zmieściłeś :) )

Przepraszam, zapomniałem o Twoim ostatnim pytaniu. Jak teraz o tym pomyśle, to różniły sie dość znacznie. 39tki nie mogłem zapiąć, 40tka jest ok i ją sobie zostawiłem (poza rozmiarem obie były fenomenalne...)

Opublikowano

@tkowalcz: jesli koniecznym jest uznanie różnicy, pomiędzy "ciasną" i "za ciasną" to ok.. Dla mnie ubranie "ciasne"="za ciasne". Jeśli u Ciebie ubranie "ciasne" jest "ok", to daj znać w swoich postach, aby nie tracić czasu na wyjaśnienia drugi raz :-)

EOT nie róbmy bałaganu :-)