lodzermensch Napisano 20 Lipiec 2012 Zgłoszenie Share Napisano 20 Lipiec 2012 mam pytanie odnośnie do innych "akcesoriów" obok noszonego knita. Czy do knita pasować będzie poszetka, i ew. z jakiego materiału? Czy do knita pasują spinki mankietowe (bo jakoś wtedy mi "nie grają")? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mr.vintage Napisano 20 Lipiec 2012 Zgłoszenie Share Napisano 20 Lipiec 2012 mam pytanie odnośnie do innych "akcesoriów" obok noszonego knita. Czy do knita pasować będzie poszetka, i ew. z jakiego materiału? Czy do knita pasują spinki mankietowe (bo jakoś wtedy mi "nie grają")? Poszetka - len, bawełna, jedwab. Spinki - tutaj bardziej odpowiednie byłoby pytanie, czy do knita pasuje koszula z podwójnym mankietem. Nie każda będzie pasować, ale warto szukać wzorów mniej formalnych: kratka vichy, prążki, miękkie mankiety i kołnierzyk. Jeśli już takie znajdziesz, to spinki supełki będą moim zdaniem najlepszym rozwiązaniem. Poza tym: spinki emaliowane, matowe srebro. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
miszel Napisano 21 Lipiec 2012 Zgłoszenie Share Napisano 21 Lipiec 2012 Spinki - tutaj bardziej odpowiednie byłoby pytanie, czy do knita pasuje koszula z podwójnym mankietem. Nie każda będzie pasować, ale warto szukać wzorów mniej formalnych: kratka vichy, prążki, miękkie mankiety i kołnierzyk. Jeśli już takie znajdziesz, to spinki supełki będą moim zdaniem najlepszym rozwiązaniem. Poza tym: spinki emaliowane, matowe srebro. Dokładnie, warto szukać "casualowych" spinek. Chyba że zrobimy specjalnie jeden element "nie na miejscu" jak to pisał Macaroni na swoim blogu (wpis ze zdjęciem Toma Forda który do dwurzędówki i białej koszuli dorzucił knit). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Pan Janusz Napisano 21 Lipiec 2012 Zgłoszenie Share Napisano 21 Lipiec 2012 Tego typu wpisy dały tylko pretekst ludziom do robienia jednego wielkiego miszmaszu ze stroju. A lobbing "sprezzatury" tylko dopełnił czarę gorczycy Ale jest cała masa spinek z egoztycznym drewnem lub matowymi materiałami, które wspaniale pasują do casulowych koszul w kratę. Nie wiem dlaczego wszyscy kojarzą spinkę tylko z błyszczącym złotem lub srebrem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Misza Napisano 15 Luty 2013 Zgłoszenie Share Napisano 15 Luty 2013 Czarny knit, wydawał mi się kiepskim pomysłem, ale skoro poświęcono mu cały artykuł z ciekawymi fotkami, to znaczy, że to ja błądzę . http://www.ivy-style.com/the-black-knit ... lizer.html Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Johnny Napisano 15 Luty 2013 Zgłoszenie Share Napisano 15 Luty 2013 Mnie się knity podobają, ale tylko jednokolorowe i w stonowanych kolorach. James Bond je też nosił: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Petrikauer Napisano 15 Luty 2013 Zgłoszenie Share Napisano 15 Luty 2013 Zgadza się, warto mieć w szafie czarny, dziergany krawat. http://putthison.com/post/36744103836/t ... t-wax-wane Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bigbadwoof Napisano 16 Luty 2013 Zgłoszenie Share Napisano 16 Luty 2013 Mnie się knity podobają, ale tylko jednokolorowe i w stonowanych kolorach. James Bond je też nosił: Ale tylko w Goldfingerze W innych filamch grenadynę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
turbo Napisano 16 Luty 2013 Zgłoszenie Share Napisano 16 Luty 2013 Knity noślili wszysycy aktorzy grający Bonda poza blondynem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
David Napisano 16 Luty 2013 Zgłoszenie Share Napisano 16 Luty 2013 Mnie się knity podobają, ale tylko jednokolorowe i w stonowanych kolorach. James Bond je też nosił: Ale tylko w Goldfingerze W innych filamch grenadynę. A to nie to samo? To nie jest knit?: http://www.poszetka.com/product-pol-453 ... ossa-.html Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bigbadwoof Napisano 16 Luty 2013 Zgłoszenie Share Napisano 16 Luty 2013 Knity noślili wszysycy aktorzy grający Bonda poza blondynem. True. Miałem na myśli Seana. Ale jak dokładnie sprawdziłem, to nawet on miał jeszcze raz knita, w Japonii. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
turbo Napisano 16 Luty 2013 Zgłoszenie Share Napisano 16 Luty 2013 Mnie się knity podobają, ale tylko jednokolorowe i w stonowanych kolorach. James Bond je też nosił: Ale tylko w Goldfingerze W innych filamch grenadynę. A to nie to samo? To nie jest knit?: http://www.poszetka.com/product-pol-453 ... ossa-.html Chodzi o splot i materiał. Nazwa grenadyna odnosi się do jedwabiu tkanego w charakterystyczny sposób. Krawaty zwane knitami wykonane z jedwabiu mają zupełnie inny splot (anglicy nazywają go pearl stitch), a nazwy knit używa się również w odniesieniu do krawatów wykończonych na prosto z wełny czy kaszmiru (jersey stitch). Poniżej zdjęcia. Splot "pearl stitch" jednego z moich knitów. Nie mam w tej chwili pod ręką "lustra", więc zdjęcie splotu grenadyny zamieszczam ze strony Zaremba. Obydwa krawaty to jedwab tylko inaczej tkany. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Pan Janusz Napisano 20 Marzec 2013 Zgłoszenie Share Napisano 20 Marzec 2013 Wiele osób uważa, że krawaty są dla sztywniaków i zawsze mają wydźwięk formalny. Nic bardziej mylnego! Istnieją krawaty, których formalność plasuje się na poziomie pary przetartych jeansów. Knity, bo o nich mowa, to dziergane krawaty, które na zachodzie święcą już triumfy popularności. Ciekawe czy tak samo będzie u nas… http://milerszyje.pl/knit-dziergany-kra ... alowy.html Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Hargin Napisano 20 Marzec 2013 Zgłoszenie Share Napisano 20 Marzec 2013 u nas? Mój ośmioletni syn jak zobaczył w weekend najzwyklejszy, granatowy knit, był nielicho zdziwiony i pytał: "co to za dziwny krawat" Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pirat Napisano 18 Lipiec 2013 Zgłoszenie Share Napisano 18 Lipiec 2013 Will radzi: ...they are a favorite in a suitcase because they do not crease. I am referring of course to the silk knit necktie http://asuitablewardrobe.dynend.com/2013/07/the-crunchy-necktie.html Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
andrzej k. Napisano 20 Lipiec 2013 Zgłoszenie Share Napisano 20 Lipiec 2013 czy wasze knity też są krótsze od tradycyjnych krawatów ??? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
proceleusmatyk Napisano 20 Lipiec 2013 Zgłoszenie Share Napisano 20 Lipiec 2013 Zależy gdzie i co kupujesz i co uznajesz za tradycję. Z moich knitów najdłuższe (często dłuższe od jedwabnych) mam vintage z Berlina Zachodniego i marki Greenwoods. Bardzo mięsiste, szerokie i długie ma w ofercie Van Thorn. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Karczmarz Napisano 22 Lipiec 2013 Zgłoszenie Share Napisano 22 Lipiec 2013 czy wasze knity też są krótsze od tradycyjnych krawatów ??? Wiekszosc jest krotsza. Swoja droga ciagle zastanawia mnie powod (poza opcja, ze to dlatego poniewaz knity trzymane na zwyklym wieszaku sie rozciagaja) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Misza Napisano 22 Lipiec 2013 Zgłoszenie Share Napisano 22 Lipiec 2013 "Do letniego zestawu będzie dobrze pasować krawat typu knit albo inny wykonany bez podszewki. W te wakacje chodzę w zasadzie tylko w knitach. Skłaniam się ku poglądowi, że knity są podstawą szafy eleganckiego mężczyzny. Formalnych okazji do noszenia klasycznych krawatów coraz mniej, a do pracy nie trzeba chodzić pod krawatem. Zostają knity do wyrażania własnego stylu, które nigdy nie były traktowane jako oficjalna ozdoba szyi. Tym razem wybrałem knit z jedwabiu o mocnej, intensywnie czerwonej barwie. Jak na knit, jest dosyć szeroki. Ma aż 8 cm u dołu. Współczesne knity mają zwykle szeokość. 5-6cm. Nabyłem go w sklepie Old Hat w Londynie. Ze względu na szerokość szacuję jego pochodzenie na lata 70. lub 80. Na metce jest napis Athos (Genova)." Jeśli już było na forum, to z góry przepraszam. http://www.szarmant.pl/pochwala-lnu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
eye_lip Napisano 22 Lipiec 2013 Zgłoszenie Share Napisano 22 Lipiec 2013 W te wakacje chodzę w zasadzie tylko w knitach. Skłaniam się ku poglądowi, że knity są podstawą szafy eleganckiego mężczyzny. Formalnych okazji do noszenia klasycznych krawatów coraz mniej, a do pracy nie trzeba chodzić pod krawatem. Cóż za ewolucja mentalna u Szarmanta. 6 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
BioZ Napisano 26 Sierpień 2013 Zgłoszenie Share Napisano 26 Sierpień 2013 Witajcie, jakiś czas temu na weselu zdarzyło mi się zauważyć jednego z gości w smokingu, a przynajmniej marynarce smokingowej (wnioskuję po połyskujących klapach szalowych); pod nią (niezapiętą) prosta biała koszula i dwukolorowy knit. Czy knit nadaje się do smokingu? Albo inaczej - czy marynarka smokingowa dodaje coś w stroju z knitem? Czyni zestaw mniej casualowym? Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
eye_lip Napisano 26 Sierpień 2013 Zgłoszenie Share Napisano 26 Sierpień 2013 Nie, nie ma czegoś takiego. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
.mateusz Napisano 26 Sierpień 2013 Zgłoszenie Share Napisano 26 Sierpień 2013 Noszący najwyraźniej coś tam pobieżnie o modzie i stylu poczytał, coś tam w necie widział, że smoking robi się modny, że knity już nawet są, i połączył fakty. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dziubdziub Napisano 19 Wrzesień 2013 Zgłoszenie Share Napisano 19 Wrzesień 2013 Od pewnego czasu noszę się z myślą, żeby samemu dziergać sobie knity. Zalety takiego rozwiązania byłyby następujące: oszczędność, możliwość dobrania dowolnego koloru oraz długości i szerokości krawata. Sądzę, że mając sklepowy knit za wzór, można się pokusić o wydzierganie podobnego. Zdaje się, że do takiego celu potrzebne by były jakieś całkiem drobne, cienkie szydła. Wiecie może (albo Wasze połowice ) czy są jakieś książki dotyczące szydełkowania, gdzie byłyby wzory takiego krawata? Może w ogóle ktoś z Was próbował już podjąć się takiego zadania? Proszę o opinie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Krzysiek_W Napisano 19 Wrzesień 2013 Zgłoszenie Share Napisano 19 Wrzesień 2013 Sam chcesz robić to na szydełku, nigdy wcześniej tego nie robiąc? ambitnie. Książek o podstawach szydełkowania jest mnóstwo, żona ma "Robótki szydełkowe" Heidi Fuchs i sobie chwali. Na pytanie czy by się tego podjęła, usłyszałem że próbowała dla mnie zrobić knita ale nie jest to łatwe i zrobiła mi czapkę 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi