Blondas Napisano 6 Kwiecień 2019 Zgłoszenie Share Napisano 6 Kwiecień 2019 Na pierwszy rzut oka o rozmiar za duża, o ile długość można przeboleć (choć wydaje mi się, że psuje proporcje), to ramiona odstają, w talii szeroko, rękawy wyglądają dziwnie przez ten skośny układ i wystający za bardzo mankiet (lepsi spece powiedzą więcej). Wrzuć jeszcze jakieś zdjęcia, tylko z większej odległości i nie robione w dół, bo to niszczy perspektywę. Z boku, tyłu i przodu. Od zawsze forum było miejscem wyrażania opinii. Możesz się z nimi nie zgadzać, czuć się w niej dobrze i w niej chodzić. Zauważ jednak, że sam poprosiłeś o opinię, więc nie miej ludziom za złe, że wyrażają taką, która nie jest po Twojej myśli. 2 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
flozbi Napisano 6 Kwiecień 2019 Zgłoszenie Share Napisano 6 Kwiecień 2019 W dniu 4.05.2017 o 17:44, Typowy Janusz napisał: Potwierdzam - czasami jak się myśli, ile w sumie się wydało na przeróbki RTW, by leżały tak jak bym chciał, a koniec końców i tak rzadko w nich chodziłem, bo zawsze coś nie grało (co mi po tym, że plecy udało się zrobić idealnie, jak płaszcz ma wąskie klapy, które nie pasują do sylwetki) to by z tego pewnie był garnitur u krawca albo mtm. Nawet w przypadku marynarki od krawca, jak waga skoczy to się zapiąć nie można, a jak za dużo spadnie - wisi. Ja już przestałem zwracać uwagę na takie szczegóły, że się marszczenia gdzieś robią, skupiam się jedynie na całościowym obrazie - jak jest ok dla mnie pomimo paru, wydawałoby się na forum - poważnych mankamentów, to noszę. Dbam tylko o to, by było wszystko na tip-top w formalnych garniturze na uroczyste okazje. @BlondasJakoś nie widzę sensu kolejnych zdjęć bo i tak nikt nie zmieni zdania, a powyższa zasada wypowiedziana blisko 2 lata temu jest dla mnie idealnie trafiona w punkt i z niej korzystam. Oczywistym jest wyrażanie opinii, ale zupełnie innym jest jej narzucanie, co miało miejsce w przypadku kilku kolegów. Czy mogę prosić @Blondas o cytat gdzie ja komuś miałem coś za złe? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Blondas Napisano 6 Kwiecień 2019 Zgłoszenie Share Napisano 6 Kwiecień 2019 Cytatu nie podam, tak odbieram sam ton wypowiedzi. Zastrzegając, że mogę się mylić, bo to moje subiektywne, a nie obiektywne odczucie. W zasadzie to sam z ciekawości zobaczyłbym zdjęcia, nawet jeżeli nie zmieni to mojej opinii. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
flozbi Napisano 6 Kwiecień 2019 Zgłoszenie Share Napisano 6 Kwiecień 2019 Dobrze, że subiektywne, bo jak jeden kolega wcześniej pisał sam o swoim zdaniu, że jest obiektywne, to słabo wyglądało. Jak uda mi się zrobić to Ci wyślę, żeby nikogo tutaj nie gorszyć. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
flozbi Napisano 6 Kwiecień 2019 Zgłoszenie Share Napisano 6 Kwiecień 2019 1.Gratuluję panie@xkoziol potrafisz wkleić zdjęcie z przeglądarki. Ale zawiodłem się na Tobie, szkolny błąd moja nie jest na 3 guziki;-). 2. Zgadzam się niedaleko ale marynarce ( bo jeśli mówisz Ci to obrażasz mnie ad persona, moja facjata subiektywnie jest milsza od tego jegomościa, a aż tak niekulturalny chyba nie jesteś?). Idąc dalej itp., itd. niedaleko mojej marynarce też do tego. 3. Niczego nie bronię, nigdzie nie napisałem, że marynarka jest ok, znam jej wady ale mnie to nie przeszkadza. 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Blondas Napisano 6 Kwiecień 2019 Zgłoszenie Share Napisano 6 Kwiecień 2019 Panowie, Pax! Myślę że temat wyczerpany. Bo się pyskówka zrobi. 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Piotrwawa Napisano 6 Kwiecień 2019 Zgłoszenie Share Napisano 6 Kwiecień 2019 7 godzin temu, flozbi napisał: ...3. Niczego nie bronię, nigdzie nie napisałem, że marynarka jest ok, znam jej wady ale mnie to nie przeszkadza. Noś po prostu. Ktoś lubi pomarańcze, ktoś inny za duże marynarki, a jeszcze inny jak mu śmierdzą stopy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Żorż Ponimirski Napisano 7 Kwiecień 2019 Zgłoszenie Share Napisano 7 Kwiecień 2019 5 godzin temu, Piotrwawa napisał: Noś po prostu. Ktoś lubi pomarańcze, ktoś inny za duże marynarki, a jeszcze inny jak mu śmierdzą stopy. "Subtelność z jaka operujesz słowem zaskakuje." Poznajesz autora ?? 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Piotrwawa Napisano 7 Kwiecień 2019 Zgłoszenie Share Napisano 7 Kwiecień 2019 1 godzinę temu, Żorż Ponimirski napisał: "Subtelność z jaka operujesz słowem zaskakuje." Poznajesz autora ?? Próbowałeś, szukałeś i już prawie ........ Skori tak bardzo utkwiły Ci w pamięci moje słowa to znaczy, ze odniosły skutek, ale jezeli porównujesz te dwie kwestie to obawiam się ze powierzchowny, na pewno krótkotrwały. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
xxxx Napisano 7 Kwiecień 2019 Zgłoszenie Share Napisano 7 Kwiecień 2019 Jak w przedszkolu... Panowie poszukuję krawca w Trójmieście, który będzie w stanie wytaliować marynarkę, usunąć wypełnienie ramion i zwęzić rękawy. Czy Wiśniewski zajmuje się przeróbkami marynarek, które nie były u niego szyte (czyt. "sklepowych")? W Żukowie jest podobno ktoś ciekawy. Na przeróbki mam czas dwóch tygodni. Poszukuję również producenta, który produkuje marynarki dla osób z "atletycznymi" dysproporcjami ciała.Jestem wysoki, mam dużą różnicę między obwodem w klatce, a w talii (ponad 20cm). 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mosze Napisano 7 Kwiecień 2019 Zgłoszenie Share Napisano 7 Kwiecień 2019 Niestety, nie pomogę. Skomentuję jedynie, że o ile taliowanie i zwężenie jest dość proste, o tyle usunięcie konstrukcji może spowodować konieczność dalszych przeróbek. Marynarka może źle leżeć. Wiem to z doświadczenia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
xxxx Napisano 7 Kwiecień 2019 Zgłoszenie Share Napisano 7 Kwiecień 2019 Dzięki za wskazówkę. Wezmę ją pod uwagę podczas konsultacji z krawcem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Back Napisano 7 Kwiecień 2019 Zgłoszenie Share Napisano 7 Kwiecień 2019 1 godzinę temu, Stasiak napisał: Poszukuję również producenta, który produkuje marynarki dla osób z "atletycznymi" dysproporcjami ciała.Jestem wysoki, mam dużą różnicę między obwodem w klatce, a w talii (ponad 20cm). +1 Przy okazji: jak bardzo można wytaliować marynarkę, żeby nadal wyglądała dobrze? Bytom np. w swoich slimowanych marynarkach ma w moim rozmiarze "aż" 3cm różnicy między klatką a talią. Chętnie bym jakąś kupił, ale wiązałoby się to z zabraniem co najmniej 10-15cm z talii. Nie byłoby problemu, czy dośc ryzykowny zabieg? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mayor Napisano 7 Kwiecień 2019 Zgłoszenie Share Napisano 7 Kwiecień 2019 3 godziny temu, Stasiak napisał: Jak w przedszkolu... Panowie poszukuję krawca w Trójmieście, który będzie w stanie wytaliować marynarkę, usunąć wypełnienie ramion i zwęzić rękawy. Czy Wiśniewski zajmuje się przeróbkami marynarek, które nie były u niego szyte (czyt. "sklepowych")? W Żukowie jest podobno ktoś ciekawy. Na przeróbki mam czas dwóch tygodni. Poszukuję również producenta, który produkuje marynarki dla osób z "atletycznymi" dysproporcjami ciała.Jestem wysoki, mam dużą różnicę między obwodem w klatce, a w talii (ponad 20cm). 1 godzinę temu, Back napisał: +1 Przy okazji: jak bardzo można wytaliować marynarkę, żeby nadal wyglądała dobrze? Bytom np. w swoich slimowanych marynarkach ma w moim rozmiarze "aż" 3cm różnicy między klatką a talią. Chętnie bym jakąś kupił, ale wiązałoby się to z zabraniem co najmniej 10-15cm z talii. Nie byłoby problemu, czy dośc ryzykowny zabieg? Z mojego doświadczenia wytaliowanie marynarki z konfekcji/produkcji masowej zależy w dużej mierze od pierwotnej konstrukcji , ale zebranie 15-20 cm w talii to tak jak lot załogowy na Marsa-teoretycznie możliwy,ale praktycznie poza literaturą i filmami SF niewykonalny.,Istnieje wiele sposobów kształtowania marynarki podczas wykroju/szycia ale niewiele po jej wykonaniu. Przy poprawkach można pracować tylko na szwach bocznych i na szwie centralnym. Przedni panel nie jest regulowany ze względu na kieszenie, patki,brustasze i dziurki na guziki. Przy tak dużej redukcji materiał musi być zebrany zarówno z przodu, jak i z tyłu, aby był zachowany właściwy balans/proporcje przód -tył dobrze.Zabranie materiału z bocznych i centralnego (szwów) nadmiernie pociąga przedni panel do tyłu, a jeśli jest tego tak dużo, tworzy ukośne zmarszczki zarówno pod pachami jak i na klatce piersiowej . Praca na szwach bocznych i tylnych pozostawia front marynarki za duży i nieproporcjonalny w stosunku do paneli tylnych. Podobnie jest przy szyciu miarowym MTM każdy system ma górny limit największy "drop" na jakim pracowałem w MTM był ok 17 cm, ale z reguły to jest ok 10-14 cm dla MTM.,Przy poprawkach marynarki RTW/ OTR można przyjąć około 8 cm jako górny pułap rozsądnego wytaliowania ze smakiem.,Nie każdy krawiec szyjący na miarę poradzi sobie z atletyczną sylwetką .,Tak ,że przy takiej budowie nawet wydatek na szycie bespoke nie gwarantuje sukcesu., Oczywiście to jest tylko moja opinia na podstawie moich doświadczeń zawodowych, a bardziej z wolontariatu, gdyż pracuje społecznie dla fundacji która zajmuje się przywracaniem do "cywilnego życia" ludzi niesłusznie skazanych na wieloletnie wyroki i mam za zadanie uszycie garniturów dla moich podopiecznych.,A więzienna kulturystyka to niemal religia w amerykańskich instytucjach penitencjarnych., 3 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
xxxx Napisano 7 Kwiecień 2019 Zgłoszenie Share Napisano 7 Kwiecień 2019 Dzięki za opinię! W moim przypadku celowałbym w zwężenie maksymalnie o 10cm. Przy większym, wyglądałbym cudacznie ze względu na dysproporcję. Marynarka to 100-klatka, 95-talia. W klatce mam 98-100, talia 72-3. Wymiary w cm. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mayor Napisano 7 Kwiecień 2019 Zgłoszenie Share Napisano 7 Kwiecień 2019 6 minut temu, Stasiak napisał: Dzięki za opinię! W moim przypadku celowałbym w zwężenie maksymalnie o 10cm. Przy większym, wyglądałbym cudacznie ze względu na dysproporcję. Marynarka to 100-klatka, 95-talia. W klatce mam 98-100, talia 72-3. Wymiary w cm. Bez urazy,"It's not personal ,It's strictly business",ale powiem,że 100 cm w klatce trudno zaliczyć do "atletycznej sylwetki".,Z mojego doświadczenia około 2/3 męskiej populacji oscyluje wokół rozmiaru 40".,Jeżeli masz 98-100 cm w klatce to marynarka powinna mieć 105-107 cm inaczej będzie za ciasna.,Jeżeli marynarka ma 100 cm w klatce a 95 cm w talii to można powiedzieć ,że nie jest w ogóle wytaliowana ma krój typu sack/traditional American cut.,Przy takim kroju wybranie 10 cm to jest jak lot załogowy na księżyc.,Do zrobienia ,ale może być drogie i ryzykowne.,Lepiej oddać garnitur i poszukać innego z bardziej brytyjskim, ewentualnie TF base krojem. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
xxxx Napisano 7 Kwiecień 2019 Zgłoszenie Share Napisano 7 Kwiecień 2019 Myślałem, że "atletyczność" określa się przez różnicę klatka-talia. 🤣 Nie mam możliwości zwrotu garnituru. Problem wymiarowy mam jedynie z wymienionymi wcześniej elementami. Marynarka Bytom, kupiona dawno temu. Byłem ostatnio w salonie, mierzyłem ich wersję "superslim" (najprawdopodobniej dopasowana), ale w niej ramiona są tragiczne i z dwojga złego, to wolę już tę moją, gdzie na lędźwiach mam pełno luźnego materiału. Nie chcę kupować nowej marynarki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mayor Napisano 7 Kwiecień 2019 Zgłoszenie Share Napisano 7 Kwiecień 2019 31 minut temu, Stasiak napisał: Myślałem, że "atletyczność" określa się przez różnicę klatka-talia. 🤣 Nie mam możliwości zwrotu garnituru. Problem wymiarowy mam jedynie z wymienionymi wcześniej elementami. Marynarka Bytom, kupiona dawno temu. Byłem ostatnio w salonie, mierzyłem ich wersję "superslim" (najprawdopodobniej dopasowana), ale w niej ramiona są tragiczne i z dwojga złego, to wolę już tę moją. Nie mam możliwości kupienia nowej marynarki na chwilę obecną. Nie tylko talia /klatka , ważne są biodra, uda, kark i wiele innych sekcji.,Nie widzę nic złego, ani nagannego w tym ,że nie masz możliwości kupienia/zamówienia nowej marynarki.,Jest jeszcze takie pojęcie jak "kompromis" można wytaliować mniej niż zakładane 10 cm , próbować skompensować mankamenty w dopasowaniu marynarki dodatkami.,Ważne żeby nie inwestować małej fortuny w ten garnitur , spróbuj u kilku krawców/krawcowych nie koniecznie z szyldem i nie zaczynaj rozmowy od 10 cm tylko od ile mistrz(yni) da rade., Tak na marginesie to na forum ostatnio koledzy prezentowali kilka produktów z zakładu Bytom.,I ja się pytom:" kaj się podzioł ,tyn co umioł projektować garnitury marki Bytom?" Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Back Napisano 7 Kwiecień 2019 Zgłoszenie Share Napisano 7 Kwiecień 2019 @mayor dziękuję. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Wodzu Napisano 7 Kwiecień 2019 Zgłoszenie Share Napisano 7 Kwiecień 2019 4 godziny temu, mayor napisał: [...] Jeżeli masz 98-100 cm w klatce to marynarka powinna mieć 105-107 cm inaczej będzie za ciasna. [...] Nie chcę podkopywać Twojej wiedzy i doświadczenia, bo ja nie jestem krawcem, ale czy aby na pewno wystarczy naddatek rzędu 5-7cm w klatce, żeby można było w ogóle mówić o w miarę komfortowym noszeniu takiej marynarki? Moje koszule mają minimum 8cm więcej w tym miejscu i uważam, że daleko im do workowatości. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dziko Napisano 7 Kwiecień 2019 Zgłoszenie Share Napisano 7 Kwiecień 2019 8 minut temu, Wodzu napisał: Nie chcę podkopywać Twojej wiedzy i doświadczenia, bo ja nie jestem krawcem, ale czy aby na pewno wystarczy naddatek rzędu 5-7cm w klatce, żeby można było w ogóle mówić o w miarę komfortowym noszeniu takiej marynarki? Moje koszule mają minimum 8cm więcej w tym miejscu i uważam, że daleko im do workowatości. Ale chyba właśnie trick w tym, że marynarka w klatce, paradoksalnie, może mieć mniej niż koszula na tę samą sylwetkę. Wynika to choćby z faktu, że marynarka ma niższą pachę i na wysokości najszerszego punktu klatki jest "rozpięta" (no chyba że jakaś pięcioguzikowa w stylu Nehru) więc mniej narażona na naprężenia. Z mojego doświadczenia to właśnie 6-7 w marynarce spokojnie, a w koszuli potrzebują minimum 10 cm. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Wodzu Napisano 7 Kwiecień 2019 Zgłoszenie Share Napisano 7 Kwiecień 2019 @dziko, dzięki, trochę się pospieszyłem, bo tuż po napisaniu posta zacząłem się nad tym głębiej zastanawiać i zdałem sobie sprawę z tego, o czym piszesz. Nie edytowałem wiadomości, bo mimo wszystko dobrze poczytać mądrzejszych. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
xxxx Napisano 7 Kwiecień 2019 Zgłoszenie Share Napisano 7 Kwiecień 2019 Na moje oko tak, jak pisałem wcześniej, czyli rękawy i talia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Awopiotr Napisano 7 Kwiecień 2019 Zgłoszenie Share Napisano 7 Kwiecień 2019 A mnie się widzi, że ona jest dla Ciebie za duża w ramionach! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mayor Napisano 8 Kwiecień 2019 Zgłoszenie Share Napisano 8 Kwiecień 2019 7 godzin temu, Stasiak napisał: Na moje oko tak, jak pisałem wcześniej, czyli rękawy i talia. Nie jest aż tak tragicznie, gdyż masz pojedynczy szlic.,Na podstawie zdjęcia to tylko Zbyszek Nowak potrafi naprawić "rękami ,które liczą" .,Ale krawcowa /krawiec ma możliwość otworzenia podszewki i oceny ile się da wybrać bocznymi szwami w tali i biodrach i centralnym szwem w plecach.,Zwężenie rękawów i redukcja szerokości ramion to już poważniejsza operacja i tu koszt może być 4 razy wyższy niż przy taliowaniu trzema szwami.,Jeżeli masz ograniczony budżet to nie wiem czy warto aż tyle inwestować, tym bardziej że Toma Forda z tej marynarki nie zrobisz., Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi