Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Na pierwszy rzut oka o rozmiar za duża, o ile długość można przeboleć (choć wydaje mi się, że psuje proporcje), to ramiona odstają, w talii szeroko, rękawy wyglądają dziwnie przez ten skośny układ i wystający za bardzo mankiet (lepsi spece powiedzą więcej). Wrzuć jeszcze jakieś zdjęcia, tylko z większej odległości i nie robione w dół, bo to niszczy perspektywę. Z boku, tyłu i przodu. Od zawsze forum było miejscem wyrażania opinii. Możesz się z nimi nie zgadzać, czuć się w niej dobrze i w niej chodzić. Zauważ jednak, że sam poprosiłeś o opinię, więc nie miej ludziom za złe, że wyrażają taką, która nie jest po Twojej myśli.

• Like 2
  • Oceniam pozytywnie 1
Opublikowano
W dniu 4.05.2017 o 17:44, Typowy Janusz napisał:

Potwierdzam - czasami jak się myśli, ile w sumie się wydało na przeróbki RTW, by leżały tak jak bym chciał, a koniec końców i tak rzadko w nich chodziłem, bo zawsze coś nie grało (co mi po tym, że plecy udało się zrobić idealnie, jak płaszcz ma wąskie klapy, które nie pasują do sylwetki) to by z tego pewnie był garnitur u krawca albo mtm. 

Nawet w przypadku marynarki od krawca, jak waga skoczy to się zapiąć nie można, a jak za dużo spadnie - wisi. Ja już przestałem zwracać uwagę na takie szczegóły, że się marszczenia gdzieś robią, skupiam się jedynie na całościowym obrazie - jak jest ok dla mnie pomimo paru, wydawałoby się na forum - poważnych mankamentów, to noszę. Dbam tylko o to, by było wszystko na tip-top w formalnych garniturze na uroczyste okazje. 

@BlondasJakoś nie widzę sensu kolejnych zdjęć bo i tak nikt nie zmieni zdania, a powyższa zasada wypowiedziana blisko 2 lata temu jest dla mnie idealnie trafiona w punkt i z niej korzystam.

Oczywistym jest wyrażanie opinii, ale zupełnie innym jest jej narzucanie, co miało miejsce w przypadku kilku kolegów. Czy mogę prosić  @Blondas o cytat gdzie ja komuś miałem coś za złe?

Opublikowano

Cytatu nie podam, tak odbieram sam ton wypowiedzi. Zastrzegając, że mogę się mylić, bo to moje subiektywne, a nie obiektywne odczucie. W zasadzie to sam z ciekawości zobaczyłbym zdjęcia, nawet jeżeli nie zmieni to mojej opinii.

Opublikowano

1.Gratuluję panie@xkoziol potrafisz wkleić zdjęcie z przeglądarki. Ale zawiodłem się na Tobie, szkolny błąd moja nie jest na 3 guziki;-).

2. Zgadzam się niedaleko ale marynarce ( bo jeśli mówisz Ci to obrażasz mnie ad persona, moja facjata subiektywnie jest milsza od tego jegomościa, a aż tak niekulturalny chyba nie jesteś?).  Idąc dalej itp., itd. niedaleko mojej marynarce też do tego.

james_bond_garnitur_3.jpg 

3. Niczego nie bronię, nigdzie nie napisałem, że marynarka jest ok, znam jej wady ale mnie to nie przeszkadza.

• Like 2
Opublikowano
7 godzin temu, flozbi napisał:

...3. Niczego nie bronię, nigdzie nie napisałem, że marynarka jest ok, znam jej wady ale mnie to nie przeszkadza.

Noś po prostu. Ktoś lubi pomarańcze, ktoś inny za duże marynarki, a jeszcze inny jak mu śmierdzą stopy. 

Opublikowano
1 godzinę temu, Żorż Ponimirski napisał:

"Subtelność z jaka operujesz słowem zaskakuje."

Poznajesz autora ??

Próbowałeś, szukałeś i już prawie ........ Skori tak bardzo utkwiły Ci w pamięci moje słowa to znaczy, ze odniosły skutek, ale jezeli porównujesz te dwie kwestie to obawiam się ze powierzchowny, na pewno krótkotrwały. 

Opublikowano

Jak w przedszkolu...

Panowie poszukuję krawca w Trójmieście, który będzie w stanie wytaliować marynarkę, usunąć wypełnienie ramion i zwęzić rękawy.
Czy Wiśniewski zajmuje się przeróbkami marynarek, które nie były u niego szyte (czyt. "sklepowych")? W Żukowie jest podobno ktoś ciekawy. Na przeróbki mam czas dwóch tygodni.
Poszukuję również producenta, który produkuje marynarki dla osób z "atletycznymi" dysproporcjami ciała.
Jestem wysoki, mam dużą różnicę między obwodem w klatce, a w talii (ponad 20cm). :)

• Like 1
Opublikowano

Niestety, nie pomogę. Skomentuję jedynie, że o ile taliowanie i zwężenie jest dość proste, o tyle usunięcie konstrukcji może spowodować konieczność dalszych przeróbek. Marynarka może źle leżeć. Wiem to z doświadczenia.

Opublikowano
1 godzinę temu, Stasiak napisał:

Poszukuję również producenta, który produkuje marynarki dla osób z "atletycznymi" dysproporcjami ciała.
Jestem wysoki, mam dużą różnicę między obwodem w klatce, a w talii (ponad 20cm). :)

+1 

Przy okazji: jak bardzo można wytaliować marynarkę, żeby nadal wyglądała dobrze? Bytom np. w swoich slimowanych marynarkach ma w moim rozmiarze "aż" 3cm różnicy między klatką a talią. Chętnie bym jakąś kupił, ale wiązałoby się to z zabraniem co najmniej 10-15cm z talii. Nie byłoby problemu, czy dośc ryzykowny zabieg?

Opublikowano
3 godziny temu, Stasiak napisał:

Jak w przedszkolu...

Panowie poszukuję krawca w Trójmieście, który będzie w stanie wytaliować marynarkę, usunąć wypełnienie ramion i zwęzić rękawy.
Czy Wiśniewski zajmuje się przeróbkami marynarek, które nie były u niego szyte (czyt. "sklepowych")? W Żukowie jest podobno ktoś ciekawy. Na przeróbki mam czas dwóch tygodni.

1 godzinę temu, Back napisał:

+1 

Przy okazji: jak bardzo można wytaliować marynarkę, żeby nadal wyglądała dobrze? Bytom np. w swoich slimowanych marynarkach ma w moim rozmiarze "aż" 3cm różnicy między klatką a talią. Chętnie bym jakąś kupił, ale wiązałoby się to z zabraniem co najmniej 10-15cm z talii. Nie byłoby problemu, czy dośc ryzykowny zabieg?

Z mojego doświadczenia wytaliowanie marynarki z konfekcji/produkcji masowej zależy w dużej mierze od pierwotnej konstrukcji , ale zebranie 15-20 cm w talii to tak jak lot załogowy na Marsa-teoretycznie możliwy,ale praktycznie poza literaturą i filmami SF niewykonalny.,Istnieje wiele sposobów kształtowania marynarki podczas wykroju/szycia ale niewiele po jej wykonaniu. Przy poprawkach  można pracować tylko na szwach bocznych i na szwie centralnym. Przedni panel nie jest regulowany ze względu na kieszenie, patki,brustasze i dziurki na guziki. Przy tak dużej redukcji materiał musi być zebrany zarówno z przodu, jak i z tyłu, aby był zachowany właściwy balans/proporcje przód -tył  dobrze.Zabranie materiału z bocznych i centralnego (szwów) nadmiernie pociąga przedni panel do tyłu, a jeśli jest tego tak  dużo, tworzy ukośne zmarszczki zarówno pod pachami jak i na  klatce piersiowej . Praca na szwach bocznych i tylnych pozostawia front marynarki za duży i nieproporcjonalny w stosunku do paneli tylnych. Podobnie jest przy szyciu miarowym MTM każdy system ma górny limit największy "drop" na jakim pracowałem w MTM był ok 17 cm, ale z reguły to jest ok 10-14 cm dla MTM.,Przy poprawkach marynarki RTW/ OTR można przyjąć około 8 cm jako górny pułap rozsądnego wytaliowania ze smakiem.,Nie każdy krawiec szyjący na miarę poradzi sobie z atletyczną sylwetką .,Tak ,że  przy takiej budowie nawet wydatek na szycie bespoke  
nie gwarantuje sukcesu., Oczywiście to jest tylko moja opinia na podstawie moich doświadczeń zawodowych, a bardziej z wolontariatu, gdyż pracuje społecznie dla fundacji która zajmuje się przywracaniem do "cywilnego życia" ludzi niesłusznie skazanych na wieloletnie wyroki i mam za zadanie uszycie garniturów dla moich podopiecznych.,A więzienna kulturystyka to niemal religia w amerykańskich instytucjach penitencjarnych.,

• Like 3
  • Oceniam pozytywnie 2
Opublikowano

Dzięki za opinię! W moim przypadku celowałbym w zwężenie maksymalnie o 10cm. Przy większym, wyglądałbym cudacznie ze względu na dysproporcję.  Marynarka to 100-klatka, 95-talia. W klatce mam 98-100, talia 72-3. Wymiary w cm.

Opublikowano
6 minut temu, Stasiak napisał:

Dzięki za opinię! W moim przypadku celowałbym w zwężenie maksymalnie o 10cm. Przy większym, wyglądałbym cudacznie ze względu na dysproporcję.  Marynarka to 100-klatka, 95-talia. W klatce mam 98-100, talia 72-3. Wymiary w cm.

Bez urazy,"It's not personal ,It's strictly business",ale powiem,że 100 cm w klatce trudno zaliczyć do "atletycznej sylwetki".,Z mojego doświadczenia około 2/3 męskiej populacji oscyluje wokół rozmiaru 40".,Jeżeli masz 98-100 cm w klatce to marynarka powinna mieć 105-107 cm inaczej będzie za ciasna.,Jeżeli marynarka ma 100 cm w klatce a 95 cm w talii to można powiedzieć ,że nie jest w ogóle wytaliowana ma krój typu sack/traditional American cut.,Przy takim kroju wybranie 10 cm to jest jak lot załogowy na księżyc.,Do zrobienia ,ale może być drogie i ryzykowne.,Lepiej oddać garnitur i poszukać innego z bardziej brytyjskim, ewentualnie TF base  krojem.

• Like 1
Opublikowano

Myślałem, że "atletyczność" określa się przez różnicę klatka-talia. ?

Nie mam możliwości zwrotu garnituru. Problem wymiarowy mam jedynie z wymienionymi wcześniej elementami.
Marynarka Bytom, kupiona dawno temu. Byłem ostatnio w salonie, mierzyłem ich wersję "superslim" (najprawdopodobniej dopasowana), ale w niej ramiona są tragiczne i z dwojga złego, to wolę już tę moją, gdzie na lędźwiach mam pełno luźnego materiału.

Nie chcę kupować nowej marynarki.

Opublikowano
31 minut temu, Stasiak napisał:

Myślałem, że "atletyczność" określa się przez różnicę klatka-talia. ?

Nie mam możliwości zwrotu garnituru. Problem wymiarowy mam jedynie z wymienionymi wcześniej elementami.
Marynarka Bytom, kupiona dawno temu. Byłem ostatnio w salonie, mierzyłem ich wersję "superslim" (najprawdopodobniej dopasowana), ale w niej ramiona są tragiczne i z dwojga złego, to wolę już tę moją.

Nie mam możliwości kupienia nowej marynarki na chwilę obecną.

Nie tylko talia /klatka , ważne są biodra, uda, kark i wiele innych sekcji.,Nie widzę nic złego, ani nagannego w tym ,że nie masz możliwości kupienia/zamówienia nowej marynarki.,Jest jeszcze takie pojęcie jak "kompromis" można wytaliować mniej niż zakładane 10 cm , próbować skompensować mankamenty w dopasowaniu marynarki dodatkami.,Ważne żeby nie inwestować małej fortuny w ten garnitur , spróbuj u kilku krawców/krawcowych nie koniecznie z szyldem i nie zaczynaj rozmowy od 10 cm tylko od ile mistrz(yni) da rade.,  Tak na marginesie to na forum ostatnio koledzy prezentowali kilka produktów z zakładu Bytom.,I ja się pytom:" kaj się podzioł ,tyn co umioł projektować garnitury marki Bytom?" 

Opublikowano
4 godziny temu, mayor napisał:

[...] Jeżeli masz 98-100 cm w klatce to marynarka powinna mieć 105-107 cm inaczej będzie za ciasna. [...]

Nie chcę podkopywać Twojej wiedzy i doświadczenia, bo ja nie jestem krawcem, ale czy aby na pewno wystarczy naddatek rzędu 5-7cm w klatce, żeby można było w ogóle mówić o w miarę komfortowym noszeniu takiej marynarki? Moje koszule mają minimum 8cm więcej w tym miejscu i  uważam, że daleko im do workowatości.

Opublikowano
8 minut temu, Wodzu napisał:

Nie chcę podkopywać Twojej wiedzy i doświadczenia, bo ja nie jestem krawcem, ale czy aby na pewno wystarczy naddatek rzędu 5-7cm w klatce, żeby można było w ogóle mówić o w miarę komfortowym noszeniu takiej marynarki? Moje koszule mają minimum 8cm więcej w tym miejscu i  uważam, że daleko im do workowatości.

Ale chyba właśnie trick w tym, że marynarka w klatce, paradoksalnie, może mieć mniej niż koszula na tę samą sylwetkę. Wynika to choćby  z faktu, że marynarka ma niższą pachę i na wysokości najszerszego punktu klatki jest "rozpięta" (no chyba że jakaś pięcioguzikowa w stylu Nehru) więc mniej narażona na naprężenia. Z mojego doświadczenia to właśnie 6-7 w marynarce spokojnie, a w koszuli potrzebują minimum 10 cm.

Opublikowano

@dziko, dzięki, trochę się pospieszyłem, bo tuż po napisaniu posta zacząłem się nad tym głębiej zastanawiać i zdałem sobie sprawę z tego, o czym piszesz. Nie edytowałem wiadomości, bo mimo wszystko dobrze poczytać mądrzejszych. 

• Oceniam pozytywnie 1
Opublikowano
7 godzin temu, Stasiak napisał:

Na moje oko tak, jak pisałem wcześniej, czyli rękawy i talia.

Nie jest aż tak tragicznie, gdyż masz pojedynczy szlic.,Na podstawie zdjęcia to tylko Zbyszek Nowak potrafi naprawić "rękami ,które liczą" .,Ale krawcowa /krawiec  ma możliwość otworzenia podszewki  i oceny ile się da wybrać bocznymi szwami w tali i biodrach i centralnym szwem w plecach.,Zwężenie rękawów i redukcja szerokości ramion to już poważniejsza operacja i tu koszt może być 4 razy wyższy niż przy taliowaniu trzema szwami.,Jeżeli masz ograniczony budżet to nie wiem czy warto aż tyle inwestować, tym bardziej że Toma Forda z tej marynarki nie zrobisz.,