michal. Napisano 15 Październik 2015 Zgłoszenie Share Napisano 15 Październik 2015 Pytanie do kolegów bardziej zaawansowanych w przeróbkach marynarki- czy jest praktykowane zwężanie po przez rozprucie szwu na środku pleców? Jak rozumiem, taka operacja wiąże się z odpruciem również kołnierza. Czy ktoś z was praktykował takie rozwiązanie. Czy ma ono sens, czy jest zbyt ryzykowne i drogie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Koval Napisano 15 Październik 2015 Zgłoszenie Share Napisano 15 Październik 2015 Bywa praktykowane; jeżeli marynarka jest dobra w ramionach, to nie trzeba wypruwać kołnierza; drogie nie powinno być, ale za wiele w ten sposób nie zwęzisz - chodzi o proporcje 'tył-przód' 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mosze Napisano 16 Październik 2015 Zgłoszenie Share Napisano 16 Październik 2015 Taliowanie nie wymaga odpruwania kołnierza, a jeśli marynarka jest zbyt szeroka w ramionach, to się ingeruje w styk z rękawem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Cmon Napisano 20 Październik 2015 Zgłoszenie Share Napisano 20 Październik 2015 Skracał ktoś z Was długość marynarki? Po zabiegu klapy kieszeń nie wyglądają dziwnie blisko dolnej krawędzi? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
lubo69 Napisano 21 Październik 2015 Zgłoszenie Share Napisano 21 Październik 2015 Skracałem; tak, proporcje mogą zostać zachwiane, o ile skracasz więcej niż 2 cm. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Cmon Napisano 22 Październik 2015 Zgłoszenie Share Napisano 22 Październik 2015 Czy ktoś skracał rękawy w kurtce puchowej? Czy dobrze wyglądają po zabiegu i nie niszczą konstrukcji wkładu kurtki? Zastanawiam się nad kurtką z Bytomia, ale musiałbym skrócić rękawy u ich krawca (domyślam się, że od dołu). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
swordfishtrombone Napisano 22 Październik 2015 Zgłoszenie Share Napisano 22 Październik 2015 Nie skracałem rękawów w kurtce (ani nie mam w ogóle za dużo doświadczenia z kurtkami), ale raczej nie powinno być problemu, choć jeśli kurtka ma jakieś przeszycia czy pikowanie, to może być trudno się wpasować. For the record (może się komuś przyda) przy odpruciu obszycia nieprzeciętej dzurki w jasnej marynarce (kolor jasny, wełna z małą domieszką kaszmiru) zostają ślady. I teraz mam zgryz, czy skracać koniecznie od góry, czy może machnąć ręką na ślady (albo spróbować je wywabić... parą? szczotką? czyszczeniem chemicznym?), czy spróbować jakoś tak skrócić, żeby ślady po obszyciu się schowały (wtedy jednak pierwszy guzik będzie niebezpiecznie blisko krawędzi...). Any thoughts? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mosze Napisano 22 Październik 2015 Zgłoszenie Share Napisano 22 Październik 2015 Kilka rad: - zdecydować, jak bardzo to przeszkadza, z jakiej odległości jest widoczne itp. - sprawdzić, czy skrócenie od góry w ogóle wchodzi w grę (ja mam marynarki z bicepsem na styk) - kolejne dziurki (poza pierwszą) odszyć na starych śladach, co je zamaskuje - niestety, nie wszyskie krawcowe są w stanie same wpaść na taki patent - rada ekstra, ale raczej nie w tym wypadku: Corneliani w niektórych modelach sportowych marynarek stosuje takie rozwiązanie, że część z guzikami jest autonomiczna (dodatkowe szwy rękawa) - w takiej marynarce przeniesienie guzików w górę jest banalne, przenosi się w górę cały fragment. Znowu - czasami krawcowa sama na to nie wpadnie i trzeba podpowiedzieć. 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
swordfishtrombone Napisano 22 Październik 2015 Zgłoszenie Share Napisano 22 Październik 2015 For the record 2: poszedłem do innego krawca (droższego, takiego co też robi bispołk) z tym problemem (jedno obszycie było już wyprute) i powiedział, że on to tak zrobi, że nie będzie widać śladów - tkaninę odpowiednio wyszczotkuje i uprasuje. Ciekawostka. Ma być w sobotę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rafix Napisano 31 Październik 2015 Zgłoszenie Share Napisano 31 Październik 2015 Witam Mam taki problem chcę kupić garnitur i tak: w pierwszym marynarka jest na mniejszy wzrost (170) i ma dobre rękawy lecz ma większy obwód w klatce piersiowej (100) więc jest za luźna, natomiast w drugim garniturze marynarka jest węższa w klatce (96) i tu jest w sam raz ale jest na wyższy wzost (176) więc ma za długie rękawy. Nie wiem który rozmiar wziąść, co jest łatwiejsze do przerobienia dla "osiedlowego krawca" skrócenie rękawów (dziurki rozpinane) czy zwiężenie marynarki ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Ernestson Napisano 31 Październik 2015 Zgłoszenie Share Napisano 31 Październik 2015 Kupuj, marynarkę na swój wzrost. Kierowanie się długością rękawów doprowadzi do tego, że będziesz miał za krótką marynarkę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wegosz Napisano 31 Październik 2015 Zgłoszenie Share Napisano 31 Październik 2015 Panowie, Szukam sprawdzonego zakładu krawieckiego w Warszawie. Projekt: zwężenie i skrócenie nogawek spodni. Ostatnie 2 próby (osiedlowy zakład i usługi krawieckie na Polnej) kończyły się niesmakiem. Pozdr, GN Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
michasacuer Napisano 1 Listopad 2015 Zgłoszenie Share Napisano 1 Listopad 2015 A ja z kolei sie spytam, czy macie jakieś godne polecenia adresy krawcowych w Siedlcach? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
White Haven Napisano 5 Listopad 2015 Zgłoszenie Share Napisano 5 Listopad 2015 Kupiłem marynarkę klubową z rozkloszowanymi mankietami i niestety zwróciłem na to uwagę dopiero teraz. Rękaw ma generalnie dobrą szerokość, ale przy mankietach zaczyna się nazbyt rozszerzać. Jako, że i tak będę skracał rękawy o jakieś 2-3 cm, poprosiłem krawcową o ich zwężenie przy mankietach. Z tego co mi mówiła to z uwagi na rozcięcie przy guzikach można je zwężyć jedynie po wewnętrznej stronie rękawa. Robił już ktoś może podobną przeróbkę? Do tej pory nie zwężałem jeszcze miejscowo rękawów w marynarce i mam obawy o efekt końcowy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Koval Napisano 6 Listopad 2015 Zgłoszenie Share Napisano 6 Listopad 2015 Akurat to, że ma rozcięcie przy guzikach w niczym nie przeszkadza - zwyczajnie więcej pracy jest wtedy... Ale nie przejmuj się - po wewnętrznej stronie będzie OK; robiłem to ostatnio w dwóch marynarkach i jest 'spoko'. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
White Haven Napisano 6 Listopad 2015 Zgłoszenie Share Napisano 6 Listopad 2015 Dzięki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kosiareks Napisano 7 Listopad 2015 Zgłoszenie Share Napisano 7 Listopad 2015 Czy można delikatnie poszerzyć kamizelkę dwurzędową w talii poprzez przesunięcie guzików o 1-1,5cm? Czy też taki zabieg mógłby raczej mocno zdeformować konstrukcję i stworzyć potworka? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MarcinJarosz Napisano 22 Listopad 2015 Zgłoszenie Share Napisano 22 Listopad 2015 Szanowni Koledzy, ostatnio oddałem do zwężenia koszule. Pomimo przeróbek ciągle jest na mnie za duża. Jak na moje oko jest tak jak było przed zwężaniem. Krawcowa nie chce bardziej jej zwężać, twierdząc, że ograniczy mi to ruchomość ramion. Poniżej wrzucam zdjęcia jak to wygląda teraz. Czy faktycznie dalsze zwężanie może wpłynąć na zakres ruchomości a jeśli tak to w tak dużym stopniu, że nie będę w stanie nosić koszuli? Bardzo proszę o porady w tej sprawie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jan M. Krawczyk Napisano 22 Listopad 2015 Zgłoszenie Share Napisano 22 Listopad 2015 Ta koszula ogólnie wydaje się za duża. Ramiona, rękawy itp. Może nie być tak lekko z idealnym jej przerobieniem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
maciato Napisano 22 Listopad 2015 Zgłoszenie Share Napisano 22 Listopad 2015 Poszukaj innej krawcowej póki nie zepsuła Ci jeszcze tej koszuli. Jakiś czas temu musiałem pozbyć się kilku koszul bo po ingerencji pani krawcowej rękawy nadawałyby się tylko do podwijania; ale wisienką na torcie były słowa: "troszkę panu też skróciłam te koszule, żeby mógł pan nosić je wypuszczone na spodnie". 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
emense Napisano 22 Listopad 2015 Zgłoszenie Share Napisano 22 Listopad 2015 ... Krawcowa nie chce bardziej jej zwężać, twierdząc, że ograniczy mi to ruchomość ramion. ... zmień zakład(może któryś polecany z forum), bądź następnym razem idąc do krawcowej upieraj się przy swoim, albo zrobi tak jak chcesz albo do widzenia, koniec, kropka.(znam to z autopsji i wiem, że się da) btw. koszula ogólnie za duża Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Parmigiano Napisano 22 Listopad 2015 Zgłoszenie Share Napisano 22 Listopad 2015 Jeżeli to jest koszula po poprawkach:), to ile rozmiarów była ona za duża? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MarcinJarosz Napisano 22 Listopad 2015 Zgłoszenie Share Napisano 22 Listopad 2015 No trochę też mój błąd przy zakupie był bo wziąłem krój regular, ponieważ rozmiar kołnierzyka i rękawów dla slim już nie było na mnie. Swoją drogą inny wzór w wersji slim praktycznie niewiele był chudszy od regular. Gdybym brał 15,5 kołnierzyk to by już był za ciasny. Co do zakładu krawieckiego, to był jeden z polecanych na forum Ale wrócę chyba i poproszę o poprawienie wg moich wytycznych. A w ogóle koszula marki Thin Red Line. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Koval Napisano 22 Listopad 2015 Zgłoszenie Share Napisano 22 Listopad 2015 @MarcinJarosz - nie ma najmniejszego sensu ani taliowanie tej koszuli, ani zwężanie jej po szwach bocznych, bo jest zbyt szeroka w ramionach i będzie to wyglądać karykaturalnie. Jeżeli bardzo zależy Ci na jej uratowaniu, to jedynym wyjściem (IMO) jest wyprucie rękawów, zwężenie jej bokami razem z ramionami, a następnie ponowne ich wszycie (po zwężeniu w bicepsie). Na zdjęciu pozwoliłem sobie pobieżnie zaznaczyć, o co mi chodzi. Wiem, że da się to zrobić, bo sam kilka dni temu odebrałem koszulę po takich przeróbkach i wyszło to zaskakująco dobrze. 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
werdzo88 Napisano 22 Listopad 2015 Zgłoszenie Share Napisano 22 Listopad 2015 Dobrze ,że broda zasłania rozmiar kołnierzyka z 4 numery za duży w domyśle )))) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi