jabberwocky Napisano 5 Sierpień 2011 Zgłoszenie Share Napisano 5 Sierpień 2011 Co w tym dziwnego? Są ludzie, będzie forum... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marcel Napisano 5 Sierpień 2011 Zgłoszenie Share Napisano 5 Sierpień 2011 To się fachowo nazywa replik lub zegarki kolekcjonerskie buhahahaha U mnie w pracy gościu ma podróbkę Breitlinga, ale jak o niej mówi to określa to - mój Breitling Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mbs Napisano 5 Sierpień 2011 Zgłoszenie Share Napisano 5 Sierpień 2011 To już chyba lepiej kupić zegarek wzorowany na breitlingu, który mam odległą nazwę. Np. mój casio jest bardzo podobny do jednego modelu B. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jabberwocky Napisano 5 Sierpień 2011 Zgłoszenie Share Napisano 5 Sierpień 2011 Ba, nawet nie każdy zegarek wyglądajacy jak Navitimer jest podróbką :> Chętnie założyłbym Sinna 903 H4, na którego pewnie 90% właścicieli Breitlinga powiedziałoby 'podróba'. A nie jest (pozostawię zainteresowanym przyjemność wyszukania dlaczego). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Velahrn Napisano 5 Sierpień 2011 Zgłoszenie Share Napisano 5 Sierpień 2011 A czy "replika" nie oznacza ponownego wydania przez daną firmę jakiegoś już nieprodukowanego modelu? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mbs Napisano 5 Sierpień 2011 Zgłoszenie Share Napisano 5 Sierpień 2011 Te reedycja chyba. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kyle Napisano 5 Sierpień 2011 Zgłoszenie Share Napisano 5 Sierpień 2011 A czy "replika" nie oznacza ponownego wydania przez daną firmę jakiegoś już nieprodukowanego modelu? masz rację, ale Replica Watch Store brzmi lepiej niż Fake Watch Store Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
eye_lip Napisano 7 Sierpień 2011 Zgłoszenie Share Napisano 7 Sierpień 2011 Renowacja trwa Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Parmigiano Napisano 10 Sierpień 2011 Zgłoszenie Share Napisano 10 Sierpień 2011 Zegarek marki Venus czy w tym przypadku mozna mowic o ,,przyzwoitej'' jakosci. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
eye_lip Napisano 10 Sierpień 2011 Zgłoszenie Share Napisano 10 Sierpień 2011 Kiedyś była firma Venus która robiła słynny mechanizm z komplikacją chronografu, ale aktualnie nie ma na rynku takiej marki w rozumieniu znanej cenionej i dobrej jakości marki zegarkowej (co nie oznacza, że nie ma takiej firmy gdzieś na świecie). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Parmigiano Napisano 12 Sierpień 2011 Zgłoszenie Share Napisano 12 Sierpień 2011 Venus 1950 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jan Napisano 12 Sierpień 2011 Zgłoszenie Share Napisano 12 Sierpień 2011 @Eye_lip Czy moglbys moze polecic jakas lekture, ktora omawia problematyke specyfiki rynku zegarków vintage? Jestem fanem stylistyki zegarków z lat 50, chociazby takich jak pokazany przez Parmigiano i chciałbym wiedziec czym ryzykuje, na co uważac i na co zwracac uwage. Jak jest z zywotnoscia takiego zegarka i naprawami? Ps. Zaznaczam, ze nie jestem kolekcjonerem i nie zalezy mi az tak bardzo, zeby zegarek był przed renowacja, z niekombinowana/odnawiana tarcza itp. Chciałbym, zeby działał i zebym nie musiał co chwila biegac do zegarmistrza Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
eye_lip Napisano 12 Sierpień 2011 Zgłoszenie Share Napisano 12 Sierpień 2011 Parmigiano - zegarek prawdopodobnie w mosiężnej kopercie, pozłacany (trzeba uważać na przetarcia). Mechanizm 15-kamieniowy, a więc nie żaden kiepski "buksiak" - znaczy się jak się go odpowiednio nasmaruje to konserwowany będzie chodził długo. Z tego co się zorientowałem marka venus nie miała nic wspólnego z mechanizmami chronografu venus. Jeśli ten zegarek rozpatrywać w kategoriach "fajności" to jeden z wielu zwykłych zegarków z lat 50. Jeśli to pamiątka to można go odrestaurować, naprawić, nosić. Jan - polecam magazyn domu aukcyjnego Aniquorum "Vox": http://www.antiquorum.com/news/vox/ Jeśli chcesz mogę Ci podesłać jakiś numer (NOS). Polskich publikacji tego typu nie ma. Rolex czy Patek mają swoje specjalne katalogi gdzie są wszystkie modele i można na ich podstawie kupować z mniejszym ryzykiem. Do połowy lat 70 było bardzo dużo firm szwajcarskich - ale w czasie kwarcowej rewolucji ok 70% padło i słuch o nich zaginął, także nic nie znajdziemy nawet w internecie. Mechanizmy były w większości produkowane przez kilkanaście firm skupionych później w Ebauches SA (dzisiejsza ETA): http://watchescorner.blogspot.com/2007/ ... rs-of.html ..więc raczej nie ma dużego problemu z serwisowaniem takich zegarków bez komplikacji, to proste mechanizmy. Będzie działał długo. Sam mam zegarki (co prawda japońskie, więc lepsze niż ówczesne szwajcarskie) z końca lat 60 i nie ma z nimi problemu, świetne mechanizmy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Parmigiano Napisano 12 Sierpień 2011 Zgłoszenie Share Napisano 12 Sierpień 2011 Bardzo dziekuje za szczegolowe wyjasnienia:) Jestem kompletnym laikiem w tej dziedzinie,kierowalem sie przy zakupie tego zegarka tylko jego bardzo klasycznym wykonaniem. ps.mam nadzieje ze nie przeplacilem(230zl) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
eye_lip Napisano 12 Sierpień 2011 Zgłoszenie Share Napisano 12 Sierpień 2011 Jak jest w ładnym stanie, to nie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Parmigiano Napisano 13 Sierpień 2011 Zgłoszenie Share Napisano 13 Sierpień 2011 Mam pytanie odnosnie zegarkow wystawionych na angielskim ebay,czy to podrobki? http://www.ebay.co.uk/sch/trusteboy12/m ... 4340.l2562 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
eye_lip Napisano 13 Sierpień 2011 Zgłoszenie Share Napisano 13 Sierpień 2011 W większości jakieś składaki i kombinowane pasówki - nic ciekawego. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
+Immune+ Napisano 25 Sierpień 2011 Zgłoszenie Share Napisano 25 Sierpień 2011 Czy ktoś może mi pomóc w ustaleniu jaki to jest zegarek? Niestety nie mam innego zdjęcia, bo jest to klatka z filmu (MI2, a więc zegarek sprzed 1999/2000 roku). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
electro Napisano 28 Sierpień 2011 Zgłoszenie Share Napisano 28 Sierpień 2011 Simon Carter Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
+Immune+ Napisano 28 Sierpień 2011 Zgłoszenie Share Napisano 28 Sierpień 2011 Simon CarterDzięki, doszedłem do tego dopiero wczoraj bo nie mogłem odczytać napisu z tarczy. Wiesz może jaki to jest dokładnie model? Czy to jest ta firma? http://www.simoncarter.net/index.php/watches.html Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
electro Napisano 28 Sierpień 2011 Zgłoszenie Share Napisano 28 Sierpień 2011 Simon CarterDzięki, doszedłem do tego dopiero wczoraj bo nie mogłem odczytać napisu z tarczy. Wiesz może jaki to jest dokładnie model? Czy to jest ta firma? http://www.simoncarter.net/index.php/watches.html nie wiem, ale jak widzisz nie zacheca wykonanie , w podobnym stylu z ladnych zegarkow masz np. to: http://www.chronomania.net/contenus/mam ... reign.html czasami w sklepach taniutko do wyrwania pointer date to jest znak rozpoznawczy orisa jesli podoba Ci sie akurat to rozwiazanie, wystepuje oczywiscie w wielu innych zegarkach... http://www.pmwf.com/Phorum/read.php?10, ... ,printview Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
+Immune+ Napisano 28 Sierpień 2011 Zgłoszenie Share Napisano 28 Sierpień 2011 Dziękuję, ten Tissot bardzo ciekawy, ale szukam czegoś w tym stylu o niebieskim kolorze tarczy, jak na zdjęciu z poprzedniej strony. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
damiance Napisano 28 Sierpień 2011 Zgłoszenie Share Napisano 28 Sierpień 2011 hej, obawiam się że ta tarcza nie jest niebieska tylko tak na zdjęciu wyszła ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
electro Napisano 28 Sierpień 2011 Zgłoszenie Share Napisano 28 Sierpień 2011 tez mi sie wydaje , ze jest to srebrny element na tarczy jak w tissocie, cyfry byc moze sa ciemny granat...chociaz wygladaja na czarne... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
lubo69 Napisano 28 Sierpień 2011 Zgłoszenie Share Napisano 28 Sierpień 2011 Czy to jest ta firma? http://www.simoncarter.net/index.php/watches.html Prawie na pewno tak. Nic ciekawego, typowa firma modowa, mająca w ofercie również (tanie) zegarki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi