+Immune+ Napisano 3 Czerwiec 2012 Zgłoszenie Share Napisano 3 Czerwiec 2012 Wiele się mówi o jakości kruponów podeszwowych używanych przez poszczególnych producentów obuwia, jednak zazwyczaj użytkownicy butów wymieniają się jedynie subiektywnymi opiniami, które nie są poparte żadnymi badaniami technicznymi lub opiniami ekspertów/rzeczoznawców. Poniżej zamieszczam protokół takiego badania kruponów podeszwowych i skór na obcasy używanych m.in. przez firmę Sutor Mantellassi. Są one produkowane metodą opalania, według receptur i starych tradycyjnych metod, w tym poprzez wolny proces opalania garbników roślinnych (kasztan, mimoza i naturalne oleje). Benchmarkiem dla kruponów są skórzane podeszwy wykonane w technologii, która jest używana na przykład przez firmę Allen Edmonds z USA. Test Tabera, czyli wskaźnik odporności na ścieranie. Odporność na rozciąganie. Badanie nieprzepuszczalności podeszwy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
4inHand Napisano 3 Czerwiec 2012 Zgłoszenie Share Napisano 3 Czerwiec 2012 Czy takie badania to jakaś norma? Kto wykonuje takie badania we Włoszech - niezależny instytut czy producent/garbarnia na własne potrzeby? Czy jest np. PN (polska norma) dot tego typu parametrów? Czy słowo krupon dot. wyłącznie podeszwy czy też skóry na cholewkę ? Wiem...sporo pytań, ale to Ty zacząłeś Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
eye_lip Napisano 3 Czerwiec 2012 Zgłoszenie Share Napisano 3 Czerwiec 2012 Krupon jest to gruba ścisła skóra pochodząca z konkretnej części karku zwierzęcia. Krupon ma 4-5mm grubości, choć spotkałem się też z kruponami 1,5mm ale były one wykonane poprzez ścienianie docelowej grubości. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
+Immune+ Napisano 3 Czerwiec 2012 Autor Zgłoszenie Share Napisano 3 Czerwiec 2012 Cytowane powyżej badania zostały przeprowadzone przez lokalnego rzeczoznawce na zlecenie garbarni. We Włoszech podobnie jak w Polsce funkcjonuje instytucja Rzeczoznawcy ds. Wyrobów Skórzanych, chociaż wiele z indywidualnych ekspertyz jest przeprowadzanych przez Cech, a we Włoszech - Stowarzyszenia Rzemieślników, w które przekształciły się regionalne gildie rzemieślnicze. W Polsce norma, o którą pytasz nie istnieje od bodajże 1966 lub 1967 roku. Wcześniej to właśnie ogólnopolskie Cechy były odpowiedzialne za kontrolowanie jakości i wytyczanie standardów technicznych dla materiałów i półproduktów używanych w przemyśle obuwniczym. Poniżej prezentuje więcej zdjęć skórzanych podeszw najwyższej jakości. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
+Immune+ Napisano 3 Czerwiec 2012 Autor Zgłoszenie Share Napisano 3 Czerwiec 2012 Krupon jest to gruba ścisła skóra pochodząca z konkretnej części karku zwierzęcia. Krupon ma 4-5mm grubości, choć spotkałem się też z kruponami 1,5mm ale były one wykonane poprzez ścienianie docelowej grubości.Na podstawie moich doświadczeń, najbardziej sprawdza się taka klasyfikacja kruponów skórzanych: - Cylindryczne łuki otrzymywane w wyniku poziomego kruszenia prasownicą, czyli elastyczne elementy skórzane o cylindrycznym kształcie używane do wykonywania podeszw zarówno klejonych, jak i szytych. Osiągają grubość od 2,5 mm do 5,5 mm. - Zbite, suche wygina (zgniatanie pionowe) nadające się do bieżących napraw szewskich oraz podszyć i łatania podeszwy. Grubość jak powyżej. - Łuki na obcasy, kawałki wierzchnie oraz tzw. trzonki, czyli usztywnienia konstrukcyjne podeszwy. Grubość od 2,5 mm do 6 mm - Łopatki do wewnętrznych wkładek: wkładki do klejonych podeszw (1mm do 3,5 mm) o stopniu jędrności zależnym od rodzaju użytej spoiny (kleju) - 5,5%, 8,5% lub ćwierć-tłuste; wkładki do butów szytych metodą goodyear (4mm do 6mm) - 5,5% lub 8,5% zawartości tłuszczu; wkładki do butów szytych z odwróconym pasem (6mm do 8mm) - najlepiej dobrze odżywione i mało pomarszczone łuki skórzane. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
proceleusmatyk Napisano 3 Czerwiec 2012 Zgłoszenie Share Napisano 3 Czerwiec 2012 Bardzo ciekawe zagadnienie - domyślam się, że w ocenie jakości brane są pod uwagę również inne czynniki, takie jak odporność na niesprzyjające warunki atmosferyczne czy wygoda (roz)chodzenia. Choć pewnie niektóre są ciężko mierzalne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Üxküll Napisano 3 Czerwiec 2012 Zgłoszenie Share Napisano 3 Czerwiec 2012 Nareszcie, świetny, fachowy temat. Czy można samodzielnie dokonać oceny jakości kruponu na stanie u szewca, nieoznakowanego marką manufaktury jak w przypadku Rendenbacha (monogram JR) czy Tanners & Dressers (korona zamknięta) itp.? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
eye_lip Napisano 3 Czerwiec 2012 Zgłoszenie Share Napisano 3 Czerwiec 2012 Nie można - jesteś w stanie wybrać wśród kilku kruponów ten o najgęstszej strukturze lub "najtwardszy" - ale nie wiesz w jaki sposób dany krupon był garbowany i jaka jest jego ścieralność w praktyce. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
PawelR Napisano 3 Czerwiec 2012 Zgłoszenie Share Napisano 3 Czerwiec 2012 Czy można samodzielnie dokonać oceny jakości kruponu na stanie u szewca, Myślę że największy problem jest z tym że wszystkie przedstawione metody są niszczące. W ocenie garbarni/technologi ma to sens. Jak pozyskać próbki z konkretnych kruponów. Chyba że mamy pewność że szewc ma skóry tego samego typu (garbarnia, technologia, zwierz) i chce współpracować przy ocenie skór. Bierzemy ścinki, któreś z forów o wyrobach skórzanych pozyskuje je nawet w sposób zorganizowany. Uzyskanie wyników bezwzględnych wydaje się trudne, ale jak rozumiem chodzi raczej o porównanie. Zawsze można też jako wzorcowe użyć tych których parametry są znane i są oznakowane. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
+Immune+ Napisano 4 Czerwiec 2012 Autor Zgłoszenie Share Napisano 4 Czerwiec 2012 Nareszcie, świetny, fachowy temat. Czy można samodzielnie dokonać oceny jakości kruponu na stanie u szewca, nieoznakowanego marką manufaktury jak w przypadku Rendenbacha (monogram JR) czy Tanners & Dressers (korona zamknięta) itp.? Nie można - jesteś w stanie wybrać wśród kilku kruponów ten o najgęstszej strukturze lub "najtwardszy" - ale nie wiesz w jaki sposób dany krupon był garbowany i jaka jest jego ścieralność w praktyce. Jest kilka domorosłych sposobów na rozpoznanie skóry garbowanej przy pomocy garbników roślinnych. Niestety sprawdzają się one w dużej mierze również w przypadku skór garbowanych przy pomocy tłuszczów roślinnych stosując wyprawę chromową (wiele przedsiębiorstw w ten sposób zafałszowuje proces produkcji). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kamil Napisano 4 Czerwiec 2012 Zgłoszenie Share Napisano 4 Czerwiec 2012 Jest kilka domorosłych sposobów na rozpoznanie skóry garbowanej przy pomocy garbników roślinnych. Niestety sprawdzają się one w dużej mierze również w przypadku skór garbowanych przy pomocy tłuszczów roślinnych stosując wyprawę chromową (wiele przedsiębiorstw w ten sposób zafałszowuje proces produkcji). Nie jestem pewien, co masz na myśli: czy chodzi o to, że te domowe sposoby nie pozwalają rozróżnić skóry garbowanej (which rocks) roślinnie od skóry garbowanej tłuszczami roślinnymi (which sucks)? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
+Immune+ Napisano 4 Czerwiec 2012 Autor Zgłoszenie Share Napisano 4 Czerwiec 2012 Garbowanie roślinne można stwierdzić po kolorze, który powinien przebijać aż do centrum najgrubszej części skóry w przekroju. Aby to sprawdzić, można przeciąć kawałek skóry lub naciąć ją na granicy. Następnie umieszczamy trochę śliny na naciętym odcinku. Niegarbowana roślinnie skóra nie absorbuje łatwo śliny i pojawią się na niej mokre, matowe i błyszczące plamy. W niektórych garbarniach mówi się, że kolor powinien być równomierny od zewnętrznej krawędzi do środka, co świadczy o tym że dostateczna ilość garbnika wniknęła w pory skóry i nadała im odpowiednie właściwości. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
damiance Napisano 4 Czerwiec 2012 Zgłoszenie Share Napisano 4 Czerwiec 2012 czy należy przez to rozumieć, że przy chromowym garbowaniu - krótszym z definicji i z tego powodu - powinny być widoczne "warstwy" gdzie się skóra wygarbowała mocniej i słabiej? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
+Immune+ Napisano 4 Czerwiec 2012 Autor Zgłoszenie Share Napisano 4 Czerwiec 2012 czy należy przez to rozumieć, że przy chromowym garbowaniu - krótszym z definicji i z tego powodu - powinny być widoczne "warstwy" gdzie się skóra wygarbowała mocniej i słabiej? Tak będzie w przypadku pełnowartościowej skóry o pełnej strukturze ziarna. Skóry typy corrected-grain będą miały zafałszowaną fakturę, o ile producent zmiękczy produkt tłuszczami roślinnymi, o czym pisałem powyżej. W procesie garbowania roślinnego najlepiej jest używać deszczówki lub zmiękczonej wody. Garbarnie były tradycyjnie lokowane w korytach rzek i potoków, ponieważ wykorzystywały znaczne ilości wody. Niestety nie wiem, czy woda ta była w jakikolwiek sposób zmiękczana, zakładam jednak że tak - m.in. poprzez pośredni sposób filtracji. Głównym powodem dlaczego jest jednak preferowana do tego procesu to fakt, że minerały reagują z garbnikami i tworzą plamy i skazy na fakturze skóry. To samo tyczy się krwi, o ile jakakolwiek jej ilość została w surowej skórze. Żelazo zawarte w krwi reaguje z garbnikami tworząc czarne plamy. Poniżej ciemne plamki na fakturze skóry spowodowane użyciem ciężkiej wody zawierającej dużą ilość minerałów: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
+Immune+ Napisano 4 Czerwiec 2012 Autor Zgłoszenie Share Napisano 4 Czerwiec 2012 Bardzo ciekawe zagadnienie - domyślam się, że w ocenie jakości brane są pod uwagę również inne czynniki, takie jak odporność na niesprzyjające warunki atmosferyczne czy wygoda (roz)chodzenia. Choć pewnie niektóre są ciężko mierzalne.1 parametr jest wyszczególniony w badaniach przedstawionych przeze mnie na pierwszej stronie. 2-gi jest parametrem, którego nie da się w sposób kwantyfikowalny i obiektywny zwymiarować. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
+Immune+ Napisano 16 Czerwiec 2012 Autor Zgłoszenie Share Napisano 16 Czerwiec 2012 Damian coś dla Ciebie (podwójnie ): http://www.gildebrief.de/SF7/contents/en-us/d1255.html Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
damiance Napisano 16 Czerwiec 2012 Zgłoszenie Share Napisano 16 Czerwiec 2012 Damian coś dla Ciebie (podwójnie ): http://www.gildebrief.de/SF7/contents/en-us/d1255.html dzięki! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
+Immune+ Napisano 18 Czerwiec 2012 Autor Zgłoszenie Share Napisano 18 Czerwiec 2012 Kupowałem, testowałem i mogę polecić: http://www.lamparter-ortho.com/cms/lede ... ohlen.html Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kamil Napisano 19 Czerwiec 2012 Zgłoszenie Share Napisano 19 Czerwiec 2012 Bartek, napisz proszę coś więcej o tych skórach - rodzaj wyprawy, ściśliwość, rozciągliwość, cena, minimalne wymagane zamówienie itp. Dzięki! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kamil Napisano 20 Lipiec 2012 Zgłoszenie Share Napisano 20 Lipiec 2012 Bartek, napisz proszę coś więcej o tych skórach - rodzaj wyprawy, ściśliwość, rozciągliwość, cena, minimalne wymagane zamówienie itp. Dzięki! A którą konkretnie zamówiłeś? Kernflex, Altberger czy Gruben? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Pasjonat Napisano 18 Czerwiec 2017 Zgłoszenie Share Napisano 18 Czerwiec 2017 Dużo mówi się o przewadze podeszwy skórzanej nad syntetyczną, pod względem gazo przepuszczalności i stopniowego dopasowania się do szczegółów anatomii stopy użytkownika. Przed nastaniem rewolucji w masowym stosowaniu tworzyw sztucznych w obuwnictwie, skóra była standardowym materiałem na podeszwy butów. Pytanie brzmi: co powoduje, że podeszwa skórzana jest odporna na wilgoć i tarcie mechaniczne ? Jakie procesy technologiczne mają na to wpływ " Czy głównym powodem jest długie wymaczanie skór na podeszwy w garbnikach roślinnych ? Jeśli ktoś ma orientację w tym tym temacie, prośba o oświecenie mnie, bo bardzo mnie to interesuje. Pzdr. Pasjonat Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Bacio Napisano 19 Czerwiec 2017 Zgłoszenie Share Napisano 19 Czerwiec 2017 10 godzin temu, Pasjonat napisał: Pytanie brzmi: co powoduje, że podeszwa skórzana jest odporna na wilgoć i tarcie mechaniczne ? Nie wiem, jak u Kolegów, ale u mnie skórzane podeszwy nie są odporne na tarcie mechaniczne nawet w części tak jak tworzywo sztuczne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mosze Napisano 19 Czerwiec 2017 Zgłoszenie Share Napisano 19 Czerwiec 2017 Podeszwa skórzana nie ma "gazoprzepuszczalności", co wynika z zaprezentowanych kiedyś na forum badań różnych skór pod tym kątem (i zgadza się z intuicją). 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Join the conversation
You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.