Okakura Napisano 25 Listopad 2013 Zgłoszenie Share Napisano 25 Listopad 2013 Jak to jest standardowe kopyto to powinno mi pasować. Możesz mi powiedzieć jaka jest długość całkowita tych butów? Nie chcę, żeby optycznie za długie nie wyszły w porównaniu z moją sylwetką. Długość całkowita oxfordów 101198 black calf na kopycie hiro wynosi 305 mm. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Okakura Napisano 25 Listopad 2013 Zgłoszenie Share Napisano 25 Listopad 2013 Dlatego mam 8.5 i nie ma luzów mając taką samą długość stopy Ale o tęgości stopy już tu wiele pisało Ps jeśli mam kopyto hiro to loffersy na kopycie ron musiałbym 0.5 numeru większy? Większy?? Mam loffersy 101381 brown calf w 9UK. Zmierzyłem je, długość 302 mm (hiro - 305), szerokość o 5 mm mniejsza od hiro, rzeczywiście mniejsze. Gdy wcisnę palce w czubek buta dość mocno, to na pięcie pojawia się luz, ale wtedy nie uszedłbym w nich daleko. Inna sprawa, że są nierozchodzone, chodziłem w nich na razie w pracy i po domu. Zamszowe wziąłbym chyba 8.5... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Luca Napisano 25 Listopad 2013 Zgłoszenie Share Napisano 25 Listopad 2013 Dzięki. Pytam bo padało stwierdzenie, że trzeba brać większe a ja i tak mam szczupłą stopę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Bażant Napisano 26 Listopad 2013 Zgłoszenie Share Napisano 26 Listopad 2013 4 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Konto Usunięte Napisano 26 Listopad 2013 Zgłoszenie Share Napisano 26 Listopad 2013 Dzień Dobry! Podobnie jak wielu z moich przedmówców przymierzam się do zakupu Meermin-ów i zastanawiam się nad wyborem rozmiaru. Najbardziej podobają mi się oksfordy "TAN COUNTRY CALF" na kopycie hiro. Mam stopę regularną (F) o długości 29.5 cm i normalny rozmiar 46. Zastanawiam się czy rozmiar 11.5 UK w Meerminach nie będzie na mnie za duży. Dla przykładu angielskie Church's pasują na mnie właśnie w 11.5. Jak uważacie ? Pozdrawiam. Nie wiem czy pytanie jeszcze jest aktualne, ale miałem podobną sytuację więc odpowiem. Kupiłem Meerminy na kopycie Rui (101375) w rozmiarze 11.5, a stopę mam 29,7 cm długą i buty są o te pół rozmiaru za duże. Zrobiłem to z premedytacją, bo noszę do nich grube, wełniane skarpety, w których są OK. Gdybym brał pantofle do normalnej skarpety, to na pewno w rozmiarze 11. W ogóle to kopyto Rui jest dziwne, niby jedno z tęższych, ale bardzo się zwęża ku przodowi i w efekcie wcale takie tęgie nie jest w palcach, w Hiro nie ma takiego "czuba". Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Luca Napisano 26 Listopad 2013 Zgłoszenie Share Napisano 26 Listopad 2013 @ vcore piękny kolor Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Bażant Napisano 26 Listopad 2013 Zgłoszenie Share Napisano 26 Listopad 2013 I szczęśliwy. Złożyłem zamówienie i pogodziłem się, że będę musiał czekać miesiąc, ale po kilku dniach dostałem email, że mają jedną parę w sklepie w Madrycie - i są Na razie na etapie rozchodzenia, z minuty na minutę coraz wygodniejsze. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Bażant Napisano 26 Listopad 2013 Zgłoszenie Share Napisano 26 Listopad 2013 Nie wiem czy słusznie - ale martwią mnie odrobinę te ukośne zgięcia. Dla mnie to głównie kwestia estetyczna, bo but przylega w każdym miejscu idealnie, nie ma luzu ani ścisku. Po godzinie chodzenia mogę powiedzieć, że są dopasowane idealnie (nawet przyszwa jest równiutka). Moim zdaniem jest to spowodowane dość smukłym kopytem, bo linia zgięcia przebiega po najdłuższej możliwej prostej. Wydaje mi się jednak, że ktoś wspominał, iż takie zgięcia są wynikiem błędu przy produkcji buta. Pewnie i tak nic na to nie poradzę, ale wolałbym wiedzieć Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
White Haven Napisano 26 Listopad 2013 Zgłoszenie Share Napisano 26 Listopad 2013 Szczerze mówiąc to nie za ciekawie to wygląda. Te zagięcia są cały czas tak wyraźnie widoczne? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
eye_lip Napisano 26 Listopad 2013 Zgłoszenie Share Napisano 26 Listopad 2013 Nie powinno być takich zagięć, wyślij im fotki i zobacz co powiedzą. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pirat Napisano 26 Listopad 2013 Zgłoszenie Share Napisano 26 Listopad 2013 Wygląda to trochę jakby but był za duży. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Bażant Napisano 26 Listopad 2013 Zgłoszenie Share Napisano 26 Listopad 2013 Zagięcia są oczywiście tylko w momencie gdy stopa jest najbardziej wygięta. Na zdjęciu tego nie widać, bo nie ma cienia jako punktu odniesienia - ale to jest ostatni etap stawiania kroku (zaraz przed oderwaniem buta od ziemi). But właśnie nie jest za duży, przylega idealnie - jest nawet ciaśniejszy niż moje Monki Genson - a tam zgięcia są w poprzek, choć kopyto też jest mniej smukłe. Zippo jako punkt odniesienia, flesz oczywiście uwydatnia te zgięcia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
skar Napisano 26 Listopad 2013 Zgłoszenie Share Napisano 26 Listopad 2013 W innych butach zgięcia idą Ci prostopadle do osi buta, czy raczej po skosie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Bażant Napisano 26 Listopad 2013 Zgłoszenie Share Napisano 26 Listopad 2013 W monkach idą głównie prostopadle i jedno po skosie, przy czym monki są o 0,25 rozmiaru większe - to raczej nie kwestia rozmiaru. Dodatkowo mają mniej smukłe kopyto (zbliżone do Rui) Jeszcze jedno od góry (stanie na palcach): Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jan Napisano 26 Listopad 2013 Zgłoszenie Share Napisano 26 Listopad 2013 Moim zdaniem, są trochę za duże w tym rejonie stopy, ale jak skóra się "wyrobi" to będzie układać się lepiej. Do mnie dzisiaj też doszły Meerminy, ale czekałem miesiąc Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Bażant Napisano 26 Listopad 2013 Zgłoszenie Share Napisano 26 Listopad 2013 To fakt, w miejscu palców jest minimalny luz - ale nie większy jak 1-2mm. Ogólnie teraz wygląda lepiej niż na początku - prawy but noszę nieco dłużej niż lewy ( ) i być może jest to właśnie kwestia wyrobienia. Natomiast na długość są idealne, nie mogę wcisnąć nawet palca miedzy piętę a cholewkę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
White Haven Napisano 26 Listopad 2013 Zgłoszenie Share Napisano 26 Listopad 2013 Jakbyś mógł wcisnąć to byłyby dużo za duże A przynajmniej ja tak mam w swoich - przy takim luzie w butach stopa mi lata przy chodzeniu. Co ciekawe przy dłuższym i szybszym chodzeniu nagrzewa mi się przez to (chyba od tarcia) stopa w rejonie śródstopia i w konsekwencji robią mi się w tym rejonie odciski. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Bażant Napisano 26 Listopad 2013 Zgłoszenie Share Napisano 26 Listopad 2013 No ja właśnie nie mam aż takiego luzu, nawet jak unoszę but to nie czuję aby się telepał. Trzyma się doskonale w każdym miejscu, jedynie w okolicach palców jest jakiś 1mm zapasu. Generalnie włożyłem grubszą wkładkę i zgięcia zaczęły się optymalizować - prawy but wygląda znacznie lepiej, ale dla lewego potrzeba trochę więcej cierpliwości. Zobaczymy co będzie jutro, po całym dniu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Okakura Napisano 26 Listopad 2013 Zgłoszenie Share Napisano 26 Listopad 2013 Nie wiem czy słusznie - ale martwią mnie odrobinę te ukośne zgięcia. Dla mnie to głównie kwestia estetyczna, bo but przylega w każdym miejscu idealnie, nie ma luzu ani ścisku. Po godzinie chodzenia mogę powiedzieć, że są dopasowane idealnie (nawet przyszwa jest równiutka). Moim zdaniem jest to spowodowane dość smukłym kopytem, bo linia zgięcia przebiega po najdłuższej możliwej prostej. Wydaje mi się jednak, że ktoś wspominał, iż takie zgięcia są wynikiem błędu przy produkcji buta. Pewnie i tak nic na to nie poradzę, ale wolałbym wiedzieć Też tak miałem. Jak potraktujesz buty renowatorem+kremem+pastą skóra zacznie inaczej się układać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Bażant Napisano 27 Listopad 2013 Zgłoszenie Share Napisano 27 Listopad 2013 Dzięki, o renowatorze nie pomyślałem Dziś jest lepiej. Zgięcia nie będą całkowicie prostopadłe ale wygląda to znacznie lepiej niż na pierwszych zdjęciach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
boliron Napisano 1 Grudzień 2013 Zgłoszenie Share Napisano 1 Grudzień 2013 Dzień dobry. Chcę jakoś po świętach kupić buty Meermin http://meermin.es/ficha_articulo.php?id=1920 Martwi mnie kwestia tęgości która jest określana jako E+ czyli mam wrażenie dość wąska (w porównaniu do Polskich standardowych G) Stopa długości 29,1 cm w tym modelu kopyto to Ama, stopy nie mam chyba jakoś specjalnie szerokiej. Byłbym wdzięczny gdyby ktoś podpowiedział coś na temat rozmiaru,, ewentualnie samego kopyta. Ja tak w 10 ewentualnie 10,5 celuje, nie wiem czy słusznie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
fan_dobrego_buta Napisano 19 Grudzień 2013 Zgłoszenie Share Napisano 19 Grudzień 2013 Wlasnie intensywnie zastanawiam sie nad zamowieniem tego modelu (double monk) lub loafers z tassle - korci mnie kolor niebieski Czy ktos moze podzielic sie zdjeciami ? M Meermin wprowadził do oferty zamszowe, granatowe double-monki: http://meermin.es/ficha_articulo.php?id=2766 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
fan_dobrego_buta Napisano 19 Grudzień 2013 Zgłoszenie Share Napisano 19 Grudzień 2013 wlasnie otrzymalem potwierdznie ze moje oxfordy i paseczek w snuff rapello suede zostaly wyslane. Podziele sie zdjeciami jak otrzymam paczuszke - mam nadzieje ze bedzie to przed swietami M Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Luca Napisano 19 Grudzień 2013 Zgłoszenie Share Napisano 19 Grudzień 2013 Jeśli dziś wyślą to niestety nie zdążą przed świętami. Ok 5-7 dni tyle szło u mnie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
fan_dobrego_buta Napisano 20 Grudzień 2013 Zgłoszenie Share Napisano 20 Grudzień 2013 To mnie zasmuciles. Ale Sw Mikolaj tez przynosi prezenty po Swietach!!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi