xyz Napisano 15 Kwiecień 2015 Zgłoszenie Share Napisano 15 Kwiecień 2015 Do renowacji obcasów i krawędzi podeszw "na szybko" - Renovating Cream SAPHIR (lub Juvacuir?) Ktoś z Państwa próbował? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
arsen Napisano 15 Kwiecień 2015 Zgłoszenie Share Napisano 15 Kwiecień 2015 Do renowacji obcasów i krawędzi podeszw "na szybko" - Renovating Cream SAPHIR (lub Juvacuir?) Ktoś z Państwa próbował? Jeśli drobne rysy to krem wystarczy, jeśli mocniejsze zarysowania to wosk szewski który ładnie wypełni ubytki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
constantin Napisano 22 Kwiecień 2015 Zgłoszenie Share Napisano 22 Kwiecień 2015 Panowie, piąty raz na nogach,,, nie wiem jak to się stało, i nie wiem co z tym zrobić... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Heathcliff Napisano 22 Kwiecień 2015 Zgłoszenie Share Napisano 22 Kwiecień 2015 Ktoś chyba już miał ten problem. Jak szwy są poprowadzone w krytym kanale to wierzchnia warstwa podeszwy jest pokryta dodatkową cienką warstwą skóry. Ten kawałek skóry chyba lubi się odklejać i zwijać... Podobno to żaden problem i nie ma się tym co przejmować. Chyba że to zupełnie inny problem 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Heathcliff Napisano 22 Kwiecień 2015 Zgłoszenie Share Napisano 22 Kwiecień 2015 Wczoraj zauważyłem że wewnątrz buta na pięcie przetarła się skóra. Zza przetarć widać usztywnienie pięty. Orientujecie się jak szewcy radzą sobie z czymś takim? Przykleja się jakiś nowy kawałek skóry w to miejsce? Przyszywa się tam skórę? Czy to jest na tyle skomplikowane że trzeba sprawdzonego szewca? Dzięki za odpowiedzi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
saphir.pl Napisano 22 Kwiecień 2015 Zgłoszenie Share Napisano 22 Kwiecień 2015 Wszywanie skórzanych zapiętek to raczej standardowa usługa, ale na pewno lepsza fachura zrobi to lepiej i staranniej niż słabszy Majster. Zwróć uwagę czy przypadkiem nie nosisz zbyt luźnych butów, lub czy zbyt luźno nie wiążesz sznurowadeł. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mosze Napisano 22 Kwiecień 2015 Zgłoszenie Share Napisano 22 Kwiecień 2015 Wczoraj zauważyłem że wewnątrz buta na pięcie przetarła się skóra. Zza przetarć widać usztywnienie pięty. A możesz podać producenta i oszacować "staż" butów? Nigdy się z czymś takim nie spotkałem i w żadnych z moich butów taki problem nie występuje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Heathcliff Napisano 23 Kwiecień 2015 Zgłoszenie Share Napisano 23 Kwiecień 2015 Barker Luton, 6 miesięcy z czego może 2-3 użytkowania co drugi dzień. Wydawało mi się że buty w miarę dobrze trzymają piętę. Jednak jak teraz w nich chodzę i zwracam na to uwagę to rzeczywiście pięta się trochę podnosi. W G&B których używam o 2 miesiące dłużej nie mam takiego efektu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zapp12345 Napisano 24 Kwiecień 2015 Zgłoszenie Share Napisano 24 Kwiecień 2015 Witam ponownie, pisałem jakiś czas temu i wstawiłem to zdjęcie: Doszedłem do wniosku, że prawdopodobnie nie jest to odbarwienie, a przetarcie i teraz pojawiło mi się jeszcze jedno w innym miejscu (po przyjrzeniu się w słońcu widać, że powierzchnia jest trochę bardziej porowata, więc myślę, że się przetarły). Jak myślicie, czy pomalowanie ich np. sprayem kaps renovator może trochę wyrównać kolor? Nie mam nic przeciwko temu, że buty trochę ściemnieją, ale te przetarte miejsca są zauważalnie jaśniejsze. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ulro Napisano 16 Lipiec 2015 Zgłoszenie Share Napisano 16 Lipiec 2015 Dziś przyszły do mnie monki Berwicka. Ogólnie wszystko w porządku, buty ładne, rozmiar trafiony, a nie jest to łatwe w moim przypadku, bo mam dość wysokie podbicie. Niestety, w jednym miejscu zauważyłem uszkodzenie skóry (na zdjęciach). Czy da się coś z tym zrobić domowym sposobem albo tanim kosztem u szewca? Czy lepiej buty zwrócić i czekać na nową dostawę (sklep nie posiada takiej samej pary w tym rozmiarze na wymianę)? Czy może się tym w ogóle nie przejmować bo uszkodzenie się nie powiększy? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
szewc24 Napisano 16 Lipiec 2015 Zgłoszenie Share Napisano 16 Lipiec 2015 Jest to po wewnętrznej stronie, w miejscu, gdzie cholewka nie pracuje. Jak Ci nie będzie "siedziało w głowie", że masz lekkie przecięcie skóry na bucie, to po prostu chodź i tyle. Nie ma czym się przejmować. Możesz ewentualnie to zabezpieczyć ( jak masz ) np. renovating cream. 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ulro Napisano 16 Lipiec 2015 Zgłoszenie Share Napisano 16 Lipiec 2015 Chyba tak zrobię. Dzięki! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mosze Napisano 17 Lipiec 2015 Zgłoszenie Share Napisano 17 Lipiec 2015 Na pewno trzeba zgłosić reklamację i otrzymać stosowną zniżkę - to są buty w drugim gatunku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
saphir.pl Napisano 17 Lipiec 2015 Zgłoszenie Share Napisano 17 Lipiec 2015 Ewidentne cięcie, zatem zwroty lub rabat jak najbardziej na miejscu. Gdybyś zostawiał je u siebie, koniecznie po odtłuszczeniu tego miejsca zabezpiecz produktem Saphir Renovating Cream, jak @szewc24 polecił. To koncentrat na bazie żywicy, który działa jak szpachla i przy właściwym zastosowaniu nie wykrusza się. Piekielnie mocny produkt. Miejsce, w którym cholewka specjalnie nie pracuje, ale wbrew pozorom newralgiczne ze względu na bliskość podłoża. Jak skóra w tym miejscu zacznie chłonąć wilgoć może być nieciekawie, dlatego w mojej opinii zabezpieczenie konieczne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Cmon Napisano 26 Lipiec 2015 Zgłoszenie Share Napisano 26 Lipiec 2015 Chcę naprawić swoje buty zimowe z nubuku oraz półbuty ze skóry licowej. Najbardziej mi chodzi o to jak zniwelować rysy zarówno na butach z nubuku jak i ze skóry licowej. Podczas naprawiania fleków zapytałem o to szewca i powiedział mi, że wystarczy tylko jak zaaplikuję tłuszcz i rysy same znikną. Na moje pytanie czy zaaplikować jeszcze pastę do butów odpowiedział, że pasty są tylko do skór ekologicznych, a nie naturalnych, więc postanowiłem zapytać i upewnić się jeszcze tutaj na forum jak to zniwelować i naprawić. Co do butów nubukowych (tych brązowych) to zastanawiam się jeszcze czym wyczyścić ten bród, który jest w zagięciach wskazujących przez 2 górne strzałki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
szewc24 Napisano 26 Lipiec 2015 Zgłoszenie Share Napisano 26 Lipiec 2015 Ja tutaj nigdzie nie widzę nubuku, a same buty potrzebują gruntownego czyszczenia i aplikacji dobrego kremu, ewentualnie na końcu wosk na czubki w brązowych. A tak na marginesie dobra rada - zmień szewca na bardziej (eko) logicznego. edit: W tych brązowych widać warstwę popękanego wosku na powierzchni skóry, pytanie, czy jest to fabryczny, czy może to Twoje działanie sprawiło, chociaż samemu obstawiam to pierwsze. Tak czy inaczej gruntowne czyszczenie, możesz użyć środka o nazwie Renomat, ale trzeba pewnie będzie się liczyć z tym, że zejdzie trochę wybarwienia i może być potrzebna rekoloryzacja Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mosze Napisano 26 Lipiec 2015 Zgłoszenie Share Napisano 26 Lipiec 2015 Szewc musiał być po kilku głębszych Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Cmon Napisano 26 Lipiec 2015 Zgłoszenie Share Napisano 26 Lipiec 2015 Ja tutaj nigdzie nie widzę nubuku, a same buty potrzebują gruntownego czyszczenia i aplikacji dobrego kremu, ewentualnie na końcu wosk na czubki w brązowych. A tak na marginesie dobra rada - zmień szewca na bardziej (eko) logicznego. edit: W tych brązowych widać warstwę popękanego wosku na powierzchni skóry, pytanie, czy jest to fabryczny, czy może to Twoje działanie sprawiło, chociaż samemu obstawiam to pierwsze. Tak czy inaczej gruntowne czyszczenie, możesz użyć środka o nazwie Renomat, ale trzeba pewnie będzie się liczyć z tym, że zejdzie trochę wybarwienia i może być potrzebna rekoloryzacja Te brązowe są z nubuku. Przynajmniej tak mi powiedziano jak kupowałem je w Ryłko kilka lat temu. Wcześniej nie wiedziałem jeszcze jak dbać o buty, więc używałem rzadko tego co ekspedientka dodała mi do pielęgnacji. Teraz zobaczyłem, że jest to "Brązowy krem do skór licowych".... Aplikacja tego kremu wcześniej nie niwelowała tych rys i przetarć. Na czarne aplikowałem też krem do czarnych skór licowych, ale bardzo kiepsko niwelowało te rysy. Szewc powiedział mi, żeby wyczyścić te brązowe mydłem szarym, co wzbudziło moją wątpliwość, ale ja się nie znam. Trochę mnie to dziwi, bo po opiniach w internecie miał to być najlepszy szewc we Wrocławiu Piszecie, że krem i wosk, a nie powinno się też natłuścić butów tłuszczem? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ponton Napisano 1 Sierpień 2015 Zgłoszenie Share Napisano 1 Sierpień 2015 Co prawda to nie buty, ale może pomożecie. Próbowałem wyczyścić mydłem do skór torbę i niestety chyba za bardzo ją przemoczyłem, bo zostały zacieki. Potem kilka razy jeszcze ją delikatnie przetarłem i dzięki temu już ich tak bardzo nie widać. Zastanawiam się, co mógłbym jeszcze zrobić? Myślałem, czy by Renomatem nie spróbować tego zmyć, ale nie używałem tego jeszcze i trochę nie wiem, czego się spodziewać. Z drugiej strony może krem w odpowiednim kolorze mógłby to zakryć. A wtedy lepiej Saphir Pommadier czy Renovating Cream Tube? Dzięki za wszelkie podpowiedzi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
saphir.pl Napisano 1 Sierpień 2015 Zgłoszenie Share Napisano 1 Sierpień 2015 Z jasnymi skórami trzeba uważać. Jeżeli masz Creme Universelle, spróbuj najpierw nim. Jeżeli myślisz o regeneracji koloru to Renovating Cream polecam raczej na miejscowe rysy, ubytki, odbarwienia. Jeżeli chodzi o większe powierzchnie i galanterię to raczej Juvacuir i/lub Canadian. Pamiętaj o próbie na skrawku, by przed robotą ocenić czy efekt Cię satysfakcjonuje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
niegoslav Napisano 3 Sierpień 2015 Zgłoszenie Share Napisano 3 Sierpień 2015 Pytanie: jeśli skóra na zgięciu w podbiciu jest sucha, to czy zastosować najpierw bardzo delikatnie renomat (oczywiście testując wcześniej w niewidocznym miejscu) > krem > wosk na czubkach i piętach, czy najpierw próbować czymś natłuścić skórę? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
saphir.pl Napisano 3 Sierpień 2015 Zgłoszenie Share Napisano 3 Sierpień 2015 Jeżeli masz u siebie Saphir Renovateur Cream to polecam, a dalej krem i powinno wystarczyć. Jeżeli brak tego środka, to delikatnie Renomatem, jeżeli wcześniej coś nakładałeś na skórę. Po oczyszczeniu krem. Jeżeli nic nie nakładałeś i żadne woski nie zalegają w tym miejscu, można od razu odżywić skórę kremem, bez gruntownego czyszczenia. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
PlainChandler Napisano 7 Sierpień 2015 Zgłoszenie Share Napisano 7 Sierpień 2015 Z przyjemnością dołączam do rzeszy zadowolonych klientów szewc24.pl Jakiś czas temu zrobiłem bardzo brzydkie kuku moim Yankom - w lewym bucie zadrapania na czubku i głęboka rysa po wewnętrznej stronie buta. Ponadto zelówki, mające na koncie około piętnaście wyjść, zaczęły się odklejać (zwłaszcza w prawym bucie), mimo, że poprosiłem o wersję droższą i - jak mnie zapewniano - lepszą (pan z Kwinto przy Metrze Ratusz Arsenał zapewniał, że będzie to "zelówkowy Mercedes" - cóż, w ostatnich latach faktycznie spadła im jakość, choć nie sądziłem, że aż tak). Dziś Yanki wróciły z reanimacji - efekty można ocenić samemu. Dla uczciwości dodam, że zdjęcia przed renowacją były robione gorszym aparatem, ale zdecydowana różnica jest widoczna również gołym okiem. 5 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Whitesnake Napisano 7 Sierpień 2015 Zgłoszenie Share Napisano 7 Sierpień 2015 Z przyjemnością dołączam do rzeszy zadowolonych klientów szewc24.pl Jakiś czas temu zrobiłem bardzo brzydkie kuku moim Yankom Fajnie, że udało się je uratować, szewc24 to jednak fachowiec. Z drugiej strony, za doprowadzenie ich do stanu sprzed renowacji powinieneś się trochę wstydzić. Pomijając nieudolną naprawę przez szewca, same cholewki wyglądają jakby czyszczenia i kremu nie zaznały od bardzo dawna. Większość tych zarysowań usunąłbyś sam poddając je podstawowej pielęgnacji. Wiem, wiem… za wszystko można zapłacić i od tego jest szewc… ale jednak, trochę szkoda butów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
szewc24 Napisano 7 Sierpień 2015 Zgłoszenie Share Napisano 7 Sierpień 2015 Z drugiej strony, za doprowadzenie ich do stanu sprzed renowacji powinieneś się trochę wstydzić. Pomijając nieudolną naprawę przez szewca, same cholewki wyglądają jakby czyszczenia i kremu nie zaznały od bardzo dawna. Większość tych zarysowań usunąłbyś sam poddając je podstawowej pielęgnacji. Wiem, wiem… za wszystko można zapłacić i od tego jest szewc… ale jednak, trochę szkoda butów. W tym konkretnym przypadku zdjęcie butów sprzed renowacji może być bardzo mylące. Kolega @PlainChandler nałożył na cholewki butów naprawdę sporo środków, do tego stopnia, że nie wchłonięty krem, przy mocniejszym potarciu zostawał nawet na palcach. Same rysy były bardzo głębokie, o mało co, a skóra na cholewkach byłaby przecięta na wskroś. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi