Beere Napisano 20 Styczeń 2014 Zgłoszenie Share Napisano 20 Styczeń 2014 Taki dysk oczywiście jest b. fajnym rozwiązaniem, ale na prawdę robią już takie po kilkaset gB. np. http://accessories.euro.dell.com/sna/productdetail.aspx?c=pl&l=pl&s=pad&cs=RC1078552&sku=400-24956 Wiadomo, ale są bardzo drogie. http://technowinki.onet.pl/komputery/samsung-pokazal-pierwszy-1-tb-dysk-ssd/kmpev Najtańsze marketowe samsungi itp. mają 24, 32 giga ssd. "Co prawda nie mam pojęcia o... ale się wypowiem" Podałeś oczywiście uogólnienie, no ale - http://www.avans.pl/laptopy.samsung?cena_do=3000 Najtańsze przyjąłem do 3000 zł. Tylko 1 model w tym markecie miał dysk ssd, nie miał za to hdd. Ale zwracam honor, jeżeli wprowadziłem kogoś w błąd/powiedziałem nieprawdę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kreatywny Napisano 20 Styczeń 2014 Zgłoszenie Share Napisano 20 Styczeń 2014 Laptopy Lenovo są warte swej ceny, bo naprawdę można nimi o ścianę rzucać, ale droższe od konkurencji. Święta racja. Mój pierwszy lenovo przetrwał wielokrotne upadki i zalania bez wizyt w serwisie. Aktualnie też mam lenovo i z pewnością następny laptop będzie tej samej marki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
arche Napisano 20 Styczeń 2014 Zgłoszenie Share Napisano 20 Styczeń 2014 Wiadomo, ale są bardzo drogie. http://technowinki.onet.pl/komputery/samsung-pokazal-pierwszy-1-tb-dysk-ssd/kmpev No, to już zależy, co komu, po co i na co. Dla mnie na przykład w ogóle bezsensem jest kupowanie taniego i cienkiego laptopa, bo na nic się nie zda. Z drugiej strony, nie było mi dane poznać jeszcze cudownych właściwości dysków SSD, więc może pora spróbować. Elektronika, w przeciwieństwie do skórzanych butów, szybko tanieje. Poza tym widzę na Ceneo, że już całkiem rozsądnej pojemności dyski mSATA są dostępne na ceneo za 800zł (256gb), więc chyba nie jest najgorzej... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Karol G. Napisano 20 Styczeń 2014 Zgłoszenie Share Napisano 20 Styczeń 2014 Ze swojej strony mogę śmiało polecić przesiadkę z HDD na SSD - różnica w szybkości (i poziomie hałasu) jest wyraźnie odczuwalna. Dość powiedzieć, że Win 8 uruchamia mi się w 4 sekundy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
R0bert Napisano 20 Styczeń 2014 Zgłoszenie Share Napisano 20 Styczeń 2014 Dysk SSD jest genialny a juz sensownie nie sa wcale tak drogie. Nie wspominajac o halasie, to czas uruchmienia systemu + dowolnego programu zainstalowanego na dysku SSD jest niesamowita w porownaniu z tradycyjnym HDD (a co dopiero takimi standardowo mocowanymi w laptopach). Im wieksze tym drozsze, ale 256GB spokojnie mozna kupic i nie zbankrutowac i trzymac najpotrzebniejsze rzeczy (oczywiscie zalezy kto czego oczekuje od komputera i co na nim robi) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
yoantonio Napisano 22 Styczeń 2014 Zgłoszenie Share Napisano 22 Styczeń 2014 Czy któryś z Forumowiczów krakowskich wybiera się jutro na spotkanie z Mr. Vintage w Księgarni Matras na Rynku Głównym o 18? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Brzydalllo Napisano 22 Styczeń 2014 Zgłoszenie Share Napisano 22 Styczeń 2014 512mb dysk SSD? To chyba jakiś prototyp z lat 90. Dobry dysk SSD 128gb można mieć za około 300zł i za więcej się w sumie nie opłaca. Laptopy Lenovo są warte swej ceny, bo naprawdę można nimi o ścianę rzucać, ale droższe od konkurencji. Są dyski SSD i są dyski SSD. Od jednych należy się trzymać z daleka np. badziewie od OCZ. A do drugich warto dołożyć te 100-150 zł i kupić Intela 530 lub takiego Plextora M5 Pro. Za te kilka groszy więcej dostajemy lepszy kontroler, lepsze kości pamięci flash, większą prędkość, mniejszą awaryjność itp. itd. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
321 Napisano 22 Styczeń 2014 Zgłoszenie Share Napisano 22 Styczeń 2014 Panowie, jestem na wyboru laptopa do pracy. Warunki pracy wyglądają tak, że korzystam z programów do projektowania i wizualizowania obiektów 3D, takich jak 3DS Max, Sketchup oba z VRay, programów z pakietu Adobe: Illustrator, Photoshop i InDesign, oraz AutoCada i ArchiCada. Zajmuję się projektowaniem architektury, produktu i grafiki. Potrzebuję laptopa, który spełni moje oczekiwania, czyli spokojnie udźwignie pracę z wymienionymi programami, będzie w stanie połączyć się z dwoma monitorami i starczy na parę lat. Udało mi się zawęzić grupę interesujących produktów do Della Precision M4800, Lenovo W530 i laptopów HP (tyle, że te mniej mnie interesują, bo są znacznie droższe, o czym niżej). Znalazłem wiele laptopów pochodzących z outletów wymienionych producentów, z tym, że jak zwykle Polska jest tu traktowana jako kraj trzeciego świata, w związku z czym najlepsze oferty są w Stanach. Czy ktoś ma doświadczenie ze sprowadzaniem elektroniki ze Stanów? Wiem, że nie jest objęta cłem (elektronika użytkowa, np. laptopy), a jedynie Urząd Celny może naliczyć VAT, chociaż w przypadku sprzętu pochodzącego z outletu jest to chyba mniej prawdopodobne, bo ma on status używanego. Znalazłem dobre oferty na ebay'u, tyle, że doliczają one jakieś dziwne rzeczy (opłatę importową), ale doczytałem, że można ich uniknąć, korzystając z pomocy firm, eee, pośredniczących. Takich jak na przykład: http://www.taniestany.com/ W sieci znalazłem zarówno dobre, jak i złe opinie na temat tego typu serwisów, jednak nie wiem czy można im ufać - czy macie jakieś przydatne informacje na ten temat? Tylko podpowiem, że warto zwrócić uwagę na następujące rzeczy: - procesor, najlepiej będzie jakiś Intel i7 (czterodzeniowy z hyper threading, czyli łącznie 8 wątków, przyśpiesza renderowanie), - min 8GB ramu się przyda, - z tego co się orientuję, to n.p. Cad wspiera wykorzystanie CUDA z kart graficznych od Nvidia, nie wiem, jak teraz sprawa wygląda z Radeonami, - SSD jak najbardziej polecam, różnica ogromna I najbardziej, jeśli taka opcja wchodzi w grę, polecam komputer stacjonarny zamiast laptopa, za mniejsze pieniądze złożysz duża lepszą maszynę o parametrach niedostępnych dla laptopów. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
arche Napisano 23 Styczeń 2014 Zgłoszenie Share Napisano 23 Styczeń 2014 Tylko podpowiem, że warto zwrócić uwagę na następujące rzeczy: - procesor, najlepiej będzie jakiś Intel i7 (czterodzeniowy z hyper threading, czyli łącznie 8 wątków, przyśpiesza renderowanie), - min 8GB ramu się przyda, - z tego co się orientuję, to n.p. Cad wspiera wykorzystanie CUDA z kart graficznych od Nvidia, nie wiem, jak teraz sprawa wygląda z Radeonami, - SSD jak najbardziej polecam, różnica ogromna I najbardziej, jeśli taka opcja wchodzi w grę, polecam komputer stacjonarny zamiast laptopa, za mniejsze pieniądze złożysz duża lepszą maszynę o parametrach niedostępnych dla laptopów. Dziękuję za rady (wszystkie zastosowałem przy wcześniejszym doborze). Ze stacjonarnym jest tak, że trzeba mieć dwa komputery w praktyce - i oba nie słabe. Potrzebuję pracować również poza domem, poza tym laptop się przydaje. A obecnie nie mam pieniędzy na dobry stacjonarny i dobrego laptopa (tzn. obu zgodnych z moimi wymaganiami). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kidler Napisano 24 Styczeń 2014 Zgłoszenie Share Napisano 24 Styczeń 2014 Są dyski SSD i są dyski SSD. Od jednych należy się trzymać z daleka np. badziewie od OCZ. A do drugich warto dołożyć te 100-150 zł i kupić Intela 530 lub takiego Plextora M5 Pro. Za te kilka groszy więcej dostajemy lepszy kontroler, lepsze kości pamięci flash, większą prędkość, mniejszą awaryjność itp. itd. Jedna istotna uwaga dotycząca używania SSD - koniecznie regularny backup. Dyski SSD, nawet Intela, mają większą awaryjność niż tradycyjne dyski HDD i odzyskanie z nich danych jest trudne o ile możliwe. Jeżeli komputer stacjonarny to polecam rozwiązanie hybrydowe tzn. dysk SSD jako dysk systemowy plus tradycyjny dysk HDD na dane lub dyski HDD w RAID dla zapewnieia bezpieczeństwa danych. Osobiście mam takie rozwiązanie w centrum multimedialnym dysk intela 80GB plus dwa dyski po 4TB w RAID, jest cicho i szybko. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Pan Janusz Napisano 25 Styczeń 2014 Zgłoszenie Share Napisano 25 Styczeń 2014 Pan Kanapka: http://natemat.pl/89643,kupujesz-u-pana-kanapki-bierzesz-udzial-w-bezpardonowej-wojnie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
arche Napisano 6 Luty 2014 Zgłoszenie Share Napisano 6 Luty 2014 Mam wrażenie, że część forumowiczów może być zainteresowana... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Breslauer Napisano 9 Luty 2014 Zgłoszenie Share Napisano 9 Luty 2014 Leeeeeeeeeeeeeeć Adaś Kamil, leeeeeeeeeeeeeeeeeeć !!!!!! 5 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Serwacy Napisano 9 Luty 2014 Zgłoszenie Share Napisano 9 Luty 2014 Leeeeeeeeeeeeeeć Adaś Kamil, leeeeeeeeeeeeeeeeeeć !!!!!! Rewelacja! Nokaut straszny był. Teraz powtórka na dużej skoczni Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Krzysiek_W Napisano 9 Luty 2014 Zgłoszenie Share Napisano 9 Luty 2014 Super że Kamil zdobył złoto jedno co mi nie daje spokoju, po stanięciu na podium dostaw kwatki i zrobili obchód po "lądowisku", a gdzie medale i hymn? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
lubo69 Napisano 9 Luty 2014 Zgłoszenie Share Napisano 9 Luty 2014 Jutro będą. Nowa świecka tradycja:-) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Beere Napisano 10 Luty 2014 Zgłoszenie Share Napisano 10 Luty 2014 Już się odbyło wręczenie medali. 2x hymn Polski na niemieckiej ziemi i raz w Rosji. Bezcenne : ) Zastanawia mnie jedna rzecz, dlaczego prezenterzy w tv mają zawsze zapięte marynarki? To kwestia praktyczna(tak po prostu wygląda lepiej) czy jednak zasada "Wstajesz-zapnij, siadasz-rozepnij" jest błędna? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
arche Napisano 10 Luty 2014 Zgłoszenie Share Napisano 10 Luty 2014 Już się odbyło wręczenie medali. 2x hymn Polski na niemieckiej ziemi i raz w Rosji. Bezcenne : ) Zastanawia mnie jedna rzecz, dlaczego prezenterzy w tv mają zawsze zapięte marynarki? To kwestia praktyczna(tak po prostu wygląda lepiej) czy jednak zasada "Wstajesz-zapnij, siadasz-rozepnij" jest błędna? Pewnie nie wiedzą, że powinni rozpiąć. No i zależy od liczby i położenia guzików. Kto co lubi w rezultacie. ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Breslauer Napisano 13 Luty 2014 Zgłoszenie Share Napisano 13 Luty 2014 Taka (nieolimpijska) ciekawostka - entuzjastyczna recnezja polskiego Beryla sprzedawanego na rynku amerykańskim jako Archer. http://www.wykop.pl/link/1864876/polish-archer-ak-the-american-beryl/ 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Apache Napisano 13 Luty 2014 Zgłoszenie Share Napisano 13 Luty 2014 MAC testował też kilka innych polskich sprzętów, podobnie jak iv8888 https://www.youtube.com/user/Iraqveteran8888/videos z innych ciekawych kanałów na temat broni mogę polecić jeszcze hickok45 i FPSRussia który wrócił po do nagrywania po roku przerwy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Olgierd Napisano 1 Marzec 2014 Zgłoszenie Share Napisano 1 Marzec 2014 Czy tylko ja mam wrażenie, że to forum ma za duży skręt w kierunku "odzież"? W najlepszym przypadku jakieś ciekawe informacje dotyczące ogólnych zjawisk (historii pewnych rozwiązań, uwarunkowań biznesowych, technologicznych), w najgorszym -- pokazówki albo, o zgrozo deliberacje o przecenach w sklepach?! Czytam sobie regulamin tut. forum i widzę, że jego tematyką jest "męska klasyczna elegancja". Czytam nawet cele działania Stowarzyszenia (w KRS: "Propagowanie elegancji i zasad savoir vivre (...) propagowanie aktywnego i eleganckiego spędzania czasu oraz rywalizacji sportowej (...)" -- sprawdzam w słowniku, że elegancja to także "wytworność w sposobie bycia" -- i z rozpaczą widzę, że ogólnorozwojowe tematy po prostu leżą (o bieganiu, o książkach, o dyscyplinach sportowych, o filmie, ba, o piwie nawet siadł...). Tego wszystkiego -- nie tylko propagowania elegancji, ale zwykłej ogólnorozwojówki, która jest solą inteligentnego człowieka -- po prostu jak na lekarstwo. Rozumiem, że to forum nie jest jakimś wytwornym brytyjskim klubem dla elity, ale czy naprawdę tylko mi brakuje interesujących tematów "o różnych rzeczach", traktowanych na poziomie? Żeby nie było tak, że rzeczywiście tylko przysrywanki wspinają się na najwyższy poziom abstrakcji, umykając od stricto tekstylnej tematyki? 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Ingvar Napisano 2 Marzec 2014 Zgłoszenie Share Napisano 2 Marzec 2014 Kamil_D, czy to zamierzona ironia czy wyszło przypadkiem? Abstrahując już od tego, że to nie ten temat raczej. Olgierd, coś w tym jest ale sugeruję po prostu przystąpić do ofensywy w tych tematach, w ten sposób najłatwiej będzie ożywić "ogólnorozwojówkę" jak to określiłeś Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
constantin Napisano 9 Marzec 2014 Zgłoszenie Share Napisano 9 Marzec 2014 Szanowni... Sala Klubowa tu rzeczywiście można więcej...ale obraźliwe, niemerytoryczne odnoszące się do polityki czy wyznania wypowiedzi , zawsze będą prze zemnie kasowane szanowni hejterzy wszelkiej maści macie wystarczająco dużo miejsca po za tym forum. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Olgierd Napisano 9 Marzec 2014 Zgłoszenie Share Napisano 9 Marzec 2014 ... a wypowiedzi merytoryczne odnoszące się do polityki czy wyznania? Mnie na przykład bolą oczy jak widzę spację przed przecinkiem... albo brak spacji po wielokropku... estetą trzeba być zawsze! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
LordSolar Napisano 9 Marzec 2014 Zgłoszenie Share Napisano 9 Marzec 2014 Szanowni... Sala Klubowa tu rzeczywiście można więcej...ale obraźliwe, niemerytoryczne odnoszące się do polityki czy wyznania wypowiedzi , zawsze będą prze zemnie kasowane szanowni hejterzy wszelkiej maści macie wystarczająco dużo miejsca po za tym forum Krytyka organizacji nie jest krytyką wiary. Proszę powiedzieć co w mojej wypowiedzi było niemerytorycznego. Wydaje mi się ,iż Pan człowiek sztuki i zapewne liberał przykłada większą uwagę do uczuć niż faktów albo po prostu są dla Pana równi i równiejsi, nazwane Hitlera zbrodniarzem pewnie nie wzbudziłoby by w Pansu dysonansu jednak wytknięcie zbrodni Watykanu wobec Polski (czyste fakty) jest już nie do przełknięcia dla Pańskiego porpawnego politycznie rozumu. Zaznaczam, to tylko i wyłącznie mojego domysły. Kasowanie postów jest równoznaczne z ucieczką przed dysksją, nazywanie ich niemerytorycznymi gdy inni nie mają już szansy ocenić tego osobiście - manipulacją. Dyskusja w której uznawana jest tylko poweszechnie akceptowana linia mija się z celem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi