Ta odpowiedź cieszy się zainteresowaniem. szewc24 Napisano 5 Sierpień 2017 Autor Ta odpowiedź cieszy się zainteresowaniem. Zgłoszenie Share Napisano 5 Sierpień 2017 Buty forumowego Kolegi. Całkowicie usunięte wykończenie skóry i uszkodzone lico. Początkowe rokowania co do możliwości renowacji nie były najlepsze, mocno się zastanawiałem już nad farbowaniem na ciemny brąz, ale suma sumarum, przy dużej cierpliwości Forumowicza, udało się uzyskać ciepły, jasny kolor. w warsztacie : w cieniu : do słoneczka : 23 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bodzixon Napisano 5 Sierpień 2017 Zgłoszenie Share Napisano 5 Sierpień 2017 Dziękuję Rafał. Pięknie wyszło. Oryginalny kolor od początku, tak do końca, mi nie leżał, a teraz jest idealnie. Czekam z niecierpliwością na przesyłkę. Jeszcze raz dzięki! EDIT Z tą cierpliwością to trochę przesada. Wyszło kilka dni dłużej niż deklarowałeś, ale zważając na Twoje problemy zdrowotne to jak najbardziej zrozumiałe, a i efekt końcowy przeszedł wszelkie oczekiwania 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kosiareks Napisano 5 Sierpień 2017 Zgłoszenie Share Napisano 5 Sierpień 2017 Kolor wyszedł fantastycznie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
szewc24 Napisano 5 Sierpień 2017 Autor Zgłoszenie Share Napisano 5 Sierpień 2017 Rzeczywiście, w stosunku do koloru wyjściowego, ten po farbowaniu jest o wiele bardziej wyrazisty. Nie udałoby mi się tego osiągnąć, gdyby nie kilka par butów ze skóry polerowanej, które od dłuższego czasu mam w realizacji od kilku Forumowiczów (kilka miesięcy). To dzięki temu miałem możliwość przełożenia pewnych pomysłów na praktykę i ostatecznie przetestowane rozwiązania wdrożyć w daną realizację. Jak chwilami było trudno, to mogą obrazować zdjęcia poniżej : Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
szewc24 Napisano 8 Sierpień 2017 Autor Zgłoszenie Share Napisano 8 Sierpień 2017 Mała zamiana butów. Zamówione przez Klienta oxfordy już na nogach, a Shoepassion pozostały do zelowania. 8 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
farloon Napisano 9 Sierpień 2017 Zgłoszenie Share Napisano 9 Sierpień 2017 Dnia 26.07.2017 o 09:55, szewc24.pl napisał: Dwa razy Pan napisał, dwa razy odpowiedziałem, więc myślę, że temat można uznać za zakończony. Pana buty wyślę po niedzieli. Zachęcam też, tak jak to zrobił już po swoim wpisie Forumowicz @rurov do zamieszczania postów wnoszących coś do życia forum. Przepraszam za kolejny wpis nic nie wnoszący do życia forum, ale wielkimi krokami zbliżamy się do 3 niedzieli od Pana deklaracji. Widzę również, że chyba wrócił Pan do aktywności zawodowej. Moje pytanie zatem brzmi: po której konkretnie niedzieli mogę spodziewać się przesyłki? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
szewc24 Napisano 9 Sierpień 2017 Autor Zgłoszenie Share Napisano 9 Sierpień 2017 Z Panem Adamem wyjaśniliśmy sobie wszystko w rozmowie telefonicznej, m.in. sprawę wysyłki. Przeszliśmy na Ty, więc chyba nie jest źle Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
szewc24 Napisano 13 Sierpień 2017 Autor Zgłoszenie Share Napisano 13 Sierpień 2017 Naprawa skóry w Berwickach. Niestety, nie jest to odosobniony przypadek. Takie uszkodzenia/pęknięcia skóry, mogą być trwale naprawiane, ale jest to dosyć pracochłonne i kosztowne. Należy wszystko wykonywać z niemałą precyzją, najpierw dokonać rozwarstwienia wszystkich elementów składowych cholewki i zakładek, następnie wzmocnić od węwnątrz pęknięcie skórą, wykonać zapiętki wewnątrz, a na końcu wszystko ze sobą pozszywać. Co prawda idealnego stanu po naprawie trudno się spodziewać, ale myślę, że efekt końcowy jest do zaakceptowania. Poniżej kilka fotek. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Pepo Napisano 13 Sierpień 2017 Zgłoszenie Share Napisano 13 Sierpień 2017 Jaki jest powód takiego uszkodzenia skóry? Jedyne co mi przychodzi do głowy to wkładanie butów przy pomocy palucha zamiast łyżki, bo inaczej to jakichś dużych naprężeń tam nie ma, czyż nie? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
szewc24 Napisano 13 Sierpień 2017 Autor Zgłoszenie Share Napisano 13 Sierpień 2017 Właśnie chodzi o to, że nie jest to jakby się słusznie wydawać mogło, uszkodzenie spowodowane przez Użytkownika. Właściciel butów doskonale wie, jak prawidłowo wkładać i ściągać buty ze stóp. Jest moim stałym klientem. Co ciekawe, ma jeszcze jedną identyczną parę Berwicków, tylko w ciemnym kolorze - to samo zaczyna się dziać. Przyczyna wg mnie, to z jednej strony cienka, bardzo sztywna skóra, podatna na rozrywanie, a z drugiej zaoszczędzenie dosłownie 7 mm skóry, przez co ażurowanie nie miało właściwego podkładu wzmacniającego. Dodatkowo słaba jakość zakładek (usztywnienia pięty) i mamy efekt jak powyżej. 4 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Karol Mateusz Napisano 14 Sierpień 2017 Zgłoszenie Share Napisano 14 Sierpień 2017 15 godzin temu, Pepo napisał: Jaki jest powód takiego uszkodzenia skóry? Jedyne co mi przychodzi do głowy to wkładanie butów przy pomocy palucha zamiast łyżki, bo inaczej to jakichś dużych naprężeń tam nie ma, czyż nie? Potwierdzam słowa szewc24. Buty były użytkowane we właściwy sposób. Co ciekawe, mam identyczną parę Berwicków, ale ciemnobrązowych, która była eksploatowana 6 razy częściej. I dłużej wytrzymała - choć robi się w nich podobna rzecz. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
szewc24 Napisano 20 Sierpień 2017 Autor Zgłoszenie Share Napisano 20 Sierpień 2017 Wymiana skórzanych spodów w butach męskich, to parę lat temu naprawa, której wykonywanie można było policzyć na palcach jednej ręki. Wraz ze wzrostem ogólnej świadomości co do samych butów, ale też możliwości ich naprawy, mogę powiedzieć, że budujące jest to, że sama usługa wymiany podeszew skórzanych jest już tą, którą realizuję na porządku dziennym, na równi z innymi. Czasem łatwo przegapić moment, kiedy podeszwy powinny być wymienione Jeśli tylko cholewki butów są ok, to spody zawsze można naprawić, niezależnie od stanu w jakim trafiły na warsztat. 6 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Ta odpowiedź cieszy się zainteresowaniem. szewc24 Napisano 21 Sierpień 2017 Autor Ta odpowiedź cieszy się zainteresowaniem. Zgłoszenie Share Napisano 21 Sierpień 2017 Co można wyciągnąć ze zniszczonej czarnej skóry polerowanej ? Mała propozycja poniżej (stan jeszcze surowy, pozostało wybarwienie języków). 1 18 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jamjest Napisano 24 Sierpień 2017 Zgłoszenie Share Napisano 24 Sierpień 2017 No to jest coś.Rozumiem, że skóra już nie jest polerowana ? Została usunięta chemia? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
szewc24 Napisano 25 Sierpień 2017 Autor Zgłoszenie Share Napisano 25 Sierpień 2017 W sumie można powiedzieć, że w dalszym ciągu jest to skóra polerowana z pewnymi modyfikacjami. Dosyć duże zmiany w strukturze skóry są w miejscach jej pracy/zginania się. Wynika to z tego, że skóra polerowana po pewnym czasie, w miejscach gdzie się zgina, wygląda jakby popękała, widoczne są efekty łuszczenia się powłoki. Po zabiegach renowacji, te miejsca wyglądają już jak w przypadku standardowej skóry licowej. Po odpowiednim wyprowadzeniu powłoki wykończeniowej, skóra jest odpowiednio przygotowywana pod ostateczny proces farbowania. Farbowanie skóry polerowanej dokonywałem już od pewnego czasu, ale ostatnio udało mi się udoskonalić proces, dzięki czemu możliwe są do uzyskania dodatkowe efekty kolorystyczne. 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
szewc24 Napisano 26 Sierpień 2017 Autor Zgłoszenie Share Napisano 26 Sierpień 2017 To jeszcze jedna realizacja ze skórą polerowaną. Kolor wyjściowy również czarny. Początkowo zrobione na malinowo, jednak ostatecznie w zupełnie innym wydaniu. 5 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Ta odpowiedź cieszy się zainteresowaniem. szewc24 Napisano 31 Sierpień 2017 Autor Ta odpowiedź cieszy się zainteresowaniem. Zgłoszenie Share Napisano 31 Sierpień 2017 Buty forumowego Kolegi. Kto śledzi wątek "Mała Renowacja", może zobaczyć historię tych butów (i innych). Buty trafiły do naszego serwisu i po wstępnych oględzinach dałem nadzieję Koledze na ich uratowanie. Potem pozostała korespondencja mailowa, oraz uzgadnianie wybarwienia, bowiem chciałem wyciągnąć maksimum tego, na co pozwala mi w chwili obecnej zdobyte doświadczenie i środki, którymi dysponuję. Kolega przesłał do mnie kilka propozycji w postaci linków do butów w internecie, opisując po kolei co chciałby uzyskać. Bardzo dobrze to zrobił, gdyż wymienił wszystko w punktach, wskazując, że najlepiej byłoby jakby udało się taki a taki kolor, jak nie to inny, itd. itd. Postanowiłem, że spróbuję zacząć od najtrudniejszego zadania, czyli próby uzyskania efektu zbliżonego do zdjęcia poniżej, z lekkim wzmocnieniem kontrastów : Trochę to trwało, mnóstwo różnych zabiegów, ale ostatecznie udało mi się osiągnąć efekt widoczny poniżej. Pozostaje jeszcze dobarwienie języków, odczyszczenie spodów i położenie wosków. 40 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dziaku Napisano 1 Wrzesień 2017 Zgłoszenie Share Napisano 1 Wrzesień 2017 Wyglądają fenomenalnie, ten kolor ma piękną głębię. Dobra robota Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Darki Napisano 1 Wrzesień 2017 Zgłoszenie Share Napisano 1 Wrzesień 2017 Mistrzu Rafale chylę czoła robota super uty bardzo piękne Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
M.Borkowski Napisano 1 Wrzesień 2017 Zgłoszenie Share Napisano 1 Wrzesień 2017 Wielkie woooooooow, robisz cuda Wysłane z mojego SM-A300FU przy użyciu Tapatalka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
elvis185 Napisano 2 Wrzesień 2017 Zgłoszenie Share Napisano 2 Wrzesień 2017 Wyglądają przepięknie-gratuluję. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Ta odpowiedź cieszy się zainteresowaniem. szewc24 Napisano 4 Wrzesień 2017 Autor Ta odpowiedź cieszy się zainteresowaniem. Zgłoszenie Share Napisano 4 Wrzesień 2017 Dziękuję wszystkim za miłe słowa i docenienie włożonej pracy. Takie opinie motywują tylko do wykonywania kolejnych usług na 100 % możliwości. Często padają pytania odnośnie spodów, co można z nimi zrobić jak są uszkodzone, pęknięte, przetarte. Z mojej strony odpowiedź jeżeli chodzi o możliwości naprawy podeszew, jest tylko jedna - zawsze można coś zrobić ze spodami i naprawić je w trwały sposób, bez uszczerbku wizualnego. Poniżej przykład całościowej zmiany podeszew w butach Lloyd. Spody fabryczne wykonane z bardzo słabego materiału, przez co doszło do ich pęknięcia. Po uzgodnieniu z Klientem, podeszwy zostały wymienione na skórzane, przeszywane, oraz zostały wykonane nowe obcasy i fleki. Buty z pękniętymi spodami : Podeszwy wykonane od nowa. Gumę zastąpiła skóra, spody przeszyte, wykonany klasyczny obcas z flekiem. 1 12 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jackuzzi89 Napisano 5 Wrzesień 2017 Zgłoszenie Share Napisano 5 Wrzesień 2017 Nie ten but! Rewelacja! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
M.Borkowski Napisano 5 Wrzesień 2017 Zgłoszenie Share Napisano 5 Wrzesień 2017 oj bardzo bardzo dobra zmiana Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
O.v.K. Napisano 5 Wrzesień 2017 Zgłoszenie Share Napisano 5 Wrzesień 2017 Wczoraj dotarła do mnie paczka z moimi Crownhill`ami, które czas jakiś temu wysłałem Rafałowi do naprawy. Tematów było sporo; - wymiana fleków - wymiana zelówki - wszycie/wklejenie zapiętków - chyba coś tam jeszcze... Fleki i zelówki, jak zwykle, prezentują się solidnie i estetycznie, to kawał dobrej roboty. Ale mistrzostewm są zapiętki - jako, że buty mocno mi się rozbiły, wysoko wklejone zapiętki stosowałem jako dodatkową blokadę pięty . Rafał w miejsce dotychczasowych żelówek z byle marketu wkleił porządne zapiętki w "wałkiem" wokół całego wykroju pięty (bodaj @Zajac Poziomka miał coś w tej podobie w swoich Meerminach) - komfort chodzenia jest o wiele większy niż wcześniej a było nieźle Krótko mówiąc - jestem bardzo zadowolony! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi