Skocz do zawartości

Zastanawiam się nad kupnem

jabberwocky

Rekomendowane odpowiedzi

Ja dzisiaj bedąc w w jednej z galerii handlowych przypomniawszy sobie o tych monkach,   zaszedłem do salonu Wojasa je  obejrzeć. Muszę przyznać że kolor na żywo jest dużo ciekawszy niż na zdjęciach. O dziwo niebieskie wyglądają dużo mniej ciekawie.   Zacząłem rozważać czy w tej cenie nie warto kupić sobie butów na jesienne słoty. W zasadzie to chyba nie powstrzymam się i  je po prostu  kupię :)  Jeśli znajdę rozmiar bo w sklepie został  rozmiar tylko 46.

Nic, a nic :) Stawianie ich przy Levetach to barbarzyńskie nadużycie :)

Chciałbym zobaczyć zdjęcie tych "monków" po 10 wyjściach..

2 wyjścia zaliczone, jeszcze 8 i je obficie sfotografuje i wrzucę. Sam jestem ciekawy w jakim będą stanie. Niestety łamią się jak buty za 99 zł ;P

@Omerta - ja mam te Gregory, tylko w navy. Chyba nie są przewymiarowane, za to są BARDZO wąskie. Jeśli przy bardzo dobrym, mocnym trzymaniu pięty i śródstopia będą mocno piły w palce - odpuść. Ja nie odpuściłem i wziąłem 44 (pierwotnie brałem 43) choć jestem zadowolony, to buty są wyraźnie za duże. Wszędzie.

@Loża Wielbicieli Wojasa - a`propos monków, to widziałem obie wersje kolorystyczne i jednak dla mnie lepiej prezentują się niebieskie. Szkoda, że nie są ciemniejsze (navy), dużo by zyskały a ten błękit... taki nijaki. Zielone tak naprawdę są zgniło-zielono-szaro-nijakie, trochę taki but z recyklingu.

Cholewka w sumie zgrabna, ma na żywo całkiem łądne linie ale nosek jest zbyt "tępy" i niszczy cały efekt, faktycznie brak im lekkości.

Poza tym, cóż... pseudo zamsz na gumowej (acz dość twardej) podeszwie, klamerki na gumkach, klejone, na trzy oglądane pary na dwu były wyraźne zacieki kleju... 

Jak ktoś naprawdę nie ma pieniędzy a chciałby spróbować, czy monki mu podejdą i w ogóle potrzebuje jakiś człapaków, to czemu nie, tragicznie nie wyglądają, nie mają żadnych "cudownych bajerów"...

Ja mimo wszystko wolę poczekać i dozbierać choćby na monki G&B. Zwłaszcza, że wolę licówki  :D

Co myślicie panowie o tych butach? https://www.zalando.pl/gordon-and-bros-gregory-oksfordki-snuff-gb612a00c-o11.html

I jak z rozmiarówką?  Słyszałem że Gordony rządzą się swoimi prawami w tej kwestii :)

Mam ten model GB, rozmiar 42. Są zdecydowanie węższe od Levetów, szczególnie na samym początku. Kopyto jest dość "szpiczaste", ale w miarę chodzenia but delikatnie się rozciąga i dopasowuje do stopy.

• 4 weeks later...

Te Wojasy się już tutaj kiedyś pojawiały, ja osobiście mam złe doświadczenia z tą marką - ale te buty wyglądają przyzwoicie. Choć nadal nie ma pewności, że są szyte (szwy tego nie gwarantują). Generalnie minimum to okolice 350 zł (za tą cenę można znaleźć czasami Monki Gordon & Bros)

Zastanawiam sie nad pierwszymi monkami na próbę, co myślicie.....

Marka mi nie znana, a i na forum nic nie ma.

https://www.zalando.pl/kiomi-eleganckie-buty-brown-k4412c00x-o11.html

W myśl zasady, że jeden obraz jest wart więcej niż tysiąc słów, pozwolę sobie zaprezentować amatorską grafikę zrobioną w paincie.

post-5706-0-79982200-1440618958_thumb.pn

• Oceniam pozytywnie 2

Te monki Kiomi to będzie zmarnowana kasa. Pomijając jakość i opłacalność kupna tanich butów jest coś cholernie nie tak z kształtem tego buta patrząc od góry i z boku na pierwsze zdjęcie. Podejrzewam, że będą wielce niewygodne a potem rozejdą się jak kapcie całkiem tracąc kształt.

Niestety ciężko o coś pośredniego w okolichach 300-500zł chyba, że trafisz na promocję. Konkretne buty zaczynają się od ceny wyjściowej 600-700zł. Z G&B nie będziesz do końca zadowolony chyba, że kupisz na dużej promocji.(Ja tak kupiłem, ale też nie jestem zadowolony, bo dostałem trochę przesuszoną skórę, która się okropnie załamała, nauczka na przyszłość, trzeba było natłuszczać, albo nawet wodą przez mokry ręcznik zmiękczać :-(.

Jak mają być monki na szybko to polecam Berwick i sklep klasyczne buty.