Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Modele, które wymieniłeś nie do końca mi się podobają Shoepassion 565 i Yanko 545 mają wydłużone kopyta, choć Yanko zdecydowanie mniej. Jeżeli chodzi o 551, to wolałbym oksfordy (np. Herring Richmond, Loake Buckingham).

Mogę Ci za to pomóc w porównaniu tych firm.

Klasyczne kopyto SP (np. 551) jest bardzo wygodne i nie za wąskie. Powiedziałbym, że tęgość pomiędzy F i G Yanko. Kopyta Yanko 961 nie miałem okazji wypróbować, ale mam trzewiki na 960 i tęgość G Yanko jest faktycznie zauważalna. Rozmiarówka obydwu producentów jest raczej standardowa, we wszystkich przypadkach mam buty w rozmiarze 7UK. Miarka na stronie Shoepassion bardzo mi pomogła w doborze rozmiaru.

Jeżeli chodzi o wrażenia dotykowo - wizualne, to lepiej oceniam Yanko. Widać w nich staranność wykończenia i po prostu odnoszę wrażenie, że mam "porządny but". Skóra w SP jest cieńsza niż w Yanko, przez to but jest lżejszy. Skóra Yanko ładniej pracuje i ładniej się zagina, na początku to właściwie w ogóle nie powstają zagięcia.

Podsumowując, wybrałbym Yanko, choć w kwestii wyboru spośród tych 3 modeli, jeżeli chodzi o ich wygląd i urodę, nie jestem w stanie się wypowiedzieć.

Opublikowano

Dziękuję bardzo, o takie właśnie, subiektywne odczucia mi chodziło :)  Zwłaszcza wrażenia co do jakości  i "pracy"  skóry są dla mnie ważne.

Może ktoś ma jeszcze  porównanie tęgości G w Yanko kopyto 961 w stosunku no do tęgości kopyta 386 G Barkera. ? Kopyto  386 jest dla mnie trochę zbyt szerokie i gdyby Yanko było węższe to byłoby w sam raz.

Opublikowano

Planuje zakupić buty shoepassion (ten model: http://www.shoepassion.pl/eleganckie-buty-meskie/no-586.html), mam jednak problem z doborem rozmiaru. Czy ktoś z was ma te buty lub inne ze SP i mógłby je porównać do G&B na kopycie fabian? w Gordonach mam 43, w SP miarka pokazuje mi równo 43 ale na szerokość wg skali sp wystaje o kilka mm. Ma ktoś z was może buty tych firm w powyższych kopytach i potrafił by jakoś doradzić?

Opublikowano

Witam,

Szukam butów tego typu: http://www.herringshoes.co.uk/product-info.php?&brandid=6&shoeid=453

Koniakowe/jasno brązowe pólbroguesy. Znam wszystkie modele z Herringa więc chodzi o modele tam niedostępne. Nie mogę nigdzie takich znaleźć w cenie poniżej 1000zł. Wiem że takie bywają bo spotkałem niedawno gościa który miał bardzo podobne z CTshirst, niestety już nie mają ich dostępnych.

Możecie coś polecić?

Opublikowano

Witam ponownie, Panowie potrzebuję konkretnej pomocy w wyborze butów na wesele kolegi, które zbliża się dosyć szybko. Planowany ubiór w dniu ślubu/wesela to granatowy garnitur do tego biała koszula. Buty jakie bym chciał ubrać w ten dzień to przykładowo:

http://sklep.klasycznebuty.pl/306,gordon-bros-havret-3514-brown-suede.html

http://sklep.klasycznebuty.pl/302,gordon-bros-levet-2318-brown-suede.html

Do tego zamszowy ciemno-brązowy pasek, czy taka kombinacja będzie pasowała w ten dzień czy może wybrać inne buty ?

Opublikowano

Jeśli już jesteśmy przy strojach to garnitur wizytowy zalicza się do stroju nieformalnego czyli strój całodobowy. Formalny strój to już raczej frak/smoking. Wątpię czy chociaż 1% z gości będzie w stanie odróżnić czy jestem ubrany w strój formalny czy nie. Podejrzewam, że połowa mężczyzn na weselu będzie już bez marynarek na sobie i bez krawata, wątpię czy ktoś dotrzyma formalności całego stroju do końca wesela zwłaszcza w środku lata.

Jeśli nie te buty, które zamieściłem jako przykładowe to proszę o inne propozycje w rozsądnej kwocie. 

Opublikowano

Podejrzewam, że połowa mężczyzn na weselu będzie już bez marynarek na sobie i bez krawata, wątpię czy ktoś dotrzyma formalności całego stroju do końca wesela zwłaszcza w środku lata.

Jeśli nie te buty, które zamieściłem jako przykładowe to proszę o inne propozycje w rozsądnej kwocie. 

Pytanie, czy chcesz wyglądać naprawdę dobrze, czy tak jak inni.

http://www.sklep.klasycznebuty.pl/437,berwick-2639-black-calf.html

http://www.crownhillshoes.com/producto/zapatos-hombre-oxford-goodyear-negro/

Opublikowano

Jeśli już jesteśmy przy strojach to garnitur wizytowy zalicza się do stroju nieformalnego czyli strój całodobowy. Formalny strój to już raczej frak/smoking. 

Skąd te mądrości? Z Bardzo Mądrej Książki?

Wiele lat temu czytałem z wypiekami na twarzy tego typu "objawienia" na różnych blogach. Widziałeś kiedyś kogoś we fraku? Ja widziałem raz, w filharmonii, myślałem, że to dyrygent, ale nie - usiadł rząd wcześniej. Smoking z kolei jest ciągle w użyciu, ale jego zastosowanie jest ściśle ograniczone. Na forum jest kilku zwolenników jaskółek (stroller, żakiet), mnie nic do tego, ale uważam, że panna młoda powinna wybrać suknię w stylu retro - całość będzie spójna.

Dzisiaj strojem eleganckim mężczyzny jest ciemny garnitur z gładkiej wełny. Klasyfikowanie go jako strój formalny, półformalny albo ćwierćformalny itp. nie ma większego sensu, przynajmniej w naszym kraju. W garniturach występuje prezydent podczas oficjalnych wizyt, podobnie premier i ministrowie. W Polsce nie istnieje arystokracja mieszkająca w zamkach, a kwestia króla Polski upadła ostatecznie w 1918 r.

Jeśli chodzi o buty na ślub, to jest określony wzorzec, czyli czarne oksfordy z nakładanym noskiem, oczywiście ze skóry licowej. Pomysł, aby założyć buty zamszowe, jest kompletnym nieporozumieniem - równie dobrze można iść do ślubu w białych trampeczkach Lacoste.

• Oceniam pozytywnie 7
Opublikowano

Zgadzając się z powyższym, dla rozluźnienia atmosfery rzucę tylko, że bardzo żałuję tak niewielkiej liczby okazji do pokazania się we fraku :) Pokusiłbym się o stwierdzenie, że na większości nawet oficjalnych wieczorowych wydarzeń dzisiaj w Polsce we fraku wygląda się jak idiota z innej planety. Bardzo chętnie zobaczyłbym renesans tego stroju.

Opublikowano
Jeśli chodzi o buty na ślub, to jest określony wzorzec, czyli czarne oksfordy z nakładanym noskiem, oczywiście ze skóry licowej. Pomysł, aby założyć buty zamszowe, jest kompletnym nieporozumieniem - równie dobrze można iść do ślubu w białych trampeczkach Lacoste.

Lotniki też będą ok.

Opublikowano

Oczywiście błąd z mojej strony nie klasyfikując garnituru jako stroju formalnego. Chciałem tylko dodać, że na samym początku napisałem, że wybieram się na ślub/wesele kolegi a nie moje. Nie będę świadkiem nawet lecz zwykłym gościem jak większość. Nie rozumiem dlaczego mam wybierać strój typowo formalny, żeby wyglądać lepiej od pana młodego ? Wracając do tematu, mam się zdecydować na czarne oxfordy ostatecznie i koniec kropka ?  

Opublikowano

Planowany ubiór w dniu ślubu/wesela to granatowy garnitur do tego biała koszula.

Oczywiście błąd z mojej strony nie klasyfikując garnituru jako stroju formalnego. (...) Nie rozumiem dlaczego mam wybierać strój typowo formalny, żeby wyglądać lepiej od pana młodego ?

Hmmm...

Opublikowano

Chciałbym spróbować butów Keaton lub Ortigni, dlatego chętnie się dowiem od doświadczonych kolegów, czy warto się jakimś konkretnym modelem zainteresować.

Z trochę innej bajki?

http://www.ebay.pl/itm/Ortigni-49-0421-Otter-Visone-Elephant-Schnurschuhe-Braun-Grun-Made-in-Italy-/261643615121?pt=DE_Herrenschuhe&var=&hash=item8281548cf6

Ten keaton to z tego co ustaliłem na innych stronach to lipa. Ortigni - podobno całkiem niezłe buty jak na cenę z ebaya.

Zamówiłem je wczoraj  dam znać jak przyślą je do Polski.