Whitesnake Napisano 25 Listopad 2013 Zgłoszenie Share Napisano 25 Listopad 2013 A to ciekawe stwierdzenie... mozna wiedziec na podstawie jakiej proby gloszone? Poza tym biorac pod uwage ze skora pracuje moze sie okazac ze buty po rozchodzeniu bede luzne, moze nawet za luzne. Próba własna. Może i statystycznie nieistotna, ale na kilku parach efekt jest powtarzalny niezależnie od zakładu. Osobiście widzę w tym pewną regułę, bo ten element dopasowania jest dla mnie dosyć ważny i szczerze mówiąc, jest jednym z koronnych argumentów za zamawianiem butów bespoke. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pirat Napisano 25 Listopad 2013 Zgłoszenie Share Napisano 25 Listopad 2013 Moze czepiam sie slow ale czy nie lepiej by brzmialo: "we wszystkich moich butach/oxfordach na miare przyszwa schodzi sie idealnie od pierwszego zalozenia" Ja, osobiscie znalazlbym kilka innych, wazniejszych, powodow by zamawiac buty na miare. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mosze Napisano 25 Listopad 2013 Zgłoszenie Share Napisano 25 Listopad 2013 Osobiście wolę, jak się schodzi. Natomiast bardzo brzydko jest wtedy, gdy owo V jest szerokie - wygląda to tak, jakby stopa dusiła się w bucie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Whitesnake Napisano 25 Listopad 2013 Zgłoszenie Share Napisano 25 Listopad 2013 Moze czepiam sie slow ale czy nie lepiej by brzmialo: "we wszystkich moich butach/oxfordach na miare przyszwa schodzi sie idealnie od pierwszego zalozenia" Ja, osobiscie znalazlbym kilka innych, wazniejszych, powodow by zamawiac buty na miare. Masz pewnie rację. Pisałem o moich preferencjach, a nie o zasadach. Nie jestem zbyt wytrawnym koneserem obuwia, ani tym bardziej znawcą zasad . Wolę np. kupować Loake na kopytach, których jestem pewien, niż CJ o których wiem, że zawsze będą zbyt ciasne. Taki fetysz... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
eye_lip Napisano 26 Listopad 2013 Zgłoszenie Share Napisano 26 Listopad 2013 Rozmawiałem dzisiaj z Tadeuszem Januszkiewiczem na temat schodzenia się obłożyn w bucie. Wnioski TJ: -Powinny się schodzić z lekkim luzem, tak aby zawsze była możliwość regulacji, nie na styk. -Duże V wygląda brzydko Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Terminus Napisano 29 Listopad 2013 Zgłoszenie Share Napisano 29 Listopad 2013 Nie chciałem tworzyć nowego tematu, więc może zapytam tutaj. Czym przykładowo różnią się czarne golfy od czarnych brogsów i np od czarnych dziurkowanych oksfordów ?? Będę wdzięczny za jakieś zdjęcie. pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Vickson Napisano 29 Listopad 2013 Zgłoszenie Share Napisano 29 Listopad 2013 Dobry wieczór. Zastanawiam się nad zakupem tego płaszcza i chciałbym się poradzić, czy jest on wart swojej ceny http://www.massimodutti.com/webapp/wcs/stores/servlet/product/duttipl/pl/30220002/792019/2644867/DWURZ%C4%98DOWY%2BP%C5%81ASZCZ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Pan Janusz Napisano 29 Listopad 2013 Zgłoszenie Share Napisano 29 Listopad 2013 Fajna kurteczka, ale na plaszcz to za krótkie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Vickson Napisano 29 Listopad 2013 Zgłoszenie Share Napisano 29 Listopad 2013 Dziękuję Panowie. Byłbym wdzięczny za skierowanie do sklepów, w których za podobną cenę zakupię porządny płaszcz bardziej renomowanych, znacznie wyżej pozycjonowanych marek. xkozioł - płaszcz z aukcji allegro, do której linka mi podesłałeś jest bardzo spoko, niestety nie mój rozmiar. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Vickson Napisano 29 Listopad 2013 Zgłoszenie Share Napisano 29 Listopad 2013 Byłem w Galerii Mokotów. Nie mają tam ani jednego dwurzędowego płaszcza. Straszna posucha ogólnie w tym temacie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dignito.Michał Napisano 30 Listopad 2013 Zgłoszenie Share Napisano 30 Listopad 2013 Byłem w Galerii Mokotów. Nie mają tam ani jednego dwurzędowego płaszcza. Straszna posucha ogólnie w tym temacie Polecam zajrzeć do P&C w Reducie i/lub Arkadii. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
paparazzo Napisano 12 Grudzień 2013 Zgłoszenie Share Napisano 12 Grudzień 2013 i/lub i "łamane na" lub ma tą samą wartość logiczną co samo lub 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
WhiteShirt Napisano 13 Grudzień 2013 Zgłoszenie Share Napisano 13 Grudzień 2013 Panowie, Zastanawiam się nad kupnem trzech poniższych par butów. Byłbym wdzięczny za opinie, także te, które będą mówić, że to bezguście. Ważne jest dla mnie także to, czy w segmencie jakości/ceny w którym pozycjonują się moje wstępne "wybory", mój wybór jest rozsądny, tj. nie przepłacę. Być może ktoś miły zaproponowałby mi inny wybór? We wszystkich trzech zamierzam się przemieszczać od wczesnej wiosny do początku zimy. 1) Mokasyny Meermin 2) Półbuty Carmina Shell Cordovan 3) Monki Carmina Shell Cordovan Serdeczne dzięki i pozdrawiam,Paweł Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
lubo69 Napisano 13 Grudzień 2013 Zgłoszenie Share Napisano 13 Grudzień 2013 Wszystkie buty są piękne i świetne w swoich kategoriach, zależy po prostu ile kosztują. Cordovan bywa wyborem raczej na kiepską pogodę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kamil Napisano 13 Grudzień 2013 Zgłoszenie Share Napisano 13 Grudzień 2013 Wbrew pozorom cordovan bywa nieodpowiedni na deszczową pogodę. Jeśli nie skóra nie jest odpowiednio wykończona (nie znam szczegółów technicznych), to pod wpływem wody robią się na niej wyraźne plamy. Po wysuszeniu i intensywnym szczotkowaniu znikają, ale do tego czasu buty wyglądają nieestetycznie. Dotyczy to również Carminy, co osobiście sprawdziłem na swoich lotnikach kupionych 2,5 roku temu (od pokazanych przez Ciebie różnią się tylko kolorem). Polecam lekturę: http://www.styleforum.net/t/161026/shell-cordovan-rain/30 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
WhiteShirt Napisano 13 Grudzień 2013 Zgłoszenie Share Napisano 13 Grudzień 2013 Wbrew pozorom cordovan bywa nieodpowiedni na deszczową pogodę. Jeśli nie skóra nie jest odpowiednio wykończona (nie znam szczegółów technicznych), to pod wpływem wody robią się na niej wyraźne plamy. Po wysuszeniu i intensywnym szczotkowaniu znikają, ale do tego czasu buty wyglądają nieestetycznie. Dotyczy to również Carminy, co osobiście sprawdziłem na swoich lotnikach kupionych 2,5 roku temu (od pokazanych przez Ciebie różnią się tylko kolorem). Polecam lekturę: http://www.styleforum.net/t/161026/shell-cordovan-rain/30 O, to teraz się trochę zmieszałem. Byłbym skłonny zapłacić blisko podwójną cenę za sam cordovan, ale poza bezdyskusyjnym pięknem skóry, oczekiwałbym także względnej wytrzymałości. Wyobrażam sobie spacer w deszczu, gdzie buty są narażone na kilkunastominutowy deszcz. Jeśli jedynym "kosztem" jest kilkunastominutowe polerowanie potem butów w domu, to nie jest to dla mnie problemem. Moje pytanie: czy cordovan można bezkarnie "moczyć"/szczotkować/"moczyć"/szczotkować a po kilku latach wciąż cieszyć się pięknie starzejącą się skórą? Przyznam, że to było dla mnie mentalnym uzasanieniem wydania dużej dla mnie kwoty na te buty... Dotychczas decydowałem się na buty Loding, ale zachwyciłem się Carminą - czy jesteś w stanie powiedzieć coś nt. jakości wykonania Carminy porównując z półką Lodinga? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bartazz Napisano 13 Grudzień 2013 Zgłoszenie Share Napisano 13 Grudzień 2013 Ja również przyłączę się do opinii Kamila nt. użytkowania cordovanu w deszczu. Problem szybko znika po przetarciu butów, ale po samych opadach deszczu, kiedy jeszcze nie mieliśmy okazji ich wyszczotkować, na butach pojawiają się plamy, jakby buty były czymś zachlapane.Odnosząc się do wcześniejszego postu, to kupiłem zaprezentowane tassele na fali zachwytów nad tą marką i nie jestem z nich do końca zadowolony. Nie odpowiada mi jakość skóry i wykończenia, ale za taką cenę nie powinienem narzekać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
WhiteShirt Napisano 13 Grudzień 2013 Zgłoszenie Share Napisano 13 Grudzień 2013 Ja również przyłączę się do opinii Kamila nt. użytkowania cordovanu w deszczu. Problem szybko znika po przetarciu butów, ale po samych opadach deszczu, kiedy jeszcze nie mieliśmy okazji ich wyszczotkować, na butach pojawiają się plamy, jakby buty były czymś zachlapane. Odnosząc się do wcześniejszego postu, to kupiłem zaprezentowane tassele na fali zachwytów nad tą marką i nie jestem z nich do końca zadowolony. Nie odpowiada mi jakość skóry i wykończenia, ale za taką cenę nie powinienem narzekać. bartazz: właśnie o taką opinię Użytkownika cordovanu mi chodziło: jeśli problem znika po przetarciu, to problem... znika. dzięki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Üxküll Napisano 13 Grudzień 2013 Zgłoszenie Share Napisano 13 Grudzień 2013 Coś tam kiedyś czytałem na temat różnej skali jakości skór Horween SC. W każdym razie moje trzewiki od TJ z powierzonego płata SC nie wykazują żadnych wymienianych objawów jak w Carminie RTW a przeżyły już wodę morską portowego nadbrzeża i inne niesprzyjające warunki. Niestety obcas się odbarwił i będę musiał je oddać do serwisu TJ. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bartazz Napisano 13 Grudzień 2013 Zgłoszenie Share Napisano 13 Grudzień 2013 W moim przypadku, pisałem o butach z japońskiego cordovanu. Butów z amerykańskiego sc jeszcze deszcz nie dopadł, więc na tę chwilę nie mam porównania. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kamilp Napisano 16 Grudzień 2013 Zgłoszenie Share Napisano 16 Grudzień 2013 Możesz coś więcej napisać o szczegółach zamówienia. Jaki rozmiar wybrałeś, jaką masz długość stopy i na jakim kopycie? Mocno się przymierzam do kupna właśnie tych oxfordów i nie chciałbym strzelać w ciemno, a twoja odpowiedź na pewno by mi się przydała. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
murmeniusz Napisano 17 Grudzień 2013 Zgłoszenie Share Napisano 17 Grudzień 2013 Najpierw zmierzyłem stopę wg tego: http://www.butypolskie.com.pl/index.php?option=com_content&view=article&id=56&Itemid=60 Później dopasowałem mój rozmiar do rozmiarówki na stronie Meermin. Wyszło, że mam 6,5 UK. Buty na początku siedziały dość ciasno. Trzeba było je najpierw rozchodzić (nie chciałem kupować żadnych preparatów do rozbijania skóry, wolałem sam rozchodzić). Potrwało to ze 3 - 4 dni, po czym buty dopasowały się do stopy idealnie. Pod spodem dodatkowe zdjęcia - szczególnie dla tych, którym nie podoba się "V" 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
surlik1 Napisano 5 Styczeń 2014 Zgłoszenie Share Napisano 5 Styczeń 2014 Od jakiegoś czasu poszukuję ładnych butów typu chukka. Natknąłem się na ciekawe buty John White Westbury. Ostatnio znalazłem również pięknie uszyte Tommy Hilfiger Dalton. Możecie się wypowiedź na temat tych butów, które lepszy, wygodniejsze, lepsza skóra? Tommy Hilfiger Dalton John White Westbury Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
alabuz Napisano 7 Styczeń 2014 Zgłoszenie Share Napisano 7 Styczeń 2014 Od jakiegoś czasu szukam brogsów w cenie ok. 500 zł, a jak wiadomo nie jest to najłatwiejsze zadanie. Myślałem że uda mi się coś upolować na wyprzedaży u Herringa, ale tam niestety klasycznych brogsów już nie ma. Jest jedna para, która mi wpadła w oko tylko zastanawiam się czy jest zbytnio udziwniona. Co o nich sądzicie? Nadadzą się do codziennego noszenia z chinosami (ew. jeansami) i marynarkami. http://www.herringshoes.co.uk/product-info.php?&brandid=6&catid=50&shoeid=7546&selectedsizeid=9&selectedfitid=2&stype=1 Czy raczej postawić na klasykę gatunku i celować bardziej w drugą parę? http://www.ctshirts.co.uk/men%27s-shoes/Tan-Paddington-full-brogue-Derby-shoes?q=gbpdefault||ml032tan||||||||||||| Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Misza Napisano 7 Styczeń 2014 Zgłoszenie Share Napisano 7 Styczeń 2014 To może za 280? http://allegro.pl/charles-tyrwhitt-rozm-9-1-2-30-cm-i3859662679.html Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi