Tanatos70 Napisano 2 Marzec 2018 Zgłoszenie Share Napisano 2 Marzec 2018 @Krzysiek_W. Nie wiem, czy jeszcze aktualne, ale Massdrop właśnie powiadomił mnie o takim automacie za 400 $ (jeszcze 5 dni zbierają chętnych). Z czarną tarczą subsekundy też jest. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Krzysiek_W Napisano 2 Marzec 2018 Zgłoszenie Share Napisano 2 Marzec 2018 2 minuty temu, Tanatos70 napisał: @Krzysiek_W. Nie wiem, czy jeszcze aktualne, ale Massdrop właśnie powiadomił mnie o takim automacie za 400 $ (jeszcze 5 dni zbierają chętnych). Z czarną tarczą subsekundy też jest. dzięki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
lubo69 Napisano 4 Marzec 2018 Zgłoszenie Share Napisano 4 Marzec 2018 Panowie, proszę o pomoc w kwestii estetycznej. https://www.omegawatches.com/watch-omega-seamaster-railmaster-omega-co-axial-master-chronometer-40-mm-22010402006001/ Przy cenie katalogowej 19K, od strony mechanicznej ten zegarek wydaje mi się być swego rodzaju okazją (coaxial, in-house - OK, względny in-house, antimagnetic), ale nie potrafię się zdecydować, czy mi się podoba. Jest prosty do bólu, praktyczny (cały szczotkowany), czytelny i minimalistyczny. Z drugiej strony, faux patina (beżowe elementy) i cyfry arabskie to trochę "trying too hard". Co myślicie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
M.Borkowski Napisano 4 Marzec 2018 Zgłoszenie Share Napisano 4 Marzec 2018 mi się nie podoba, po 20,6 są piękne acqua terry Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
lubo69 Napisano 4 Marzec 2018 Zgłoszenie Share Napisano 4 Marzec 2018 No właśnie, tyle że AT (starą) mam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Krzysiek_W Napisano 4 Marzec 2018 Zgłoszenie Share Napisano 4 Marzec 2018 @lubo69 mi również się nie podoba, brzydko wygląda. Z takim budżetem szukałabym czegoś ładniejszego, bo jest już wybór Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
eye_lip Napisano 4 Marzec 2018 Zgłoszenie Share Napisano 4 Marzec 2018 No właśnie, tyle że AT (starą) mam. Niewiele dolożysz i możesz mieć Rolexa Explorera ze świetnym werkiem (3132 z ficzerami - parachrom i paraflex, w odróżnieniu od kalibru z np. Submarinera). Moim zdaniem to świetna propozycja. Rewelacyjna bransoleta i zapięcie, super dokładność, pomijalna utrata wartości w przyszłości przy odsprzedaży i last but not least- klasyczny historyczny model. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
lubo69 Napisano 4 Marzec 2018 Zgłoszenie Share Napisano 4 Marzec 2018 Nie wiem czy dobrze patrzę, ale na chrono różnica w cenie między tym rolkiem a railmasterem (oba w stanie 0) to jakieś 9K zł... railmaster do zapłaty 14, rolek 23... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
eye_lip Napisano 4 Marzec 2018 Zgłoszenie Share Napisano 4 Marzec 2018 Zaladalem że ta Omega jest trochę droższa. Tak czy inaczej imo warto. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
lubo69 Napisano 4 Marzec 2018 Zgłoszenie Share Napisano 4 Marzec 2018 Dzięki - nigdy nie rozważałem Rolexa, ale rzeczywiście widzę że warto. Mam realnie (po rabacie) do wydania CHF 4500 (podaję cenę w tej walucie, bo zakupu dokonam najprawdopodobniej w Szwajcarii). Mogę dołożyć do 10%, czyli max maxów to 18K PLN, po obecnym kursie. Szukam zegarka na co dzień, pełne spektrum ubioru pomijając ekstremalny casual i black/white tie. Marki to Omega, Zenith, IWC. Mocno niszowych nie chcę. Tylko nówka sztuka. Średnica 38 - 41 mm, przy czym jeśli powyżej 40 to tylko takie, które wyglądają na mniejsze. Stal na bransolecie, automat lub nakręcany. Minimalistyczny. Tarcza raczej jasna, ale w zasadzie obojętne. Wskazana spora rezerwa chodu, antimagnetic, lume, czytelny, dokładny, raczej nie ETA. Sekundnik koniecznie, może być small second. Jeśli komuś przychodzi do głowy jeszcze jakiś pomysł, będę wdzięczny. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wimon Napisano 4 Marzec 2018 Zgłoszenie Share Napisano 4 Marzec 2018 https://www.omegawatches.com/watch-omega-speedmaster-moonwatch-professional-chronograph-42-mm-31130423001006/ a taki Moonwatch? Poza przekroczonym o 1mm rozmiarem wszystko pasuje idealnie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mosze Napisano 4 Marzec 2018 Zgłoszenie Share Napisano 4 Marzec 2018 24 minuty temu, lubo69 napisał: Dzięki - nigdy nie rozważałem Rolexa, ale rzeczywiście widzę że warto. Mam realnie (po rabacie) do wydania CHF 4500 (podaję cenę w tej walucie, bo zakupu dokonam najprawdopodobniej w Szwajcarii). Mogę dołożyć do 10%, czyli max maxów to 18K PLN, po obecnym kursie. Bardziej podoba mi się rolex, ale mam uczulenie na logo. Swoją drogą, 18k za zegarek... całe szczęście, nie doszedłem do tego poziomu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
lubo69 Napisano 4 Marzec 2018 Zgłoszenie Share Napisano 4 Marzec 2018 41 minut temu, wimon napisał: https://www.omegawatches.com/watch-omega-speedmaster-moonwatch-professional-chronograph-42-mm-31130423001006/ a taki Moonwatch? Poza przekroczonym o 1mm rozmiarem wszystko pasuje idealnie. No właśnie jest bardzo wysoko na mojej liście, z tym że Moonwatch to broguesy, a ja wolałbym lotniki:-) Czyste linie, trzy wskazówki, góra dwa napisy i już. 37 minut temu, mosze napisał: Bardziej podoba mi się rolex, ale mam uczulenie na logo. Swoją drogą, 18k za zegarek... całe szczęście, nie doszedłem do tego poziomu Mam podobnie, co do pierwszego zdania. Co do drugiego, jeśli jest tak jak pisze Filip o Rolexie, wykładasz 18K, za 10 lat dostajesz 18K z powrotem, a co się nanosiłeś rolka to Twoje. Poza tym ktoś te zegarki za 18K kupuje, skoro je produkują. Ktoś kupuje zegarki za 180K... Buty od Kielmana nikogo tu na forum nie dziwią, a ten sam co powie „godzinę masz w komórce” powie „ładne najki masz za dwie stówy”. Ale to inny temat. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
eye_lip Napisano 4 Marzec 2018 Zgłoszenie Share Napisano 4 Marzec 2018 Mam podobnie, co do pierwszego zdania. Co do drugiego, jeśli jest tak jak pisze Filip o Rolexie, wykładasz 18K, za 10 lat dostajesz 18K z powrotem, a co się nanosiłeś rolka to Twoje. Poza tym ktoś te zegarki za 18K kupuje, skoro je produkują. Ktoś kupuje zegarki za 180K... Buty od Kielmana nikogo tu na forum nie dziwią, a ten sam co powie „godzinę masz w komórce” powie „ładne najki masz za dwie stówy”. Ale to inny temat. Z wieloma modelami jest dużo lepiej niż piszesz. Mój kolega kupil submarinera 14060 (two liner) nowego 17 lat temu, teraz jest wart dwa razy więcej;) Oczywiście w nawiązaniu do tego co pisze Mosze jest to kwestia złamania pewnej bariery psychicznej ale jak siedzisz trochę w temacie to taki zakup wcale nie jest nieracjonalny. Kilka dni temu po raz pierwszy zakupiłem nowy szwajcarski zegarek z salonu (no niby w 2002 roku mój naprawdę pierwszy to był Maurice Lacroix, ale dodam że ogólnie miałem ponad 100 zegarków w ciągu ostatnich kilkunastu lat i zwykle były to zegarki z drugiej ręki ) i jest to solidna inwestycja przy okazji dająca radość na co dzień. 3 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Krzysiek_W Napisano 4 Marzec 2018 Zgłoszenie Share Napisano 4 Marzec 2018 2 godziny temu, lubo69 napisał: Dzięki - nigdy nie rozważałem Rolexa, ale rzeczywiście widzę że warto. Mam realnie (po rabacie) do wydania CHF 4500 (podaję cenę w tej walucie, bo zakupu dokonam najprawdopodobniej w Szwajcarii). Mogę dołożyć do 10%, czyli max maxów to 18K PLN, po obecnym kursie. Szukam zegarka na co dzień, pełne spektrum ubioru pomijając ekstremalny casual i black/white tie. Marki to Omega, Zenith, IWC. Mocno niszowych nie chcę. Tylko nówka sztuka. Średnica 38 - 41 mm, przy czym jeśli powyżej 40 to tylko takie, które wyglądają na mniejsze. Stal na bransolecie, automat lub nakręcany. Minimalistyczny. Tarcza raczej jasna, ale w zasadzie obojętne. Wskazana spora rezerwa chodu, antimagnetic, lume, czytelny, dokładny, raczej nie ETA. Sekundnik koniecznie, może być small second. Jeśli komuś przychodzi do głowy jeszcze jakiś pomysł, będę wdzięczny. Rolex Milgauss - pasuje do wszystkiego Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
lubo69 Napisano 4 Marzec 2018 Zgłoszenie Share Napisano 4 Marzec 2018 2 minuty temu, Krzysiek_W napisał: Rolex Milgauss - pasuje do wszystkiego Do wszystkiego oprócz moich kryteriów, bo kosztuje ponad 7K CHF Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Krzysiek_W Napisano 4 Marzec 2018 Zgłoszenie Share Napisano 4 Marzec 2018 40 minut temu, lubo69 napisał: Do wszystkiego oprócz moich kryteriów, bo kosztuje ponad 7K CHF Pomyśl zatem o używanym. Takie zegarki są w większości przypadków bardzo zadbane, a nawet jeśli by miał jakieś drobne ryski, istnieje wiele świetnych watch_spa gdzie po zwrocie zegarek wygląda jak nówka. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Phoenix1989 Napisano 4 Marzec 2018 Zgłoszenie Share Napisano 4 Marzec 2018 eye_lip - Submariner znajduje się na szczycie mojej listy. Zastanawiam się gdzie najkorzystniej cenowo można go dostać. Na jakie rabaty można liczyć w polskich sklepach? Jako alternatywę rozważam chrono24 albo kupno w strefie bezcłowej (np. Livignio). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
eye_lip Napisano 5 Marzec 2018 Zgłoszenie Share Napisano 5 Marzec 2018 eye_lip - Submariner znajduje się na szczycie mojej listy. Zastanawiam się gdzie najkorzystniej cenowo można go dostać. Na jakie rabaty można liczyć w polskich sklepach? Jako alternatywę rozważam chrono24 albo kupno w strefie bezcłowej (np. Livignio). To jest jeden z takich modeli które zwykle nie leżą na półkach ( w Livigno tez nie ma) tylko się na nie czeka a zakup jest zwykle wszędzie podobny cenowo, więc nie ma sensu kombinowanie- u polskiego AD z kartą platynową dostaniesz 10 proc rabatu (na zachodzie na suba jest tak samo) plus drugie tyle do wykorzystania na kartę zgodnie z jej warunkami regulaminowymi i jest to bardzo rozsądna propozycja. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Phoenix1989 Napisano 5 Marzec 2018 Zgłoszenie Share Napisano 5 Marzec 2018 Dzięki! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Friedman Napisano 10 Marzec 2018 Zgłoszenie Share Napisano 10 Marzec 2018 Sądzicie, że nurek na bransolecie (mam na myśli konkretnie Orient Ray II FAA02005D9) może pasować do garnituru? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
alabuz Napisano 10 Marzec 2018 Zgłoszenie Share Napisano 10 Marzec 2018 Oczywiście wszystko kwestią gustu i okoliczności, ale jak bym go do garnituru nie założył. Natomiast prawdopodobnie dla większości osób takie połączenie jest ok. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ciasteczkowy Napisano 10 Marzec 2018 Zgłoszenie Share Napisano 10 Marzec 2018 Zależy tez do jakiego garnituru. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Friedman Napisano 10 Marzec 2018 Zgłoszenie Share Napisano 10 Marzec 2018 Mam na myśli bardziej casualowe wersje garnituru - PoW, flanela, bawełna. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
roter6 Napisano 22 Marzec 2018 Zgłoszenie Share Napisano 22 Marzec 2018 @Krzysiek_W Dalej szukasz czarnego zegarka?:) https://ch24.pl/longines-legend-diver-czarna-koperta-basel-2018/ 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi