lubo69 Opublikowano 13 Lipca 2022 Zgłoś Opublikowano 13 Lipca 2022 Na forum zegarkowym dokładnie taki Speedy jakiego kupiłem nowego 7 miesięcy temu, delikatnie używany, wystawiony jest za kwotę o 5K wyższą niż ja zapłaciłem (w polskiej dystrybucji). Czy się sprzeda, nie wiem, ale o czymś to może świadczyć. 1 Cytuj
Zajac Poziomka Opublikowano 13 Lipca 2022 Zgłoś Opublikowano 13 Lipca 2022 1 godzinę temu, Remii napisał: Cześć, temat pewnie do przeniesienia przez moderatora. Zastanawiam się nad zakupem zegarka Omega Speedmaster pod kątem schowania oszczędności przed inflacją. Co sądzicie o tym pomyśle? Czy zegarek straci na wartości, jeśli tak to jak dużo? Serio pytasz się internetowych kolegów z forum o ciuszkach jak zainwestować swoje pieniądze? 2 Cytuj
Remii Opublikowano 13 Lipca 2022 Zgłoś Opublikowano 13 Lipca 2022 A dlaczego nie? Uważam was za ogarniętych ludzi, a jest to tylko pomysł do rozważenia, decyzję podejmę sam. 3 1 Cytuj
musa19 Opublikowano 24 Sierpnia 2022 Zgłoś Opublikowano 24 Sierpnia 2022 W dniu 13.07.2022 o 20:27, Remii napisał: Zastanawiam się nad zakupem zegarka Omega Speedmaster pod kątem schowania oszczędności przed inflacją. Dobra wymówka, nie jest zła - kup sobie ten zegarek (jeśli Cię na niego stać i Ci się podoba) i cisz się z noszenia go, nie oglądając się na innych? 1 Cytuj
nynu Opublikowano 17 Stycznia 2023 Zgłoś Opublikowano 17 Stycznia 2023 Panowie, Jaki typ zegarka polecilibyście do zestawów casualowych? Mam tu na myśli zestawy z kurtkami woskowanymi, kurtkami skórzanymi i jakimś swetrem pod nimi, niekoniecznie z krawatem. Chodzi mi po głowie jakiś field watch (taki trochę mniej polowy) ale może macie jakieś swoje typy w tym temacie. Cytuj
eye_lip Opublikowano 17 Stycznia 2023 Zgłoś Opublikowano 17 Stycznia 2023 Ja powiem tak - w zasadzie każdy który Ci się podoba;) Przynajmniej ja tak noszę ? 1 Cytuj
adamW Opublikowano 17 Stycznia 2023 Zgłoś Opublikowano 17 Stycznia 2023 2 godziny temu, nynu napisał: Panowie, Jaki typ zegarka polecilibyście do zestawów casualowych? Mam tu na myśli zestawy z kurtkami woskowanymi, kurtkami skórzanymi i jakimś swetrem pod nimi, niekoniecznie z krawatem. Chodzi mi po głowie jakiś field watch (taki trochę mniej polowy) ale może macie jakieś swoje typy w tym temacie. Field watch to dobry trop. Nie wiem jaki przewidujesz budżet ale poszukałbym np Hamiltona. Klasyczne wzornictwo, sporo opcji (automaty, manuale, różne rozmiary, na bransolecie, na pasku, na nato). Dodatkowo całkiem łatwo kupić field watcha tej marki używanego w bardzo atrakcyjnej cenie. 1 Cytuj
Szydlowsky Opublikowano 17 Stycznia 2023 Zgłoś Opublikowano 17 Stycznia 2023 @nynu może Hamilton Murph 38 1 1 Cytuj
nynu Opublikowano 17 Stycznia 2023 Zgłoś Opublikowano 17 Stycznia 2023 Dzięki Panowie, właśnie koło Hamiltonów się kręcę. Kilka przypadło mi do gustu, m. in. ten pokazany przez Szydlowsky. Powyższy Longines też od eye_lip też fajny, ale poza budżetem. Jest w Polsce dyatrybutor Hamiltonów? Internety wskazują, że raczej nie. Można gdzieś (najlepiej w Krakowie) im się przyglądnąć i przymierzyć? Cytuj
eye_lip Opublikowano 18 Stycznia 2023 Zgłoś Opublikowano 18 Stycznia 2023 Nie ma Hamiltona w Polsce. 1 Cytuj
nynu Opublikowano 1 Marca 2024 Zgłoś Opublikowano 1 Marca 2024 (edytowane) Jak widać po powyższych postach kręcę się koło Hamiltonów już od roku ;). Udało mi się w końcu przymierzyć Murpha 38mm; jak oceniacie jego wielkość w stosunku do mojego nadgarsta? Edytowane 1 Marca 2024 przez nynu Styl 2 3 Cytuj
Koval Opublikowano 1 Marca 2024 Zgłoś Opublikowano 1 Marca 2024 @nynu Jest bardzo dobrze. Brałbym. 1 Cytuj
MStormywater Opublikowano 1 Sierpnia 2025 Zgłoś Opublikowano 1 Sierpnia 2025 Dzień dobry, pozwolę sobie podpiąć się pod temat. Na początku chciałabym zaznaczyć, że jestem żółtodziobem w temacie zegarków. Chciałabym kupić zegarek w prezencie dla narzeczonego na pamiątkę zaręczyn. Zrobiłam mały research i coś już zrozumiałam z tego nowego (ale ciekawego) dla mnie świata, jednak widzę, że potrzebuję pomocy kogoś bardziej doświadczonego i rozumiejącego temat. Po pierwsze chciałabym zapytać o propozycję zegarków. Na razie informację, które posiadam to: - obwód nadgarstka: 17 cm ( z tego co wiem narzeczony nosił do tej pory raczej mniejsze zegarki i z tego co czytałam to w przypadku węższych nadgarstków właśnie takie rozwiązanie wpływa pozytywnie na wygląd na ręce. Z tego powodu wydaje mi się, że max. to 38 mm szerokości koperty. Czy dobrze myślę? Czy 39 lub 40 też jeszcze jest akceptowalny?) - kształt koperty: okrągły - mechanizm: automat - zegarek na skórzany pasek (kolory raczej w brązach, ale inne opcje również leżą na stole) - szkiełko najlepiej szafirowe - zapięcie najlepiej na sprzączkę - budżet: do ok. 3000 złoty (jeśli będzie 10 czy 100 zł więcej to jeszcze ok. ale o 500 zł Już raczej nie wchodzi w grę) - Typ zegarka: na tyle elegancki by móc założyć do garnituru, ale nie na tyle by zakładając go np. do polówki na co dzień odstawał wyglądem. Opcjonalnie: - widoczny choć częściowo mechanizm z przodu od strony tarczy. Tutaj mam (może głupie) pytanie. Czy istnieją w ogóle takie zegarki automatyczne, w których trochę mechanizmu widoczne jest z przodu (na tarczy), a tył (dekiel?) jest osłonięty? Jest to dla mnie o tyle ważne, że jest to prezent z nie byle okazji i zależało mi na wykonaniu graweru w tamtym miejscu, a widzę, że przy pokazanym z tyłu mechanizmie nie ma na to miejsca. Za wszelką pomoc w znalezieniu tego idealnego modelu oraz odpowiedź na niejasne dla mnie kwestie z góry bardzo dziękuję! Cytuj
lubo69 Opublikowano 2 Sierpnia 2025 Zgłoś Opublikowano 2 Sierpnia 2025 Witamy na forum, rzadko ostatnio mamy nowych gości, najczęściej kisimy się we własnym rozwodnionym sosie. Powodzenia w romantycznej misji. Proponuję szukać pod hasłem „open heart watch” lub „skeleton watch”. Nie kojarzę modelu z zamkniętym deklem, ale praktycznie wszystkie mają miejsce na mały grawerunek - datę, inicjały. Moim zdaniem 39-40 mm może być, ale to indywidualna kwestia. 3K zł przy takich wymaganiach, niestety, oznaczać będzie pewnie chińszczyznę, a w najlepszym wypadku zegarek mało dokładny. Może Hamilton Jazzmaster, kosztujący ok. 4K w wersji open heart, będzie gdzieś dostępny taniej. https://www.hamiltonwatch.com/en-int/h32675551-jazzmaster-open-heart-auto.html Cytuj
Kyle Opublikowano 2 Sierpnia 2025 Zgłoś Opublikowano 2 Sierpnia 2025 12 godzin temu, MStormywater napisał: Chciałabym kupić zegarek w prezencie dla narzeczonego na pamiątkę zaręczyn. Z takiej okazji to kup taki zegarek sobie i pokaż narzeczonemu, że czas upływa Tutaj spełniający wymogi: https://fabrykazegarkow.pl/zegarek-damski-orient-star-open-heart-automatic-re-nd0005s00b-automatyczny A serio i w temacie, to właśnie Orient Star (wyższa linia marki Orient) spełnia chyba większość wymogów. Zegarki japońskie są równie dobre jak szwajcarskie (ogólna teza nie wgłębiając się w detale). Myślę, że z tyłu jakiś grawerunek by się zmieścił. https://fabrykazegarkow.pl/zegarek-meski-orient-star-contemporary-open-heart-automatic-re-av0b02y00b-automatyczny https://fabrykazegarkow.pl/zegarek-meski-orient-star-open-heart-automatic-re-at0104e00b-automatyczny (linki akurat do tego sklepu przykładowe, pierwsze co mi google podpowiedział na hasło "orient star open heart", możliwe, że gdzieś się znajdzie korzystniej). Cytuj
MStormywater Opublikowano 2 Sierpnia 2025 Zgłoś Opublikowano 2 Sierpnia 2025 @lubo69, bardzo dziękuję z pomoc i miłe przyjęcie :D. Spojrzałam na te Hamiltony i znalazłam kilka propozycji (również zróżnicowanych kolorystycznie) oscylujących w okolicy 3000 zł i to nowych z dokumentami na stronie Chrono24 (słyszałam, że strona jest legit, jeśli nie to proszę o zwrócenie uwagi). @Kyle, nie wykluczam sprawienia sobie kiedyś takiego prezentu (może za rok go tak pospieszę :D). Zegarek piękny (choć ogólnie moje serce bije dla zegarków kieszonkowych). Jeżeli chodzi o propozycje dla niego to faktycznie orient z tego co sama sprawdzałam wydawał mi się dobrym wyborem szczególnie, że chyba mają trochę wariacji wyglądowych, więc było, by w czym wybierać i dobrać model idealny kolorystycznie i do stylu. Z tego co mi się obiło o uszy, to Tissot to też dobry wybór, pytanie czy jestem w stanie znaleźć coś mieszczącego się w podanych parametrach za taką cenę. Myślałam jak to wszystko pogodzić, troszkę mieć ciastko i zjeść ciastko, mam jeden pomysł. Obawiam się czy to nie zostanie odczytane jako świętokradztwo i plugastwo największe, ale ponoć kto pyta nie błądzi. Czy jest w ogóle taka możliwość, by np. pójść do zegarmistrza i wymienić taki problematyczny (z mojej pozycji) dekiel na coś bardziej dającego przestrzeń do grawerowania? Drugie pytanie, czy każdego szanującego się zegarmistrza nie przyprawię o zawał i skręt kiszek jak go oświecę swoim zuchwałym pomysłem? Przypuszczam, że przez to zegarek straci trochę na wartości (choć z kolekcjonerskimi rzeczami to różnie bywa), z drugiej strony narzeczony nie jest kolekcjonerem zegarków, ani wielkim znawcą, tylko zwykłym zjadaczem chleba jak ja (swoją drogą zegarek będzie w tedy jedyny i nie powtarzalny, bo ze świecą szukać, kogoś z tak szalonym pomysłem). Cytuj
lubo69 Opublikowano 2 Sierpnia 2025 Zgłoś Opublikowano 2 Sierpnia 2025 Chrono24 jest OK, ale to tylko platforma aukcyjna, choć z restrykcjami dla sprzedawców. Hamilton, Orient Star i Tissot to wszystko dobre pomysły. Wymiana dekla na oryginalny u dobrego zegarmistrza skonsumuje znaczną część budżetu, a może i całość gwarancji producenta. Jeśli na tym deklu ma być wiersz miłosny, może lepiej kupić ładny atrament i papeterię i dołączyć wersję odręczną?? Hamilton przy zakupie na ich stronie (nie w Polsce) umożliwia dodanie grawerunku gratis i limit wynosi 15 znaków. 1 Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi