Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Sam garnitur super, tylko brak krawatu, a tym bardziej rozpięcie koszuli aż po mostek w garniturze z kamizelką, wywołuje u mnie drgawki ;)

No i tak ciasne rękawy w połączeniu z koszulą na podwójne mankiety to musi być sama radość użytkowania

Opublikowano

Biorąc pod uwagę, że model stoi pod lekkim kątem i patki też delikatnie odstają, podobnie jak poły kamizelki, to może jednak, gdyby zdjęcie zrobić na modelu wyprostowanym i idealnie z przodu to wyszłoby ok. Zresztą taki pedantyzm to trochę przesadza, można by mu jeszcze skrócić rękawy o 0,2 cm.

Opublikowano

Autor chyba niedowidzi, sądząc po niedopasowaniu wzorów.

W których miejscach?

Patki na kieszeniach, kamizelka.

Jeżeli chodzi o miejsca zaznaczone na zdjęciu to nie niestaranność tylko konsekwencje zastosowanej konstrukcji. Żeby uzyskać takie taliowanie zaszewka piersiowa jest dość głęboka, to zaburza deseń i nie ma sposobu żeby patki na kieszeniach zgadzały się z wzorem powyżej nich. Są spasowane z dolną częścią marynarki i przy takiej konstrukcji to jedyne rozsądne rozwiązanie.

post-117-13658921287279_thumb.jpg

Zgadzam się co do kamizelki, nie zwróciłem na to uwagi wcześniej.

Do tego w spodniach po wewnętrznej stronie ud. I właśnie taki pedantyzm świadczy o jakości wykonania.

Po wewnętrznej stronie ud materiał jest krojony pod skosem (różnym dla przedniej i tylnej części nogawki) i z tego powodu w tym miejscu również nie oczekiwałbym spasowania wzoru. Ważne żeby zgadzał się tam gdzie jest to wykonalne czyli przede wszystkim na dole nogawek (po wewnętrzej i zewnętrznej stronie). Generalnie nie ma sposobu na to żeby marynarka czy spodnie świetnie leżały i do tego żeby wzory zgadzały się w każdym miejscu. Szkoda że model nie stoi, wtedy można byłoby zobaczyć czy wzory na styku marynarka-spodnie wyglądają OK czy jest rzucająca się w oczy niezgodność.

Edit: Dopisałem uwagi o spodniach równocześnie z meqoq'iem

Opublikowano

Do tego w spodniach po wewnętrznej stronie ud.

Akurat z tym zarzutem się nie zgadzam. Tutaj spasowanie wzoru jest wypadkową dopasowania do sylwetki i kroju. Byłoby wręcz błędem dbanie o spasowanie wzoru kosztem tych elementów.

W przypadku patek wyjaśnienia Ernestsona powodują, że cofam swoją jednoznaczną ocenę, musiałbym zobaczyć sam garnitur lub chociaż inne zdjęcia.

W przypadku kamizelki natomiast, chodzi zarówno o brak spasowania w poziomie, jak i o puszczenie zbyt blisko siebie linii pionowych, zamiast utrzymania szerokości kraty.

Opublikowano

Garnitury Tomasza Ossolinskiego to ubrania tylko i wylacznie klejone, wykonywane na slasku. Pani Olejniczak nie ma juz nic wspolnego z firma Twins, dlatego bledne jest przekonanie, ze to jest canvas.

Opublikowano

Podoba mi się. Taki polski Tom Ford.

Na miejscu T.F. obraziłbym się za takie porównanie ;)

Z tego, co widzę, można wręcz pokusić się o określenie 'nadwiślańskie kopie Toma Forda'. Gdyby garnitur z ostatniego zdjęcia miał butonierkę i nieco więcej guzików (mankiety, kamizelka), w zasadzie niczym nie różniłby się od pierwowzorów zza oceanu.

Niektóre przykłady z sesji zdjęciowych z oficjalnej strony Ossolińskiego też wyglądają znajomo...

• 8 miesięcy temu...
Opublikowano

Był wielki szum: Bristol, reprezentacyjna ulica stolicy, wywiady w kolorowej prasie, a po roku od otwarcia czerwony napis z folii samoprzylepnej w witrynie ogłasza zmianę siedziby, od października ul. Mokotowska 56.

Blog skończył się szybciej: wystartował 1 lutego 2012 r. a po czwartym wpisie z 20 marca 2012 r. przestał funkcjonować.

http://szycienamiare.com/

Opublikowano

Jakiś czas temu (dawno) na Allegro wypłynęło kilka marynarek od Ossolińskiego. Z tego, co pamiętam, przynajmniej część była wykonana z wełen Loro Piany. Nawet się przymierzałem do zakupu, ale po zapytaniu o dokładne wymiary okazało się, że jestem sporo za gruby i za niski :) Szyte, wg mnie, na chudzielców o wzroście od 185 cm w górę.

Opublikowano

Był wielki szum: Bristol, reprezentacyjna ulica stolicy, wywiady w kolorowej prasie, a po roku od otwarcia czerwony napis z folii samoprzylepnej w witrynie ogłasza zmianę siedziby, od października ul. Mokotowska 56.

Blog skończył się szybciej: wystartował 1 lutego 2012 r. a po czwartym wpisie z 20 marca 2012 r. przestał funkcjonować.

http://szycienamiare.com/

rynek nie jest łatwy, jak widać, nawet dla bardzo zdolnego projektanta ...

Opublikowano

Też uważam, że mokotowska jest zdecydowanie lepszą lokalizacją. Tam są chociaż inne sklepy tego typu, a w okolicach Bristolu to chyba nic nie ma.

+

Powiedziałbym wręcz, że poszedł po rozum do głowy.