Skocz do zawartości

Identyfikujemy Nieznane Marki - Info Na Temat Firm I Metek

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

@Roland

Za swoje zapłaciłem chyba ok. 250zł.

Co do jakości, to pragnę sprostować, że buty nie są wcele klejone - podeszwa jest przyszywana.

Oceniając jakość (nie mam przy tym takiego doświadczenia jak Immune), uważam, że nie jest wcale tak źle - z pewnością są to znacznie lepsze jakościowo buty niż produkcja "krajowa", choć ta nie jest może najlepszym punktem odniesienia.

Immune nie pisał też bynajmniej, że buty sprowadzane są z Chin. Napisał tylko, że jest to produkcja taśmowa: "ZB jest częścią De Robert Calzature, firmy odzieżowej produkującej damskie obuwie. Buty może i są fabrycznie wytwarzane we Włoszech, ale nie jestem w stanie ustalić gdzie dokładnie".

Opublikowano

Co do jakości, to pragnę sprostować, że buty nie są wcele klejone - podeszwa jest przyszywana

Tak, te buty są szyte Blakiem.

[...] z pewnością są to znacznie lepsze jakościowo buty niż produkcja "krajowa", choć ta nie jest może najlepszym punktem odniesienia.

Tu można by debatować. Z drugiej strony widziałem jedynie 3 pary butów ZB.
Opublikowano

Czy coś na temat firmy obuwniczej Jones z UK dowiem się? chodzi mi jakość ich obuwia, skala porównania do innych marek angielskich

O którą firmę pytasz?

1) Jones (buty RTW)

2) Jones & Sons (RTW, Bespoke)

3) Jones Bootmaker (RTW)

Wszystkie występują czasami pod nazwą "Jones".

Przepraszam, nie wiedziałem o takiej liczbie Jones-ów :) , znalazłem sklep firmy Jones Bootmaker i ciekaw jestem jakości ich produktów w stosunku do innych firm angielskich

Opublikowano

Jones i Smith to jak polski Nowak lub Kowalski. ;)

Jones Bootmaker to niestety w odniesieniu do zdecydowanej większości modeli skóra cholewkowa typu corrected grain. Większość butów to Blake lub sklejka, kiedyś były również modele GYW - trzeba zweryfikować czy nadal są one w ofercie. Jeżeli chodzi o jakość tych butów to jest zbliżona do Wittchen'a, zresztą produkuje je fabryka o bardzo zbliżonym profilu produkcyjnym do podwykonawcy wspomnianej polskiej marki. Wszystkie buty są produkowane we Włoszech, zapewne z wyłączeniem modeli GYW (jeżeli takowe w dalszym ciągu są w ofercie), które robi dla nich Barker. Dodatkowo można u nich kupić buty Cheaney, Barker i rotacyjnie kilku innych marek.

Opublikowano

Pytam zaintrygowany marynarką kupioną w TKMaxx. Skądinąd śliczną, z ciemnej wełnianej flaneli, na której markowych plakietkach widnieją tajemnicze, czerwone litery CG. Nie dość, że jest to firma internetowo praktycznie nieuchwytna, to na metce podano tylko i wyłącznie skład surowcowy i piktogramy o sposobie prania - i nic więcej, ani adresu firmy, ani kraju produkcji; nawet na metce sklepowej charakterystyczna rubryczka "ich cena" była pusta. Ki diabeł? :o

Opublikowano

Przechadzając się ulicami Brukseli, natknąłem się w galerii świętego huberta na sklep z obuwiem marki Philippe, niestety poszukiwania w internecie nie przyniosły oczekiwań, jeśli chodzi o rozpoznanie marki, bowiem znalazłem firmę Louisa Philippe, która produkuje odzież i obuwie w Indiach i na ich stronie widnieją adresy sklepów indyjskich oraz znalazłem firmę kanadyjską, tymczasem na witrynie sklepu widniała informacja made in france, czy ktoś mogłby pomóc w ustaleniu u jaką firmę chodzi? Tym bardziej, że na prezentowanym zdjęciu widać kolekcję damską a u L. Philippe nie znalazłem informacji, że produkuje takowe obuwie.

post-1159-13658921119197_thumb.jpg

Kolekcja męska i buty Moreschi

post-1159-13658921119567_thumb.jpg

Opublikowano

William Hunt Savile Row

Holland Esquire

Firmy oczywiście nie są anonimowe. Spotykam je w TKMaxx; rzeczy są z reguły mocno przecenione, z bardzo wysokimi cenami wyjściowymi. Pytanie - jakiej jakości należy oczekiwać? Czy ceny wyjściowe (rzędu paru kilo zł za płaszcz) są serio, czy to ściema?

• 1 miesiąc temu...
Opublikowano

Ostatnio znalazłem buty firmy Saxone. Wiecie coś wiecej o jakości jej produktów? Ceny w sklepie były na poziomie od 300 do 400 zł rzekomo po -70% rabacie. Tymczasem w sieci znalazlem buty tej firmy w cenie ok. 60£.

Ktoś zna te markę i może powiedzieć czy warto wyda. 370 zł na buty GY welted, całe ze skory?

Opublikowano

Opcja szukaj podpowiada:

viewtopic.php?p=44498#p44498

Moje obie pary sprawują się bardzo dobrze, polecam.

Ten post widziałem wcześniej. Dzięki jednak za przypomnienie. Pytanie czy wiadomo coś więcej o tej marce. Szczególnie zastanawia mnie ta rozbieżność cen, bo tutaj http://www.barratts.co.uk/en/brands/saxone/ można dostać buty za 40 funtów, gdzie cena regularna była 60 funtów, a pisałeś, że podają cenę na poziomie ok. 800 zł. Między 300-350 a 800 zł jest spora różnica...

Opublikowano

A ten czytałeś? :?

viewtopic.php?f=1&t=952&p=44155&hilit=saxone#p44155

Panowie, naprawdę nie zakładajmy nowego tematu dla każdej marki, której nie znamy. Istnieje temat zbiorczy, który chyba spełnia swoje zadanie. Podobnie zresztą jak wyszukiwarka.

Wracając do butów Saxone - to co pokazujesz na stronie barrats to buty klejone. Inne buty tej marki wykonane w technologii Blake lub GYW mogą kosztować nawet 200 EUR.

Opublikowano

A ten czytałeś? :?

viewtopic.php?f=1&t=952&p=44155&hilit=saxone#p44155

Panowie, naprawdę nie zakładajmy nowego tematu dla każdej marki, której nie znamy. Istnieje temat zbiorczy, który chyba spełnia swoje zadanie. Podobnie zresztą jak wyszukiwarka.

Wracając do butów Saxone - to co pokazujesz na stronie barrats to buty klejone. Inne buty tej marki wykonane w technologii Blake lub GYW mogą kosztować nawet 200 EUR.

Dzięki za info. Próbowałem przez google wyszukać na forum info o Saxone, ale tym razem wielki brat zawiódł. Obiecuję poprawę:), bo mnie to też irytuje.

Opublikowano

Kupiłem dziś, w Tkmaxx, szalik. Metka mówi SALMONE 60% wool 40% silk. Googiel jakoś nie pomaga namierzyć skąd to i co to.