lukmal Napisano 15 Listopad 2017 Zgłoszenie Share Napisano 15 Listopad 2017 Zastanawiałem się nad tym Onguentem. Czy tylko skóra nie pociemnieje?? Po creme universele chyba nic takiego się nie stanie. Rozumiem że creme universele to narzędzie bardziej odżywcze niż czyszczące. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
saphir.pl Napisano 15 Listopad 2017 Autor Zgłoszenie Share Napisano 15 Listopad 2017 I odżywcze i oczyszczające. Onguent natomiast nie przyciemni skóry, albo zrobi to w niewielkim stopniu (z czasem kolor potrafi wrócić do punktu wyjścia) ... chociaż nie chciałbym tu nic obiecywać, bo jest takie multum różnych skór na rynku, że naprawdę ciężko coś zagwarantować. Na co byś się nie decydował, zrób zawsze po prostu próbę na mało eksponowanym skrawku przed użyciem, by zweryfikować efekt. To najlepszy sposób. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Żorż Ponimirski Napisano 17 Listopad 2017 Zgłoszenie Share Napisano 17 Listopad 2017 Pytanie z tych banalnych: czy na czarne buty można nałożyć bezbarwna pastę czy wyjdzie szary wykwit w zagięciach ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
rumcajs43 Napisano 17 Listopad 2017 Zgłoszenie Share Napisano 17 Listopad 2017 Można, jednak sam sobie odpowiedziałeś Z czasem będzie coraz gorzej. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
malwes Napisano 18 Listopad 2017 Zgłoszenie Share Napisano 18 Listopad 2017 Ja bym jeszcze bardzo prosiła @saphir.pl o dokładne wyjaśnienie (jak dla osiołka :)) różnicy między protectorem a nano protectorem Rozumiem, że nano - to nowsza i lepsza technologia ale doczytałam tu gdzieś na forum, że nano może matowić mocno nabłyszczoną skórę licową i najlepiej próbować na pięcie. Wolę się upewnić (mam i taki i taki) co do czego najlepiej bo producent nic nie pisze o ryzykach na takich skórach. Na siłę oczywiście nie będę sprawdzać - zakładam, że do nubukowych i matowych licowanych mogę śmiało nano użyć. Z czego mogą wynikać te problemy? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Sirius Napisano 19 Listopad 2017 Zgłoszenie Share Napisano 19 Listopad 2017 W dwóch parach butów, które posiadam, całkowicie różnych (trzewiki Ryłko i oxfordy Berwick), pojawił się podobny problem. Mianowicie między noskiem buta, a podbiciem pojawił się dziwny nalot, tak jakby buty były mocno zakurzone. W przypadku Ryłko podejrzewam, że to jakieś pozostałości po soli itp., bo np. pod przyszwą już jest czysto. W przypadku Beriwcków trudniej mi zgadnąć, może popękany/łuszczący się wosk, który niepotrzebnie nałożyłem w to miejsce? Na pierwszy rzut oka wygląda to jakby skóra była mocno wysuszona i się w ten sposób łuszczyła. Planuję na początek potraktować obie pary renowatorem i pomadierem od Saphire. Może moglibyście jeszcze coś polecić? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
saphir.pl Napisano 20 Listopad 2017 Autor Zgłoszenie Share Napisano 20 Listopad 2017 @malwes, różnica tkwi w technologii. Nano jest skuteczniejsze i bardziej trwałe. Sprawdza się zarówno na zamszach, nubukach, tekstyliach, jak i na licówkach, na których niekoniecznie zależy nam na połysku. Jeżeli chodzi o efekt matowienia - tu nie chodzi właściwie o nano, ale o aerozol. Prawdopodobnie każdy protector w aerozolu pozostawi skórę matową. Próbę na pięcie, czy języku warto zrobić absolutnie zawsze, niezależnie od tego jaki produkt mamy zamiar zastosować - cleaner, krem, wosk, aerozol. To powinno wejść w nawyk, gdyż jest to wentyl bezpieczeństwa dla użytkownika. Mnogość skór na rynku sprawia, że nie zawsze reagują one w taki sam sposób i taka weryfikacja upewni użytkownika, co do efektu. Zdarzało się również, że przez zwykłą nieuwagę, ktoś zamiast renowatora do zamszu w jasnym brązie zastosował renowator czarny i tu już problem jest większy. Przykłady można mnożyć. Próba na mało eksponowanym skrawku to po prostu samo dobro Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
malwes Napisano 20 Listopad 2017 Zgłoszenie Share Napisano 20 Listopad 2017 Bardzo dziękuję. Rozumiem. Myślałam, że może sama technologia nano z automatu powoduje, że lepiej do skór licowanych nie. W takim razie po prostu spróbuję w niewidocznym miejscu i jak wszystko będzie ok, to będę go stosować do licowanych również. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
rumcajs43 Napisano 20 Listopad 2017 Zgłoszenie Share Napisano 20 Listopad 2017 Jeśli chodzi o nano protektor + zamsz, to sugeruję rozwagę i psikać ze słusznej odległości - tak by nie przesadzić i nie posklejać "włosków". 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Żorż Ponimirski Napisano 21 Listopad 2017 Zgłoszenie Share Napisano 21 Listopad 2017 Kolejne banalne/niebanalne pytanie. Czy jeśli skóra buta momentalnie (<1 sekunda po nałożeniu) wchłania pastę do butów to czy świadczy to dobrze o skórze, czy może wskazuje na jej przesuszenie ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Darki Napisano 21 Listopad 2017 Zgłoszenie Share Napisano 21 Listopad 2017 14 godzin temu, Kamil1987 napisał: Kolejne banalne/niebanalne pytanie. Czy jeśli skóra buta momentalnie (<1 sekunda po nałożeniu) wchłania pastę do butów to czy świadczy to dobrze o skórze, czy może wskazuje na jej przesuszenie ? Dobry wieczór raczej to drugie spróbuj Kremu uniwersalnego Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Żorż Ponimirski Napisano 21 Listopad 2017 Zgłoszenie Share Napisano 21 Listopad 2017 Godzinę temu, Darki napisał: Dobry wieczór raczej to drugie spróbuj Kremu uniwersalnego Wyszło w praniu, bo bylem już w trakcie nakładania pasty. Na nowe buty jeszcze przed pastą nałożyłem swoim zwyczajem sporą porcje nawilżającego mleczka do skór, (Chamberlain's no1), a później pastę. Buty uzyskały błyskawicznie ładny połysk i natłuszczenie. Myślę, że po prostu tego potrzebowały po przebywaniu w magazynie nie wiadomo jak długo. Dzięki za odp. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bodzixon Napisano 21 Listopad 2017 Zgłoszenie Share Napisano 21 Listopad 2017 Ubolewam nad naszymi rzemieślnikami. Wymiana fleków, trzy razy prosiłem o ładne wykończenie obcasa, a skończyło się tak: A wystarczyło 30-minutowe zaangażowanie się chłopaka z dwiema lewymi rękami, uzbrojonego w ukradziony od dziewczyny pilniczek do paznokci i jakieś mazidło z multirenowacji, aby obcas wyglądał tak: 2 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Frank Slade Napisano 22 Listopad 2017 Zgłoszenie Share Napisano 22 Listopad 2017 Aż do ubiegłego weekendu w życiu nie korzystałem z produktów firmy Saphir, kiedy to po poświęceniu kilku godzin udało mi się doprowadzić do chyba przyzwoitego stanu trochę rodzinnych butów (nie wszystkie są moje; na zdjęciu zresztą jest też but kobiecy). Wykorzystane produkty do czyszczenia widoczne są na jednym ze zdjęć (każdy but oczywiście potraktowałem Renowatorem, większość dodatkowo odpowiednim kremem oraz woskiem, wszystko marki Saphir). Nie używałem przy tym dużych szczotek (ale koniecznie muszę je zamówić), ograniczyłem się do polerowania szmatkami Tarrago. Produkty do czyszczenia zakupiłem w sklepie multirenowacja.pl. Bardzo dobry kontakt i dobra współpraca, polecam i dziękuję! Przy okazji marki butów (od góry od lewej): Lloyd, Fabi, Roy Robson, Aldo Brue, Lloyd Moreschi, Moreschi, Moreschi, Moreschi, Joop! Berwick, Aldo Brue, Moreschi, nie wiem (mają jakieś 20 lat), Mario Cerutti. 2 5 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
M.Borkowski Napisano 24 Listopad 2017 Zgłoszenie Share Napisano 24 Listopad 2017 Cześć, kupiłem nubukowe zimowe timberlandy, czy mogę je potraktować tłuszczem tarrago? dokładnie takim: https://sklep.klasycznebuty.pl/393,dubbin-tarrago-100ml-odzywczy-tluszcz-do-skor.html?gclid=CjwKCAiAo9_QBRACEiwASknDwSgvFVjSk3OOyoZZxjLRDO9pf72ohaHbQM_T_nfQJ2GAyDLKB_eERhoC6M8QAvD_BwE Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Aron Napisano 24 Listopad 2017 Zgłoszenie Share Napisano 24 Listopad 2017 Ten tłuszcz nie jest do nobuku, spójrz na opis. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
BrotherM Napisano 30 Listopad 2017 Zgłoszenie Share Napisano 30 Listopad 2017 @saphir.pl Pierwszy śnieżek w tym roku, brodzenie w chlapie i juz ślady. Jak ja nie lubię tej pory roku. Po soli? Potraktowac to de salterem? Bo chyba czesciowo krem nie wszedl w interakcje? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
saphir.pl Napisano 1 Grudzień 2017 Autor Zgłoszenie Share Napisano 1 Grudzień 2017 Klasyczne zacieki solne Wszystko zależy - czasem wystarczy słabszy cleaner, czasem cleaner + desalter, a czasem trzeba pomęczyć się jeszcze mocniej. Tutaj kompleksowe podejście do tematu: https://multirenowacja.pl/webpage/renowacja-butow-crockett-jones-odbarwienia-i-zacieki-solne.html Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kabza00 Napisano 1 Grudzień 2017 Zgłoszenie Share Napisano 1 Grudzień 2017 Czy nowy Mirror Gloss Saphira zostawić otwarty do wysuszenia, tak jak robi się to z pastami MDOR? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
saphir.pl Napisano 1 Grudzień 2017 Autor Zgłoszenie Share Napisano 1 Grudzień 2017 To jest tylko opcja, a nie mus Wysuszony wosk trudniej aplikować, ale daje szybszy efekt. To kwestia potrzeb i oczekiwań. Mirror Gloss i bez odparowanych rozpuszczalników radzi sobie świetnie, więc sam zamykam opakowanie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bodzixon Napisano 1 Grudzień 2017 Zgłoszenie Share Napisano 1 Grudzień 2017 Godzinę temu, kabza00 napisał: Czy nowy Mirror Gloss Saphira zostawić otwarty do wysuszenia, tak jak robi się to z pastami MDOR? Nie polecam. Niechcący mi się wysuszył Mirror Gloss. Zrobił się sypki i źle mi się z nim pracowało, dlatego go wyrzuciłem i kupiłem nowy. Wysuszony Mirror Gloss nie ma takich właściwości jak wysuszony M'Dor. 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kabza00 Napisano 1 Grudzień 2017 Zgłoszenie Share Napisano 1 Grudzień 2017 Super, dzięki za odpowiedzi, będę trzymał zamknięty. Wosk akurat nakładam wilgotną szmatką, więc z nabraniem nie ma problemu, a wydaję mi się, że wysuszonym lustro wychodzi o wiele szybciej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Żorż Ponimirski Napisano 2 Grudzień 2017 Zgłoszenie Share Napisano 2 Grudzień 2017 12 godzin temu, bodzixon napisał: Nie polecam. Niechcący mi się wysuszył Mirror Gloss. Zrobił się sypki i źle mi się z nim pracowało, dlatego go wyrzuciłem i kupiłem nowy. Wysuszony Mirror Gloss nie ma takich właściwości jak wysuszony M'Dor. A z ciekawości, ile należy suszyć taki M'Dor ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
rumcajs43 Napisano 4 Grudzień 2017 Zgłoszenie Share Napisano 4 Grudzień 2017 Z innej beczki. Kupiłem buty, które mają wstawki z owczej skóry (od środka futro - na zewnątrz "zamszowate"). Jest coś mądrzejszego niż Nano Protektor? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
albinos Napisano 5 Grudzień 2017 Zgłoszenie Share Napisano 5 Grudzień 2017 Pielęgnacja licowej skóry z kudu. Ma ktoś jakieś doświadczenia? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi