saphir.pl Napisano 13 Wrzesień 2017 Autor Zgłoszenie Share Napisano 13 Wrzesień 2017 Zależy od skóry i warunków, ale wydaje mi się, że w warunki miejskie tłuszcz, wosk + NANO to trochę za dużo. Sam tłuszcz bardzo dobrze skórę zabezpiecza. Mocno natłuszczona skóra średnio przyjmuje woski (najlepiej odczekać kilka dni), a jeżeli po natłuszczeniu efekt jest dobry, nie trzeba poprawiać NANO. Jeżeli zaś chodzi o różnice między poszczególnymi tłuszczami to odsyłam do załącznika Osobiście jestem wielbicielem produktu TARRAGO Dubbin Mink Oil Tucan i nim polecam się pobawić w pierwszej kolejności Porównanie i charakterystyka tłuszczów Tarrago (eng).pdf 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Stefaneq Napisano 13 Wrzesień 2017 Zgłoszenie Share Napisano 13 Wrzesień 2017 Czyli po uprzedniej, gruntownej impregnacji innym tłuszczem (tu palc), nie ma później potrzeby stosowania mink oil'a? Rozumiem, że na przyszłość - zamiast tłuszczu palc, który powoli się kończy - mogę dla odmiany spróbować tego tucana?;) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
saphir.pl Napisano 13 Wrzesień 2017 Autor Zgłoszenie Share Napisano 13 Wrzesień 2017 Wszystko zależy do tego co widzisz i czujesz. Jeżeli skóra jest zdrowa, elastyczna, dobrze zabezpieczona przed tym co ją czeka, nie ma sensu poprawiać. Jeżeli skóra jest sucha, sztywna, chętniej chłonie wilgoć niż tego wymagasz, to dobry moment na reakcję. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kabza00 Napisano 18 Wrzesień 2017 Zgłoszenie Share Napisano 18 Wrzesień 2017 Mam pytanie o 'bieżącą' pielęgnacje. Mam buty ze skóry licowej, dostały podstawe - krem i warstwa wosku + lustro na nosku. Po pewnym czasie lustro i reszta cholewki zostały porysowane. ale nie są brudne. Co wtedy? Myje całe cleanerem/mydłem i zaczynam od nowa czy mogę sobie spokojnie pokremować, a lustro wyrównać paroma warstwami wosku? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bodzixon Napisano 18 Wrzesień 2017 Zgłoszenie Share Napisano 18 Wrzesień 2017 14 minut temu, kabza00 napisał: Myje całe cleanerem/mydłem i zaczynam od nowa czy mogę sobie spokojnie pokremować, a lustro wyrównać paroma warstwami wosku? Jak nie masz akurat co ze sobą zrobić to pierwsza opcja może być. Jak masz mniej czasu to druga opcja też będzie dobra. Niemniej, sugerowałbym jednak zaczęcie od półśrodka - wyszczotkowania butów Ewentualnie, jednej warstwy kremu i jednej warstwy wosku Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Krzysiek_W Napisano 18 Wrzesień 2017 Zgłoszenie Share Napisano 18 Wrzesień 2017 15 minut temu, kabza00 napisał: Mam pytanie o 'bieżącą' pielęgnacje. Mam buty ze skóry licowej, dostały podstawe - krem i warstwa wosku + lustro na nosku. Po pewnym czasie lustro i reszta cholewki zostały porysowane. ale nie są brudne. Co wtedy? Myje całe cleanerem/mydłem i zaczynam od nowa czy mogę sobie spokojnie pokremować, a lustro wyrównać paroma warstwami wosku? Po kilku użyciach powinno wystarczyć nałożenie kremu, ew samego wosku. Kilka ruchów miękką szmatką i znowu sie wszystko błyszczy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kabza00 Napisano 18 Wrzesień 2017 Zgłoszenie Share Napisano 18 Wrzesień 2017 Dzięki Panowie! Właśnie chodziło mi o to czy mogę położyć krem na wosk. Wtedy pielęgnację od zera mogę robić kilka razy w sezonie, a nie co kilka wyjść. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
patryk6 Napisano 20 Wrzesień 2017 Zgłoszenie Share Napisano 20 Wrzesień 2017 Panowie, czy ma ktoś porównanie bawełnianej szmatki z Saphira (https://multirenowacja.pl/bawelniana-szmatka-do-polerowania-saphir-medaille-d-or-1925-paris.html) do szmatek "z odzysku" (ja tnę stare podkoszulki)? Np. w kwestii wydajności? Ostatnio mam wrażenie, że moje podkoszulki same zjadają sporo kremu i faktycznie na bucie zostaje 60% z tego, co faktycznie zużyłem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Szydlowsky Napisano 20 Wrzesień 2017 Zgłoszenie Share Napisano 20 Wrzesień 2017 Proponuje trzeć butem o buta , nic się nie zmarnuje Btw jedna i druga wchłania krem do pewnego momentu . 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mateo86 Napisano 20 Wrzesień 2017 Zgłoszenie Share Napisano 20 Wrzesień 2017 Wg mnie szmatka saphira nie różni się niczym od bawełnianych tshirtów, pod warunkiem że mówimy o bawełnianym tshricie a nie jego chińskim odpowiedniku rodem z wszelakiej maści bazarków. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
patryk6 Napisano 20 Wrzesień 2017 Zgłoszenie Share Napisano 20 Wrzesień 2017 @secondhand_man - but o buta -- genialne! Dlaczego sam na to nie wpadłem @Mateo86 - w istocie, odważyłem się na poświęcenie bazarkowej bawełny. Ciekawe, że nawet w roli szmatki mogą się gorzej spisywać. Aż może podrę coś z Zary, żeby porównać Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mateo86 Napisano 20 Wrzesień 2017 Zgłoszenie Share Napisano 20 Wrzesień 2017 Oj źle mnie zrozumiałeś, chodzi mi o 100% bawełny w składzie, a nie z domieszkami. Co więcej, w jednym z filmików shoe shine snoba wspominał by nie używać zbyt mięsistej bawełny do rozprowadzania kremu albowiem absorbują one trochrę kremu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Tanatos70 Napisano 20 Wrzesień 2017 Zgłoszenie Share Napisano 20 Wrzesień 2017 Ja do nakładania kremu zazwyczaj używam szczotek małych (takich "mazaków"). Szmatkami "potiszertowymi" nakładam wosk, a tymi "firmowymi" jedynie poleruję. Z efektów jestem zazwyczaj zadowolony . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mateo86 Napisano 21 Wrzesień 2017 Zgłoszenie Share Napisano 21 Wrzesień 2017 mazaki są faktycznie dobre do nakładania kremów, zwłaszcza w trudno dostępnych miejscach. Niemniej jednak na "większych" powierzchniach, wolę używać szmatki tudzież bawełnianego wacika. Co do nakładania wosku, tutaj właśnie wykorzystuje szpatułki, te małe szczoteczki. Podobnie jak @Tanatos70 firmowych szmatek używam do polerowania. Poza tym każdy ma inne przyzwyczajenia, sposoby i techniki pielęgnacji obuwia. Są pewne zasady ale samych dróg aby dojść do założonego celu jest wiele. Ja osobiście polecam poczytać ten wątek lub inne fora, pooglądać filmy na YT, wypróbować kilka metod i samemu wypracować najwygodniejszy sposób dbania "skórzane złoto" Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Servetch Napisano 21 Wrzesień 2017 Zgłoszenie Share Napisano 21 Wrzesień 2017 Nakładam szmatką, poleruję paskiem wyciętym z koszulki. Szczotki używam do wstępnego oczyszczania i usuwania nadmiaru kremu / pasty na wstępnych etapach czyszczenia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Darki Napisano 21 Wrzesień 2017 Zgłoszenie Share Napisano 21 Wrzesień 2017 6 godzin temu, Servetch napisał: Nakładam szmatką, poleruję paskiem wyciętym z koszulki. Szczotki używam do wstępnego oczyszczania i usuwania nadmiaru kremu / pasty na wstępnych etapach czyszczenia. Witam mozna również stare bawełniane skarpety do polerki super wychodzi jak koledzy wyżej napisali sam pewnie (dojdziesz) która szmatka i tp będzie najlepsze Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
onagre1 Napisano 24 Wrzesień 2017 Zgłoszenie Share Napisano 24 Wrzesień 2017 Witam. Moją wiedzę na temat impregnacji obuwia osiadam od pana Skibickiego, czyli buty trekingowe. Można znaleść w googlach. Przeczytałem już trochę na temat impregnacji na tej stronie i mam kilka pytań: 1 Czy używacie terpentyny na samym początku by zmiękczyć but i usunąć wszystkie wcześniejsze kremy,smary z buta? (jeśli dobrze rozumiem renovator robi to samo a terpentyna o wiele tańsza jest) 2 Doczytałem, że używać należy kremu w tłuszczu zamiast zwykłego tłuszczu np PALC. Nie rozumiem w czym może to zaszkodzić Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mamrot Napisano 25 Wrzesień 2017 Zgłoszenie Share Napisano 25 Wrzesień 2017 @onagre1 Skąd pomysł na zmiękczenie butów terpentyną, to pomysł pana "dobrarada" Skibickego? Ad 1: Terpentyna to nie to samo co Renovator. Jej odpowiednikiem może być raczej Renomat lub nawet Decapant. Renovator sam w sobie poza umiarkowanym czyszczeniem zmiękcza i ożywia skórę, terpentyna ją wysuszy, czyli po odparowaniu utwardzi. 15 godzin temu, onagre1 napisał: 2 Doczytałem, że używać należy kremu w tłuszczu zamiast zwykłego tłuszczu np PALC...... Ad 2: Nie wiem jakiego kremu należy używać w Tłuszczu . Tłuszcze typu PALC natłuszczą skórę ale utrudnią nałożenie pasty, często uniemożliwią osiągnięci "lustra". Kremy typu Pomadier, Burgol, Woly itp. oprócz natłuszczenia skóry rekoloryzują ją, tuszują uszkodzenia i dają piękny końcowy połysk bez pasty. Uwaga ogólna skierowana nie tylko do kolegi: Czemu duża część osób inicjując wypowiedź używa nieadekwatnego słowa "Witam" a nikt nie używa kończąc "Żegnam" ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
onagre1 Napisano 25 Wrzesień 2017 Zgłoszenie Share Napisano 25 Wrzesień 2017 Moj blad chodzilo o renomat. Pan Skibicki to raczej cos wiecej niz dobra rada. W butach trekingowych jest rozpoznawana postacia. Ciekawi mnie czym skora licowa w trekkingach rozni sie od skory licowej w eleganckich butach. Chyba z tym kremem tluszczowym pomylilem sie. Czym rozni sie tluszcz palc od saphir? Moja wiedze impregnacji opieram na butach trekingowych. Widze ze wszystko jest identyczne w impregnacji, nie liczac kremu kolorowego i tym, ze cena preparatow jest wysoka. Terpentyny juz uzywalem do trekingow i sprawdza sie super do usuwania starego tluszczu, wosku. Ps: napisalem witam bo jestem nowy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Velahrn Napisano 25 Wrzesień 2017 Zgłoszenie Share Napisano 25 Wrzesień 2017 Buty eleganckie i używane w mieście nie potrzebują zazwyczaj tak mocnych specyfików, jak tłuszcz do butów. Niemniej jednak, mam cztery pary worker boots (dwie od Red Wings, dwie Wolverine 1000 mile) i impregnuje je tłuszczowi dokładnie tak jak trekkingowe. Kwestia skóry. Terpentyna to raczej do renowacji butów upieprzonych warstwą tysiąca past (zobacz na fb profil Wielki Shoe i to, jakie buty tam chłopaki mają na starcie) - dla "naszych" oksfordów czy monków wystarczy wilgotna szmatka, chyba że je katujesz w błocie i śniegu. Moja rada - kup sobie krem w kolorze buta - Saphir Pommadier to dobry wybór - i nie przejmuj się resztą. Jak chcesz lustro, to dokup wosk i stosuj na nosek. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Velahrn Napisano 26 Wrzesień 2017 Zgłoszenie Share Napisano 26 Wrzesień 2017 4 godziny temu, Krzysztof G napisał: Impregnuje buty tłuszczem w których zamierzam spędzać dużo czasu poza domem w sezonie jesienno-zimowym.Taka impregnacja przeprowadzam maksymalnie dwa razy do roku i nakladam minimalna warstwę.Ale po raz pierwszy przesadził z tłuszczem i nie wiem co zrobić z tym fantem.Teraz na skórze po każdym przetarciem zostają smugi.Po jakim czasie taki efekt ustąpi czy trzeba temu przeciwdziałać? Uzyskałeś efekt skóry typu pull-up. Nic nie rób i się nie przejmuj, serio, w końcu zniknie. W ogóle po tych xx latach bawienia się w domorosłego odnawiacza butów, najważniejsze, czego się nauczyłem, to to, że mniej znaczy lepiej. Czytając opisy pielęgnacji butów - tutaj czy na blogach - można odnieść wrażenie, że po każdym spacerze powinno się zdzierać wszystko renomatem, potem renowator, potem krem mocno koloryzujący, krem natłuszczający, nawilżający, i nabłyszczający na dzień i na noc. Tymczasem prawda jest banalna: Trzymaj buty na prawidłach (!) - to absolutnie najważniejsza rzecz, zwłaszcza jeśli się przemoczą. Czyść jak się zabrudzą, najlepiej od razu po przyjściu do domu - mokrą szmatką. Od czasu do czasu użyj kremu. Jak idziesz w butach w góry lub zbliża się zima, możesz użyć tłuszczu (raz na rok). I wszystkiego MALUTKO, dobre produkty są bardzo, bardzo wydajne. Ja po początkowym okresie bispołkowego wariactwa przestałem np. natłuszczać skórzane podeszwy i, o dziwo, zużywają się tak samo szybko, a może nawet wolniej. Raz zrobione, dobre lustro na czubkach (bo gdzie indziej raczej go nie uzyskasz) odnawiam beż żadnych tam kolejnych warstw, kilkoma ruchami ściereczki. Jak widzę, że skóra jest sucha, wtedy dopiero wyjmuje coś natłuszczającego - co mam pod ręka, ostatnio jakiś środek z olejem z norek do konserwacji galanterii skórzanej - i też jest super. IMO dużo ważniejsze jest, jakie kupisz buty i z jakiej skóry (półka jakościowa), niż to, co z nimi potem robisz - oczywiście przy zachowaniu zasad BHP jak powyżej. Albo inaczej - bicza z g#$ nie ukręcisz, Deichmann będzie Deichmannem, choćbyś władował w niego cały zestaw Medaile d'Or, czy jak to się tam zwie. 1 8 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
lukmal Napisano 2 Październik 2017 Zgłoszenie Share Napisano 2 Październik 2017 Panowie, Czym czyścić i pastować taki rodzaj skóry? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
gtq Napisano 5 Październik 2017 Zgłoszenie Share Napisano 5 Październik 2017 Kupiłem takie buty i zastanawiam się co kupić do ich pielęgnacji. W opisie podają, że jest to "Cholewka z licowej skóry premium z garbarni LWG". Ekspedientka polecała jakąs kredę i szczoteczkę za 60 zł. A Wy co polecacie do tego rodzaju buta? W internecie znajduję przeróżne informację, a wierzę, że tutaj polecicie mi odpowiednie kosmetyki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Diminished Napisano 7 Październik 2017 Zgłoszenie Share Napisano 7 Październik 2017 Za kilka dni będę miał pierwsze, "lepsze" buty, Berwicki. Mam teraz trochę innych wydatków a nie posiadam prawideł i zastanawiam się, czy: 1. dokładne wypełnienie papierem będzie dobrze spełniało swoje zadanie? Butów, w miarę możliwości, nie będę używał w deszczu. 2. warto kupić tanie prawidła na sprężynie? Słyszałem, że mogą zdeformować zapiętek, ale myślę, że można podłożyć tam coś miękkiego. Pomijam tutaj brak właściwości higroskopijnych plastiku, które są drugoplanowe (tak mi się przynajmniej wydaje). 3. warto kupić pastę i krem Tarrago? Wydaje mi się, że Saphir to trochę za dużo zachodu jak na buty z niskiej półki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
artb Napisano 8 Październik 2017 Zgłoszenie Share Napisano 8 Październik 2017 11 hours ago, Diminished said: Za kilka dni będę miał pierwsze, "lepsze" buty, Berwicki. Mam teraz trochę innych wydatków a nie posiadam prawideł i zastanawiam się, czy: 1. dokładne wypełnienie papierem będzie dobrze spełniało swoje zadanie? Butów, w miarę możliwości, nie będę używał w deszczu. 2. warto kupić tanie prawidła na sprężynie? Słyszałem, że mogą zdeformować zapiętek, ale myślę, że można podłożyć tam coś miękkiego. Pomijam tutaj brak właściwości higroskopijnych plastiku, które są drugoplanowe (tak mi się przynajmniej wydaje). 3. warto kupić pastę i krem Tarrago? Wydaje mi się, że Saphir to trochę za dużo zachodu jak na buty z niskiej półki. Polecam upewnic sie, ze masz dostatecznie wiele butow do rotowania. Moje Berwicki uzywane co drugi dzien szybko ciemnialy w srodku. Dopiero dluzsze przerwy 3-4 dni pozwalaja im wyschnac nalezycie. Papier bedzie ok, jesli masz juz zalozona ilosc butow to mozesz rozwazac prawidla. Sa wygodniejsze w uzytkowaniu. Tarrago nie posiadam, ale jesli buty beda regularnie pielegnowane i suszone to bedzie im lepiej, niz z drogimi kosmetykami. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi