Pan Janusz Napisano 19 Maj 2012 Zgłoszenie Share Napisano 19 Maj 2012 Po deszczowym dniu na skórze na butach pojawiły się w paru miejscach lekkie "marszczenia". Czy istnieje sposób na ich usunięcie lub chociaż złagodzenie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jan Napisano 20 Maj 2012 Zgłoszenie Share Napisano 20 Maj 2012 Po deszczowym dniu na skórze na butach pojawiły się w paru miejscach lekkie "marszczenia". Czy istnieje sposób na ich usunięcie lub chociaż złagodzenie? Caporegime, Ty powinieneś wiedzieć, że bez zdjęcia ciężko jest opiniować - nie wiemy czy chodzi o łososia, słonia, płaszczkę, czy konia U mnie, w "zwykłych butach" to po prostu znika po wyschnięciu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Pan Janusz Napisano 20 Maj 2012 Zgłoszenie Share Napisano 20 Maj 2012 No głupia sprawa, ale jest to zwykła skóra cielęca Porządne, twarde szczotkowanie, połączone z wcieraniem kremu znacząco złagodziło efekt "marszczenia" się, niestety, nie całkowicie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
whale Napisano 25 Maj 2012 Zgłoszenie Share Napisano 25 Maj 2012 Nie wiem czy napisałem w dobrym temacie, ale stwierdziłem, że bardziej pasuje tutaj niż do renowacji obuwia. Doszły do mnie buty Alfred Sargent w kolorze naturalnym skóry (broguesy). Chciałem zrobić na nich lustro. O ile pierwszy etap skończył się bez komplikacji (nałożyłem na cały but krem saphira w odpowiednim kolorze), o tyle potem wystąpił problem. Zacząłem jak zwykle nakładać wosk saphira, ale z powodu nie istnienia wosku w odpowiednim kolorze, nakładałem bezbarwny. Otóż but zaczął ciemnieć. Nie wiem czy tak ma być, czy coś źle zrobiłem, czy po prostu jest to z powodu przeskoczenia czarnej farby z dziurek w bucie. Ma ktoś jakiś pomysł czemu tak się dzieje? Pozdrawiam, Whale Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jan Napisano 25 Maj 2012 Zgłoszenie Share Napisano 25 Maj 2012 buty Alfred Sargent w kolorze naturalnym skóry (broguesy). nałożyłem na cały but krem saphira w odpowiednim kolorze) wosku w odpowiednim kolorze, nakładałem bezbarwny. but zaczął ciemnieć. przeskoczenia czarnej farby z dziurek w bucie ? Jaki to jest naturalny kolor skóry, nałożyłeś krem w kolorze naturalnym skóry, czyli jakim? Jaka czarna farba z dziurek? Chciałbym pomóc, ale chyba jestem zmeczony, bo nic nie rozumiem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Pan Janusz Napisano 25 Maj 2012 Zgłoszenie Share Napisano 25 Maj 2012 A że tak zapytam zapobiegawczo - dużo już czasu minęło od momentu pastowania do obecnej? Pytam, bo przez wiele początkowych pastowań but samoistnie ciemnieje wskutek wilgoci, ale po wyschnięciu znika. Po paru miesiącach regularnego dbania o but, efekt ten potrafi całkowicie zaniknąć. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
WhiskeyPapa Napisano 25 Maj 2012 Zgłoszenie Share Napisano 25 Maj 2012 Czy but ciemnieje równomiernie? Czy nie jest tak, że ciemnieje np. bardziej wokół dziurek? Nie wypowiadam się ogólnie - przedstawiam moje doświadczenia. Podczas pastowania jasnych butów kremem bezbarwnym również występowało ciemnienie - intensywniejsze w miejscach, gdzie przez chwilę pozostawała trochę większa ilość kremu. To samo, nawet bardziej wokół ażurowania. Przypuszczam, że tam krem szybciej i intensywiej wchłaniał się przez fragmenty, gdzie nie musiał penetrować lica. Podobnie było z pastą na nosku. Po kilku godzinach przebarwienia ustąpiły. Albo inaczej - jeżeli wystąpiło pociemnienie, to równomierne i w stopniu dla mnie niezauważalnym. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
whale Napisano 25 Maj 2012 Zgłoszenie Share Napisano 25 Maj 2012 Przepraszam, faktycznie trochę zbyt ogólnikowo to przedstawiłem. Krem jest troszkę ciemniejszy od butów, a sam ma barwę "naturalna skóra" (nr 39). Wosk jest bezbarwny. Buty to nówki, pierwszy raz je pastowałem. Dodaję zdjęcie, widać, że dziurki w środku są czarne, i dodatkowo nie wiem czy to jest farba czy jakiś "olej" (to brzmi dziwnie, ale po prostu umiałem troszkę tego wyjąć wykałaczką). Przepraszam za jego rozmiar, mam nadzieję że nikomu nie rozsadzi okna przeglądarki ;p Pozdrawiam, Whale Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jan Napisano 25 Maj 2012 Zgłoszenie Share Napisano 25 Maj 2012 1. Jest tak jak pisze WhiskeyPapa. 2. Jesli masz w dziurkach jakieś mazidło/pastę/farbę, to ja nie wiem o co chodzi, bo mnie to po prostu nie spotkało. Dziurki miałem w kolorze skóry - po czasie ciemnieją ze względu na nadmiar pasty i brud Czy but ciemnieje równomiernie? Czy nie jest tak, że ciemnieje np. bardziej wokół dziurek? Nie wypowiadam się ogólnie - przedstawiam moje doświadczenia. Podczas pastowania jasnych butów kremem bezbarwnym również występowało ciemnienie - intensywniejsze w miejscach, gdzie przez chwilę pozostawała trochę większa ilość kremu. To samo, nawet bardziej wokół ażurowania. Przypuszczam, że tam krem szybciej i intensywiej wchłaniał się przez fragmenty, gdzie nie musiał penetrować lica. Podobnie było z pastą na nosku. Po kilku godzinach przebarwienia ustąpiły. Albo inaczej - jeżeli wystąpiło pociemnienie, to równomierne i w stopniu dla mnie niezauważalnym. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
whale Napisano 25 Maj 2012 Zgłoszenie Share Napisano 25 Maj 2012 Dzięki panowie, faktycznie, teraz wieczorem tego już nie widać (pastowałem rano). Jutro spróbuję pomimo tego wszystkiego zrobić lustro. Jeszcze raz dziękuję i pozdrawiam, Whale Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rdk Napisano 27 Maj 2012 Zgłoszenie Share Napisano 27 Maj 2012 Jak dbać o buty z takiej skóry? Jest miękka, miła w dotyku ale nie nie jest skórą gładką. Można ją traktować tradycyjnie pastą i tłuszczem? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kuba Napisano 27 Maj 2012 Zgłoszenie Share Napisano 27 Maj 2012 I jak czyscic takie podeszwy? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
eye_lip Napisano 27 Maj 2012 Zgłoszenie Share Napisano 27 Maj 2012 Jak dbać o buty z takiej skóry? Jest miękka, miła w dotyku ale nie nie jest skórą gładką. Można ją traktować tradycyjnie pastą i tłuszczem?Nie można, bo buty ściemnieją a skóra będzie wyglądała jak licowa. Przejrzyj sobie temat pielęgnacja zamszu i nubuku na forum wbutach.pl Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rdk Napisano 27 Maj 2012 Zgłoszenie Share Napisano 27 Maj 2012 Nie można, bo buty ściemnieją a skóra będzie wyglądała jak licowa. Przejrzyj sobie temat pielęgnacja zamszu i nubuku na forum wbutach.pl Dzięki. Forum wbutach też warte poznania . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Krzysiek_W Napisano 31 Maj 2012 Zgłoszenie Share Napisano 31 Maj 2012 plan był ambitny, jeden wieczór na pielęgnację całości Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
saphir.pl Napisano 31 Maj 2012 Autor Zgłoszenie Share Napisano 31 Maj 2012 Znowu kogoś obgadują Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
White Haven Napisano 31 Maj 2012 Zgłoszenie Share Napisano 31 Maj 2012 Brakuje mi jeszcze tych Twoich białych Nordów Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
saphir.pl Napisano 16 Lipiec 2012 Autor Zgłoszenie Share Napisano 16 Lipiec 2012 Pielęgnacja obuwia z Crockett & Jones How to care for your Crockett & Jones shoes: http://www.youtube.com/watch?v=hqVi6BOaL5U http://vimeo.com/30319198# Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
constantin Napisano 16 Lipiec 2012 Zgłoszenie Share Napisano 16 Lipiec 2012 Pielęgnacja obuwia z Crockett & Jones How to care for your Crockett & Jones shoes: http://www.youtube.com/watch?v=hqVi6BOaL5U http://vimeo.com/30319198# Chciałeś mi dać doi zrozumienia, że nie użyłem tego białego kremu ? Obiecuję, że zakupię Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
saphir.pl Napisano 16 Lipiec 2012 Autor Zgłoszenie Share Napisano 16 Lipiec 2012 Ten biały to renowator w kremie do licówki. Ale nie, nie Nic nie chciałem sugerować Po tym jak napisałeś, że to C&J, przypomniałem sobie akurat o tym filmie i pomyślałem, ze może się przydać forumowiczom haha Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
saphir.pl Napisano 18 Lipiec 2012 Autor Zgłoszenie Share Napisano 18 Lipiec 2012 Trochę informacji, wskazówek + tutorial pozdrawiam 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
marcin.stawny Napisano 18 Lipiec 2012 Zgłoszenie Share Napisano 18 Lipiec 2012 Do ulubionych! Pozdrawiam Marcin Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
saphir.pl Napisano 18 Lipiec 2012 Autor Zgłoszenie Share Napisano 18 Lipiec 2012 RENOMAT Czyszczenie i odtłuszczenie na maxa oraz matowy efekt skóry. RENOVATOR CREAM Przede wszystkim regeneracja skóry i jej odżywienie, a przy okazji czyszczenie i połysk. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Flors Napisano 18 Lipiec 2012 Zgłoszenie Share Napisano 18 Lipiec 2012 Renomat - głównie jak chcesz usunąć stare powłoki poprzedniej pasty/środków. Dla mnie to podstawowy środek, aby coś dalej miało sens robić z butami. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
saphir.pl Napisano 18 Lipiec 2012 Autor Zgłoszenie Share Napisano 18 Lipiec 2012 Jeżeli jesteś zadowolony z efektów to dobrze To bardziej kwestia wyczucia, niż sztywnych zasad. Oba środki producent zaleca stosować 3-6 razy do roku. RENOMAT - kiedy skóra potrzebuje gruntownego czyszczenia i odżywienia, kiedy potrzebuje odetchnąć i dość ma kolejnych warstw brudu oraz impregnatów RENOVATOR CREAM - w celu odżywienia, zmiękczenia i regeneracji skóry. Po gruntownym czyszczeniu. Przed pastowaniem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi