Skocz do zawartości

Pielęgnacja obuwia - zasady ogólne

saphir.pl

Rekomendowane odpowiedzi

Po deszczowym dniu na skórze na butach pojawiły się w paru miejscach lekkie "marszczenia". Czy istnieje sposób na ich usunięcie lub chociaż złagodzenie?

Caporegime, Ty powinieneś wiedzieć, że bez zdjęcia ciężko jest opiniować - nie wiemy czy chodzi o łososia, słonia, płaszczkę, czy konia ;)

U mnie, w "zwykłych butach" ;) to po prostu znika po wyschnięciu.

Nie wiem czy napisałem w dobrym temacie, ale stwierdziłem, że bardziej pasuje tutaj niż do renowacji obuwia.

Doszły do mnie buty Alfred Sargent w kolorze naturalnym skóry (broguesy). Chciałem zrobić na nich lustro.

O ile pierwszy etap skończył się bez komplikacji (nałożyłem na cały but krem saphira w odpowiednim kolorze), o tyle potem wystąpił problem.

Zacząłem jak zwykle nakładać wosk saphira, ale z powodu nie istnienia wosku w odpowiednim kolorze, nakładałem bezbarwny. Otóż but zaczął ciemnieć. Nie wiem czy tak ma być, czy coś źle zrobiłem, czy po prostu jest to z powodu przeskoczenia czarnej farby z dziurek w bucie.

Ma ktoś jakiś pomysł czemu tak się dzieje?

Pozdrawiam, Whale

buty Alfred Sargent w kolorze naturalnym skóry (broguesy).

nałożyłem na cały but krem saphira w odpowiednim kolorze)

wosku w odpowiednim kolorze, nakładałem bezbarwny.

but zaczął ciemnieć.

przeskoczenia czarnej farby z dziurek w bucie

?

Jaki to jest naturalny kolor skóry, nałożyłeś krem w kolorze naturalnym skóry, czyli jakim?

Jaka czarna farba z dziurek?

Chciałbym pomóc, ale chyba jestem zmeczony, bo nic nie rozumiem.

A że tak zapytam zapobiegawczo - dużo już czasu minęło od momentu pastowania do obecnej? Pytam, bo przez wiele początkowych pastowań but samoistnie ciemnieje wskutek wilgoci, ale po wyschnięciu znika. Po paru miesiącach regularnego dbania o but, efekt ten potrafi całkowicie zaniknąć.

Czy but ciemnieje równomiernie? Czy nie jest tak, że ciemnieje np. bardziej wokół dziurek?

Nie wypowiadam się ogólnie - przedstawiam moje doświadczenia. Podczas pastowania jasnych butów kremem bezbarwnym również występowało ciemnienie - intensywniejsze w miejscach, gdzie przez chwilę pozostawała trochę większa ilość kremu. To samo, nawet bardziej wokół ażurowania. Przypuszczam, że tam krem szybciej i intensywiej wchłaniał się przez fragmenty, gdzie nie musiał penetrować lica. Podobnie było z pastą na nosku. Po kilku godzinach przebarwienia ustąpiły. Albo inaczej - jeżeli wystąpiło pociemnienie, to równomierne i w stopniu dla mnie niezauważalnym.

Przepraszam, faktycznie trochę zbyt ogólnikowo to przedstawiłem.

Krem jest troszkę ciemniejszy od butów, a sam ma barwę "naturalna skóra" (nr 39).

Wosk jest bezbarwny.

Buty to nówki, pierwszy raz je pastowałem.

Dodaję zdjęcie, widać, że dziurki w środku są czarne, i dodatkowo nie wiem czy to jest farba czy jakiś "olej" (to brzmi dziwnie, ale po prostu umiałem troszkę tego wyjąć wykałaczką). Przepraszam za jego rozmiar, mam nadzieję że nikomu nie rozsadzi okna przeglądarki ;p

Pozdrawiam, Whale

post-2065-13658921964065_thumb.jpg

1. Jest tak jak pisze WhiskeyPapa.

2. Jesli masz w dziurkach jakieś mazidło/pastę/farbę, to ja nie wiem o co chodzi, bo mnie to po prostu nie spotkało. Dziurki miałem w kolorze skóry - po czasie ciemnieją ze względu na nadmiar pasty i brud ;)

Czy but ciemnieje równomiernie? Czy nie jest tak, że ciemnieje np. bardziej wokół dziurek?

Nie wypowiadam się ogólnie - przedstawiam moje doświadczenia. Podczas pastowania jasnych butów kremem bezbarwnym również występowało ciemnienie - intensywniejsze w miejscach, gdzie przez chwilę pozostawała trochę większa ilość kremu. To samo, nawet bardziej wokół ażurowania. Przypuszczam, że tam krem szybciej i intensywiej wchłaniał się przez fragmenty, gdzie nie musiał penetrować lica. Podobnie było z pastą na nosku. Po kilku godzinach przebarwienia ustąpiły. Albo inaczej - jeżeli wystąpiło pociemnienie, to równomierne i w stopniu dla mnie niezauważalnym.

Jak dbać o buty z takiej skóry? Jest miękka, miła w dotyku ale nie nie jest skórą gładką. Można ją traktować tradycyjnie pastą i tłuszczem?

Nie można, bo buty ściemnieją a skóra będzie wyglądała jak licowa. Przejrzyj sobie temat pielęgnacja zamszu i nubuku na forum wbutach.pl

• 1 month later...

Jeżeli jesteś zadowolony z efektów to dobrze :)

To bardziej kwestia wyczucia, niż sztywnych zasad.

Oba środki producent zaleca stosować 3-6 razy do roku.

RENOMAT - kiedy skóra potrzebuje gruntownego czyszczenia i odżywienia, kiedy potrzebuje odetchnąć i dość ma kolejnych warstw brudu oraz impregnatów

RENOVATOR CREAM - w celu odżywienia, zmiękczenia i regeneracji skóry. Po gruntownym czyszczeniu. Przed pastowaniem.