Dziaku Napisano 21 Listopad 2016 Zgłoszenie Share Napisano 21 Listopad 2016 Coś takiego stało mi się z zelówką. Wiecie może co jest przyczyną? Trzeba wymienić zelowki czy można to podkleić? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
szewc24 Napisano 21 Listopad 2016 Zgłoszenie Share Napisano 21 Listopad 2016 Źle wykonana usługa. Należałoby dokonać ponownego zelowania. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
White Haven Napisano 21 Listopad 2016 Zgłoszenie Share Napisano 21 Listopad 2016 Rafał, w Bexleyach rozkleił mi się obcas na boku do ok. połowy. (podeszwa gumowa) Czy chodząc w nich mogę jakoś dodatkowo uszkodzić buty? Rozkleiły mi się jakiś rok temu, ale nie pogłębia się to. Naszło mnie ostatnio żeby coś z tym w końcu zrobić, ale w sezonie jesienno-zimowym mam je w stałym użyciu i trochę szkoda mi je odsyłać na dłuższy czas. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
szewc24 Napisano 21 Listopad 2016 Zgłoszenie Share Napisano 21 Listopad 2016 Nic się raczej nie powinno stać. Jeżeli obcas jest wyodrębniony (nie stanowi monobloku z całym spodem), to często nie jest on klejony, tylko mocowany innymi systemami, jak chociażby za pomocą np. gwoździ z gwintem. Z biegiem czasu jak spody pracują, następuje pojawianie się szczelin pomiędzy podeszwą i obcasem, ale najczęściej na strachu się kończy Chodź normalnie i tylko czasem zobacz czy szczelina się bardziej nie pogłębia. Jakby co, to wrzuć jeszcze fotkę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dziaku Napisano 21 Listopad 2016 Zgłoszenie Share Napisano 21 Listopad 2016 1 godzinę temu, szewc24.pl napisał: Źle wykonana usługa. Należałoby dokonać ponownego zelowania. mam podejrzenie, że mogłem nadepnąć na coś ostrego (typu pinezka) i zrobić dziurę w gumie. Czy to może być przyczyną, czy mimo to nie powinno się to stać? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
szewc24 Napisano 22 Listopad 2016 Zgłoszenie Share Napisano 22 Listopad 2016 Przebicie gwoździem, szpilką, drutem nie powinno mieć żadnego wpływu na podeszwę, poza punktową dziurką. W przypadku Twoich butów, źle wykonane klejenie doprowadziło do falowania materiału zelówkowego. Utworzyła się poduszka powietrzna i z tym nic się nie zrobi. W tym miejscu, jeżeli doszło do przerwania punktowego gumy, będzie wnikała woda i nie mając później jak odparować będzie wchłaniać się w podeszwę, stopniowo doprowadzając do jej zniszczenia. Jest to proces długofalowy, ale może poczynić znaczne szkody, powodując po dłuższym czasie gnicie skóry. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dziaku Napisano 22 Listopad 2016 Zgłoszenie Share Napisano 22 Listopad 2016 Ok, dziękuję za wyjaśnienie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
saphir.pl Napisano 22 Listopad 2016 Autor Zgłoszenie Share Napisano 22 Listopad 2016 13 godzin temu, lubie_jeansy napisał: Kupiłem zimowe buty z cholewkami ze skóry licowej. Buty mają gumową podeszwę. Chcę je maksymalnie dobrze przygotować na deszcz, śnieg i sól. Jakie kosmetyki zastosować, w które miejsca i w jakiej kolejności? ... Wszystko to nie Albo woski, albo aerozol, bo napracujesz się nad lustrem, a później zmatowisz efekt aerozolem. Unikaj nadmiaru. Unikaj na starcie również silnych cleanerów, bo brak wyczucia może czasem skutkować uszkodzeniem słabszego oryginalnego wykończenia. Proponuję na start taki sposób postępowania: http://pastadobutow.pl/05_jak-zadbac-o-nowa-pare-butow.html Jeżeli uznasz, że to za mało, wtedy rozszerzaj zakres. Pamiętaj, że tłuszcz może przyciemnić skórę! Pamiętaj o próbie na mało eksponowanym fragmencie, zanim weźmiesz się za całość. To pozwoli na wyeliminowanie ewentualnych błędów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
lubie_jeansy Napisano 22 Listopad 2016 Zgłoszenie Share Napisano 22 Listopad 2016 Saphir, dzięki za odpowiedź. Zrobię tak jak w Twojej instrukcji. A jeśli chodzi o stosowanie Dubbinu w przyszłości, to czy on ma być po umyciu Renomatem lub mydłem i wyschnięciu butów, jeszcze przed nakładaniem kremu i pasty? Ile warstw Dubbinu? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
saphir.pl Napisano 23 Listopad 2016 Autor Zgłoszenie Share Napisano 23 Listopad 2016 Na razie proponuję nie stosować dubbinu na cholewkę. Krem i pasta powinny wystarczyć. Natomiast, jeżeli kiedyś uznasz, że skóra potrzebuje jednak tłuszczu to po czyszczeniu Dubbin, a krem / pastę najlepiej po tygodniu na przykład. Mocno natłuszczona skóra po prostu średnio współpracuje z woskami i moim zdaniem warto jej wtedy dać trochę czasu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Maceqq Napisano 26 Listopad 2016 Zgłoszenie Share Napisano 26 Listopad 2016 Wiem już jakimi środkami i w jakich odstępach czasu pielęgnować obuwie, ale nie jestem do końca pewien czym i stąd kilka moich pytań -czyszczę buty z kurzu szczotką - tłuszcz terrago – nakładam bawełnianą szmatką? Po dobie poleruję szmatką/sczotką czy tylko lekko przecieram szmatką? - krem Famaco – czy mogę nakładać szmatką, czy lepiej zainwestować w szczotkę do nakładania? Czy później poleruję/przecieram szmatką czy szczotką, jeśli szczotką to mogę tą samą, którą oczyszczam obuwie? Ile razy powinienem powtórzyć nakładanie i polerowanie kremu w nowych butach (dubbin terrago od początku nie będę stosował ) - pasta Famaco – podobne pytanie co do kremu, czy mogę wszystko nakładać szmatką i polerować jedną szczotką? Mam jeszcze pytanko dotyczące dbania o obuwie zamszowe, czy zabezpieczacie w jakiś sposób krawędź podeszwy podczas używania pasty w sprayu? W moich butach, mam białą gumową podeszwę i używając niebieskiej pasty całą sobie ubrudziłem, a później pół godziny usuwałem ją za pomocą zmywacza do paznokci… Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Zajac Poziomka Napisano 26 Listopad 2016 Zgłoszenie Share Napisano 26 Listopad 2016 1) może być szczotką, a może być szmatką - nie ma różnicy 2) do zwykłych eleganckich skórzanych butów w ogóle nie potrzebujesz tłuszczu (poza tym zawartym w kremie) 3) krem możesz nakładać szczotką, możesz szmatką... ale mi się najlepiej nakłada wacikami kosmetycznymi 4) ja nakładam jedną warstwę, dubbina tak jak pisałem w punkcie 2 nie stosuj 5) przy polerowaniu kremu najpierw kilka razy przejeżdżam szczotką, a potem "poprawiam" szmatką 6) pastę nakładam i poleruję szmatką 7) możesz do wszystkiego używać jednej szmatki i jednej szczotki 8) podeszwę możesz zabezpieczyć np. taśmą malarską Przy czym chcę zaznaczyć, że nie jestem specem od pielęgnacji i renowacji butów, napisałem to co sam robię i co chyba całkiem nieźle działa (w mojej opinii moje buty wyglądają dobrze). Na samym początku przygody z butami o wiele bardziej się przejmowałem - po jednej szczotce i szmatce do każdego koloru pasty, nakładanie 3-4 warstw kremu i polerowanie co tydzień-dwa, zawsze po dniu chodzenia co najmniej dzień odpoczynku na prawidłach itd. Teraz o buty dbam o wiele mniej, kremuję je rzadko, tylko kiedy widzę że jest taka potrzeba, nakładam tylko jedną warstwę, do wszystkiego używam 1-2 szmatek i jednej szczotki... a buty wcale nie mają się od tego gorzej. Tobie też polecam nie przejmować się zanadto (co nie znaczy, że masz nie dbać o buty!) 4 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Maceqq Napisano 26 Listopad 2016 Zgłoszenie Share Napisano 26 Listopad 2016 Bardzo dziękuję za szybką ( WOW! ) i wyczerpującą odpowiedź Chyba faktycznie po przeczytaniu wielu postów i zbyt długim zgłębianiu tematu zbyt bardzo zacząłem się przejmować... Jeśli chodzi o Dubbin Terrago, to na nowe buty (Berwick 242) nie będę stosował, ale mam inne tańsze buty nie GYW, które były totalnie przesuszone i próbuję je zregenerować. Wczoraj nałożyłem Dubbin Terrago, dziś wyglądają już dużo lepiej, ale są na prawdę bardzo tłuste (chyba za dużo nałożyłem) i właśnie dlatego zastanawiam się czy trzeba najpierw mocno zetrzeć/wypolerować tą warstwę. Na logikę trzeba dość porządnie wytrzeć resztki tłuszczu, żeby krem miał szansę się przyjąć, zgadza się? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dziaku Napisano 26 Listopad 2016 Zgłoszenie Share Napisano 26 Listopad 2016 Tak, pozbądź się nadmiaru tłuszczu bo inaczej wszystko będzie Ci się przyczepiać do tych butów, każdy mały pyłek. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Sushi Napisano 26 Listopad 2016 Zgłoszenie Share Napisano 26 Listopad 2016 Odnośnie wyboru środków do pielęgnacji butów konsultowałem się już multirenowacja.pl, mam jednak jedno pytanie na szybko. Zamierzam kupić zestaw Saphira: pasta/wosk, renowator, krem pommadier. Chciałbym jednak chociaż trochę ograniczyć ilość kupowanych specyfików. Myślałem dlatego o kupnie bezbarwnego pommadiera, a jedynie pasty w odpowiednich kolorach. Czy takie cięcie kosztów się sprawdzi, czy powinienem jednak kupić pommadiera w odpowiednich kolorach? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Servetch Napisano 26 Listopad 2016 Zgłoszenie Share Napisano 26 Listopad 2016 Krem powinieneś mieć jednak w odpowiednich kolorach. To bardzo pomaga pokryć wszelkie zarysowania i uszkodzenia skory. Z pastą jest łatwiej - dla ciemnobrązowej skóry można używać co najmniej kilku sąsiadujących odcieni. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Sushi Napisano 26 Listopad 2016 Zgłoszenie Share Napisano 26 Listopad 2016 Dzięki za ekspresową odpowiedź. Powiedz jeszcze, czy mając dwa różne (zbliżone) odcienie brązu lepiej brać pastę jaśniejszą czy ciemniejszą? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Zajac Poziomka Napisano 26 Listopad 2016 Zgłoszenie Share Napisano 26 Listopad 2016 To już lepiej na odwrót - ze 3 pommadiery (brązowy, ciemnobrązowy i czarny) i bezbarwna pasta. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Servetch Napisano 26 Listopad 2016 Zgłoszenie Share Napisano 26 Listopad 2016 Moim zdaniem ciemniejszą. Ale to nie ma większego znaczenia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Sushi Napisano 26 Listopad 2016 Zgłoszenie Share Napisano 26 Listopad 2016 Czyli zrobię tak jak mówicie, kupię kilka kremów, bezbarwną pastę i wezmę te produkty z Tarrago. Myślę, że buty się nie obrażą, że nie dostaną Saphira Wilk syty i owca cała. Ostatnie już chyba moje pytanie: czy nazwy kolorów u tych dwóch producentów się pokrywają (Saphir i Tarrago)? Po zdjęciach butów pracownik z multirenowacji polecił mi z Saphira 37 (medium brown). Czy ktoś ma na tyle doświadczenia w temacie żeby mi powiedzieć, że z Tarrago też będzie pasować kolor medium brown? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jaann6 Napisano 26 Listopad 2016 Zgłoszenie Share Napisano 26 Listopad 2016 Mam problem z moimi butami przy nakładaniu renovatora, tzn. skóra buta prawie w ogóle go nie chłonie a jedynie rozmazuje się. Dopiero następnego dnia jestem w stanie usunąć zacieki szczotką. Buty z pewnością są ze skóry, firma Alt Wien Bach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
White Haven Napisano 26 Listopad 2016 Zgłoszenie Share Napisano 26 Listopad 2016 Może to tzw. polished leather (aka bookbinder, vide: http://www.theshoesnobblog.com/2016/09/bookbinder-leather-dont-be-fooled.html) ? Takie skóry kiepsko przyjmują jakiekolwiek środki. Może wrzuć zdjęcia? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jaann6 Napisano 27 Listopad 2016 Zgłoszenie Share Napisano 27 Listopad 2016 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
White Haven Napisano 27 Listopad 2016 Zgłoszenie Share Napisano 27 Listopad 2016 Hmm, wygląda mi na normalną skórę. A używałeś może już wcześniej czegoś na tych butach? Przykładowo tłuszczu do skór? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jaann6 Napisano 27 Listopad 2016 Zgłoszenie Share Napisano 27 Listopad 2016 Tłuszczu nigdy. Po zakupie rutynowo: pomadier z woskiem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi