Tanatos70 Napisano 23 Kwiecień 2018 Zgłoszenie Share Napisano 23 Kwiecień 2018 @Non Vid. My tu same snoby i nie uznajemy butów z CCC . Ja swego czasu używałem kosmetyków Coccine i miałem raczej dobre doświadczenia. Jak masz już pastę woskową to dodałbym tak w ciemno ten krem z lewej i powinno wystarczyć- najpierw krem, potem pasta- jeden raz. Na noski (to takie eleganckie buty, czy jakieś "trepy" ?) i ewentualnie na pięty możesz zastosować kilka warstw wosku... z umiarem (cienkie warstwy). No i oczywiście jakaś szczotka z włosia (kiedyś można było za grosze nabyć taki niezbędnik wojskowego- 3 szczotki z surowego drewna bukowego (?)- twarda z tworzywa do oczyszczania podeszwy z błota, z włosia do... szczotkowania i mazak do nakładania pasty- bardzo przyzwoita jakość) i szczotkować na błysk. Powodzenia 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Pasjonat Napisano 2 Maj 2018 Zgłoszenie Share Napisano 2 Maj 2018 Czesc, Dopiero wyjete z pudelka czarne Loake 1880 Churchil. Skora licowa. Przed eksloatacja. Skora nie jest twarda, ale sprawia wrazenie pokrytej "czyms", co powoduje, ze wydaje sie lekko sztywnawa. Zaaplikowalem Saphir M d'Or Renovateur przy pomocy wacikow kosmetycznych. Male ilosci renowateur I lekkie rozsmarowywanie. W trakcie aplikacja waciki pokrywaly sie czarna, smolista substacja. Po zabiegu, skora cholewek zmatowila sie. Odczekalem 10 min. Potem zeszczotkowalem cholewki szczotka z wlosia. Nabraly lekkiego polysku. Skora stala sie przyjemniejsza w dotyku. Sprawia wrazenie mniej sztywnej. Powstaje pytanie: Czy Loake pokrywa skory cholewek jakims tworzywem? Czym mogla byc ta czarna substancja, ktora zebraly waciki w trakcie aplikacji removateur ? Co sadzicie? P.s.1 zdjecie tuz po aplikacji renovateur. 2 zdjecie po 10 min I wyszczotkowaniu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
qbqb Napisano 2 Maj 2018 Zgłoszenie Share Napisano 2 Maj 2018 Czy macie jakiś patent w jaki sposób można odrestaurować brzegi podeszwy - mam tendencję do chodzenia w ten sposób, że obcieram je od wewnętrznej strony, co nie wyglada estetycznie. Da się to jakoś zamalować czy tylko oddać do specjalisty? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Zajac Poziomka Napisano 2 Maj 2018 Zgłoszenie Share Napisano 2 Maj 2018 5 minut temu, qbqb napisał: Czy macie jakiś patent w jaki sposób można odrestaurować brzegi podeszwy - mam tendencję do chodzenia w ten sposób, że obcieram je od wewnętrznej strony, co nie wyglada estetycznie. Da się to jakoś zamalować czy tylko oddać do specjalisty? Są do tego specjalne środki, np. Boot Black Edge Colour, masz tu pokazane użycie w 2:55. Jeżeli nie masz takich środków, to zwykły wosk kolorowy tez powinien załatwić sprawę (chociaż trzeba będzie go aplikować dosyć często, co 1-2 wyjścia). 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Darki Napisano 3 Maj 2018 Zgłoszenie Share Napisano 3 Maj 2018 9 godzin temu, qbqb napisał: Czy macie jakiś patent w jaki sposób można odrestaurować brzegi podeszwy - mam tendencję do chodzenia w ten sposób, że obcieram je od wewnętrznej strony, co nie wyglada estetycznie. Da się to jakoś zamalować czy tylko oddać do specjalisty? Dzień Dobry sprawdz polską firmę kaps ma coś podobnego do pielęgnacji brzegów butów jest oki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mateo86 Napisano 3 Maj 2018 Zgłoszenie Share Napisano 3 Maj 2018 zależy też o jakim odrestaurowaniu brzegów mówimy. Jeżeli tylko koloryzacja tą są różne farby - wspomniany powyżej Kaps, Tarrago czy Angelus (dostępne w multirenowacji, mają stosowne opisy). Jak są ubytki, głębsze rysy to papier ścierny o wysokiej gradacji, renovautine creme z Saphira, ewentualnie taka kostka wosku od Tarrago. Z nią jednak jest wyższa szkoła jazdy w warunkach domowo-garażowych, trzeba odpowiednio wosk rozgrzać i nałożyć tak by cholewek nie upaćkać. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Żorż Ponimirski Napisano 3 Maj 2018 Zgłoszenie Share Napisano 3 Maj 2018 11 godzin temu, qbqb napisał: Czy macie jakiś patent w jaki sposób można odrestaurować brzegi podeszwy - mam tendencję do chodzenia w ten sposób, że obcieram je od wewnętrznej strony, co nie wyglada estetycznie. Da się to jakoś zamalować czy tylko oddać do specjalisty? To też zależy czy brzegi są czarne czy brązowe. Do brązu trudniej będzie znaleźć konkretny odcień, ale ja stosuję kremy Saphir Renovating Creme (takie w małych tubkach do pokrywania ubytków w skórze). Czarne brzegi będzie łatwiej pokryć chociażby odrobiną czarnego kremu/pasty do butów raz na kilka wyjść, lub środkami jak wyżej. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
saphir.pl Napisano 3 Maj 2018 Autor Zgłoszenie Share Napisano 3 Maj 2018 Jeszcze całkiem niedawno barwniki woskowe do krawędzi były dostępne tylko w dużych opakowaniach, bo produkowane były jedynie z myślą o zakładach szewskich i producentach. Obecnie dostępne już są wersje mini z wygodnymi aplikatorami, które spełniają swoje zadanie również w warunkach domowych: https://multirenowacja.pl/tarrago-heel-sole-restorer-35ml.html 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mateo86 Napisano 3 Maj 2018 Zgłoszenie Share Napisano 3 Maj 2018 O wlasnie o tym pisalem. Niemniej jednak to barwnik. Na ubytki i glebsze rysy czy zadrapania to ten Renovating Creame, o ktorym Kamil1987 wspomniał. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
qbqb Napisano 3 Maj 2018 Zgłoszenie Share Napisano 3 Maj 2018 Dziękuję za wskazówki, zamówiłem jeden z polecanych produktów (tarrago), zobaczymy jak się sprawdzi. Jako, że nie miałem wosku w odpowiednim kolorze, przejechałem krawędzie podeszw kremem ciemny brąz (saphir mdor, marron fonce'). Przypuszczam, że szybko zniknie z tych krawędzi, ale pokrył ładnie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Diminished Napisano 7 Maj 2018 Zgłoszenie Share Napisano 7 Maj 2018 Są jakieś preparaty do usuwania nieprzyjemnego zapachu z butów? W okresie wysokich temperatur jest to wyjątkowe uciążliwe, a moje prawidła już straciły zapach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pi_senny Napisano 7 Maj 2018 Zgłoszenie Share Napisano 7 Maj 2018 Jeśli chodzi o buty sportowe, to dla mnie egzamin zdaje Kiwi deo fresh. Przy obuwiu klasycznym raczej nie miałem takiego problemu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mayor Napisano 7 Maj 2018 Zgłoszenie Share Napisano 7 Maj 2018 38 minut temu, Diminished napisał: Są jakieś preparaty do usuwania nieprzyjemnego zapachu z butów? W okresie wysokich temperatur jest to wyjątkowe uciążliwe, a moje prawidła już straciły zapach. Prawidła wystarczy co jakiś czas przeszlifować papierem ściernym,wtedy odzyskują zapach. Jeżeli chodzi o preparaty to najlepsze są wkładki odkażające typu Odor Eaters np. Dr Schools https://www.amazon.com/Dr-Scholls-Fighting-Insoles-Packages/dp/B001EPQ9IM?th=1 Preparaty spray nie zawsze się sprawdzają, czasem perfumy wymieszane z potem mają przykry zapach, ale np. Lysol w sprayu jest skuteczny-używany jest w większości wypożyczalni butów z łyżwami., Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Diminished Napisano 7 Maj 2018 Zgłoszenie Share Napisano 7 Maj 2018 Dziękuję za odpowiedzi, spróbuje narazie tego sposobu z papierem ściernym. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ciasteczkowy Napisano 9 Maj 2018 Zgłoszenie Share Napisano 9 Maj 2018 Czytam i czytam o dbaniu o buty i im więcej czytam tym czuje się głupszy. Czym różni się pasta od kremu od wosku? Czy potrzebuje wszystkie trzy? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
saphir.pl Napisano 9 Maj 2018 Autor Zgłoszenie Share Napisano 9 Maj 2018 Nie czytaj za dużo Kup na początek podstawowy zestaw cleaner + krem lub cleaner + krem + wosk i działaj. Szybko załapiesz. Nie ma 3. Są 2, czyli krem i pasta woskowa (zwana woskiem). Krem mocniej odżywia skórę i dostarcza jej większą ilość pigmentu, wosk zapewnia przede wszystkim połysk. Zerknij może na razie tylko na ten dział: http://pastadobutow.pl/03_pierwsze-kroki-z-saphir.html Pobaw się dwoma, trzema produktami i szybko wyczujesz, co do czego. Nadmiar teorii potrafi namieszać Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Cineos Napisano 10 Maj 2018 Zgłoszenie Share Napisano 10 Maj 2018 Posiadam kilka par butów z zamszu i nubuku (zamszowe sneakersy i sztyblety, nubukowe boat shoes oraz zimowe Hanzele), w różnych kolorach (od granatu po beżowe). Powiedzmy, że co roku dochodzi nowa para, więc są i nowe jak i takie 2-3 sezonowe. Chciałbym rozpocząć przygodę z dbaniem o obuwie innym niż "polecane produkty przez panią w CCC". Wstępnie po przeczytaniu forum chciałem zdecydować się na ten zestaw od Tarrago: https://multirenowacja.pl/zestaw-nano-do-zamszu-i-nubuku-tarrago-3.html Niestety ze względu na brak szczoteczki zestaw jest niedostępny. Dodatkowo zakup renowatora bezbarwnego (uniwersalnego) do wszystkich par butów chyba nie ma sensu bo w tych starszych kilku sezonowych koloru raczej bezbarwnym nie odzyskam, więc będę w tej kwestii uzupełniał zapasy na bieżąco. Pan na infolinii multirenowacja.pl polecił mi ten zestaw: https://multirenowacja.pl/tarrago-set-9-sneakers-care.html Mówił, że szczoteczka z syntetycznego włosia może posłużyć zarówno do czyszczenia zamszu i nubuku, cleaner do trudniejszych zabrudzeń i nano protector do impregnacji. Potem mogę dokupywać renowatory w odpowiednich kolorach celem odnowienia koloru. Jak sądzicie, dobry wybór na początek? Chcę się zmieścić w kwocie ok. 100zł za zestaw, więc ten za 120zł jest jeszcze akceptowalny. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pompax Napisano 11 Maj 2018 Zgłoszenie Share Napisano 11 Maj 2018 Witam, mam pytanie czym najlepiej i jak czyścić buty adidas nmd aby ich nie zniszczyć, jakie płyny lub zestawy do ich czyszczenia polecacie? 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Cineos Napisano 16 Maj 2018 Zgłoszenie Share Napisano 16 Maj 2018 W dniu 10.05.2018 o 09:57, Cineos napisał: Posiadam kilka par butów z zamszu i nubuku (zamszowe sneakersy i sztyblety, nubukowe boat shoes oraz zimowe Hanzele), w różnych kolorach (od granatu po beżowe). Powiedzmy, że co roku dochodzi nowa para, więc są i nowe jak i takie 2-3 sezonowe. Chciałbym rozpocząć przygodę z dbaniem o obuwie innym niż "polecane produkty przez panią w CCC". Wstępnie po przeczytaniu forum chciałem zdecydować się na ten zestaw od Tarrago: https://multirenowacja.pl/zestaw-nano-do-zamszu-i-nubuku-tarrago-3.html Niestety ze względu na brak szczoteczki zestaw jest niedostępny. Dodatkowo zakup renowatora bezbarwnego (uniwersalnego) do wszystkich par butów chyba nie ma sensu bo w tych starszych kilku sezonowych koloru raczej bezbarwnym nie odzyskam, więc będę w tej kwestii uzupełniał zapasy na bieżąco. Pan na infolinii multirenowacja.pl polecił mi ten zestaw: https://multirenowacja.pl/tarrago-set-9-sneakers-care.html Mówił, że szczoteczka z syntetycznego włosia może posłużyć zarówno do czyszczenia zamszu i nubuku, cleaner do trudniejszych zabrudzeń i nano protector do impregnacji. Potem mogę dokupywać renowatory w odpowiednich kolorach celem odnowienia koloru. Jak sądzicie, dobry wybór na początek? Chcę się zmieścić w kwocie ok. 100zł za zestaw, więc ten za 120zł jest jeszcze akceptowalny. Ponawiam pytanie. Co myślicie o takim rozwiązaniu do pielęgnacji zamszu i nubuku? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Castorp Napisano 18 Maj 2018 Zgłoszenie Share Napisano 18 Maj 2018 https://www.herringshoes.co.uk/barker/warrington_semi-brogues/rosewood-calf Panowie jaki kolor kremu i pasty dobrać ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
renowacja obuwia Napisano 21 Maj 2018 Zgłoszenie Share Napisano 21 Maj 2018 W dniu 7.05.2018 o 14:57, mayor napisał: Prawidła wystarczy co jakiś czas przeszlifować papierem ściernym,wtedy odzyskują zapach. Jeżeli chodzi o preparaty to najlepsze są wkładki odkażające typu Odor Eaters np. Dr Schools https://www.amazon.com/Dr-Scholls-Fighting-Insoles-Packages/dp/B001EPQ9IM?th=1 Preparaty spray nie zawsze się sprawdzają, czasem perfumy wymieszane z potem mają przykry zapach, ale np. Lysol w sprayu jest skuteczny-używany jest w większości wypożyczalni butów z łyżwami., Proponowałabym ozonowanie obuwia. Zabije wszelkie zapachy, grzyby, bakterie. A jeśli decydujemy się na dezodorant to tylko z jonami srebra. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mayor Napisano 21 Maj 2018 Zgłoszenie Share Napisano 21 Maj 2018 8 godzin temu, renowacja obuwia napisał: Proponowałabym ozonowanie obuwia. Zabije wszelkie zapachy, grzyby, bakterie. A jeśli decydujemy się na dezodorant to tylko z jonami srebra. Najlepszym sposobem na przykry zapach butów jest rotacja.,Lepiej nie dopuścić do zadeptania butów niż później walczyć z grzybami bakteriami i zapachami., 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MH_fan Napisano 22 Maj 2018 Zgłoszenie Share Napisano 22 Maj 2018 W dniu 11.05.2018 o 18:06, pompax napisał: Witam, mam pytanie czym najlepiej i jak czyścić buty adidas nmd aby ich nie zniszczyć, jakie płyny lub zestawy do ich czyszczenia polecacie? To powinno pomóc: https://multirenowacja.pl/tarrago-sneakers-cleaner.html Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
renowacja obuwia Napisano 22 Maj 2018 Zgłoszenie Share Napisano 22 Maj 2018 11 godzin temu, mayor napisał: Najlepszym sposobem na przykry zapach butów jest rotacja.,Lepiej nie dopuścić do zadeptania butów niż później walczyć z grzybami bakteriami i zapachami., Nie chodzi tylko o zapach butów, ale o podstawową higienę. Do ozonowania powinno oddawać się wszystkie buty np. po "sezonie" zanim odstawimy je do szafy. Co da rotacja butów? Tylko tyle, że w wolniejszym stopniu bakterie będą się gromadzić. Czyszczenie obuwia od środka, wymiana wkładek nie zastąpi całkowitego pozbycia się bakterii z wnętrza obuwia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Blondas Napisano 22 Maj 2018 Zgłoszenie Share Napisano 22 Maj 2018 Bez przesady, z bakteriami mamy współistnieć, a nie na każdym kroku je zabijać, a i tak za chwilę wrócą. Wszechobecna walka z bakteriami to fatalny znak naszych czasów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi