phantom Napisano 23 Lipiec 2012 Zgłoszenie Share Napisano 23 Lipiec 2012 Dziękuję za wszystkie komentarze. Pozwólcie Panowie, że odniosę się tylko do uwag, dotyczących wczorajszego outfitu. Zatem, trzeba poprawić: - fałdę materiału, ciągnącą się od zapinanego guzika, o której wspomniał kolega Misza (przeszycie guzika wewnętrznego i doszycie drugiego powinno pomóc), - klapy - zwęzić 2-3 cm - zobaczymy jak z węższymi klapami będzie współpracował kołnierz, którego na razie nie będę ruszał. I jeszcze 3 ujęcia z wczorajszego dnia, których wcześniej nie udało mi się załączyć (szelki jakby z innej parafii, ale jeszcze nie znalazłem gładkich jedwabnych granatowych - proszę o sygnał, gdyby ktoś takowe znalazł): Dobranoc. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Skalpel Napisano 23 Lipiec 2012 Zgłoszenie Share Napisano 23 Lipiec 2012 Panowie nie tylko Phantom gustuje w takih klapach marynarki. Tu inny przykład, moim zdaniem nieco bardziej udany. @phantom czy miałeś może jakiś pierwowzór marynarki? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
4inHand Napisano 23 Lipiec 2012 Zgłoszenie Share Napisano 23 Lipiec 2012 @ Phantom Ja Cie wspieram, bo szyjesz, pokazujesz i stawiasz czoła krytyce. Niewielu tu takich! Za to wielki +! Energia i pomysł, które ma w sobie ten zestaw bardzo mi się podobają. Niestety dużo mnie podoba mi sie wykonanie...wlasnie przez klapy. Kiedy pokazales te marynarke w bespoke, ksztalt kozerki byl pierwsza rzecza, o ktora zapytalem, bo obawialem sie czy to wlasnie tak sie nie skonczy. 1. duzo lepiej wygladalbys w skosnej kozerce 2. maksymalnie przesadziles z szerokoscia klap. Sa przez to ciezkie, za duze i wladaja calym zestawem odbierajac mu harmonie. 3. sam ksztalt kozerki wydaj mi sie odrobine dziadkowy. Wglada to tak, ze powiedziales krawcowi jaka chcesz kozerke, ale w najglebsze detale juz nie wnikales i nie tylko linia jej prebiegu, ale takze kat rozwarcia i stosunek wylogu do kolnierza wyszly dziwnie. Jesli masz rozciete butonierki, nie bardzo wyobrazam tez sobie zwezenie klap. Oprocz tego marynarka w korpusie jest za ciasna. Mam tez krytyczna uwage dot. spodni. Sa za waskie i od kolana w dol nie lubia sie z Toba. Jesli moge pozwolic sobie na rade, proponowalbym mniej ekstremow. Alternatywnie, mniej zamowień, ale u lepszych krawcow. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
proceleusmatyk Napisano 23 Lipiec 2012 Zgłoszenie Share Napisano 23 Lipiec 2012 Na działce lub łące można wyglądać i czuć się, a to chyba najważniejsze, dobrze i bez szczególnych kompromisów stylowych. Prawdziwy mężczyzna nawet nie boi się kwiatka za uchem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Ernestson Napisano 23 Lipiec 2012 Zgłoszenie Share Napisano 23 Lipiec 2012 @ phantom, moje uwagi do marynarki: 1. Klapy - nie oceniam pomysłu na ekstremalną szerokość, to kwestia gustu, natomiast wykonanie jest kompletnie skopane. Przy takich klapach kołnierz i kozerka powinny być odpowiednio szersze. Widać to doskonale na przykładach z lat 30' i zdjęciu Lapo Elkana wstawionym kilka postów wyżej. Kozerka sięga tam mniej więcej do połowy szerokości klapy. Zachwianie proporcji między klapami, kozerką i kołnierzem jest najbardziej rażące. IMO krawiec do zmiany. O ile sam pod groźbą użycia broni nie zażądałeś tak wąskiego kołnierza i krótkiej kozerki to krawiec jest chyba ślepy że nie dopasował tych elementów do szerokości klap. 2. Guziki za nisko 3. Patki kieszeni za duże (być może miał to być sposób na zrównoważenie klap ale IMO nie wyszło). 4. Fałda na prawym boku (wygląda jakbyś miał to ramię niższe i nie zostało to skorygowane krojem lub grubszym wypełnieniem) Co do zestawu to IMO do marynarki stylizowanej na lata 30 pasowałyby sporo szersze spodnie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mbs Napisano 23 Lipiec 2012 Zgłoszenie Share Napisano 23 Lipiec 2012 Panowie nie tylko Phantom gustuje w takih klapach marynarki. Tu inny przykład, moim zdaniem nieco bardziej udany. @phantom czy miałeś może jakiś pierwowzór marynarki? Tylko tutaj szerokość klap jest zrównoważona przez równie szeroki kołnierz, no i szpic idzie lekko w górę, podczas gdy u phantoma idzie on minimalnie w dół. Jakby to przerobić, to marynarka naprawdę mogłaby być świetna. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Misza Napisano 23 Lipiec 2012 Zgłoszenie Share Napisano 23 Lipiec 2012 Tylko tutaj szerokość klap jest zrównoważona przez równie szeroki kołnierz, no i szpic idzie lekko w górę, podczas gdy u phantoma idzie on minimalnie w dół. Jakby to przerobić, to marynarka naprawdę mogłaby być świetna. + Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
phantom Napisano 23 Lipiec 2012 Zgłoszenie Share Napisano 23 Lipiec 2012 Bardzo się cieszę, że moje zamówienie wywołało tak szeroki odzew. Jestem wdzięczny za wszystkie uwagi. @4inHand, dzięki za wsparcie. Szyję, bo lubię i to jest moje hobby, mimo, iż czasami źle inwestuje w nie swoje pieniądze. Słusznie zauważyłeś kwestię rozciętych butonierek podczas ew. zwężania klap, ale na szczęście nie będzie to problemem przy poprawkach. Marynarkę zawiozłem dziś do pana Basia. Po ustaleniu z krawcem zakresu poprawek, efekty liftingu marynarki poznam za tydzień. Jeśli chodzi o spodnie, uważam, że są bardzo dobre - świetnie się w nich czuje, mimo, że prawie 19 cm u dołu nogawek to dla mnie już prawie "flagi":)Ciemnobrązowe spodnie z 19,5cm u dołu uszyję do zestawu z poprawianą dwurzędówką. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
phantom Napisano 23 Lipiec 2012 Zgłoszenie Share Napisano 23 Lipiec 2012 Nie wiem jak się siada w Twoich portkach, ale w moich spodniach ta czynność jest wystarczająco komfortowa, nawet przy 18 cm dołem - może to kwestia przyzwyczajenia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
eye_lip Napisano 23 Lipiec 2012 Zgłoszenie Share Napisano 23 Lipiec 2012 To kwestia kroju nogawki i obwodu łydki - mam jedne 18 i są niewygodne, ale mam też 19cm, szyte w innym stylu i nie ma problemu, a nie mam chudych łydek. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
phantom Napisano 23 Lipiec 2012 Zgłoszenie Share Napisano 23 Lipiec 2012 Przy 18 cm dołem łydka nie "zatrzymuje" Ci nogawek? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mosze Napisano 23 Lipiec 2012 Zgłoszenie Share Napisano 23 Lipiec 2012 Sporo człowiek krytykuje i się mądrzy, więc warto czasami się samemu wystawić na strzał. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Pan Janusz Napisano 23 Lipiec 2012 Zgłoszenie Share Napisano 23 Lipiec 2012 Super marynarka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
phantom Napisano 23 Lipiec 2012 Zgłoszenie Share Napisano 23 Lipiec 2012 @mosze, Słowny człowiek, wiele razy wspominałeś, że zestawy, gdzie poszczególne jego elementy są w klasycznych kolorach (beż, granat, biel, czerwień) są zawsze trafnym rozwiązaniem. Tak jest i teraz. Jeśli marynarka jest rtw, to leży lepiej niż niektóre bespoke (np. moje). Poszetka jest kremowa, bo wydaje się być ciemniejsza niż koszula? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mosze Napisano 23 Lipiec 2012 Zgłoszenie Share Napisano 23 Lipiec 2012 Tak, poszetka jest beżowa, w podobnym kolorze do spodni (nie komplet ). Marynarka RTW, ale mocno taliowana; zresztą na zdjęciu wyszła chyba nieco lepiej, niż w rzeczywistości Rzadki przypadek. Faktycznie nieco rozchodzi się na boki na dole (efekt "sukienki", ale bezprzesadny, da się żyć). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Koval Napisano 23 Lipiec 2012 Zgłoszenie Share Napisano 23 Lipiec 2012 Mosze - a nie masz wrażenia, że marynarka jest odrobinę zbyt krótka? (To pytanie, nie stwierdzenie - dużo pewnie zależy od preferencji noszącego) Po tym zdjęciu (pozie) trudno też ocenić długość rękawów, ale wydaje się, że nie są równe... BTW - mi jeszcze daleko do takiego dopasowania Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Styleman Napisano 23 Lipiec 2012 Zgłoszenie Share Napisano 23 Lipiec 2012 Marynarka super,na zdjęciu jakby prawy rękaw był krótszy ale to złudzenie ,natomiast spodnie coś złe się układają w kroku może za mocno podciągnięte ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
The-Bigwig Napisano 23 Lipiec 2012 Zgłoszenie Share Napisano 23 Lipiec 2012 Super zestaw Mosze. Ale ja widziałbym do tak dopasowanej marynarki węższe spodnie, tutaj widzę lekki dysonans. Ale to szczegół, który nie ma odzwierciedlenia w odbiorze całości. Podoba mi się. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Krakus ;) Napisano 23 Lipiec 2012 Zgłoszenie Share Napisano 23 Lipiec 2012 Fajny zestaw. Ciekawi mnie jak wygląda tkanina marynarki z bliska... może mógłbyś dorzucić zbliżenie. Poszetka ładnie wypełnia nakładaną kieszonkę, kolorystyka zestawu niby bardzo klasyczna, ale mimo wszystko w letnich odcienach. Za to buty jakieś nijakie + na tym zdjęciu wyglądają jak kowbojki (może obcas dość wysoki?). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
phantom Napisano 23 Lipiec 2012 Zgłoszenie Share Napisano 23 Lipiec 2012 @static87, pytałeś mnie skąd wziąłem inspirację na takie klapy - miały być coś na kształt tych: http://todaystie.tumblr.com/post/494683 ... ummer-1936 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mr.vintage Napisano 23 Lipiec 2012 Zgłoszenie Share Napisano 23 Lipiec 2012 Nie widzę podobieństw Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
phantom Napisano 23 Lipiec 2012 Zgłoszenie Share Napisano 23 Lipiec 2012 Napisałem "miały być na kształt", a nie, że są podobne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
4inHand Napisano 24 Lipiec 2012 Zgłoszenie Share Napisano 24 Lipiec 2012 @static87, pytałeś mnie skąd wziąłem inspirację na takie klapy - miały być coś na kształt tych: http://todaystie.tumblr.com/post/494683 ... ummer-1936 W takim razie jest to luzna interpretacja Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
4inHand Napisano 24 Lipiec 2012 Zgłoszenie Share Napisano 24 Lipiec 2012 Sporo człowiek krytykuje i się mądrzy, więc warto czasami się samemu wystawić na strzał.[attachment=0]pon1.jpg[/attachment] Świetne dopasowanie marynarki. Trochę mnie rażą bardzo wąskie klapy. Mam jedną uwagę: imHo zdjęcie bardzo by zyskało gdybyś swobodniej stanął. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
4inHand Napisano 24 Lipiec 2012 Zgłoszenie Share Napisano 24 Lipiec 2012 Bardzo się cieszę, że moje zamówienie wywołało tak szeroki odzew. Jestem wdzięczny za wszystkie uwagi. @4inHand, dzięki za wsparcie. Szyję, bo lubię i to jest moje hobby, mimo, iż czasami źle inwestuje w nie swoje pieniądze. Słusznie zauważyłeś kwestię rozciętych butonierek podczas ew. zwężania klap, ale na szczęście nie będzie to problemem przy poprawkach. Marynarkę zawiozłem dziś do pana Basia. Po ustaleniu z krawcem zakresu poprawek, efekty liftingu marynarki poznam za tydzień. Jeśli chodzi o spodnie, uważam, że są bardzo dobre - świetnie się w nich czuje, mimo, że prawie 19 cm u dołu nogawek to dla mnie już prawie "flagi":)Ciemnobrązowe spodnie z 19,5cm u dołu uszyję do zestawu z poprawianą dwurzędówką. Pozdrawiam. Spoko! Każdy kto szyje skazuje się na niepowodzenia. Ja też mam ich całe wiadra Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi