Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Zastanawiam się jeszcze nad technicznymi aspektami kaszkietu "bespoke"

1.  z czego powinna być wykonana podszewka - bawełna, wiskoza czy jeszcze jakiś inny wariant?

2. czy warto dodawać guzik na daszku?

3. czy konstrukcja powinna być bardziej obszerna/objętościowa czy też mniej? Różnica pokazana poniżej

image.png.b5888fc7a2874e3201f1d8ca538824e3.pngimage.png.3e371401f76fba369f868573680d6fa3.pngimage.png.5216632a18d3b26c9cb5cf680ff70d40.png

Opublikowano

1. Pamietam, że ktoś tu kiedyś wymieniał podszewkę w kaszkiecie z poliestrowej na jedwabny szantung. Może się przypomni i opisze odczucia.
2. Kwestia gustu. Jeżeli ma być z takich zszywanych trójkątów to chyba bym raczej zamówił z guzikiem.
3. Wszytko zależy od kształtu i wielkości twarzy. Mała szczupła - mniej przestrzeni,
Duża - więcej.

• Like 2
Opublikowano
33 minuty temu, pablocito napisał:

1. Pamietam, że ktoś tu kiedyś wymieniał podszewkę w kaszkiecie z poliestrowej na jedwabny szantung. Może się przypomni i opisze odczucia.

To ja!

Szantung w podszewce spisuje się bardzo dobrze, przynajmniej jako podszewka dla kaszkietu jesienno-zimowego. Dodatkowy, wydaje się być naprawdę wytrzymały - nie ma śladów zużycia po roku.

• Like 2
Opublikowano
25 minut temu, Velahrn napisał:

To ja!

Szantung w podszewce spisuje się bardzo dobrze, przynajmniej jako podszewka dla kaszkietu jesienno-zimowego. Dodatkowy, wydaje się być naprawdę wytrzymały - nie ma śladów zużycia po roku.

Dziękuję za opinię. Zważywszy na dostępność szantungu, zastanawiam się, czy nie wystarczy zwykła podszewka wiskozowa, bawełniana tudzież jedwabna. Jeśli wystarczy, to który z ww. materiałów sprawdzi się lepiej?

Opublikowano
29 minut temu, m1chalczyk napisał:

Dziękuję za opinię. Zważywszy na dostępność szantungu, zastanawiam się, czy nie wystarczy zwykła podszewka wiskozowa, bawełniana tudzież jedwabna. Jeśli wystarczy, to który z ww. materiałów sprawdzi się lepiej?

Każda będzie spoko, z wyjątkiem poliestrowej.

Szantung to ekstrawagancja, nie realna potrzeba.

• Like 1
Opublikowano

Ja ostatnio wymieniałem podszewkę na bawełnianą, ale o takim dzianinowym splocie. Jest Ok, ale ponieważ jestem łysy (kiedyś z wyboru, teraz chyba już z konieczności- wolę nie sprawdzać) po ogoleniu głowy, kiedy jest trochę szorstka pod04122c20cce30c3c9f3484232d569396.jpg
szewka o nią zaczepia i trzeba kaszkiet poprawiać. Chyba bym teraz zrobił z wiskozy.

• Like 1
  • 2 tygodnie później...
  • 2 tygodnie później...
Opublikowano

Mili Panowie, pilna sprawa - pękły mi sznurówki w butach, które miałem założyć w wigilię. Jadę jutro do Warszawy: gdzie kupię olejowane czarne sznurówki o długości 80mm? Pęknięte były okrągłe i chyba takich też szukam, nie wyobrażam sobie płaskich sznurówek w półbutach

Opublikowano

W klasycznych butach w elektroni powinny być.

Godzinę temu, m1chalczyk napisał:

nie wyobrażam sobie płaskich sznurówek w półbutach

A to czemu? W swoim wymieniam na płaskie, są zdecydowanie ładniejsze od okrągłych.

Opublikowano
49 minut temu, papiez_ napisał:

W klasycznych butach w elektroni powinny być.

A to czemu? W swoim wymieniam na płaskie, są zdecydowanie ładniejsze od okrągłych.

Kojarzą mi się z trampkami. Pokażesz proszę zdjęcie swoich półbutów z płaskimi sznurówkami?

Opublikowano
3 minuty temu, m1chalczyk napisał:

Kojarzą mi się z trampkami. Pokażesz proszę zdjęcie swoich półbutów z płaskimi sznurówkami?

Spójrz na zdjęcia bytów TLB, często mają płaskie sznurówki.

• Like 1
Opublikowano
17 godzin temu, m1chalczyk napisał:

Mili Panowie, pilna sprawa - pękły mi sznurówki w butach, które miałem założyć w wigilię. Jadę jutro do Warszawy: gdzie kupię olejowane czarne sznurówki o długości 80mm? Pęknięte były okrągłe i chyba takich też szukam, nie wyobrażam sobie płaskich sznurówek w półbutach

Z czarnymi nie powinno być problemu, znajdziesz w sklepach z butami, marketach typu oszołom, punktach dorabiania kluczy i innych różności.

• Like 1
Opublikowano

Cześć, czy ktoś może polecić marynarkę aksamitną (granat lub zieleń). Ta z SS byłaby idealna ale jest dostępna jedynie w opcji Custom Made gdzie i cena i czas nie jest do zaakceptowania dla mnie. 

983D768D-1E62-44D1-BFE5-677B29A3E043.jpeg

Opublikowano

Dzień dobry wszystkim.

Pytanie do forumowiczów - czy na terenie miasta Poznań znajdę sklep oferujący porządne obuwie? Poszukiwane oksfordy/brogue, w kolorze czarnym, budżet do 1000. Rozmiar stopy niestety słuszny - dla porównania - używam Ecco w rozmiarze 47, Martensy 47, wszelkie Adidas/Nike 48,5.

Opublikowano
2 godziny temu, Jerry Rottenburger napisał:

Rozmiar stopy niestety słuszny - dla porównania - używam Ecco w rozmiarze 47, Martensy 47, wszelkie Adidas/Nike 48,5.

Nie mam Ecco ani Martensów, ale buty Adidasa do biegania mam 48 1/3, Nike mam 48 (i w sumie mogłyby być odrobinę większe), a klasyczne buty mam na ogół w rozmiarze 10,5, czyli powszechnie dostępnym chyba u wszystkich producentów, więc żadne "niestety", nie powinieneś mieć problemów z dostępnością.

Opublikowano
W dniu 24.12.2023 o 14:08, Marcin C napisał:

Cześć, czy ktoś może polecić marynarkę aksamitną (granat lub zieleń). Ta z SS byłaby idealna ale jest dostępna jedynie w opcji Custom Made gdzie i cena i czas nie jest do zaakceptowania dla mnie. 

983D768D-1E62-44D1-BFE5-677B29A3E043.jpeg

Kiedyś była w ofercie Poszetki, niestety na stronie nie widzę.

Zobacz: https://herse.com/sklep/odziez-meska/marynarki/zielona-marynarka-z-aksamitu/

Opublikowano

Chciałbym na zimowych wyprzedażach kupić granatowy płaszcz, typu ulster. Idealna byłaby długość do kolana, ale nie potrafię takiego znaleźć.

czy ktoś z Was ma doświadczenie z użytkowania i potrafi ocenić który płaszcz będzie lepszy? 

https://cavour.co/en/product/8841/martingala-polo-coat

https://herse.com/sklep/odziez-meska/plaszcze/granatowy-plaszcz-ulster/

Plus znam ofertę polskich marek: macaroni, poszetka, zack roman. Ale płaszcze z aktualnej kolekcji jakoś mnie nie przekonują. 

A może macie jakieś inne propozycje? Najlepiej w nieco niższej cenie niż powyższe propozycje z linków.

Chętnie rozważę zakup używanego, w bardzo dobry stanie. Rozmiar 50/52. 

Opublikowano

Cześć, poszukuję dzianinowego blezera, ewentualnie kardigany w stylu marynarki/blezera - po prostu czegoś na casual friday do biura do koszuli i mniej formalnego krawata. Mile widziane propozycje dwurzędowe, ale jeden rząd guzików też się nada :) z góry dzięki za podpowiedzi. Widziałem dość fajny kardigano-blezer dwurzędowy w tym guście w Giacomo Conti, ale po 900 PLN, co jest powyżej założonego budżetu sporo ogólnie, a już na pewno w odniesieniu do firm typu GC.