Skocz do zawartości

Krótkie pytania - krótkie odpowiedzi

Gość Nereusz

Rekomendowane odpowiedzi

Panowie.

Wykopałem dzisiaj kurtkę "husky" w Royal Collection. Przecena -50%. Niestety o jeden numer za duża. Kurtkę przymierzyłem na marynarkę, aby sprawdzić, jak będzie leżała na ciepłym kardiganie. Szerokość, i długość rękawów są w sam raz. Jednak kurtka jest zdecydowania za szeroka. Taliowanie jest konieczne (kurtka ma dwa boczne szwy). Co sądzicie o tym pomyśle. Gra warta świeczki? Wykonalne?

Panowie.

Wykopałem dzisiaj kurtkę "husky" w Royal Collection. Przecena -50%. Niestety o jeden numer za duża. Kurtkę przymierzyłem na marynarkę, aby sprawdzić, jak będzie leżała na ciepłym kardiganie. Szerokość, i długość rękawów są w sam raz. Jednak kurtka jest zdecydowania za szeroka. Taliowanie jest konieczne (kurtka ma dwa boczne szwy). Co sądzicie o tym pomyśle. Gra warta świeczki? Wykonalne?

Mi zdarzyło się robić taliowanie samemu na kurtce woskowanej. Najważniejsze w tym przypadku - boczne kieszenie. Bez problemu krawcowa/krawiec zrobi to po szwach bocznych jeśli kieszenie nie przeszkodzą. Ja musiałem zrobić zaszewki. W ten sposób zeszło z obwodu około 12 cm, bez uszczerbku na kurtce. Ale w przypadku husky - nie wiem. Może ewentualnie tylny szew? Najprościej - idź i zapytaj.

Dzięki Static.

Dzisiaj rozmawiałem w tym sklepie z krawcową o taliowaniu tej marynarki:

(https://lh4.googleusercontent.com/-AcJg ... 7-1406.jpg)

Co mi się spodobało, to fakt, że że Pani krawcowa, ze zrozumieniem podchodziła do sprawy. Nie szła na skróty, ale brała pod uwagę utrzymanie formy i proporcji marynarki. Szybciej przecież można zebrać więcej materiału na plecach, niż po trochu zbierać na plecach i na szwach bocznych. Tak więc, będę musiał z nią skonsultować.

Nie wiem, jaki może być koszt taliowania, ale obecnie tą kurtkę mogę kupić za 500PLN. To wydaje się sporo, zważywszy na fakt, że trochę dalej na wieszakach wiszą huski z budżetowych marek po 450PLN. Jednak po bliższym przyjrzeniu okazje się, że jednak krój, i wykonanie nie jest już takie samo.

Panowie, polećcie proszę sklep z dużym wyborem krawatów (może być internetowy) w rozsądnych cenach (tj. do 100-150 zł). Byłem z wizytą m.in. w P&C oraz kilku rodzimych firmach i niestety wszędzie to samo - nuda. Potrzebuję kilku krawatów na co dzień do pracy, więc nie muszą być jakościowo olśniewające, nie chcę jednak, by były zbyt pospolite.

Jestem szczupły i stosunkowo wysoki, sądzę więc, że dodatkowo powinny być to krawaty węższe.

Chodzą za mną wzory nie do końca symetryczne - jako że nie potrafię tego właściwie opisać słowami, posłużę się przykładami:

http://img401.imageshack.us/img401/1008/krawat1t.jpg

http://img207.imageshack.us/img207/38/krawat2.jpg

z góry wielkie dzięki!

więc nie muszą być jakościowo olśniewające,

To błąd. Krawaty dobre jakościowo najczęściej dają się pięknie uformować, a to, obok wzoru, jedna z podstawowych kwestii przy ocenie krawatu przez innych. Co do szerokości... nie kilogramy, a szerokość klap w marynarce ma tu znaczenie. Jedno z drugim ma współgrać, choć nie musi co do cm.

więc nie muszą być jakościowo olśniewające,

To błąd. Krawaty dobre jakościowo najczęściej dają się pięknie uformować, a to, obok wzoru, jedna z podstawowych kwestii przy ocenie krawatu przez innych. Co do szerokości... nie kilogramy, a szerokość klap w marynarce ma tu znaczenie. Jedno z drugim ma współgrać, choć nie musi co do cm.
Dobre jakościowo - jak najbardziej, tego właśnie szukam. Chodziło mi jedynie o to, że nie muszą to być krawaty high-endowe ;)

Dzięki za podpowiedź odnośnie stosunku szerokości krawata do szerokości klap, być może jestem zbyt zafiksowany na śledzie.

Bardzo dziękuję :)

Tak, znam ten adres. Wprawdzie te, które mi się podobają kosztują 240 zł, co przekracza zakładany budżet, ale po namyśle doszedłem do wniosku, że lepiej mieć jeden porządny niż dwa słabsze.

Dzięki!

Czy o smokingu, żakiecie i fraku można powiedzieć, że są to "garnitury formalne"?

O smokingu i fraku tak, bo są to przecież czarne garnitury. Dodałbym jeszcze: garnitury formalne wieczorowe.

O żakiecie natomiast nie możemy tak powiedzieć, bo spodnie i marynarka są w innych kolorach. Co innego garnitur żakietowy, ale o niego nie pytałeś. :)

Pozdrawiam, Dr

1/2 leather insole - czyli z tyłu skóra, z przodu materiał (np. len). Oczywiście lepsza pełna skóra, jednak nawet porządne firmy (Church's na przykład) stosują w niższych liniach. Pytanie - zdecydowanie unikać (przetrze się wcześniej czy później), czy ma jakiś sens (powiedzmy, w butach lepszej firmy)?