Skocz do zawartości

Krótkie pytania - krótkie odpowiedzi

Gość Nereusz

Rekomendowane odpowiedzi

Kwestia gustu i potrzeb. Podstawowa zasada jest taka, że czarne pasuje tylko do czarnego, a pozostałe kolory po prostu powinny się dobrze komponować, nie muszą być identyczne, to nie wojsko. Zresztą potrafię sobie wyobrazić zestaw celowo nieharmonijny, typu zielone buty i czerwony pasek -> demonstracja.

1 godzinę temu, mosze napisał:

Kwestia gustu i potrzeb. Podstawowa zasada jest taka, że czarne pasuje tylko do czarnego, a pozostałe kolory po prostu powinny się dobrze komponować, nie muszą być identyczne, to nie wojsko. Zresztą potrafię sobie wyobrazić zestaw celowo nieharmonijny, typu zielone buty i czerwony pasek -> demonstracja.

Zasada zasadą, ale perfekcjonizm kolorystyczny trochę psuje mi cały odbiór jak przechodzę w zestawie koło lustra, stąd też moje pytanie. Jak niczego nie znajdę, to zapewne zostawię tak jak jest, ale jeżeli byłoby jakieś rozwiązanie to why not? :) 

1 godzinę temu, lubo69 napisał:

A skąd wiesz, że wyjdzie dokładnie tak perfekcyjnie jak chcesz? Nawet mistrzowi Arsenowi różnie wychodziło, a Ty zamierzasz próbować pierwszy raz.

Nie wiem, że wyjdzie perfekcyjnie, stąd moje pytanie, czy będąc laikiem warto się bawić w takie rzeczy i czy istnieje sposób, który dałby zadowalające skutki?

Myślę, że wszyscy mamy noworoczny remanent i pochowaliśmy szklane kule🙂Nie wiadomo, z jakiego zwierza jest pasek, czy to licówka, zamsz, korygowany czy nie, z jakiego koloru na jaki chcesz przyciemnić…

Generalnie dla zabawy można, ale farby kosztują. Jeśli możesz żyć z „niedopasowanym” paskiem, to żyj; jeśli nie, kup ciemniejszy i będziesz miał dwa.

• Like 1

Nie zwróciłbym na to uwagi. Osobiście mam jeden pasek, wykonany z zielonego zamszu i noszę go do wszystkiego poza spodniami bez szlufek. Przeglądając się w lustrze nawet go nie widzę, bo zawsze jest zasłonięty. Tak samo szelki przy marynarce dwurzędowej albo podszewka tejże - przecież to nie są elementy którymi świecisz ludziom w oczy. 

Natknąłem się ostatnio na ruchomy warsztat Blank belts w którymś centrum handlowym w Krakowie. Z tego co widziałem mają dobre skóry i duży wybór klamer. Za pasek z mosiężną klamrą liczyli sobie chyba 170 zł, co jest dobrą ceną za tą jakość.

Poniżej podrzucam też link do włoskiego sprzedawcy polecanego swego czasu na forum przez innego z kolegów. 

https://www.leonardoguizzetti.com/belts

33 minuty temu, eduardo napisał:

W sumie wykorzystam dyskusję - chcę kupić pasek do jeansów. Mam Betlewskiego i średnio mi podszedł. Normalnie kupiłbym coś z Sartolane, ale nic mi od nich nie podchodzi do jeansów. Blank Belts będzie ok? Pasek tak 150 - max 200 zł. 

Może Massimo Dutti? Mam od nich kilka pasków, głównie plecionych, niektóre mają już kilka lat i trzymają się bardzo dobrze. Moim zdaniem galanteria skórzana MD oferuje dobrą jakość, przy cenach wyprzedażowych relacja jakość/cena wypada nawet bardzo dobrze.

A propos, to właśnie ten mój pasek jest z Blank Belts, wcześniej próbowałem z Betlewskiego, ale jakość jest nie do porównania, więc tamten oddałem. Tego nie oddam, bo był robiony na wymiar. Zobaczymy, albo się przyzwyczaję, albo spróbuję coś z nim podziałać, może coś ulepię. Dzięki wszystkim za pomoc! :) 

Popatrzcie może w wątki np. Jonatana.
On wykonuje między innymi paski w wersji custom wg koloru. Ten pleciony z linku to wersja damska

https://www.instagram.com/p/CzRrgC6sWlx/?igsh=MTBnMTVtMjUyOGZldA==

U Pipały również zamawiałem określony kolor więc jak się chce to można. Chociaż konwencja zamawiana butów razem z paskiem jest inspirująca

• 2 weeks later...

Cześć, mam kilka krótkich pytań odnośnie "sartorialnych spodni". Nie byłem pewny, czy zadać je tutaj, czy może założyć nowy wątek w dziale "Bespoke", ale najwyżej zrobi się później nowy post.

1. Czy szlufka przy przedłużonym zapięciu pełni jakąś funkcję? W końcu samo zapięcie trzyma się na guzikach i nie widzę, poza estetycznym, jakiegokolwiek zastosowania.

image.thumb.jpeg.c636de29d344e13f8e3cf419c1fc8702.jpegimage.thumb.jpeg.80be3caf13601ae66849ef5f5f44b1ec.jpeg

2. Ile powinna wynosić długość i głębokość zakładek, aby nie były zbyt płytkie (vide: model na niebieskim tle)? Czy w przypadku zakładek podwójnych, inna jest głębokość zakładki wewnętrznej/pierwszej, a zewnętrznej/drugiej?

img_3270.webp.0b2e4e6592708cc2d5159078ceb9a6ae.webp

3. Pozycja regulatorów - jaka jest różnica, gdy regulator jest na gurcie albo pod nim?

image.thumb.jpeg.f220872a511745401119854a71619f13.jpeg

image.thumb.jpeg.9ff340973e989d3b75618ade8d194f13.jpeg

4. Jak głęboki powinien być after dinner split?

image.thumb.jpeg.67ad15acdf074cb3191ec47b87e4b169.jpeg
image.thumb.png.afe0304129763a2337e37cca8e20bddf.png

5. Jak powinien być wykończony gurt od wewnątrz? Pamiętam, że w niektórych polskich markach można było spotkać gumowe wszycie z wypustkami, dzięki czemu koszula się lepiej w środku spodni trzymała. W SuSu już takich rozwiązań nie spotykam.

image.thumb.jpeg.1433052e84669f5f337a25b660d05e8a.jpeg

6. Czy przeszycia zakładek mają jakąś własną, specjalną nazwę? Czy są jakieś minusy takiego rozwiązania?

image.jpeg.08921fb921dc85e99024c1c01c1e0d47.jpeg

7. Czy zawsze należy stosować kolanówkę? Jeśli nie, to przy jakich tkaninach/splotach warto (flanela?), a przy jakich nie (len, fresco, tropik?)?

8. Czy w "sartorialnych" spodniach warto stosować denimowe rozwiązanie zwane "crotch gusset"? Ponoć dzięki temu, szansa na przetarcie się w kroku jest o wiele niższa

description_image_gusset.webp.3c88c4137414f38c2b8a72dafc2e49b3.webpGussetCrotchShot_600x600.webp.7ba62714b50ed6992c85f5a7ee3cf344.webp

Hallmarks-dinner-right_d.avif

Albo piszesz książkę na wzór Flussera, albo uczysz się zawodu, albo douczasz taniego krawca z małego miasteczka;)

Regulator na gurcie reguluje w pasie, pod gurtem raczej w biodrach. Guma w gurcie zapobiega wysuwaniu się koszuli. Kolanówka jest niewskazana, gdy ją widać (we fresco, hopsacku).

• Like 3
  • Oceniam pozytywnie 2

Z tą kolanówką to nie do końca, pełni ona rolę użytkową, a nie ozdobną. Przy materiałach takich jak frescoidy jest wręcz wskazana by minimalizować ocieranie (bo ocierająca wełna dość mocno niweluje swą zaletę jaką jest przewiewność splotu) - istotne jest jedynie by dobrać odpowiedni kolor, najlepiej możliwie zbliżony do materiału głównego bądź jaśniejszy (mam spodnie z jasnobeżowego Fresco z kolanówką w biało-niebieskie pasy; przy pozycji siedzącej są one nieco dostrzegalne na udach czy kolanach - pewnie też dlatego wylądowały w outlecie, bo to MTO z Susu).

• Like 1